Missä meetwursti on keksitty?

Tapasin hiljattain erikoisen rouvan Prisman leikkelehyllyjen välissä pälyilemässä. Kun tulin kohdalle, rouva alkoi raivoamaan, ettei enää saa herkullisia meetwursteja. Rouvan mukaan kestomakkarat ja meetwurstit on keksitty Suomessa 1950 -luvulla. Rouvan mukaan meetwursti oli ennen herkullista ja kypsää kun sitä savustettiin useita päiviä 180C lämpötilassa. Sanoin rouvalle, että eikö tuolla lämmöllä ja paistoajalla tule rutikuivaa makkaraa niin rouvalla alkoi vaahto valua suusta ja sai aivan valtavan raivokohtaukseen. Alko huudella jotain tenttu-ukoista ja sätkiä lattialla. Jätin rouvan huutamaan hyllyjen väliin ja poistuin paikalta.

Mitä mieltä te olette? Onko kestomakkara ja meetwursti keksitty Suomessa 1950-luvulla? Savustetaanko meetwurstia monta päivää 180C lämpötilassa vai miten se tehdään?

93

3809

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Nykyään nuo tehdään Sveitsissä, kun niin kallista on tehdä meetvurstia ja tuttuun tapaan Sveitsissä on sitä rahaa, jolla saadaan meetvurstia tuotettua ilman suurta huolta taloudesta.

      • Anonyymi

        Meetwursti on kotoisin saksasta ja venäjältä , siis ei ole meillä keksitty tuote.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Meetwursti on kotoisin saksasta ja venäjältä , siis ei ole meillä keksitty tuote.

        Ei ainakaa SDP:läiset ole metvurstia keksineet, ne syö vain kaalisoppaa


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei ainakaa SDP:läiset ole metvurstia keksineet, ne syö vain kaalisoppaa

        Niin ja kokkareista /persuista vois tehdä sitä meetvurstia,mielellään hitaasti savustamalla noin niinkuin kurapurrasta ,paskapetteristä ja talipallo artosta,sillä vois ruokkia kettuja sais nekin kerran syödä yhteiskuntamme hyeenoita.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei ainakaa SDP:läiset ole metvurstia keksineet, ne syö vain kaalisoppaa

        En ole koskaan kaalisoppaa syönyt .


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Niin ja kokkareista /persuista vois tehdä sitä meetvurstia,mielellään hitaasti savustamalla noin niinkuin kurapurrasta ,paskapetteristä ja talipallo artosta,sillä vois ruokkia kettuja sais nekin kerran syödä yhteiskuntamme hyeenoita.

        Vasureista saisi venäläistä meetwurstia itämaisilla mausteilla :)


      • Anonyymi

        Rouva oli oikeassa.... Noin suurinpiirtein.

        Meillä maalla tumma meetvusti tehtiin karjun lihasta hiukan kuumemmassa ja noin 2 päivän paristolla.

        Tenu ukko on väärässä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Rouva oli oikeassa.... Noin suurinpiirtein.

        Meillä maalla tumma meetvusti tehtiin karjun lihasta hiukan kuumemmassa ja noin 2 päivän paristolla.

        Tenu ukko on väärässä.

        o

        - - - - TUPOKSEN - - TB:llä - - - Meetwursti On Keksitty - !

        o


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Rouva oli oikeassa.... Noin suurinpiirtein.

        Meillä maalla tumma meetvusti tehtiin karjun lihasta hiukan kuumemmassa ja noin 2 päivän paristolla.

        Tenu ukko on väärässä.

        Tenttumamma/ukko väittelee itsensäkin kanssa ja häviää aina.


    • Anonyymi

      Minä olen ollut meetwurstia tekemässä makkaratehtaalla 80- - 90-luvulla. En muista vaan millään minkälainen valmistus prosessi tarkalleen oli mutta mitään 180 -asteista savustusta ei todellakaan ollut vaan paljon matalampi lämpötila.

