mihin skitsofreenikko kuolee?

1233323233

onko minulla jokin vanhanaikainen käsitys siitä miten skitrsofreenikot kuolevat tavallista nuorempina? johtuuko tämä lääkityksen voimakkuudesta vai mistä?? sedälläni on skitsofrenia ja mietin hänen tilaansa tällä hetkellä sairaalassa, ei vastaa eikä ymmärrä tätä maailmaa, joutui sinne kaaduttuaan kovan kuumeen takia, liittyykö mitenkään skitsofreniaan vai onko ihan vaan vaikka kauhkokuume kun vanha mies jo on. mihin yleisesti nämä ihmiset kuolee, liittyyko siis usein itse tautiin vai ihan muihin asioihin? itsemurha alttiuden tiedän hieman nousevan mutta se nyt on asia erikseen... kiiitos asiallisista vastauksista.

83

5755

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Paranemisia sedälle

      Skitsofrenia on vaan pään sisäinen tauti, mielen pirstaloitumista. Se ei aiheuta fyysisiä kipuja tai tauteja. Oikeassa olet, että skitsofreenikoilla on suuri todennäköisyys kuolla itsemurhan seurauksena. Osa skitsofreenikoista voi uskoa, ettei itsemurha oikeasti heitä vahingoita, vaan he palaavat takaisin. Lisätietoa skitsofreniasta löydät wikipediasta.

      http://fi.wikipedia.org/wiki/Skitsofrenia

    • Alzermanzer

      Skitsofrenia on pseudosairaus eli ei tietenkään aiheuta mitään. "Skitsofrenian" "hoitoon" käytettävät "lääkkeet" eli neuroleptit sen sijaan tunnetaan todella rajuista aivoja vaurioittavista vaikutuksista. "Skitsofrenikot" kuolevat käyttämiinsä myrkkyihin noin 15-25 vuotta normaalia aikaisemmin. "Lääkkeettömästi" hoidetut "skitsofrenikot" elävät ihan yhtä pitkään kuin kaikki muutkin ihmiset.

      Itsemurhariski on, kuten sanoitkin, aivan eri asia. Samoin esimerkiksi henkisen huonovoinnin aiheuttama stressi jne. jotka voivat ottaa pumpun päälle pitkässä juoksussa, mutta ne eivät ole "skitsofreniaa" vaan ihan jokaisen ihmisen arkea, jollain enemmän joillain paljon vähemmän ja kaikkea siltä väliltä.

      • Alzermanzer

        Korjaus: "Lääkkeettömästi" pitäisi olla ilman heittomerkkejä, koska tarkoitan aidosti lääkkeetöntä hoitoa.


      • Toivottomuus

        Mutta miksi skitsofrenia on heittomerkeillä?


      • 325356

        Alzermanzer: Kaipaisin väitteillesi tieteellisiä lähteitä. Ilman niitä vastauksesi on pelkkä mielipide.


    • apapappa

      selvä. ja siis tiedän mikä sairaus on kyseessä, mistään ei löydy tietoa niin spesifistä aiheesta kuin skitsofreenikon kuolemisesta.... mutta kiitos muuten =)

    • psykiatri-

      Skitsofreenikko kuolee pelkoon.

      • todella katkera

        Tai siihen, ettei syö muutamaan vuoteen, ei nuku ja muutenkin rasittaa itseään ja talouttaan kaikenlaisella joutavalla ravaamisella ja äkkiratkaisuilla.


      • neuroleptit

      • levätään_haudassa
        todella katkera kirjoitti:

        Tai siihen, ettei syö muutamaan vuoteen, ei nuku ja muutenkin rasittaa itseään ja talouttaan kaikenlaisella joutavalla ravaamisella ja äkkiratkaisuilla.

        Jep.
        Kaikki on tehtävä jo tänään. Nyt heti. Huomenna kun on jo kuollut. Ei kannata levätä, nukkua, syödä,.. huomenna, kun on jo kuollut.
        Pitää vaan mennä ja auttaa muita, pelastaa koko maailma, muuttaa maailmaa, vielä kun ehtii, huomenna kun on jo kuollut


    • vaikka näin

      Yksi sukulaiseni, joka oli skitsofreenikko, kuoli melkein koko ikänsä sairastettuaan 75-vuotiaana tylsämielisenä keuhkokuumeeseen.

    • juu2

      Skitsofreenikoilla on tiettyjä riskitekijöitä, jotka ovat kasautuneet heille. He ovat tilastollisesti keskimäärin köyhempiä, heillä on enemmän addiktioita (esim. polttavat tupakkaa suurin osa), epäterveellisemmät elämäntavat, vähemmän sosiaalisia suhteita ja he ovat alttiimpia tekemään itsemurhia. Tämä laskee skitsofreenikkojen tilastollista elinikää. Myös pitkäaikainen lääkitys voi hyvinkin lisätä riskiä kuolla ennenaikaisesti, koska ne tyypillisesti lihottavat (tulee sydän -ja verisuonitauteja, diabetesta) ja aiheuttavat muita ns. terveydelle haitallisia sivuoireita. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö yksilötasolla skitsofreniadiagnoosin saanut voisi elää hyvinkin pitkään. Moni diagnoosin saanut paranee lähes täysin iän myötä oireistaan ja pystyy elämään ihan normaalin elämän. Missään nimessä ei ole kyse taudista sinänsä, vaan siitä miten tietyt psykoottiset oireet korreloivat erilaisten sopeutumisvaikeuksien ja elämäntapavalintojen kanssa. Syy on osin myös yhteiskunnassa ja hoitokäytännöissä. Esimerkiksi monien alkuperäisheimojen keskuudessa psykoottisuutta pidetään usein jopa eräänlaisen henkisen lahjakkuuden merkkinä ja monet näistä ihmisistä elää melko pitkän iän esimerkiksi heimonsa parantajana. Länsimaissa nämä samat ihmiset marginalisoidaan ja lääkitään vammaisiksi, joten ei ole ihme että tietyt kuolleisuutta lisäävät riskitekijät kertyvät skitsofreniaa sairastaville ihmisille.

      • Anonyymi

        Juuri näin.


    • rregthg

      Skitsofreenikko kuolee sen jälkeen kun vetää viimeisen henkäyksensä.

    • poraan pääkalloa

      Ei tarvi kysyy noin tyhmiä kysymyksiä

    • onnettomuusriski

      kasvaa. Pari viikkoa sitten luultavasti alkoholipsykoosissa ollut mies raivosi ilmalle ja käveli tienristeyksestä yli havainnoimatta mitään muuta kuin sen,mille raivosi. Porukka bussipysäkillä katsoi tarkkaan, ettei päästänyt kyseistä henkilöä selkäpuolelle.

    • Tiedän_kyllä

      Kyllä skitsofreeniaa voisi verrata esim. syöpään.... Skitsofrenia voi pistää päähän sellaisia epärealistisia ajatuksia. Esim. "tapa itsesi niin pääset taivaaseen". Tai muuta itsetuhoista. Tämän takia se on niin vaikea tauti, koska ihmisen päähän tulee epä korrektia informaatiota. Ihminen ei aina pysty hallitsemaan tekojaan, jos on täysin harhoissa. Toisaalta harvoin skitsofreenikko on vaarallinen muille ihmisille, yleensä vain itselleen. Se on surullinen sairaus. Ihminen menettää tavallaan osan elämästään ja saattaa menettään osan elämän halustaan...

      • pois-pakottaminen

        Tuollaista sanoo aina joku muu kuin itse skitsofreenikko. Yleensä ihminen, joka haluaa painostaa skitsofreenikkoa.

        Fakta on, että ei skitsofrenia pistä päähän mitään ajatuksia, koska sitä ei ole olemassa, vaan ihminen pistää päähän omat ajatuksensa, kuten terveetkin. Siksi skitsofreenikko ja terve ovat samanlaisia.

        Skitsofreenikko, joka syö antipsykootteja, kuolee yleensä antipsykootteihin.


      • ihminen_vaan_väsyy

        ..eehh.. "Fakta on, että ei skitsofrenia pistä päähän mitään ajatuksia" - nyt meni pahasti pieleen.
        Ei ehkä pistä, mutta on. On sinun mieli ja järki ja sitten on ihan jotain muuta, mikä ei ole sinua itseäsi. Päässäsi on kertakaikkiaan semmosia ajatuksia, mietteitä, mitkä eivät ole sinua itseäsi. Sanotaanko sitä sitten vaikka skitsofreniaksi? Hyvä niin kauan kun nuo kaksi - tai montako niitä nyt on - pystyy tunnistamaan ja erottamaan toisistaan. Mikä on oikea minä, oikeaa minää ja mikä on sitten ihan jotain muuta, ties mistä tullutta.

        Joku/jokin päässäsi uskoo, että olet elänyt aina ja tulet elämään aina. Kuolet monesti, jopa monesti päivässä, mutta se kuoleminen ei oikeasti paljoakaan vaikuta mihinkään, sinä vain kuolet ja taas kaikki jatkuu. Elät pseudoelämää, kunnes kaikki ympärilläsi eläneetkin ovat kertaalleen kuolleet ja jatkavat elämäänsä. Sitten taas kaikki elää, kunnes taas joku kuolee. Ja sama uudestaan.
        Vähän väliä muistat, että tämä kaikki on tapahtunut ennenkin ja niin tulee taas tapahtumaan. Et oikeasti pysty muuttamaan mitään, joten millään ei oikeastaan ole väliä ei merkitystä. Kaikki menee ja jatkuu niin kuin ennenkin. Niin kuin on ollut jo satoja, tuhansia vuosia/elämiä ennenkin. Oikeasti ei siis kannata tehdä, yrittää, haluta mitään. Ei yhtään mitään. Kaikki toistuu sinusta huolimatta niin kuin ennenkin. Sinä itse tiedät, että tuo ei ole sinua itseäsi, ei sinun ajatuksia, ei sinun järjen tuotoksia. Se on joku/jokin sisälläsi, mikä yrittää sotkea elämäsi. Se on ilkeä.

        Ainoa mitä ehkä pystyt tekemään, on auttaa muita. Omaa itseäsi ja elämääsi et voi muuttaa, et pelastaa. Sinulla ei ole väliä. Ei ainakaan, kun tämä on sitten se viimeinen elämä. Se viimeinen elämä, minkä sinä pilasit. Kaiken sinä pilasit. Välillä ne saavat sinun uskomaan tuonkin.

        Niin, pysy järjissäsi sitten tässä ja yritä jotain. Miten pidät elämäniloa yllä? Miten pärjäät elämässä muiden kanssa, kun et pärjää edes itsesi kanssa? Tai päinvastoin. Tämä vie kaiken energian sinusta. Tämä jatkuva järjetön ja perusteeton jupina päässä vie voiton ja voimat sinusta. Et jaksa enää kiinnostua mistään. Mikään ei motivoi. Millään ei ole enää väliä. Jossain vaiheessa väsymys ja oma järki vie tästä toivottomuudesta voiton. Tätä ei kannata jatkaa. Epäilen.

