Asuntojen hintakehityksen millimetrin tarkka seuranta on hölmöä. Milloin asuntojen hinnat ovat romahtaneet ja jotain vastaavia otsikoita revitään tilastollisesta kehityksestä, joka ei ole täysin vertailukelpoinen keskenään.
Pitäisin itse asuntojen hintakehitystä kuvaavia prosentteja vain suuntaa antavina. Tässä on tietenkin sama juttu, kuin gallupeissakin. Riittävän isolla otoksella saadaan hyvin pienellä marginaalilla riittävällä varmuudella arvio tulevasta. Asuntojen hintakehityksen osalta ei voida tehdä vastaavia päätelmiä.
Myytyjen asuntojen volyymi ja kohteet vaihtelevat tilanteesta riippuen. Kun tehdään riittävän paljon kauppaa ja kunhan volyymi on kohtuullinen voidaan tehdä päätelmiä. Prosentimääräiset tarkat arviot ovat kuitenkin vain tilastonikkareiden silmänruokaa. Taantuma-aikana kuten nyt tulee myyntiin ja myydään suhteessa halvempia asuntoja eikä kalliita asuntoja tule niin paljon myyntiin eikä niitä ostata samassa suhteessa. Jos siis otoksessa on suhteessa vähemmän kalliiden asuntojen kauppoja, kuin aikaisemassa asuntojen hinnat näyttävät laskeneen. Niin ne varmaan ovat hieman laskeneetkin, mutta tarkka prosentteihin tuijottelu on kohtalaisen turhaa.
Yhdyn näkemyksiin siitä, että asuntomarkkinat tulevat jakautumaan entistä enemmän. Entistä enemmän tuijotellaan hyvää sijaintia ja asunnon kuntoa, koska ihmiset ovat entistä mukavuudenhaluisempia. Sellaisten asuntojen arvot, jotka sijaitsevat epäedullisissa paikoissa tai vaativat mittavia kunnostustöitä pitävät arvonsa paljon huonommin kuin hyvällä paikalla olevat ja muuttokelpoiset asunnot.
Asuntojen hintakehityksen millimetri-seuranta hölmöä
8
131
Vastaukset
- whoknowswins
Kyllä niitä kalliitakin kohteita myyntiin tulee lisää kaiken aikaa laman kestäessä. Moni vauhtisokea yrittäjä ja bisnesmies rakennutti nousukaudella jos jonkinlaisia linnoja. Niiden realisointi lamassa onkin todella vaikeaa ja rommiprosentit tulevat olemaan huikeita.
Kun tavanomainen 250000 maksava perheasunto laskee lamassa 170000 euroon, putoaa miljoonan talo puoleen. Sellaista kauppaa ei kukaan myyjä vapaaehtoisesti tee, joten kallista taloa lamassa kyttäävä on todella vahvoilla kaupanteossa. Ison talon omistajan talousahdinko on lisäksi julkisempi asia kuin tavallisen rivariasujan tilanne. Silloin hintaruuvia kehdataan vääntää kahta ilkeämmin. Isoja kulisseja ei myöskään pidetä kauaa pystyssä pelkän toisen puolison tuloilla, vaan pakkomyynti on nopeammin edessä.Tietenkin kalliitakin kohteita tulee myyntiin. Ne eivät kuitenkaan löydä ostajaa, josta syystä tehdyissä kaupoissa on suhteellisesti vähemmän kalliiden asuntojen kauppoja. Tästä syystä kauppamyyntihintatilastoa ei voi mitenkään pitää tarkan tason reaaliaikaisena osoituksena asuntojen arvosta.
Kauppamyyntihintatilasto ei ole esimerkiksi ole samanarvoinen mittari hintojen kehityksestä kuin pörssin yleisindeksi.
Suunnan kauppahintatilasto toki kertoo, mutta en antaisi niin suurta arvoa prosenttien osien vertailulle. Perustelkoot joku asiaperustein, jos muuta väittää.
Joskus yksinkertaisten asioiden havaitseminen on kaikkein vaikeinta :)
- kauboi
Komppaan punditia. Toisinaan - siis eri vuosina - paras ja vilkkain myyntiaika on kesällä, joskus keväällä, joskus syksyllä. Eri vuosina myydään myös eri määrä vanhoja ja uudehkoja asuntoja. Lisäksi jo muutama huippukallis kohde tilastossa vääristää lopputulosta, koska kuukauden aikana ei kovin monta kauppaa tehdä asuntotyypeittäin, pääkaupunkiseudullakin vain satoja.