      Muistini pätkiminen voi johtua siitä että meetwurstiin käytettiin teollisuuskonjakkia jota makkaraa tehdessämme testasimme ahkerasti. Moni pullo tyhjeni metsua tehdessämme , härskit jutut olivat melkoisia kun mm. teollisuussiivoojana toiminutta eukkoa härnäsimme. Kesätyöntekijätkin oli meidän ansiosta ihan kauhuissaan kun meidän äijien irstaita juttuja kuuntelivat. Pari ujoa kesäpoikaa alkoi jopa pidättää paskahätäänsä kun olimme aiemmin heidän vessareissuista heille irvailleet että taitaa pojat käydä siellä runkkaamassa 😆

      • Anonyymi

        Metwursti on peräisin venäjältä tai saksasta.
        Varmistus ja kypsytus perustuu maitohapon säilyttävään ominaisuuteen.
        Kun maitohappokäynyt makkaramassa kuivataa savustamalla saadaan herkullista leikkelettä tai ohuempia pötkömakkaroita.


      • Anonyymi

        Kuulostaa äärettömän lapselliselta ja epäkypsältä.
        Seksi on se osa-alue jossa aikuisten ja jopa vanhusten epäkypsyys osoittautuu, pelkkä seksin ajattelu ja sillä pilaileminen ja rehvastelu on pelkkää aikuisten lapsellisuutta ja henkistä keskenkasvuisuutta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Metwursti on peräisin venäjältä tai saksasta.
        Varmistus ja kypsytus perustuu maitohapon säilyttävään ominaisuuteen.
        Kun maitohappokäynyt makkaramassa kuivataa savustamalla saadaan herkullista leikkelettä tai ohuempia pötkömakkaroita.

        Missä lie keksitty, mutta sitä riiputetaan kellariviileydesä kauan, niin että se kiinteytyy ja kypsyy. Mitä kauemmin, sen parempaa. Siihen tulee siellä kypsyessään vähän suolaa, tai jotain pinnalle, kun kuori on siinä huokoinen.
        Parasta meetfusrtia olen syönyt Neuvostoliiton aikaan kantosiipialuksella Mustallamerellä 1970-luvun lopulla. Siinä oli selkeä valkosipulin maku ja silavarakeet olivat suurempia kuin näissä suomalaisissa ihan hyvissä meetfurteissa. Mitä kovempaa ja kuivempaa, sen parempaa.
        Kyllä meetfurstin alku selviää netistä hakemalla, luulisin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Metwursti on peräisin venäjältä tai saksasta.
        Varmistus ja kypsytus perustuu maitohapon säilyttävään ominaisuuteen.
        Kun maitohappokäynyt makkaramassa kuivataa savustamalla saadaan herkullista leikkelettä tai ohuempia pötkömakkaroita.

        Meetvursti eli metvursti tai meetwursti on pohjoissaksalaista alkuperää oleva maitohappobakteerien avulla valmistettu kestomakkara. (Wikipedia)


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kuulostaa äärettömän lapselliselta ja epäkypsältä.
        Seksi on se osa-alue jossa aikuisten ja jopa vanhusten epäkypsyys osoittautuu, pelkkä seksin ajattelu ja sillä pilaileminen ja rehvastelu on pelkkää aikuisten lapsellisuutta ja henkistä keskenkasvuisuutta.

        Erittäin hyvin ilmaistu, noin se suunnilleen menee! Makkaramies taitaa nyt hävetä silloista epäkypsyyttään.

        Yleistäminen iän perusteella on myös henkistä keskenkasvuisuutta?


      • Anonyymi

        Eikös tuo meetwurstiäijä kehunut kiusanneensa siivoojia härskeillä jutuilla ja puhui kesätyöpoikien kanssa runkkaamisesta?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Erittäin hyvin ilmaistu, noin se suunnilleen menee! Makkaramies taitaa nyt hävetä silloista epäkypsyyttään.