        Vieraat päässäsi pelkäävät ihan kaikkea. Vieraat päässäsi eivät suostu ymmärtämään, että he itse luovat pelkonsa ja aiheuttavat sen kaikkein pahimman pelon toteutumisen itse omilla jupinoillaan ja turhilla peloillaan. Sinä itse et enää jaksa välittää. Et edes pelkää kuolemaan. Tämä tauti väsyttää ihmisen ja vie ennenaikaiseen kuolemaan. Kyllä.


    • Fenere

      Todennäköisesti skitsofrenia-diagnoosin saaneilla ihmisillä on jotain vialla elämässä, ruokavaliossa, kehon toiminnassa tai muuta sellaista. Mielestäni erilaiset esimerkiksi psykoottisiksi luokitellut oireet ovat oikeita oireita. Niiden alkuperäinen syy voi olla hyvin monimutkainen, vaikuttavia tekijöitä voi olla esimerkiksi lapsuus, aika kohdussa. kasvatus, geenit, epigeneettiset vaikutukset, kokemukset koulussa ja yhteiskunnassa, virus-, metabolia ja tulehdus-peräiset ongelmat ja niin edelleen. Näistä monista erilaisista ongelmista oireileville ihmisille voidaan antaa diagnoosi "skitsofrenia". Sitä diagnoosia voidaan sen jälkeen oikeuttamaan sellaisia toimenpiteitä ja kohtelua yksilöä kohtaan, joka ei olisi oikeudenmukaista nykyaikaisessa yhteiskunnassa ilman sitä diagnoosia. Esimerkkeinä pakkohoito, neuroleptien injektiot ja niin edelleen.

      Tämä kohtelu liittyy siis siihen, että sen hetkinen yhteiskunta tahtoo eristää riittävän suurta osaa kansalaisista häiritseviä henkilöitä pois yhteiskunnasta. Tietysti useilla skitsofrenia-diagoosin saaneista on joitain selviä ongelmia oman mielen ja elämän kanssa. Ne ongelmat eivät ole kuitenkaan suoraan minkään yhden skitsofrenia-nimisen sairauden aiheuttamia. Siinä mielessä todellakaan ei ole olemassa mitään yhtä sairautta nimeltään skitsofrenia.

      Esimerkiksi Itäkeskuksen psykiatrisella poliklinikalla alun intensiivi-jaksolla jaetaan noita vakavia diagnooseja sekä niihin liittyviä voimakkaita ja usein vakavia oireita aiheuttavia neurolepteja kuin nallekarkkeja, melkein ensimmäisellä tai vähintään kolmannella tapaamisella tulee helposti 112-koodi Kela-korvauksiin ja diagnoosi kaksisuuntaisesta, psykoosista tai muusta sellaistta.

      Mielestäni skitsofrenia ei siis ole mikään yksi sairaus, joka *aiheuttaa* oireita.

      • fenetre

        Sanoin: "Mielestäni skitsofrenia ei siis ole mikään yksi sairaus, joka *aiheuttaa* oireita."

        Jos vielä tarkennan tuota kohtaa. Mielestäni ei ole siis mitään yhtä sairautta nimeltään "skitsofrenia", verrattuna vaikkapa johonkin tiettyyn virukseen ja sen aiheuttamiin oireisiin. Siinä mielessä ei ole olemassa mitään yhtä biologista sairautta nimeltään "skitsofrenia". On kuitenkin ihmisiä, joilla on jotenkin samankaltaisia oireita (sekavuutta, paranoiaa, ym), ja niillä oireilla on kenties monia geneettisiä, biologisia, psykologisia, yhteiskunnallisia, yms syitä, joita ei ymmärretä nykyäänkään kauhean hyvin.

        Yhteiskunnan kannalta ongelmallisille ihmisille voidaan antaa esimerkiksi skitsofrenia-, ADHD tai kaksisuuntainen -diagnoosi juuri lääkityksen ja yhteiskunnan kontrollin, tarkkailun ja lamaavan lääkityksen oikeuttamiseksi. Usein nämä diagnoosit ja muut psykiatrian käyttämät termit voikin nähdä käytöksen kontrollointiin liittyvinä työkaluina.


      • logiikkaa_aivoihin

        Voi olla varma, että on oikeassa mielipiteessään, että skitsofrenia ei aiheuta mitään, koska se on looginen välttämättömyys. Sellaista sairautta kuin skitsofrenia ei olla tieteelisin metodein todistettu olevan olemasa, niin se ei voi myöskään aiheuttaa mitään.


      • fenetre
        logiikkaa_aivoihin kirjoitti:

        Voi olla varma, että on oikeassa mielipiteessään, että skitsofrenia ei aiheuta mitään, koska se on looginen välttämättömyys. Sellaista sairautta kuin skitsofrenia ei olla tieteelisin metodein todistettu olevan olemasa, niin se ei voi myöskään aiheuttaa mitään.

        Jos sitä ei ole todistettu olevan olemassa, niin se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sitä ei ole olemassa.


      • myyttinyytti

        Ei kuitenkaan niin kauan ole loogisesti järkevä sanoa, että se aiheuttaa mitään, enennkuin sen on oikeasti todistettu olevan olemassa. Ja en jäis odottelemaan sitä todistusta...


      • Manaxa
        fenetre kirjoitti:

        Jos sitä ei ole todistettu olevan olemassa, niin se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sitä ei ole olemassa.

        Asiaa on vaikeahko saada osaa ihmisistä ymmärtämään, koska vaatii jonkin verran monimutkaisempaa ajattelua ja harjaantunutta päättelykykyä, mutta yritetään kuitenkin. Joku varmasti ymmärtänee pointin.

        Skitsofrenia ei ole, eikä voi olla sairaus, koska se kuuluu niin sanottuihin mielisairauksiin. Mieli (mind) kuuluu samaan kategoriaan sielun (soul) ja hengen (spirit) kanssa. Mieltä ei siis ole olemassa materiaalisena entiteettinä, kuten esimerkiksi sydän, aivot tai keuhkot ovat. Vain materia voi sairastua kirjaimellisesti! Mielisairaus on metafora, joka viittaa ei-haluttuihin ajatuksiin, tunteisiin ja/tai käytökseen. Se mikä on ei-haluttua on tietenkin subjektiivinen arvio, mikä itsessään jo kertoo, että kysymyksessä ei ole tieteellinen asia.

        Valtaosa ihmisistä sekoittaa aivot ja mielen/sielun/hengen sekä aivo- ja mielisairaudet keskenään. Aivosairauksia voidaan löytää uusia ja jo tunnetuista aivosairauksista voidaan löytää uutta tutkimustekniikan kehittyessä ja resursseja allokoimalla. Mielisairaudetkeksitään, joten niitä ei voida löytää vaikka olisi rajattomat resurssit.


      • jotain_irrallista

        Tämä ei poista sitä tosiasiaa, että ihmisellä voi olla sisäinen ristiriita oman minuutensa ja sen jonkin muun kanssa omassa päässään. Tervettä tai ei. Sairaus tai ei. Niin vakava ongelma yksilölle. Kyllä.


    • traumaperäistäkö

      No niin, korotan ääneni tähän väliin. Voidaanko tälläiselta klinikalta kirjoittaa ulos ihminen, joka on osoittanut olevansa yhteiskuntakelpoinen ja jolla ei ole skitsofreniadiagnoosia, mutta persoonallisuushäiriö, mutta jonka isä uskoo edelleen, että hänen lapsellaan on skitsofrenia, vaikka se on tällä isällä itsellään. Isäni uskoo siis koko ajan, että minulla on skitsofrenia ja kokee, että siitä olisi hänelle hyötyä ja helpotusta elämässään, vaikka lapselle siitä koituu pelkkää vahinkoa, kuten neuroleptihoito ja siitä syystä ennenaikainen kuolema. lihavakin olen. Tietenkin, sillä joudun käyttämään neuroleptihoitoa. Kaikki on siis isäni syytä. Juuri tänään huomasin isäni sanovan minulle, että niin että hän on sellainen isä, että hänestä täytyy päästä vaan eroon. Sillä HÄNELLÄ ON LAPSUUSAJAN TRAUMA. Niin siis katkaisen välit isääni, mutta voinko esimerkiksi kieltää tämän klinikan kertomasta isälleni tahi äidilleni mitään minusta tai edes ottamaan puheluita vastaan heiltä??? Minusta aiheellinen kysymys. Ja on vaan ajan kysymys, että katkaisen välit myös äitiini. He ovat sitä sukupolvea, että he vihaavat lapsiaan, mikä oli ennen aivan hyväksyttyä.

      • jytjyy

        Täysi-ikäisenä voit, alaikäisenä et. 18v on ikäraja.


      • iuiuiui

        Täysi-ikäisenä ei tarvitse erikseen kieltää, vaan se on oletusarvo, että terveystiedoista on salassapitovelvollisuus.


    • fenetre

      Helsingin Sanomien toimittaja Minna Passi kenties tavallaan tahtomattaan paljastaa, mihin tarkoitukseen psykiatriaa käytetään. Samoin hän paljastaa, miten "hyvän" ja "pahuuden" käsitteitä käytetään nykyisessäkin yhteiskunnassa käytöksen kontrolloinnin välineinä.

      http://www.hs.fi/kotimaa/a1471311805431

      • fenere

        Minna Passi, joka on toiminut aikaisemmin Alibin toimittajana (?), kirjoittaa sen kaltaista tuubaa "hyvästä" ja "pahasta", että se voisi olla melkein suoraan psykiatri Hannu Lauerman suusta.


      • fenere

        Helsingin Sanomien toimittajan Minna Passin mielestä siis:

        "On typerä valhe, että kaikissa ihmisissä olisi jotain hyvää"

        "ON IHMISIÄ, jotka ovat läpeensä pahoja, ja useimmat heistä ovat psykopaatteja. Joskus maallikkokin pystyy tunnistamaan psykopaatin ensimmäisen keskustelun perusteella. Joskus taas harjaantunutkin ammattilainen tarvitsee muutaman keskustelun ennen kuin mielen pahuus paljastuu. Etenkin naispsykopaattien tunnistaminen on miehiä mutkikkaampaa. He ovat usein miespsykopaatteja ovelampia."

        Ei kai tarvitse toistaa tätä näin huonoa kirjoitusta:

        "Mitä pitäisi ajatella äidistä, jonka tytär murhattiin. Äidistä, joka teki aiemmin henkisesti vaativaa hoitotyötä, muttei pystynytkään siihen enää tyttären murhan jälkeen. Äidistä, joka joutui tilaamaan siivousfirman siivoamaan tyttärensä asunnon verestä. Äidistä, joka joutuu elämään sen kanssa, että murhan teki tyttären puoliso. Äidistä, joka ei ehkä koskaan toivu menetyksestä niin paljon, että pystyisi palaamaan työelämään. Äidistä, joka ei pysty puhumaan kuolleesta tyttärestään itkemättä."

        "Psykopaateistakaan ei liiemmin puhuta, vaikka heitäkin on yllättävän paljon, etenkin vankiloissa. Psykopatia saattaa jossain vaiheessa olla tulossa takaisin tautiluokitukseen. Tapahtuuko se kuitenkaan tarpeeksi nopeasti ja riittääkö se suojaamaan muita ihmisiä? Pitäisikö psykopaateille olla vaarallisuuden ja normaalia korkeamman uusimisriskin vuoksi mahdollista langettaa ankarampi rangaistus? Pitäisikö pakkohoitoon olla mahdollisuus jo nyt, jos psykopaatin tiedetään hautovan väkivaltaa?"