Tilastot on tosiaan vain suuntaa antavaa infoa, ei absoluuttista totuutta. Mutta niinpä ne on kaikki tilastot. Asuntokaupassa ehkä järkevä vertailujakso Suomessa voisi olla puoli vuotta - vuosi. Lyhempien jaksojen tarkastelu on ajan haaskausta. Eikä eri vuosien kuukausien vertailemisessa ole mitään järkeä. Tammikuun kaupat vuosina 2012, 2013 ja 2014 on ihan varmasti järjestyksessä eri näköinen kuin Helmikuu 2012, 2013 ja 2014. Sama pätee kaikkiin muihinkin kuukausiin ja vuosiin. Joku kesä on voinut vaikkapa kesäkuussa sataa vettä koko kuukauden putkeen, niin tuskin hirveästi ihmisiä on silloin kiinnostanut lähteä asuntoa katsomaan jos ei ole ihan pakko.Toisaalta esimerkiksi pörssi-indeksi on ehdottoman totta. Se kertoo, millä hinnalla pääset eroon omistuksistasi tai millä hinnalla voit omistuksia yhtiössä lisätä.
Taantuma-aikana kaikkein eniten kauppoja tehdään edullisemman hintaluokan asunnoista. Huippukalliit asunnot odottavat pidempään ostajaa eikä niitä tule edes tarjolle yhtä paljon kuin nousumarkkinoilla.
Prosenttimuutokset markkinoilla ovat suuntaa-antavia. Eihän voi kukaan järkevä ajatella, että jaahas, oman asuntoni arvo siis on nyt niin tai niin monta prosenttia arvokkaampi tai vähemmän arvokas kuin vuosi sitten. Huomioon on otettava sijainti ja asunnon kunto. Lisäksi kauppatapahtuma on aina niin ainutlaatuinen, että toteutunut hinta voi olla monista seikoista johtuen vähemmän tai enemmän kuin edes alueen käyvän arvon kehitys.pundit kirjoitti:
Toisaalta esimerkiksi pörssi-indeksi on ehdottoman totta. Se kertoo, millä hinnalla pääset eroon omistuksistasi tai millä hinnalla voit omistuksia yhtiössä lisätä.
Taantuma-aikana kaikkein eniten kauppoja tehdään edullisemman hintaluokan asunnoista. Huippukalliit asunnot odottavat pidempään ostajaa eikä niitä tule edes tarjolle yhtä paljon kuin nousumarkkinoilla.
Prosenttimuutokset markkinoilla ovat suuntaa-antavia. Eihän voi kukaan järkevä ajatella, että jaahas, oman asuntoni arvo siis on nyt niin tai niin monta prosenttia arvokkaampi tai vähemmän arvokas kuin vuosi sitten. Huomioon on otettava sijainti ja asunnon kunto. Lisäksi kauppatapahtuma on aina niin ainutlaatuinen, että toteutunut hinta voi olla monista seikoista johtuen vähemmän tai enemmän kuin edes alueen käyvän arvon kehitys.Teoriasi mukaan siis esimerkkitalon A putkiremontti lähiössä X on aiheuttanut kaupan jälkeen alueen b, c. ja f asuntoja myydessä hintapiikin, eikä mitään reaalista tai numeraalistakaan nousua ole ollut?
Eikö tilastokeskus ota huomioon vain tietyn verran kauppoja käsittävät alueet?
Näissähän, jos 20 asunnosta 10 on ollut hyväkuntoisia, rempattuja voi nostaa koko alueen keskihintaa ja ulkopaikkakuntalainen ostaja voi olla "päämärkä" ja maksaa liikaa ihan tästä syystä.laupias60 kirjoitti:
Teoriasi mukaan siis esimerkkitalon A putkiremontti lähiössä X on aiheuttanut kaupan jälkeen alueen b, c. ja f asuntoja myydessä hintapiikin, eikä mitään reaalista tai numeraalistakaan nousua ole ollut?
Eikö tilastokeskus ota huomioon vain tietyn verran kauppoja käsittävät alueet?
Näissähän, jos 20 asunnosta 10 on ollut hyväkuntoisia, rempattuja voi nostaa koko alueen keskihintaa ja ulkopaikkakuntalainen ostaja voi olla "päämärkä" ja maksaa liikaa ihan tästä syystä.Tilastokeskus tuskin tekee kauppahintatilastoja taloyhtiöstä, mutta voi tehdä niitä lähiöistä.