        Yleistäminen iän perusteella on myös henkistä keskenkasvuisuutta?

        Yleistäminen henkilön iän perusteella on myös sitä: vasta poikanen voi olla paljon kypsempi ajattelultaan ja viisaampi monin kertaisesti kuin vanhempi viisaaksi oletettu henkilö.
        Niin moni asia vaikuttaa siihen kuka on mieleltään viisas ja kypsä ja kuka ei, aina vanhuksetkaan eivät ole vanhoja ja viisaita, kuten usein oletetaan vain korkean iän perusteella.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Meetvursti eli metvursti tai meetwursti on pohjoissaksalaista alkuperää oleva maitohappobakteerien avulla valmistettu kestomakkara. (Wikipedia)

        Sama tenttumamman laittama linkki kertoo että nykyinen valmistustapa kehitetty Suomessa. Joskus tenttumammakin oikeassa!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Erittäin hyvin ilmaistu, noin se suunnilleen menee! Makkaramies taitaa nyt hävetä silloista epäkypsyyttään.

        Yleistäminen iän perusteella on myös henkistä keskenkasvuisuutta?

        Varmasti tenttumammaa/ukkoa hävettää kun luuli Kansallisbibliografiakin makkaratehtaaksi :)


    • Anonyymi

      Eläköitynyt väkivahva kivityömies Issakainen alkoi Sysmässä mietti 1920 luvulla miten saisi hevosesta jauhamansa lihat säilymään. Hän oli suolannut lihoja mutta huomasi kauhukseen tiinujen täyttyvän. Hätäpäissään hän tunki osan lihoista villasukan sisään, aikomuksenaan paistaa ne ja tehdä soosia. Viinalle perso Issakainen alkoi lämittää savusaunaa ja laski "lihasukan" käsistään lavoille. Saunan lämmityksen ohessa juopottelemansa pontikka sai hänet unohtamaan paketin saunaan. Sitten tietysti vedettiin lisää paloviinaa ja tuloksena oli sammuminen pihaan. Seuraavana aamuna herätessään ruohikosta ja kauhistuttavan kankkusen alkaessa jytistä ohimoissa, hän meni peseytymään, vielä lämpöä hohkaavaan saunaan ja huomasi ruskeaksi savusta muuttuneen sukkakäärön. Vähävaraisena hän ei tietenkään heittänyt sitä tunkioon vaan ennakkoluulottamasti alkoi mutustella savun tuoksuista lihapötköä. Sehän oli Issakaisen mielestä hirmuisen maukasta ja tuntui tepsivän jopa krapulaan. Näin oli ensimmäinen meetvursti nähnyt päivän alon, tosin savusaunaan ei päivä paistanut.

      • Anonyymi

        Hauska juttu mutta yhdessä yössö ei synny riittävän kuivaa lihaa puhumattakaan fermentoidusta tuotteesta. Saunan läpökyllä kypsentää lihan mutta ei siitä keskimakkaraa synny.

        Mutta miksipä antaa faktojen pilata hyvää agendaa.


      • Anonyymi

        Taisi olla tenttumamman isoisä :D


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hauska juttu mutta yhdessä yössö ei synny riittävän kuivaa lihaa puhumattakaan fermentoidusta tuotteesta. Saunan läpökyllä kypsentää lihan mutta ei siitä keskimakkaraa synny.

        Mutta miksipä antaa faktojen pilata hyvää agendaa.

        Löytyihän sekin idiootti joka otti tuon tarinan tosissaan ja oikoa "väärää" tietoa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Löytyihän sekin idiootti joka otti tuon tarinan tosissaan ja oikoa "väärää" tietoa.

        Ja vielä suurempi idiootti, joka häntä moitti?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Löytyihän sekin idiootti joka otti tuon tarinan tosissaan ja oikoa "väärää" tietoa.