      • fenetre

        Tuo Minna Passin kirjoitus Helsingin Sanomissa on niin selkeä esimerkki siitä, miten diagnooseja, hyvän ja pahan käsitteitä, psykiatriaa ja muuta sellaista käytetään ihmisten käytöksen kontrollointiin, että ei mitään rajaa.


      • bad_religion

        Psykiatria on käytöksen ja ihmisten kontrolloinnin muoto, joka korvasi uskonnon yhteiskunnassa.Se haluaa vangita toisille vaarallisia ihmisiä, pahoja ihmisiä, ja samalla stigmatisoi ja uhraa yleisen edun nimissä niitä muitakin 'sairaita', jotka ei ole vaarallisia kellekään. Sama sairausleima tekee näistäkin potentiaalisesti vaarallisia,kun se lokeroi ihmisiä samaan muottiin. Sillä on piiloaatteena puhuminen pahasta, psykopaateista yms.. Käsitteet paha ja sairas nivoutuu ihmisten mielissä.Ihmiset puhuvat vakavia rikoksia tehneistä että rikoksen tekijän täytyy olla sairas mieleltään. Sairauskäsityksessä ajatellaan että ihminen ikäänkuin ei olisi vastuussa teoistaan, toisin kuin miten uskonnossa nähdään. Skitsofrenia aiheuttaa ihmisissä pelko ja inhoreaktioita.mielenterveyspotilaiden huonoa kohtelua ja alistamista oikeutetaan tällaisten ajatusmallien kautta. He ovat pelote muille ja kuten tälläkin palstalla nähdään, myös pilkan kohde ja itsetunnon nostatus joillekin, "onneksi minä olen terve enkä hullu niinkuin ne muut".Mielenterveyspotilaiden oikeudet ei kiinnosta ihmisiä, osin sen takia, että heidät on siivottu pois näköpiiristä, eikä heidän sanaansa edes pidetä uskottavana, kun he ovat kyvyttömiä edes tajuamaan omaa parastaan joten heidän aivojaan voi heidän parhaakseen kyllästää kemikaaleilla ja lamata heidän ajatustoimintansa vastoin heidän tahtoaan. Se että hoito on muka hyväntahtoista, ei kuitenkaan poista sitä tosiseikkaa, että esim. lobotomiatkin tehtiin auttaakseen ja parantaakseen ihmisiä.

        Uskon, että tämä rankka stigma ja kohtelu ja pakotus on yksi syy, miksi skitsofreenikot kuolee aiemmin.


    • mämuutankohtakauas

      No lyhyt vastaus, mitä pitäisi sanoa isästä joka päättää, että tytär on skitsofreenikko ja pilaa näin ollen tyttären elämän tällaisella sadistisella lausumalla ja syöksee tyttärensä kohti kuolemaa pakottaen tämän ottamaan neuroleptejä injektiona uhaten muuten katkaisevansa välit kokonaan. Pitääkö tälläiseen isään katkaista välit kokonaan ja pitääkö tälläinen ihminen saattaa itse jonkun oikeuspoliittisen lainäädännön alle?? Kysyn, että mitä tytär itse hyötyy tällaisesta? Ja lopuksi, eikö skitsofrenia olekin loppujen lopuksi miesten tauti?? Jostain sain sellaisen käsityksen, että skitsofrenia on miesten tauti ja nimenomaan yksinäisten miesten tauti.

    • kysyn_vaan

      Pääsevätkö skitsofreniaa sairastavat somaattisen erikoissairaanhoidon arvioon yhtä helposti kuin muut ja tutkitaanko heitä yhtä intensiivisesti?

      • lääkitys_vie_hautaan

        Tuo on varmasti osasyy, mutta lääkitys on pääsyy.


      • nuppiviaksi_luetaan

        Oikean sairauden kanssa ei moni uskalla lähteä lääkäriin, vaikka tarvetta olisi ja apuakin saatavilla, kun helposti ja suoraan kaikki tulkitaan nuppiviaksi. Sitä saa ainakin vakavasti pelätä.
        Heti ollaan tyrkkäämässä ties mitä ihme neuroleptia ja muuta rauhoittavaa, vaikka pumppu oikeasti breikkaisi.


    • semmonesysteemi

      Se kuolee lääkityksen aiheuttamaan toivottomaanpahaan oloon elikkä lääkityksen takia itsemurhaan kun kaikki ihmisyys tuhotaan neurolepteilläa voi olla just semmonen lahjakas väärinymmärrettyväärinkäsitetty elikkä s pahoinpijellään aivot lääkkeil niin että elämä olisi kärsimystä ni o pakko skitsofreenikoiden tappaa itsensä ellei suostu aivokoomassa elämää n aivokoomassa eläminen vai itsari?

      • jyrje

        Neuroleptit aiheuttavat myös vakavia, tappavia fyysisiä vaikutuksia. Skitsofreenikko kuolee keskimäärin 25 vuotta ennen normiväestöä, joka viittaa fyysiseen, lääkkeiden aiheuttamaan sairastumiseen.


      • Molliminni

        En usko suorastaan mihinkään aivojen pahoinpitelyyn. Mutta sairauden ja lääkkeiden vaikutus ihmisen sosiaaliseen toimintaan ja yhteydenpitoon toisten ihmisten kanssa. Ajattelen että me kaikki tarvitsemme toisiamme, ja sairaus helposti katkaisee sosiaalisia suhteita ja vaikeuttaa yhteydenpitoa toisiin ihmisiin. Useimmat skitsofreenikot jäävät yksin sairautensa kanssa, syömään lääkkeitään.


      • Anonyymi
        jyrje kirjoitti:

        Neuroleptit aiheuttavat myös vakavia, tappavia fyysisiä vaikutuksia. Skitsofreenikko kuolee keskimäärin 25 vuotta ennen normiväestöä, joka viittaa fyysiseen, lääkkeiden aiheuttamaan sairastumiseen.

        Älä demonisoi neuroleptideja. Ne on enimmäkseen hyviä lääkkeitä oikein käytettyinä. Itse olen syönyt 10 vuotta risperdalia ja suosittelen sitä muillekin. Jos esim kärsit nukahtamisvaikeuksista niin risberdal on siihen hyvä apu. Itse syön risperdalia ilomielin.


    • jukitori

      Älyttömyyksiä koko keskustelu täynnä. Ensinnäkään, skitsofrenia ei ole mikään omalla päätöksellä keksitty tila vaan pikkuhiljaa alkaa. Toisekseen, ehkä jopa edellämainittua tärkeämpää on että toistuvat psykoosit tuhoavat aivokudosta biokemiallisten muutosten takia. Monella kuolleella skitsofreenikolla on todettu aivojen kutistuneen solutuhon takia, oli käyttänyt lääkettä tai sitten ei. Lääkkeitä ei määrätä huvikseen tai sairastuneen kiusaksi vaan siksi että ne tasoittavat epäbalanssissa olevaa aivokemiaa. Tiedän että useat psykoottiset ovat kielteisiä lääkkeiden suhteen mutta olo paranee kun ottaa niitä.

      Kyse on vähän samankaltaisesta tilasta kuin syövästä. Se ei parane ilman hoitoa.

      • Sedle

        Ne aivomyrkyt tuhoaa aivoja, ei skitsofrenia. Joka muuta väittää, sillä on pahat mielessä.

        Skitsofreenikkoja tulee kohdella holistisesti, että heidän elämänlaatunsa maksimoituu. Pakkokurittamista psykiatrian taholtaa tulkee välttää, minkä oikeuttamiseen aivosairausajattelu tähtää.

        Skitsofreniaa ei diagnosoida aivojen kuvauksen tai neuropsykologisten testien avulla, vaan käytöksen. Mikä siis viittaa aivosairauteen?


      • Keldfoa

        Kirjoituksessani on monta typerää kohtaa. Kenenkään ei tule kuunnella puupäitiä. Et selvästikään tiedä mistä puhut. Minkä takia sitten täällä levittelet typerää propagandaasi? Oletko alalla?


      • dsaälkfhjhdga

        Toistuvien psykoosien vaikutuksesta aivoihin ei ole selkeää näyttöä. Jotkut tutkimukset ovat löytäneet korrekaation hoitamattoman psykoosin keston ja aivomuutosten välillä, mutta eivät kaikki. Mitään näyttöä ei kuitenkaan ole siitä, että nämä aivomuutokset olisivat eteneviä tai pysyviä ja että ne liittyisivät systemaattisesti skitsofreniaan. On olemassa paljon skitsofrenidiagnoosin saaneita ihmisiä, joilla ei ole mitään normaalista poikkeavia muutoksia aivoissa. Skitsofreenikkojen kuten muidenkin ihmisten muutokset aivoissa voidaan selittää kroonisella stressillä, joka heikentää mm. hippokampuksen toimintaa. Päihteet kuten alkoholi, tupakka ja kannabis vaikuttavat myös kaikkien ihmisten, myös skitsofreenikkojen aivoihin. Myös elintavat vaikuttavat aivoihin, esimerkiksi urheilu suurentaa hippokampusta. Luultavasti skitsofreenikot käyttävät enemmän päihteitä keskimääräistä enemmän, liikkuvat vähemmän ja kärsivät enemmän kroonisesta stressistä. Tämä voi näkyä myös heidän aivoissaan. Lääkkeiden vaikutuksesta aivoihin on olemassa paljon vahvempaa näyttöä, kuin kroonistuneen psykoosin. Niitä on tutkittu niin eläimillä kuin ihmisilläkin, ja ne todellakin surkastuttavat aivokudosta ja lääkkeiden lopettamisen ansiosta surkastuneet aivoalueet jossain määrin palautuvat ennalleen:

        "That antipsychotic medications can result in reductions in brain tissue volumes has been put beyond doubt by animal studies.62,63 Both haloperidol and olanzapine led to decreases in gray matter and white matter in macaque monkeys treated chronically for 17–27 months.62 Like the brain changes described in schizophrenia, these deficits were diffusely distributed across the frontal, parietal, temporal, occipital, and cerebellar areas. Similar findings have been demonstrated using postmortem samples and ex vivo MRI using chronic doses of haloperidol and olanzapine in chronically treated rats.63 Animal models provide the opportunity to better characterize the effects of antipsychotics on brain tissue and to determine the extent to which they may be progressive or reversible. Indeed, Vernon et al64 have shown that MRI scans normalize in rats following withdrawal of the antipsychotic. Results from a longitudinal study of patients with a FES in Sao Paulo, Brazil, suggest that differences observed at the time of the first episode (after the initiation of antipsychotics) may also be reversible to some degree with medication discontinuation.6"
        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3796078/