En väitä olevani tilastoinnin erityistuntija, mutta että esim. omakotitalojen kauppahintatilastossa otetaan huomioon otsikon mukaisesti kaikki alueella tehdyt kaupat.
Esimerkiksi Espoossa tehdään tyypillisesti omakotitalokauppoja n. 29-45 kappaletta kuukausittain. Kun vertailut tehdään yleensä kolmen kuukauden jaksoissa, jo esim. kaksi toteutumatonta kalliimman tason omakotitalokauppaa voivat vaikuttaa keskivhintaan jo 2 %-yksikköä alaspäin.
Epävarmuus ja tilastojen luotettavuus on sitä heikompi, mitä pienemmästä otoksesta on kysymys.- whoknowswins
pundit kirjoitti:
Tilastokeskus tuskin tekee kauppahintatilastoja taloyhtiöstä, mutta voi tehdä niitä lähiöistä.
En väitä olevani tilastoinnin erityistuntija, mutta että esim. omakotitalojen kauppahintatilastossa otetaan huomioon otsikon mukaisesti kaikki alueella tehdyt kaupat.
Esimerkiksi Espoossa tehdään tyypillisesti omakotitalokauppoja n. 29-45 kappaletta kuukausittain. Kun vertailut tehdään yleensä kolmen kuukauden jaksoissa, jo esim. kaksi toteutumatonta kalliimman tason omakotitalokauppaa voivat vaikuttaa keskivhintaan jo 2 %-yksikköä alaspäin.
Epävarmuus ja tilastojen luotettavuus on sitä heikompi, mitä pienemmästä otoksesta on kysymys.Suurimmat omakotitalot ovat jo ainakin kaksi vuotta olleet vaikeita myytäviä suurimmassa osassa maata.
Iso talo roikkuessaan pitkään myyntilistoilla tekee rutosti hallaa omalle kaupattavuudelleen. Näihin myös kohdistuu usein suurimmat virheelliset hintaodotukset niin myyjien kuin välittäjienkin puolelta.
500 tonnia maksavan talon hintapyynnin pudottaminen alle 50 tonnilla ei lainkaan auta asiaa. 250 maksavan asunnon pyynnin pudotus 25 tonnilla on paljon tehokkaampaa, koska se tuo oikeasti lisää potentiaalisia ostajia.
Väitänkin että nimenomaisesti isojen, pitkään listoilla roikkuneiden talojen hintoja on lopulta tajuttu laskea kylliksi ja niitä siksi myydään nyt jokseenkin samassa suhteessa pikkuasuntoihin verrattuna kuin ennenkin. Kokonaiskauppamäärät ovat toki laskeneet.
Selviö kuitenkin on se, että isot kaupat vaikuttavat nousu- ja varsinkin laskuprosentteihin voimakkaimmin.
- Uuus köyhä
Monesti on että haluaa kaikkea pahaa vierus kaverille. Pätkän vertaa ei ole ajateltu että se osuu omalle kohdalle? Havaintoja olen tehnyt ja se todellakin tuntuu. Instituutiot alkavat olla mennyttä ellei uudistu?
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Uskallatko katsoa pitkään silmiin
kaivattuasi, jos olette samassa tilassa? Alkaako sydän jyskyttää, jos katseet jumittuvat? Pelkäätkö ulkopuolisten huomaa712705- 552657
Uskallanko vielä kaivata sinua?
Siitä on niin kauan aikaa. Harmi, kun kaikki meni niin kuin meni. Elämässä oli aika raskasta silloin, ja näen sen sinun162066- 401999
- 491974
Jani Mäkelä ihmettelee työministeri Satosen matkaa Aasiaan hoitajia rektyroimiseksi sieltä Suomeen.
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/cfba6abc-f871-4ce2-b327-41aa5819934c Kokoomus on lähtenyt omin päin ilman hallitus2751944Hymyilyttää
Kun mietin, että kun vielä kohdataan, niin nauretaan tälle meidän palstasuhteelle 😅. Ihanaa päivää sulle mies. Olet mi211261- 371076
Missä meetwursti on keksitty?
Tapasin hiljattain erikoisen rouvan Prisman leikkelehyllyjen välissä pälyilemässä. Kun tulin kohdalle, rouva alkoi raivo01010Aamun Trump
"DR: Trumpin väki lahjoi kodittomia grönlantilaisia esittämään Trump-faneja" Sillä lailla.95966