        Mikä muu siis löytyi, kai ymmärrät mitä kin-pääte tarkoittaa? Oletko juurikin se?


    • Anonyymi

      Eiköhän tuo säitytystapa tule etelän maista,ei se Suomalaisten keksintö ole. Täällä kaikki liha suolattiin tiinuloihin,leikkeleitä ei pahemmin ollu,jotain ryynäreitä kaupoista sai.

      • Anonyymi

        Eikös ne olekkaan lappialaisten keksintö kun laavulla pistivät lihapalat rakovalkean savuun kypsymään Viikon päästä oli hyvää syötävää


      • Anonyymi kirjoitti:

        Eikös ne olekkaan lappialaisten keksintö kun laavulla pistivät lihapalat rakovalkean savuun kypsymään Viikon päästä oli hyvää syötävää

        Lappilaiset varmasti savustavat miedolla lämmöllä pitkään, mutta rakovalkea ei ole siihen paras keino. Kodan yläosaan kun laittaa lihaa, makkaraa ja kalaa niin siellä se savustuu pitkään ja hitaasti. Lapin lihan Kotasavu -meetvursti on juuri tällaista ainakin nimen perusteella vaikka tuskin oikeasti kodassa savustavat.


    • Anonyymi

      Metukka valmistuu monesta eri bakteerista.

    • Anonyymi

      Ei ole suomalainen Pirkka Fritz (Piki) Niinivaara keksinyt kestomakkaraa. Se on tuhansia vuosia vanha keksintö. Jo Homeroksen Odysseuksessa on maininta kestomakkaroista.

      Historical aspects of meat fermentations

      Most reviews on fermented meats point out that drying and fermentation are probably the oldest forms of preservation (e.g. Bacus, 1984; Smith, 1987; Roca and Incze, 1990). The two processes are mentioned together, because in practice they are impossible to separate. To these may be added smoking, which undoubtedly is at least as old a preservation method as drying. The authors quoted above claim that these preservation methods are several thousands of years old. Smith (1987), thus makes reference to Homer’s Odyssey, ca. 900 BC, and sausages of the old Roman Empire.

      https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-1-4615-2163-1_3

      • Anonyymi

        Niinivaara kehitti fermentoitua kestomakkaraa testaamalla eri mikrobikantoja. Hänen väitöskirja 1955 Über den Einfluss von Bakterienreinkulturen auf die Reifung und Umrötung der Rohwurst. Niinivaaraa voidaan siis hyvin pitää fermentoitujen kestomarkkaroiden yhtenä kehittäjänä.

        Odysseuksella tuskin oli käytössä puhtaita mikrobiviljelmia vaan antiikin aikoina fermentaatio oli aika lailla sattumanvaraista. Pintahomeet kestomakkarat saivat kypsytykseen käytetyistä tiloista (luolista ym), fermentaatio jossa massan pH laskee ja muodostuu aromiyhdisteitä taas tapahtuu makkaramassassa, ei makkaran pinnalla


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Niinivaara kehitti fermentoitua kestomakkaraa testaamalla eri mikrobikantoja. Hänen väitöskirja 1955 Über den Einfluss von Bakterienreinkulturen auf die Reifung und Umrötung der Rohwurst. Niinivaaraa voidaan siis hyvin pitää fermentoitujen kestomarkkaroiden yhtenä kehittäjänä.

        Odysseuksella tuskin oli käytössä puhtaita mikrobiviljelmia vaan antiikin aikoina fermentaatio oli aika lailla sattumanvaraista. Pintahomeet kestomakkarat saivat kypsytykseen käytetyistä tiloista (luolista ym), fermentaatio jossa massan pH laskee ja muodostuu aromiyhdisteitä taas tapahtuu makkaramassassa, ei makkaran pinnalla

        >>Niinivaaraa voidaan siis hyvin pitää fermentoitujen kestomarkkaroiden yhtenä kehittäjänä.