      • äkdfjaäfhäkldad

        Väitteesi skitsofreniasta syövän kaltaisena ilman hoitoa tappavana sairautena on kieltämättä vähän härski, kun ottaa huomioon yllä olevan tutkimustiedon lääkkeiden aivoja surkastuttavasta vaikutuksesta ja yhdistää sen vuosia kestäneisiiin pitkäaikaistutkimuksiin, joista monet antavat olettaa, että itse lääkehoito parantamisen sijasta paitsi pahentaa ja kroonistaa psykoottisia oireita, myös laskee yleistä toimintakykyä. Esimerkiksi Harrow et. alin 2013 mukaan ei-lääkityistä skitsofreenikoista 8 % kärsi psykoottisista oireista 20 vuoden jälkeen, kun taas lääkityistä 47 %. Tutkimuksen tekijät itse arvelevat tämän "yllättävän" löydöksen johtuvan lääkkeiden aiheuttamasta dopamiinisupersensitiivisyydestä eli dopaminenergisen järjestelmän herkistymisestä lääkkeille:

        "The surprisingly frequent psychotic activity for most SZ continuously prescribed antipsychotics was in contrast to the significantly less psychosis for un- medicated SZ. The relatively high percentage of continuously prescribed SZ with moderate levels of psychosis at many follow-ups could be influenced by a combination of factors. The most important factor is the high vulnerability to psychosis of many SZ, which leads to a high risk of psychosis. Another factor could be prolonged treatment with partial do- pamine blockers or antipsychotics, which may produce a medication-generated build-up of supersensitive dopamine receptors or excess dopamine receptors for some or many SZ. Evidence for this has been found in important animal research (e.g. Seeman et al. 2006; Seeman & Seeman, 2014) and in human research (Chouinard & Jones, 1980; Fallon et al. 2012) studying relapse in treatment-compliant patients, and in other research (Kurita et al. 2012)."'
        http://www.mentalhealthexcellence.org/wp-content/uploads/2013/08/HarrowJobePsychMedMarch2014.pdf

        Jos syöpää hoidettaisiin menetelmillä, jotka lisäävät todennäköisyyttä kuolla syöpään, kukaan ei varmaan pitäisi näitä menetelmiä onnistuneina. Skitsofreenikkojen tapauksessa huonot hoitotulokset taas selitetään sillä, että se kuuluu "sairausprosessiin" ja jos hän ei suostu tuhoamaan terveyttään, hänet voi pakottaa siihen. Tätä sitten kutsutaan joidenkin taholta lievästi perverssein sanankääntein "elämän pelastavaksi hoidoksi", kun ihmisen elinikä laskee suurelta osin 20 vuotta hoidon ansiosta ja psykoottiset oireet kroonistuvat.


      • jkdfäsaähfgfad

        Kuten ylempänä olevassa katsauksessa todettiin, useimmat skitsofreenikoilla tehdyt tutkimukset sitä paitsi sisältävät vääristyneen otoksen perusjoukosta, koska ne kohdistuvat yleensä hoidon piirissä oleviin kroonistuneisiin potilaisiin. On lukuisia skitsofreniadiagnoosin saaneita, jotka eivät ole olleet hoidossa vuosikausiin:

        " Patients who are remitted or well stabilized are less likely to be seen in specialized psychiatric services, and if they are seen at all, it is more likely to be by their family doctor. Cohen and Cohen demonstrated that the likelihood that a patient will appear in such specialized clinics (ie, in a prevalence sample) is proportional to the duration of their illness. As a result, prevalence samples are greatly biased toward those who have been ill for many years, while those who have had brief periods of illness are underrepresented." https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3796078/

        Lisäksi on paljon viitteitä siihen, että psykiatria on niin korruptoitunut ala, että sen tutkimuksiin ei voi muutenkaan kunnolla luottaa. Tutkimuksissa systemaattisesti manipuloidaan tutkimustuloksia muuttamalla koeasetelmaa tai poistamalla "väärällä" tavalla reagoivia koehenkilöitä tutkimuksessa tarkoituksena manipuloida tutkimustuloksia. Psykiatriassa esimerkiksi julkaistaan ihan arvostetuissa tiedelehdissä väitteitä, jotka perustuvat luokattoman huonohin tutkimuksiin. Esimerkiksi eräs "kansainvälinen antipsykoottiseen farmakologiaan, aivokuvantamiseen ja neuropatologiaan erikoistunut paneeli" (joka koostui toisin sanoen lääketeollisuuden läpeensä rahoittamista psykiatrian alan asiantuntijoista) perustelevat American Journal of Psychiatry -lehdessä ilmestyneessä artikkelissaan pitkän aikavälin antipsykoottien käyttöä tutkimuksella, jossa verrataan kroonisesti sairaita, köyhiä, kodittomia, huomattavan paljon vanhempia, alhaisemman sosiaalisen statuksen omaavia jne verrokkiryhmään, jossa oltiin joskus oltu hoidossa ja syöty antipsykootteja. Tämän 14-vuotisen tutkimuksen päättyessä verrokkiryhmästä vain 11 % söi antipsykoottisia lääkkeitä. Verrokkiryhmän ennuste oli oletettavasti parempi, koska heillä oli alusta alkaen huomattavan paljon parempi ennuste suhteessa ei-hoidettuihin, joista suuri osa oli jo parantunut psykoosistaan ennen tutkimuksen alkamista.. Jos esimerkiksi alkoholismin ennustetta tutkittaisiin samankaltaisella koeasetelmalla, voitaisiin repiä ojanpohjalta ne kaikkein pahimmat ei-hoidossa olleet kuoleman partaalla hoippuvat rapajuopot ja verrata heitä about 20 vuotta nuorempiin ihmisiin, jotka ovat joskus elämässään käväisseet kerran alkoholin ongelmakäytön vuoksi hoidossa ja perustella hoidon tehoa sillä ilman mitään taustamuuttujien kontrollointia. Tällainen "tieteen" harjoittaminen johtuu joko korruptiosta tai sitä, että maailman johtavat psykiatrit ovat tieteellisesti totaalisen epäpäteviä:
        https://www.madinamerica.com/2017/05/psychiatry-defends-its-antipsychotics-case-study-of-institutional-corruption/


      • jdkflsäaghäa

        Eräässä dokumentissa on muuten erittäin elävä esimerkki siitä, kuinka tämä sinun kuvaamasi "hermosoluja tuhoava sairaus" etenee. Tämän esimerkin nimi on Adam ja hän on lopettanut kaikki antipsykoottiset lääkkeet niiden hirvittävien sivuvaikutusten takia (ilmeisesti hän on niitä kuuluisia "sairaudentunnottomia, jotka eivät vain pidä lääkkeistä?) ja onnistunut pääsemään eroon ongelmistaan meditaatioretriitin avulla. Hän meni retriittiin sanojensa mukaan "lääkeriippuvaisena alkoholistina, joka vihasi kaikkia ja palasi elämää rakastavana, raittiina vegaanina". Hän ei kuitenkaan voinut myöhemmin enääi osallistua enää näihin meditaatioretriitteihin, koska hänen psykoosisairautensa paljastui retriittiä pitäville. Hän menetti toivonsa, jäi työttömäksi ja kodittomaksi. Hän alkoi kärsiä voimakkaista, invalidisoivista ääniharhoista jäätyään täysin vailla sitä sosioemotionaalista tukea, jota hän tarvitsee:

        https://www.youtube.com/watch?v=oEekih1pzt0

        Monissa köyhissä maissa psykoosien ennuste on parempi, koska psykoosia ei kutsuta "solutason aivosairaudeksi" eikä siihen liity stigmaa, joka vie erityisesti nuorilta ihmisiltä aivan kaiken. Heitä aletaan hyljeksiä jopa omien perheenjäsenten taholta, he eivät saa työpaikkaa, menettävät kotinsa ja joutuvat elämään äärimmäisen suojatonta elämää. Kuka tahansa tulisi hulluksi tuollaisissa olosuhteissa.


      • fkkxlxxlkx

        "Toisekseen, ehkä jopa edellämainittua tärkeämpää on että toistuvat psykoosit tuhoavat aivokudosta biokemiallisten muutosten takia. Monella kuolleella skitsofreenikolla on todettu aivojen kutistuneen solutuhon takia, oli käyttänyt lääkettä tai sitten ei. Lääkkeitä ei määrätä huvikseen tai sairastuneen kiusaksi vaan siksi että ne tasoittavat epäbalanssissa olevaa aivokemiaa"

        Laitapa luotettavia todisteita tästä oikeasti luotettavista tutkimuksista. Aivan, niitä ei ole.

        Mitä hittoa on tämä epäbalanssissa oleva aivokemia? Olen kuullut jopa hoitotahon käyttävän tällaista sontaa. Se on ainakin varmaa, että psyykenlääkkeet ei korjaa kenenkään aivokemioita vaan lopettaessa edesauttavat uudemman jopa pahemman psykoosin syntyä (supersensitivity psychosis) ja sotkevat aivokemioita mikä ilmenee lopettaessa vieroitusoireina. Ei ole näyttöä edes teoriasta että skitsofreenikoilla olisi liikaa dopamiinia aivoissaan ja että sen blokkaaminen olisi täten joku korjaus. Tätäkin joskus viljeltiin teoriqnq. On typerää väittää että kaikilla skitsofreenikoilla on joku epäbalanssissa oleva aivokemia. Antipsykoottisten "lääkkeiden" toimintaperiaate nojaa tähän dopamiinin salpaukseen edelleen, kuten jo 1950-luvulta asti on nojannut.

        Silloin ne kehiteltiin lähinnä leikkauksen esilääkkeeksi. Niin. Leikkauksen esilääkkeeksi ja niitä kutsuttiin nimellä major tranquillizer ja niitä pitäisi edelleen kutsua sillä nimellä. Ne ovat huumaavia lääkkeitä joilla kitketään epämieluisaa käytöstä pois, ja on kitketty läpi vuosikymmenten. Niitä on ihmisille syötetty vasten tahtoa ja ihmiset ei pidä turruttavasta vaikutuksesta. Eikä tämä tarkoita sairaidentunnottomuutta jos on lääkekielteinen.

        Vuosikausia tällaisten lääkkeiden käyttö vaurioittaa aivoja eikä lääkittyjen toimintakykyennuste ole kovin kaksinen verrattuna lääkitsemättömiin. Aivovaurioita aiheuttaa tällaiset lääkkeet.

        On suuri epäilys että ne heikentävät pitkään käytettyinä elinikää ja edesauttavat vakavien sairauksien, kuten diabetes ja tardiivi dyskinesia ja parkinsonismi, syntyä. Tardiivi dyskinesia on merkki aivovauriosta, sillä se voi jäädä pysyväksi tilaksi.

        Antipsykootit voi myös aiheuttaa itsemurhia, sillä väkisin niiden syöttäminen ja ihmisten oikeuksien loukkaus ja stigmatisointi voi ajaa ihmisiä itsemurhaan. Itsemurhia tehdään tilastojen varjossa paljon sairaalahoidon jälkeen.Ne voi myös aiheuttaa akatisia nimisen tilan ja muutenkin sekavaa, poikkeavaa käytöstä ja itsetietoisuuden laskua mikä voi olla syy itsemurhaan.


      • KaruTotuus_f1

        Skitsofrenia on olemassa vain samassa merkityksessä kuin yksisarviset, aaveet, joulupukki, tai menninkäiset. Ihmisen mielikuvitus on rajaton ja toimii tehokkaasti silloin kuin pitää yrittää selittää jotain ilmiötä, jota ei ymmärretä. Silloin keksitään pancrestoneita paikkaamaan oma osaamattomuus sekä ymmmärtämättömyys.

        Skitsofrenia on meidän aikakautemme yksi suurimmista myyteistä, kaikkien mielisairaus "kollegoidensa" kanssa. Skitsofreniaa ei tieteellisesti katsoen ole sairautena tai minään muunakaan fysiologisena-biologisena entiteettinä olemassa. Skitsofrenikoiksi leimataan ihmisiä, jotka ovat vääränlaisia käytökseltään, tavoiltaa, ajattelultaan ja/tai tunteilultaan.

        Koska skitsofrenia on mielikuvituksen tuote, ei sellainen tietenkään mitään vahinkoa aiheuta mihinkään. Skitsofreniaan ei voi sairastua, sitä sairastaa tai siitä parantua sen enempää kuin kevätkuumeestakaan. Kevätkuume, vaikkakin kuulostaa lääketieteelliseltä, sairaudelta, on kielikuva, jolla kuvataan tietynlaista käytöstä, ajattelua ja/tai tunteilua. Kevätkuume siinä missää skitsofreniakin ovat kielikuvallisia sairauksia, vain ja ainoastaan.

        Ihmisten haluttomuus ja selkärangattomuus tunnustaa tosiasioita on esteenä sille miten voisimme auttaa oikeasti henkisesti kärsiviä läheisiämme. Voimankäyttö/pakottaminen ovat aina moraaliton ratkaisu, jos ja kun haluamme oikeasti auttaa toisiamme. Skitsofrenia myytti ajaa eturintamassa syrjintää, alistamista, väheksyntää ja pakottamiseen perustuvaan kontrollointia ja rankaisua yhteiskuntamme vääränlaisiksi kokemiamme ihmisiä kohtaan. Suvaitsevaisuus toisia kohtaan on upea ominaisuus ihmisessä. Sitä minä arvostan. Toisia noidiksi/demoneiksi/mielisairauksi leimaaminen ja sillä päällekarkauksen oikeuttaminen on moraalikäsitykseni mukaan äärimmäisen tuomittavaa.


      • lääkäripsyk
        KaruTotuus_f1 kirjoitti:

        Skitsofrenia on olemassa vain samassa merkityksessä kuin yksisarviset, aaveet, joulupukki, tai menninkäiset. Ihmisen mielikuvitus on rajaton ja toimii tehokkaasti silloin kuin pitää yrittää selittää jotain ilmiötä, jota ei ymmärretä. Silloin keksitään pancrestoneita paikkaamaan oma osaamattomuus sekä ymmmärtämättömyys.

        Skitsofrenia on meidän aikakautemme yksi suurimmista myyteistä, kaikkien mielisairaus "kollegoidensa" kanssa. Skitsofreniaa ei tieteellisesti katsoen ole sairautena tai minään muunakaan fysiologisena-biologisena entiteettinä olemassa. Skitsofrenikoiksi leimataan ihmisiä, jotka ovat vääränlaisia käytökseltään, tavoiltaa, ajattelultaan ja/tai tunteilultaan.

        Koska skitsofrenia on mielikuvituksen tuote, ei sellainen tietenkään mitään vahinkoa aiheuta mihinkään. Skitsofreniaan ei voi sairastua, sitä sairastaa tai siitä parantua sen enempää kuin kevätkuumeestakaan. Kevätkuume, vaikkakin kuulostaa lääketieteelliseltä, sairaudelta, on kielikuva, jolla kuvataan tietynlaista käytöstä, ajattelua ja/tai tunteilua. Kevätkuume siinä missää skitsofreniakin ovat kielikuvallisia sairauksia, vain ja ainoastaan.

        Ihmisten haluttomuus ja selkärangattomuus tunnustaa tosiasioita on esteenä sille miten voisimme auttaa oikeasti henkisesti kärsiviä läheisiämme. Voimankäyttö/pakottaminen ovat aina moraaliton ratkaisu, jos ja kun haluamme oikeasti auttaa toisiamme. Skitsofrenia myytti ajaa eturintamassa syrjintää, alistamista, väheksyntää ja pakottamiseen perustuvaan kontrollointia ja rankaisua yhteiskuntamme vääränlaisiksi kokemiamme ihmisiä kohtaan. Suvaitsevaisuus toisia kohtaan on upea ominaisuus ihmisessä. Sitä minä arvostan. Toisia noidiksi/demoneiksi/mielisairauksi leimaaminen ja sillä päällekarkauksen oikeuttaminen on moraalikäsitykseni mukaan äärimmäisen tuomittavaa.

        Tarkoitatko potilaiden keksivän nuo näkö ja kuuloharhat ym oireet. ? Aivokuvauksissa skitsofreenikoiden aivoissa näkyy muutoksia mm aivokammioiden laajentumisia.


      • Criitik

        "Skitsofreenikoiden" aivoissa olevat muutokset voivat liittyä täysin päihteiden käyttöön. tai neuroleptien käyttöön, jonka on apinakokeissa todettu kutistavan aivoja.
        Mikäli ns skitsofreenikkoja haluttaisiin oikein tutkia, tutkittaisiin lääkitsemättömiä.

        Skitsofreenikot ei kuole aiemmin skitsofreniansa takia vaan sen takia että he käyttävät neuroleptejä jotka alentavat eliniän ennustetta ja lisäävät diabetesriskiä ja ovat tappaneet paljon ihmisiä maailmassa. Neuroleptit ovat terveyttä monella tapaa rapauttavia lääkkeitä. Verensokerin säätelemättämyys ja liian korkealla olo voi lisätä riskiä aivoihin tapahtuville vaurioille ja tulehdukselle. Ympäristötekijät, joidenkin huonot elintavat, päihteiden käyttö, stressi, usein tilaan liittyvät taloudelliset tekijät, alempi sosiaaliluokka monessa tapaauksessa työttömyyden takia ja monesti köyhyys ja naimattomuus voi myös edesauttaa aiempaa kuolemaa, kuten masennus, traumat, stigma minkä yhteiskunta lyll ja itsemurhat.
        Kuuloharhat tai ns näköharhat eivät ole osoitus että henkilöllä on skitsofrenia-niminen sairaus aivoissaan.


      • hhfdhfdhfd
        dsaälkfhjhdga kirjoitti:

        Toistuvien psykoosien vaikutuksesta aivoihin ei ole selkeää näyttöä. Jotkut tutkimukset ovat löytäneet korrekaation hoitamattoman psykoosin keston ja aivomuutosten välillä, mutta eivät kaikki. Mitään näyttöä ei kuitenkaan ole siitä, että nämä aivomuutokset olisivat eteneviä tai pysyviä ja että ne liittyisivät systemaattisesti skitsofreniaan. On olemassa paljon skitsofrenidiagnoosin saaneita ihmisiä, joilla ei ole mitään normaalista poikkeavia muutoksia aivoissa. Skitsofreenikkojen kuten muidenkin ihmisten muutokset aivoissa voidaan selittää kroonisella stressillä, joka heikentää mm. hippokampuksen toimintaa. Päihteet kuten alkoholi, tupakka ja kannabis vaikuttavat myös kaikkien ihmisten, myös skitsofreenikkojen aivoihin. Myös elintavat vaikuttavat aivoihin, esimerkiksi urheilu suurentaa hippokampusta. Luultavasti skitsofreenikot käyttävät enemmän päihteitä keskimääräistä enemmän, liikkuvat vähemmän ja kärsivät enemmän kroonisesta stressistä. Tämä voi näkyä myös heidän aivoissaan. Lääkkeiden vaikutuksesta aivoihin on olemassa paljon vahvempaa näyttöä, kuin kroonistuneen psykoosin. Niitä on tutkittu niin eläimillä kuin ihmisilläkin, ja ne todellakin surkastuttavat aivokudosta ja lääkkeiden lopettamisen ansiosta surkastuneet aivoalueet jossain määrin palautuvat ennalleen:

        "That antipsychotic medications can result in reductions in brain tissue volumes has been put beyond doubt by animal studies.62,63 Both haloperidol and olanzapine led to decreases in gray matter and white matter in macaque monkeys treated chronically for 17–27 months.62 Like the brain changes described in schizophrenia, these deficits were diffusely distributed across the frontal, parietal, temporal, occipital, and cerebellar areas. Similar findings have been demonstrated using postmortem samples and ex vivo MRI using chronic doses of haloperidol and olanzapine in chronically treated rats.63 Animal models provide the opportunity to better characterize the effects of antipsychotics on brain tissue and to determine the extent to which they may be progressive or reversible. Indeed, Vernon et al64 have shown that MRI scans normalize in rats following withdrawal of the antipsychotic. Results from a longitudinal study of patients with a FES in Sao Paulo, Brazil, suggest that differences observed at the time of the first episode (after the initiation of antipsychotics) may also be reversible to some degree with medication discontinuation.6"
        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3796078/

        Uusiseelantilaisessa 1970- luvulla alkaneessa pitkittäistutkimuksessa, missä seurataan koko elämän ajan kaikkia erään kaupungin yhtenä vuonna syntyneitä lapsia on osoittanut, että skitsofrenia oireilee jo lapsena. Eli harhaisia kokemuksia on ollut jo silloin. Myös silmälääkäri näkee skitsofrenian silmän verisuonista, tosin verenpainetauti antaa samanlaisia muutoksia silmiin. Eli skitsofrenia on myös verenkiertoelimistön sairaus. Ja siitä huolimatta kaikki skitsot tupakoivat, vaikka se heikentää verenkiertoa ennestään. Ihmekkös, että moni kuolee infarktiin.


      • kdkldkkd

        Minullakin oli harhaisia kokemuksia. Mielikuvitusystäviä lapsena. Onkohan minusta tulossa skitsofreenikko?

        Pistäpäs vähän tutkimusviitteitä tälle silmäväitteellesi.

        Tiesitkö että moni neurolepti voi myös aiheuttaa ja pahentaa silmäongelmia kuten glaukomaa?


      • KaruTotuus_f1
        lääkäripsyk kirjoitti:

        Tarkoitatko potilaiden keksivän nuo näkö ja kuuloharhat ym oireet. ? Aivokuvauksissa skitsofreenikoiden aivoissa näkyy muutoksia mm aivokammioiden laajentumisia.

        "Tarkoitatko potilaiden keksivän nuo näkö ja kuuloharhat ym oireet. ?"

        Niin sanotut kuuloharhat ovat henkilön sisäistä puhetta, ajattelua. Tämä on fMRI-tutkimuksin todistettu, jos vielä on joitain jotka muuta kuvittelevat (ja onhan niitä). Henkilö joka ei ajattele, "kuule ääniä", on aivokuollut.

        Niin sanotut näköharhat ovat mielikuvituksen tuotosta. Mitä vilkkaampi ajatuksen lento ja lujempi keskittyminen, sitä enemmän kuvitella kykenee. LSD:n aiheuttamat näkökentän vääristymät ovat eri ilmiö. Samoin, jos huumaa itsensä vaikka SSRI-ainein, jotka sotkevat unen ja valveilla olon rajaa. Tällöin voi saada halluja esim. juuri herätessään.