        Just näin. Samalla tavalla Charles Louis Fleischmann kehitti leivän 1940-luvulla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        >>Niinivaaraa voidaan siis hyvin pitää fermentoitujen kestomarkkaroiden yhtenä kehittäjänä.

        Just näin. Samalla tavalla Charles Louis Fleischmann kehitti leivän 1940-luvulla.

        Niinivaara vertautuu leivontahiivan tuotekehittelijäksi. Ei sillä ole mitään tekemistä kestomakkaran keksimisen kanssa kuten ei myöskään leivontahiivan keksijä ole leivän keksijä.

        Sitä paitsi nykyään artesaanitekijät pyrkivät käyttämään luonnollisia hiiva- ja bakteerikantoja. Esimerkiksi oluissa kalliita, rajoitettuja ja haluttuja tyyppejä ovat spontaanilla fermentaatiolla pantavat lambicit ja wild alet. Leivonnassa haluttuja on taikinajuureen leivotut leivät ja sama pätee artesaanimakkaroihin. Niissäkin käytetään mieluummin omia tarkoin varjeltuja kantoja kuin jotain teollisen mauttomia ja ylipuhtaita viljelmiä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Niinivaara vertautuu leivontahiivan tuotekehittelijäksi. Ei sillä ole mitään tekemistä kestomakkaran keksimisen kanssa kuten ei myöskään leivontahiivan keksijä ole leivän keksijä.

        Sitä paitsi nykyään artesaanitekijät pyrkivät käyttämään luonnollisia hiiva- ja bakteerikantoja. Esimerkiksi oluissa kalliita, rajoitettuja ja haluttuja tyyppejä ovat spontaanilla fermentaatiolla pantavat lambicit ja wild alet. Leivonnassa haluttuja on taikinajuureen leivotut leivät ja sama pätee artesaanimakkaroihin. Niissäkin käytetään mieluummin omia tarkoin varjeltuja kantoja kuin jotain teollisen mauttomia ja ylipuhtaita viljelmiä.

        Hassua että tuo tieto suomalaisesta kehittäjästä oli tenttumamman itse laittamassa linkissä wikipedian sivulla, nyt sitten on kova tarve kumota :D

        Ei ole vieläkään vastannut mikä makkaratehdas se Kansallisbibliografia on :)


      • Anonyymi kirjoitti:

        Hassua että tuo tieto suomalaisesta kehittäjästä oli tenttumamman itse laittamassa linkissä wikipedian sivulla, nyt sitten on kova tarve kumota :D

        Ei ole vieläkään vastannut mikä makkaratehdas se Kansallisbibliografia on :)

        Niinivaara ei ole kehittänyt kestomakkaraa.


      • Anonyymi
        Hirvenmaitoukko kirjoitti:

        Niinivaara ei ole kehittänyt kestomakkaraa.

        Kehittänyt tuon valmistustavan, kuten linkissäsi lukikin :D


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kehittänyt tuon valmistustavan, kuten linkissäsi lukikin :D

        Niinivaara on kehittynyt jonkun bakteerikannan valmistustavan, ei kestomakkaran valmistustapaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Niinivaara on kehittynyt jonkun bakteerikannan valmistustavan, ei kestomakkaran valmistustapaa.

        Onko se laittamasi linkki liian vaikeaselkoinen tenttumammalle ymmärtää, nimenomaan nykyinen meetwurstin valmistustapa mitä käyteään yleisesti maailmalla.


    • Anonyymi

      Tiedän mitä tuo rouva kaipasi. 70-luvulla oli sellasia pitkiä pötkylöitä. Isä toi aina kotiin. Niitä leikattiin veitsellä. Oli todella hyviä. Miksi ei olisi 180 c, kun kakutkin paistetaan 200 asteessa.

      Sillon leivätkin oli aivan eri makuisia. Ei sellasta leipää saa enää kaupasta.