        En tiedä mihin viittaa muilla 'oireilla.'

        "Aivokuvauksissa skitsofreenikoiden aivoissa näkyy muutoksia mm aivokammioiden laajentumisia."

        Ei näy. Henkilöillä, jotka ovat käyttäneet solu- ja hermomyrkyllisiä neurolepteja näkyy aivojen surkastumaa. Keksityillä sairauksilla, kuten skitsofrenia, ei ole eikä voi olla tekemistä asian kanssa, sanomattakin selvää.


      • molliminna
        jdkflsäaghäa kirjoitti:

        Eräässä dokumentissa on muuten erittäin elävä esimerkki siitä, kuinka tämä sinun kuvaamasi "hermosoluja tuhoava sairaus" etenee. Tämän esimerkin nimi on Adam ja hän on lopettanut kaikki antipsykoottiset lääkkeet niiden hirvittävien sivuvaikutusten takia (ilmeisesti hän on niitä kuuluisia "sairaudentunnottomia, jotka eivät vain pidä lääkkeistä?) ja onnistunut pääsemään eroon ongelmistaan meditaatioretriitin avulla. Hän meni retriittiin sanojensa mukaan "lääkeriippuvaisena alkoholistina, joka vihasi kaikkia ja palasi elämää rakastavana, raittiina vegaanina". Hän ei kuitenkaan voinut myöhemmin enääi osallistua enää näihin meditaatioretriitteihin, koska hänen psykoosisairautensa paljastui retriittiä pitäville. Hän menetti toivonsa, jäi työttömäksi ja kodittomaksi. Hän alkoi kärsiä voimakkaista, invalidisoivista ääniharhoista jäätyään täysin vailla sitä sosioemotionaalista tukea, jota hän tarvitsee:

        https://www.youtube.com/watch?v=oEekih1pzt0

        Monissa köyhissä maissa psykoosien ennuste on parempi, koska psykoosia ei kutsuta "solutason aivosairaudeksi" eikä siihen liity stigmaa, joka vie erityisesti nuorilta ihmisiltä aivan kaiken. Heitä aletaan hyljeksiä jopa omien perheenjäsenten taholta, he eivät saa työpaikkaa, menettävät kotinsa ja joutuvat elämään äärimmäisen suojatonta elämää. Kuka tahansa tulisi hulluksi tuollaisissa olosuhteissa.

        Olen ajatellut näin että psykoottisesti sairastunutta ihmistä auttaa aina parhaiten selviytymään hänen läheiset ihmisensä. Sosiaalinen hyväksyntä ja avoin suhtautuminen erilaisuuteen, myös muiden ihmisten kannalata tärkeä asia... Ihmisten eristäminen pois yhteiskunnasta ei auta ketään sairastunutta. Skitsofrenikko ei ole vaarallinen, enemmänkin arka ja herkkä, ja vaaraksi enemmän itselleen kuin muille. Vaarallisempia meillä on psykopaatit ( sosiopaatit)
        jotka ovat tunnottomia oman edun tavoittelijoita, ja usein johtoasemassa yhteiskunnassa.


      • Anonyymi
        dsaälkfhjhdga kirjoitti:

        Toistuvien psykoosien vaikutuksesta aivoihin ei ole selkeää näyttöä. Jotkut tutkimukset ovat löytäneet korrekaation hoitamattoman psykoosin keston ja aivomuutosten välillä, mutta eivät kaikki. Mitään näyttöä ei kuitenkaan ole siitä, että nämä aivomuutokset olisivat eteneviä tai pysyviä ja että ne liittyisivät systemaattisesti skitsofreniaan. On olemassa paljon skitsofrenidiagnoosin saaneita ihmisiä, joilla ei ole mitään normaalista poikkeavia muutoksia aivoissa. Skitsofreenikkojen kuten muidenkin ihmisten muutokset aivoissa voidaan selittää kroonisella stressillä, joka heikentää mm. hippokampuksen toimintaa. Päihteet kuten alkoholi, tupakka ja kannabis vaikuttavat myös kaikkien ihmisten, myös skitsofreenikkojen aivoihin. Myös elintavat vaikuttavat aivoihin, esimerkiksi urheilu suurentaa hippokampusta. Luultavasti skitsofreenikot käyttävät enemmän päihteitä keskimääräistä enemmän, liikkuvat vähemmän ja kärsivät enemmän kroonisesta stressistä. Tämä voi näkyä myös heidän aivoissaan. Lääkkeiden vaikutuksesta aivoihin on olemassa paljon vahvempaa näyttöä, kuin kroonistuneen psykoosin. Niitä on tutkittu niin eläimillä kuin ihmisilläkin, ja ne todellakin surkastuttavat aivokudosta ja lääkkeiden lopettamisen ansiosta surkastuneet aivoalueet jossain määrin palautuvat ennalleen:

        "That antipsychotic medications can result in reductions in brain tissue volumes has been put beyond doubt by animal studies.62,63 Both haloperidol and olanzapine led to decreases in gray matter and white matter in macaque monkeys treated chronically for 17–27 months.62 Like the brain changes described in schizophrenia, these deficits were diffusely distributed across the frontal, parietal, temporal, occipital, and cerebellar areas. Similar findings have been demonstrated using postmortem samples and ex vivo MRI using chronic doses of haloperidol and olanzapine in chronically treated rats.63 Animal models provide the opportunity to better characterize the effects of antipsychotics on brain tissue and to determine the extent to which they may be progressive or reversible. Indeed, Vernon et al64 have shown that MRI scans normalize in rats following withdrawal of the antipsychotic. Results from a longitudinal study of patients with a FES in Sao Paulo, Brazil, suggest that differences observed at the time of the first episode (after the initiation of antipsychotics) may also be reversible to some degree with medication discontinuation.6"
        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3796078/

        Poikani ei käyttänyt päihteitä ollenkaan elämänsä aikana, ei koskaan tupakoinut. Hän sairastui skitsofreniaan 16-vuotiaana. Kuoli 28-vuotiaana.


      • Anonyymi
        fkkxlxxlkx kirjoitti:

        "Toisekseen, ehkä jopa edellämainittua tärkeämpää on että toistuvat psykoosit tuhoavat aivokudosta biokemiallisten muutosten takia. Monella kuolleella skitsofreenikolla on todettu aivojen kutistuneen solutuhon takia, oli käyttänyt lääkettä tai sitten ei. Lääkkeitä ei määrätä huvikseen tai sairastuneen kiusaksi vaan siksi että ne tasoittavat epäbalanssissa olevaa aivokemiaa"

        Laitapa luotettavia todisteita tästä oikeasti luotettavista tutkimuksista. Aivan, niitä ei ole.

        Mitä hittoa on tämä epäbalanssissa oleva aivokemia? Olen kuullut jopa hoitotahon käyttävän tällaista sontaa. Se on ainakin varmaa, että psyykenlääkkeet ei korjaa kenenkään aivokemioita vaan lopettaessa edesauttavat uudemman jopa pahemman psykoosin syntyä (supersensitivity psychosis) ja sotkevat aivokemioita mikä ilmenee lopettaessa vieroitusoireina. Ei ole näyttöä edes teoriasta että skitsofreenikoilla olisi liikaa dopamiinia aivoissaan ja että sen blokkaaminen olisi täten joku korjaus. Tätäkin joskus viljeltiin teoriqnq. On typerää väittää että kaikilla skitsofreenikoilla on joku epäbalanssissa oleva aivokemia. Antipsykoottisten "lääkkeiden" toimintaperiaate nojaa tähän dopamiinin salpaukseen edelleen, kuten jo 1950-luvulta asti on nojannut.

        Silloin ne kehiteltiin lähinnä leikkauksen esilääkkeeksi. Niin. Leikkauksen esilääkkeeksi ja niitä kutsuttiin nimellä major tranquillizer ja niitä pitäisi edelleen kutsua sillä nimellä. Ne ovat huumaavia lääkkeitä joilla kitketään epämieluisaa käytöstä pois, ja on kitketty läpi vuosikymmenten. Niitä on ihmisille syötetty vasten tahtoa ja ihmiset ei pidä turruttavasta vaikutuksesta. Eikä tämä tarkoita sairaidentunnottomuutta jos on lääkekielteinen.

        Vuosikausia tällaisten lääkkeiden käyttö vaurioittaa aivoja eikä lääkittyjen toimintakykyennuste ole kovin kaksinen verrattuna lääkitsemättömiin. Aivovaurioita aiheuttaa tällaiset lääkkeet.

        On suuri epäilys että ne heikentävät pitkään käytettyinä elinikää ja edesauttavat vakavien sairauksien, kuten diabetes ja tardiivi dyskinesia ja parkinsonismi, syntyä. Tardiivi dyskinesia on merkki aivovauriosta, sillä se voi jäädä pysyväksi tilaksi.

        Antipsykootit voi myös aiheuttaa itsemurhia, sillä väkisin niiden syöttäminen ja ihmisten oikeuksien loukkaus ja stigmatisointi voi ajaa ihmisiä itsemurhaan. Itsemurhia tehdään tilastojen varjossa paljon sairaalahoidon jälkeen.Ne voi myös aiheuttaa akatisia nimisen tilan ja muutenkin sekavaa, poikkeavaa käytöstä ja itsetietoisuuden laskua mikä voi olla syy itsemurhaan.

        Itse pyysin psykiatrisella apua närästykseen ja antoivat serenasea nesteenä siihen vaivaan.Luin myöhemmin tämän papereistani. SERENASE aiheuttaa aivoihin vammoja varmasti...Minulle aloitettiin leponex,jonka lopetin jo 5 vuotta sitten ja olen syönyt ketipinoria nukkumiseen jne. Lisäksi koko sen ajan ,kun olin sairaalassa vuonna 2016 ja minulla meni leponexiä ,syöttivät temestaa aamulla tabletti,päivällä tabletti ja illalla 2 tablettia ja kotiuttaessa temesta jäi kokonaan pois.Lopputulos oli,että en nukkunut yöllä,kuola vaan valui ja yskein koko yön ja tuli finnejä kaulaan ja leukaan ja halu tappaa itsensä oli iso. Jos serenasea annetaan potilaille,joiita närästää ,niin miettikää sitten sitä!!


    • Kaffetta

      Taas yks lihava hoitsu ämmä eksynyt tänne. Mee juomaa kahvia ja naureskelemaan potilaille. Siitähän sulle maksetaan...

    • HulluPulupoika

      toi poika on ihan vitun fat. LOL

    • serkkunikinpolttaa

      Vastaan asiallisesi. Olettamukseni on keuhkosyöpään, sillä psykiatrisilla vaikeasti sairailla potilailla on pakkomielle polttaa tupakkaa.

    • rqjiro3r

      En ole oikeasti skitsofreenikko, tautikuvaus on valetta. Lukekaa lisää hiipivä skitsofrenia.

    • hjhfgjhj

      Jokainen tietämäni skitsofrenikko tupakoi. Savuttomat ja liikkuvat ovat harvassa. Sydän- ja verisuonisairauden ovat yleinen kuolinsyy. Eiköhän skitsofrenikolla lähes kaikki oireilut katsota psyykkisiksi - eli sairauksia ei ole tutkittu ja todettu, joten kuolema tulee "yllätyksenä". Ehkä joukossa on muutama onnettomus tai itsemurhakin. Skitsofrenia alentaa elinikää enemmän kuin esim. diabetes. Ehkä 15 - 20 vuotta. Se on jo merkittävää. Toki osa on lääkkeiden sivuvaikutuksiakin.

      • enookatkera

        En polta,mutta psykiatri ehdotti minulle,että valehtelen asiasta!! No en polta ja urheilen .Sori vaan siitäkin. Siis psykiatri kysyi,että onko se nyt ihan varma,että et polta ja,että miksi sinä sinne kotiisi haluat ,mitä sinulla siellä muka on? Skitsofreniaa sairastavat muuten polttavat sosiaalisuteensa vuoksi eli mielenterveysporukassa ja sairaalassa on melkein pakko polttaa,koska siellä kaikki ovat polttamassa.Kyseessä on siis tarve sosiaalisiin suhteisiin epäinhimillisissä sairaalaoloissa!!Ihan vaan tiedoksi!!


    • SATUOLENTOOON

      Skitsofreenikko kuolee siihen että skitsofreenikot on leimattu yhteiskunnassa viallisiksi ja sairaiksi.

    • Molliminna

      Minun mieheni sairastuminen psykoosiin todettiin 26 vuotiaana, kun hän joutui pakkohoitoon mielisairaalaan. Vakavan sairauden oireet olivat alkakaneet jo pari vuotta aikaisemmin, mutta en asiaa tunnistanut ja osannut hakea hänelle apua. Hän oli kaikkiaan valvotussa, pakkohoidossa 17 vuotta. Kunnes sitten sai oman asunnon . Hän tunnisti kaikki lääkkeensä, ja niiden vaikutukset, monien vuosien kokemuksella. Eikä niistä ollut hänelle oikeasti kovinkaan paljon apua. Hän oli avohoidossa muutaman vuoden asuen omassa asunnossaan. Tapasi lapsiaankin jotka olivat jo aikuistumassa, mutta vieraaksi kasvaneet. Hän sai Doksaalia masennusta poistamaan. Kuuri oli aloitettu noin 4 viikkoa aikaisemmin. Hän löytyi kuolleena kotoaan lattialta. Syynä lääkkeiden ja alkoholin yhteisvaikutus. Hän ei ollut mikään juoppo, ja lääkkeiden vaikutukset hän tiesi. Doksal ei sovi alkoholin kanssa. Hän oli väsynyt sairastamaan, ja siihen että elämä kulki ohi ilman häntä, ehkä hän menetti lopullisesti toivonsa.

    • enookatkera

      Mihin psykiatri kuolee? En tiedä vielä...

    • enookatkera

      Skitsofreniikoksi leimattu kuolee todennäköisemmin hoidon laiminlyöntiin taikka mielisairaalassa vahingossa aiheutetaan kuolema taikka kiusataan niin,että mielisairaalasta juuri kotiutuneilla on suurin itsemurhariski,koska ovat niin traumatisoituneita.
      Lisäksi tietysti neuroleptit ym. myrkyt. Itse en mene lähellekään terveyskeskusta,mutta esim. ystäväni ,joka myös "skitso" käy siellä vaikka minkä vaivan takia.Sitten ,jos minä joskus menen niin saan sellaista kohtelua,että en ihan heti mene uudestaan.
      Tavallisiakin ihmisiä syytetään luulosairaudesta,mutta skitsoilla ei ole mitään mahdollisuuksia.Eikun remmeihin,omat lääkkeet pois ja arvaustekniikalla myrkkyjä .Miksi todellisuudentaju häiriintyy.No kai se häiriintyy kun ei kestä esim. sitä,että pidetään alasti lepositeissä ja pilkataan ja nauretaan.Makaa siinä sitten sekaisin ja naamari uusista lääkeistä sekaisin peläten mitä seuraavaksi tapahtuu ja mitä myrkkyä vaiko sähköshokkeja kokeillaan.Niin kyllä se todellisuus hajoaa,kun ei se mieli vaan kestä tollaista.Joku voi olla aivan fine,että alasti lepositeissä,mutta minä kyllä hajoan pirstaleiksi.Ekaa kertaa lepositeissä ,ei yhtään tuttua ihmistä ja vieras sairaala.
      Asiaan, uskon kuolevani neuroleptien takia noin 20 vuotta aikaisemmin kuin muuten kuolisin.Lisäksi joku ruumiillisen taudin hoitamatta jättäminen terveydenhuollon taholta tai en tiedä.Parempi ennemmin kuin myöhemmin kai. Piinaavaa,että skitsofrenia leiman takia voi piipaa auto viedä vaikka heti sidottuna pois.Jos läheinen vaikka suuttuu skitsolle niin se voi soittaa ,että viekää tää ihminen vittuhun täältä. Mulle tuskin käy noin,mutta tuntuu ikävältä ajatelle,että tällainen on mahdollista.Niin mistä sitä tietää mitä tapahtuu.Eihän sitä kukaan tiedä .

    • Jaffetti

      Äitini sairasti skitsofreniaa ja kuoli maksasyöpään 90 luvulla. Hän oli syyskuussa suljetulla osastolla ja tuolloin tehtiin verikokeet. Hän oli jouluna kotona ja vatsan seutu oli pahasti turvoksissa. Hän aikoi mennä uudenvuoden jälkeen lääkäriin ja niin menikin. Lääkäri passitti tammikuun alussa heti keskussairaalaan syöpäosastolle tutkimuksiin ja siellä todettiin maksasyövän edenneen jo liian pitkälle ja mitään ei ollut enää tehtävissä. Äitini kuoli 22 tammikuuta ja sitten jälkikäteen selvisi meille omaisille että maksan arvot oli olleet hälyttävän korkealla jo syyskuussa kun suljetulla osastolla oli otettu verikokeet...

    • dfasö

      Sekä eläintutkimuksissa että ihmisryhmiä koskevissa tutkimuksissa ollaan todettu, että asema sosiaalisessa hierarkiassa selittää suuren osan ihmisten sairastumistodennäköisyydestä ja kuolemisesta suurimpaan osaan sairauksista, kuten sepelvaltimotautiin, flunssaan tai vaikka tuberkuloosiin. Joidenkin tutkimusten mukaan elintavat vaikuttavat jopa vähemmän, noin 30 %. Ilmiötä ollaan selitetty osin stressimekanismilla, joka on yhteydessä alhaiseen sosiaaliseen asemaan liittyvään alhaisen kontrollin kokemukseen ja sosiaaliseen eristäytyneisyyteen. Stressi heikentää immuniteettia pitkään jatkuessaan ja lisää riskiä sairastua esimerkiksi sepelvaltimotautiin etenkin, jos ruokavalio on länsimainen. Alhaisen kontrollin kokemukset ja sosiaalinen eristäytyneisyys ovat tietenkin yhteydessa taipumukseen kehittään erinäisiä addiktioita. Tosin psykiatrit selittävät skitsofreenikoiden elämätapavalintoja heidän sairauteen kuuluvalla älyllisen toiminnan vajauksilla ja "sairauteen" liittyvällä impulsiivisuudella. Jos he itse joutuisivat samaan tilanteeseen, kyseessä olisi luonnollisesti stigmatisaation aiheuttama sopeutumismekanismi olosuhteissa, jotka eivät tarjoa ulospääsyä. Näkökulmasta riippumatta seuraukset lisäävät luonnollisesti aina riskiä sairastua ja kuolla moniin eri sairauksiin. Myös lääkkeet aiheuttavat monia eri "sivuvaikutuksia", kuten psykooseja, tardiivia dyskinesiaa, diabetesta, massiivista ylipainoa ja sydänperäisiä äkkikuolemia ( tätä sivuvaikutusta kutsutaan psykiatrisissa tutkimuksissa "äkilliseksi putoamiseksi tuolilta kuolleena 30-vuotiaana"). Tosin ylipainokin voi liittyä siihen, että vain syö liikaa, koska on potilas niin impulsiivinen ja tyhmä, kuten psykiatrit usein tulkitsevat. Johtui sairastumisriskin kohoaminen tyhmyydestä tai lääkkeistä tai epätoivosta, niin seuraus on luonnollisesti sama eli laskenut eliniänodote. Samat syyt selittävät monien muidenkin ihmisryhmien alhaista eliniänodotetta, tosin erotuksena on se, että he eivät syö vuosikausia terveydelle haitallisia lääkkeitä, jotka estävät aivojen ja kehon normaalin toiminnan.

    • KANTTORIRUUMISARKKU

      Mul on lievä skitsofrenia.

    • AarovaanVAALANNELOLhah

      Joillaki skitsoilla on oikeesti syytä pelätä, oon kuullu kuinka joitaki on oikeesti vainottu.
      Ei sillon kyse oo edes välttämättä skitsofreniasta vai?

    • näinsemeneekin

      Neuroleptit aiheuttaa lihavuutta ja diabetestä ja sydän-ja verisuonitauteja ym ikävää...Aivot kutistuu ja tulee aivoihin muutoksia neuroleteistä.25 vuotta aikaisemmin kuolee neurolepteillä,näin se kuulemma menee.

    • näinsemeneekinjuu

      Itse en syö aamupalaa enkä lounasta ,päivälliseksi noin 600 kaloria ja iltaplaksi noin 600 kaloria.Pysyn samassa vaikkaneuroleptejä.Joskus syön vähemmän kuin tuon ja joskus ryyppään,mutta tosiaankaan ei voi syödä ... mun skitsokaveri juo ja syö ja lihoaa,yritän sanoa,että ei voi syödä ja juoda,mutta minkäs teet.Jotkut ei vaan tajua:(

    • josneurolepteiniinäläsyö

      ja yritän tietysti syödä päivässä vaan noin 500 kaloria ,mutta tuo 1200 kaloria ehkä osuu oikeampaan useimmiten

    • Anonyymi

      Skitsofreniaa ei ole olemassa joten mistään skitsofreniasta ennenaikainen kuolleisuus tuskin johtuu. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä varhaisella psykososiaalisella interventiolla ollaan saatu uusien skitsofreniadiagoosien määrä romahtamaan 90 % 33/100 000 asukasta kohden 3 / 100 000 asukasta kohden. Samaan aikaan muiden psykoosisairauksien diagoosien ilmaantuvuus ei ole kasvanut samalla tavalla, joten ihmiset joita on kuunneltu ennen kuin he menevät psykoottiseen tilaan eivät saa minkäänlaista diagoosia psykoosista, saati sitten skitsofreniasta. Se miksi skitsofreenikot kuolevat aikaisemmin kuin valtaväestö voitaisiin pukea myös toisenlaiseen kysymykseen. Kysyt vaan, että miten ihmeessä syrjäytyneet, demetoivia ja aivoja vaurioittavia sekä sydän- ja verisuonitautien riskiä nostavia vaarallisia hermomyrkkyjä nauttivat henkilöt, joiden keskuudessa esiintyy runsaasti itsemurhia, päihdeongelmia ja jotka kärsivät voimakkaasta stigmasta ja siihen liittyvästä sosiaalisesta kuormituksesta, joka moninkertaistaa väestöryhmän alkuperäisiä psyykkisiä ongelmia, kuolevat aikaisemmin kuin valtaväestö? Tähän lisää vielä sen, että kun lääkäri kohtaa oman luomuksensa eli kuolaavan, valtavan ylipainoisen työkyvyttömyyseläkeläisen pakkoliikkeineen ja omituisine ajatuskulkuineen ja pelkotiloineen, niin hänellä on tietty velvollisuus priorisoida veronmaksajien resursseja. Siksi tällaisen zombin syöpäsairaudet jäävät hoitamatta ja diagnosoimatta riittävän varhain, ja kun maksa tai sydän pettää eikä aivot enää operoi normaalisti valtavan neuroleptikuorman vaurioittamina, niin sellaisen ihmisen annetaan mennä rasittamasta veronmaksajien resursseja. On lääkärien velvollisuus hoitaa ihmiset vammaisiksi ja sen jälkeen on lääkärien velvollisuus on priorisoida resursseja vammaisilta niille, jotka tuottavat ja kannattelevat tätä yhteiskuntaa. Näin se vaan menee.