    • Anonyymi

      Suomen suosituin metwursti: venäläinen. Tullut Suomeen Pietarin kautta. Valmistus tehdään kylmäsavustuksen kautta, joka kestää useita päiviä. Nykyään teollisisissa oloissa tunteja.

    • Anonyymi

      "Fritz Pirkka Niinivaara (1919-2010) oli kansainvälisesti tunnettu liha-alan tutkija. Hän kehitti 1950-luvun alkupuolella bakteeripuhdasviljelmän ja sille käyttöteknologian, joilla voitiin varmistaa kestomakkaran kypsyminen. Menetelmä on käytössä kautta maailman. Niinivaara toimi Helsingin yliopiston ensimmäisenä lihateknologian professorina 1961–1983 ja loi lihatieteen suomalaisen tutkimusperinteen ja akateemisen koulukunnan. Hän toimi aloitteentekijänä liha-alan kansainvälisen kongressisarjan luomisessa ja oli kantava voima sen järjestelyissä 30 vuotta.
      Lähde: Kansallisbibliografia, Eero Puolanne"

      Helsingin yliopiston lihateknologian professorilla on aika paljon enemmän meriittejä kuin tenttumammalla, mutta ihan hyvän linkin tenttumamma laittoi todistaakseen väitteensä vääräksi :)

      Mikä makkaratehdas tuo Kansallisbibliografia on, odotetaan tenttumamman sylttytehtaan vastausta :D:D:D

      • No mutta tässähän on se sama rouva, joka Prismassa raivosi meetwurstihyllyjen välissä, tenttumamma. Kerro ihmeessä tenttumamma, miten se meetwursti tehdään oikeaoppisesti.


      • Anonyymi

        Miksi toistelet koko ajan, että olet tenttumamma? Käy hakemassa R-kioskilta prepaid-liittymä niin voit rekata itsellesi tenttumamma-nimimerkin.


      • Anonyymi

        Metfursti on raakakypsytetty tuote.siis ilman lämpökypsytystä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Miksi toistelet koko ajan, että olet tenttumamma? Käy hakemassa R-kioskilta prepaid-liittymä niin voit rekata itsellesi tenttumamma-nimimerkin.

        Mikset tenttumamma vieläkään vastaa, nolottaako kun olet aina väärässä :D

        Onko se Kansallisbibliografia makkaratehdas vai eikö ole???

        P.S. Ihan turhaan tuhlaat prepaid-liittymiin ja peukutuksiin, ei niitä kukaan ota vakavasti, sen enempää kuin eri nimimerkkiesi tai anonyymisepustuksiasikaan!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mikset tenttumamma vieläkään vastaa, nolottaako kun olet aina väärässä :D

        Onko se Kansallisbibliografia makkaratehdas vai eikö ole???

        P.S. Ihan turhaan tuhlaat prepaid-liittymiin ja peukutuksiin, ei niitä kukaan ota vakavasti, sen enempää kuin eri nimimerkkiesi tai anonyymisepustuksiasikaan!

        Miksi raivoat tuolla tavalla aloittajalle?
        Olisi varmaan sinullakin keveämpi olla kun voisi elää sovussa. Rauhaa ja rakkautta kaikille, eikö niin. ♡


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Miksi raivoat tuolla tavalla aloittajalle?
        Olisi varmaan sinullakin keveämpi olla kun voisi elää sovussa. Rauhaa ja rakkautta kaikille, eikö niin. ♡

        Tenttumamma on ainoa raivoaja koko palstalla, pitää sitä vähän nöyryyttää :)


    • Anonyymi

      Tärkeintä on että trollialoitus otettiin noin tosissaan..!

      • Anonyymi

        Pitkästä aikaa hyvä avaus. Lyhyessä ajassa on saanut jo melkein 1500 katselukertaa ja useita peukutuksia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Pitkästä aikaa hyvä avaus. Lyhyessä ajassa on saanut jo melkein 1500 katselukertaa ja useita peukutuksia.