      • Anonyymi

        Tuota tota, siis tarkoitatko että Länsi-pohjan alueella skitsofreenikot/psykoosisairaat elävät keskimäärin pidempään kuin muussa maassa? Olisiko lähteitä, koska tämä olisi aidosti mielenkiintoista. Se olisi aidosti sellaista faktaa jolla voisi todentaa hoidon laatua.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tuota tota, siis tarkoitatko että Länsi-pohjan alueella skitsofreenikot/psykoosisairaat elävät keskimäärin pidempään kuin muussa maassa? Olisiko lähteitä, koska tämä olisi aidosti mielenkiintoista. Se olisi aidosti sellaista faktaa jolla voisi todentaa hoidon laatua.

        En ole se jolta kysyit, mutta arvelen, että koska Länsi-Pohjassa on niin vähän skitsofreniasta diagnosoituja ihmisiä, heidän elinajan pituutensa vertailu tilastollisesti koko maahan olisi hankalaa. Länsi-Pohjassa ihmiset yksinkertaisesti toipuvat psykooseista niin nopeasti ja se uusiutuu heillä niin harvoin, että skitsofreniadiagnoosia tulee vain harvalle. - Mutta ehkä se jolta kysyit osaa vastata, onko tutkimusta, jossa olisi vertailtu elinaikoja. Minuakin kiinnostaisi tietää. Onhan avoimen dialogin malli ollut Länsi-Pohjassa toiminnassa jo 30 vuotta, joten periaatteessa elinajoistakin voisi olla jotain tutkimustietoa jo.

        Avoimen dialogin mallin tehokkuus mielen pulmien, muidenkin kuin psykoosien, hoidossa on tutkittua ja tilastoitua tietoa jo vuosikymmenten ajalta. Hoitomalli ei kuitenkaan ole levinnyt Länsi-Pohjasta muualle Suomeen, vaikka siitä on tiedotettu mediassa, ja tutkimustulokset on julkaistu arvostetuissa kansainvälisissä tiedelehdissä. Ulkomailta kyllä käydään jatkuvasti tutustumismatkoilla ja opiskelemassa hoitomallia Keroputaan sairaalassa, ja siitä puhutaan ihaillen "Suomen mallina".

        Syyt miksi vain Länsi-Pohjassa voi saada lääkkeetöntä tai vähälääkkeistä hoitoa, jossa pääasiallinen hoitomuoto on psykososiaalinen tuki, ovat ainakin omasta mielestäni pääosin poliittiset. Psykiatria ei valitse toimintatapojaan niiden tutkitun tehokkuuden vaan yhteiskunnallisen hyödyn perusteella. Yhteiskunnallemme on tällä hetkellä enemmän tarvetta "hullujen" ihmisryhmälle, stigmatisoitujen "mielenterveyspotilaiden" ryhmälle kuin joukolle vakavista elämänongelmistaan selviytyneitä tavallisia ihmisiä, joiden elämänhistoriassa on yksi psykiatrinen hoitojakso. Tällainen porukka erottuisi muista liian vähän, eikä muodostuisi kahta ryhmää, joista toinen voisi osoitella toista ja sanoa "he", erotuksena "meistä", ja sanomattakin on selvää, että näistä ryhmistä "he" ovat se vähän omituisempi ja vähäarvoisempi porukka, jolle muut voivat naureskella ja johon he voivat kohdistaa erilaisia näennäisiä auttamistoimenpiteitä, joissa he voivat toteuttaa haluaan hallita. - Meni kärjistykseksi, mutta menköön. Muitakin syitä tilanteeseen toki on. Mutta ihminen on pohjimmiltaan paha :(

        Homo homini lupus, eli ihminen on ihmiselle susi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        En ole se jolta kysyit, mutta arvelen, että koska Länsi-Pohjassa on niin vähän skitsofreniasta diagnosoituja ihmisiä, heidän elinajan pituutensa vertailu tilastollisesti koko maahan olisi hankalaa. Länsi-Pohjassa ihmiset yksinkertaisesti toipuvat psykooseista niin nopeasti ja se uusiutuu heillä niin harvoin, että skitsofreniadiagnoosia tulee vain harvalle. - Mutta ehkä se jolta kysyit osaa vastata, onko tutkimusta, jossa olisi vertailtu elinaikoja. Minuakin kiinnostaisi tietää. Onhan avoimen dialogin malli ollut Länsi-Pohjassa toiminnassa jo 30 vuotta, joten periaatteessa elinajoistakin voisi olla jotain tutkimustietoa jo.

        Avoimen dialogin mallin tehokkuus mielen pulmien, muidenkin kuin psykoosien, hoidossa on tutkittua ja tilastoitua tietoa jo vuosikymmenten ajalta. Hoitomalli ei kuitenkaan ole levinnyt Länsi-Pohjasta muualle Suomeen, vaikka siitä on tiedotettu mediassa, ja tutkimustulokset on julkaistu arvostetuissa kansainvälisissä tiedelehdissä. Ulkomailta kyllä käydään jatkuvasti tutustumismatkoilla ja opiskelemassa hoitomallia Keroputaan sairaalassa, ja siitä puhutaan ihaillen "Suomen mallina".

        Syyt miksi vain Länsi-Pohjassa voi saada lääkkeetöntä tai vähälääkkeistä hoitoa, jossa pääasiallinen hoitomuoto on psykososiaalinen tuki, ovat ainakin omasta mielestäni pääosin poliittiset. Psykiatria ei valitse toimintatapojaan niiden tutkitun tehokkuuden vaan yhteiskunnallisen hyödyn perusteella. Yhteiskunnallemme on tällä hetkellä enemmän tarvetta "hullujen" ihmisryhmälle, stigmatisoitujen "mielenterveyspotilaiden" ryhmälle kuin joukolle vakavista elämänongelmistaan selviytyneitä tavallisia ihmisiä, joiden elämänhistoriassa on yksi psykiatrinen hoitojakso. Tällainen porukka erottuisi muista liian vähän, eikä muodostuisi kahta ryhmää, joista toinen voisi osoitella toista ja sanoa "he", erotuksena "meistä", ja sanomattakin on selvää, että näistä ryhmistä "he" ovat se vähän omituisempi ja vähäarvoisempi porukka, jolle muut voivat naureskella ja johon he voivat kohdistaa erilaisia näennäisiä auttamistoimenpiteitä, joissa he voivat toteuttaa haluaan hallita. - Meni kärjistykseksi, mutta menköön. Muitakin syitä tilanteeseen toki on. Mutta ihminen on pohjimmiltaan paha :(

        Homo homini lupus, eli ihminen on ihmiselle susi.

        Kas kun otit "salaliitto teoriat" puheeksi.

        Onhan se vähintään outoa että markkinatalous ei ole pystynyt tuotteistamaan avoimen dialogin ihmettä kolmessakymmenessä vuodessa.

        Mä ite en usko salaliitto teorioihin, vaan siihen, että avoimen dialogin malli ei olekkaan ihan niin autuaaksi tekevä asia, mitä siltä toivotaan. Voi olla että se tulevaisuudessa lunastaa lupauksensa tavalla tai toisella, mutta kolmekymmentä vuotta...


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kas kun otit "salaliitto teoriat" puheeksi.

        Onhan se vähintään outoa että markkinatalous ei ole pystynyt tuotteistamaan avoimen dialogin ihmettä kolmessakymmenessä vuodessa.

        Mä ite en usko salaliitto teorioihin, vaan siihen, että avoimen dialogin malli ei olekkaan ihan niin autuaaksi tekevä asia, mitä siltä toivotaan. Voi olla että se tulevaisuudessa lunastaa lupauksensa tavalla tai toisella, mutta kolmekymmentä vuotta...

        Ei kai ko. anonyymi mistään salaliittoteorioista puhunut.

        Voin hyvin uskoa, että jos ihmistä lähdetään kuuntelemaan tosissaan, se vaatii enemmän vaivaa kuin lääkitseminen heti zombiksi. Ja että suostutaan poistumaan omalta mukavuusalueelta.


    • Anonyymi

      Onkohan ihmiset yleisesti tietoisia siitä että neuroleptejä määrätään esim. Hermokipuunkin. Eli hoitamaan kipua. Itse en neurolepteillä ollessani kärsinyt päänsärystä. Voiko olla että jos jotain on vialla niin potilas ei edes tunne sitä.. varmaan monen tekijän summa.. mutta lisätäänpäs tähän lääkkeiden haittavaikutukset niin soppa on valmis.

    • Anonyymi

      SaNOMA VETÄÄ huumeita

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      179
      1438
    2. Mietin sinua nainen

      Ikävöin sinua enemmän kuin voin myntää. Ajattelin et laitan sinulle viestriä (kirjoitin jo puhelimeen viestin) Sitten
      Ikävä
      55
      972
    3. Härsilällä jännät paikat, saako hän 30 päiväsakkoa Rasmuksen tapauksesta

      Syyttäjä vaatii peräti kolmekymmentä päiväsakkoa Härsilälle, vaikka todistajan mukaan Rasmus aloitti nuhjaamisen, jossa
      Lapua
      63
      741
    4. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      34
      692
    5. Nainen, viime aikoina olen itkenyt sinua yhä useammin

      Niin kuin juuri äsken. Aamulla näin myös unta sinusta. Koskin unessa hiuksia päälaellasi, ja pyytelin sitä heti anteeksi
      Ikävä
      51
      687
    6. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      110
      644
    7. Ne alkaa aina yhdeltä

      jos mies et ole sattunut huomaamaan!
      Ikävä
      81
      641
    8. Haluan sinua mies

      Saat minut kuumaksi.
      Ikävä
      36
      624
    9. Voitaisiinko harjoitella rakas

      Näiden tekoa? 👶👶👶👶👶👶
      Ikävä
      64
      598
    10. Täällä iImenee vihamielisyys kristinuskoa kohtaan

      Ei taida sielunvaellus-/jälleensyntymisväellä olla omasta asiastaan mielekästä sanottavaa, kun pitää kiivaasti hyökätä e
      Hindulaisuus
      303
      587
    Aihe