        Lyhyessä ajassa tenttumamma nolaa itsensä, tulee koko ajan yhä tehokkaammaksi!


    • Anonyymi

      Meetwursti on keksitty Italiassa raviradan vieressä. Ihan ilmaankin kuivattu.

      • Anonyymi

        Tosin medwursti ei ole ilmakuivattua makkaraa, siinä se pieni ero...


    • Anonyymi

      Wursti on wursti jo nimensä puolesta,se on saksankieltä,joten wursti on keksitty Saksassa. Venäjällä tehdään vain metukkaa.

    • Anonyymi

      Oletko varma, että se mamma aikoi SYÖDÄ sen meetvurstin? Meni vaan muuten lukkoon, kun saavuit paikalle :-)

      • Tenttumamma menee lukkoon ja raivoaa aina kun saavun paikalle 😆


      • Anonyymi
        Meetwurstiukko kirjoitti:

        Tenttumamma menee lukkoon ja raivoaa aina kun saavun paikalle 😆

        Raivoat peilikuvallesi ja väittelet itsesi kanssa eri nimimerkeillä ja anonyyminä, sillä tavalla :D

        Kaikkea ne päänviat teettääkin kun et edes sukupuoltasi tunnista!


    • Anonyymi

      Se tehdään hikeen ajetusta ravihevosesta < Siinä maut piisaa

    • Anonyymi

      Hyvää on.

    • Anonyymi

      Ei tehdä. Tuo vanha legenda. Tehdään pääasiassa sian - ja naudanlihasta.

      Ja turhapa niitä vanhoja makuja on kuvata, ne pitää itse kokea.

      • Anonyymi

        Nykyään ei saa hevosenlihaa enää yhtä paljon kuin ennen vaikka tuodaan teuraaksikin ulkomailta. Voi olla että sekin loppui lehtijutun jälkeen.


      • Anonyymi

        Tehdäänkö meetwursteja tosiaan edes hevosenlihasta?
        Mitä olen nähnyt niin nehän on valmistettu sika-nautalihasta nuo kauppojen perushyllyillä olevat.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tehdäänkö meetwursteja tosiaan edes hevosenlihasta?
        Mitä olen nähnyt niin nehän on valmistettu sika-nautalihasta nuo kauppojen perushyllyillä olevat.

        Sehän selviää helposti nettihaulla, hyvin monissa on hevosta, tässä yksi.

        "Ainesosat
        sianliha (kasvatettu ja teurastettu: EU), hevosenliha (kasvatettu ja teurastettu: useat EU- ja muut kuin EU-maat), silava, suola, sianlihaproteiini, dekstroosi, mausteet (korianteri, valkosipuli, inkivääri), hapettumisenestoaine (E301, E306), säilöntäaine (E250)."
        https://www.s-kaupat.fi/tuote/huhtahyvat-meetvursti-350-g/6409059760004


    • Anonyymi

      Kyllä huomaa kuinka tietämättömiä S24n osallistujat ovat. Ystäväsi erehtyi.
      Ei kannattaisi kysyä ja paljastaa tyhmyyttään, kun voisi kuukeloida ja kysyä netistä.

      • Anonyymi

        Tenttumamma väittelee jopa itse laittamiaan wikipedian linkkejä vastaan :)


    • Anonyymi

      Ensimmäiset kestomakkarakokeilut aloittivat muslimit 400-luvulla sianlihasta.
      Muhammedin saatua ensimmäisestä erästä meetwurstitangon hän söi sen mielellään mutta maitohappobakteerikäyminen oli vielä lapsenkengissä ja hän sai armottoman paskataudin kyseisestä "kestomakkarasta" joten hän kielsi sian syömisen ikuisiksi ajoiksi muslimeilta.

      • Anonyymi

        Minä kun kuulin, että se työnsi sen tangon perseeseensä, ja Allah sattui näkemään.
        Siitä se kielto.


    • Anonyymi

      Alkuperältään Pohjois-saksalainen kestomakkara. Lieneekö jokainen maan tuunannut itselleen sopivaksi?
      On muuten helppo tarkistaa nämä asiat netistä. Kannattaa opetella netin käyttöä vähän laajemmastikin eikä oo vaikeeta.

      • Anonyymi

        Ja kannattaa myös muistaa että netistä voidaan saada paljon virheellistä tietoa...minä kun väitän täällä että meetwurstin ovat keksineet saamelaiset niin nyt se lukee netissä.


    • Anonyymi

      Saksalainen keksintö.

    • Anonyymi

      Miksi ärsytit!

    • Anonyymi

      Olen ollut meetvursti kypsennys hommissa 20v sitten. Yli 23c ei lämpö mene missään vaiheessa. 4-5vko kestää kypsyminen ja ensimmäisen viikon aikana annetaan savua muutaman kerran, esikypsytys vaiheessa. Viimeiset viikot toisessa kaapaapissa jossa kosteus ja lämpötila tarkassa säädössä, siksi kuluttaa energiaa paljon. Lämmöt alkuun 23 ja lopussa 12, siis kuivalämpö. Kostealämpö alkuun 0.5c kuivalämpöä vähemmän, tämä lämpöjen erotusta kasvatetaan hallitusti ja lopussa jopa 3-4c. Näin kuivuu eli kypsyy meetvursti.

      • Anonyymi

        Eli kypsytys lähinnä kylmäkaapissa, mieti vähän mitä pöliset...


      • Anonyymi

        Et kuitenkaan osaa kirjoittaa meetwurstia oikein :D


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Et kuitenkaan osaa kirjoittaa meetwurstia oikein :D

        Enpä moittisi muita, jos ei osaa kirjoittaa oikein "meetvursti", ei "meetwursti".


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Enpä moittisi muita, jos ei osaa kirjoittaa oikein "meetvursti", ei "meetwursti".

        Se v- mäinen kirjoitusasu on ikioma suomipölvästin keksintö, tosin toiset suomessakin osaavat yhä kirjoittaa oikein eli w- kirjaimella.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Enpä moittisi muita, jos ei osaa kirjoittaa oikein "meetvursti", ei "meetwursti".

        Juotko tenttumamma spriinkin tenaturoituna :)


    • Venäläinen meetwursti on peräisin Ambomaalta, siellä watussit työnsivät kamelin kinkkuva luonnosuoleen. Ja sitten antoivat kuivua pambumajan katossa vuoden tai ylikin.

    • Anonyymi

      Suomessa keksittiin omat makkarat 1950-luvulla ja ehkä meetwursti kuuluu niihin. Suomessa on aina ollut omat makkarat. Italiassa oli salami ja Espanjassa chorizo. Makaroni on suomalainen keksintö eli se suomalainen pasta.

      Lärvis-faneilla on tiedossa se, että Lärvinen oli mennyt vanhana huonoon kuntoon. Lärvinen oli vanhana alkanut hokemaan sitä, että sandwich on voikkari. Vaikka Lärvis-fanien perustietoon kuuluu se, että sandwich on majoneesileipä ja voikkari on voileipä. Ne ovat kaksi eri ruokalajia Lärvis-faneille.

      • Anonyymi

        Onneksi tenttumamman linkki tietää kertoa että Suomessa kehitettiin niin hyvä tapa valmistaa meetwurstia, että sitä käytetään nyt yleisesti maailmalla. Tehdäänhän Suomessa maailman parhaat pizzatkin ananaksella.


      • Anonyymi

        Joo, kyllä italialaiset ovat pizzat ja makaronit Suomesta imitoineet, niin se on...


    • Anonyymi

      Syön vain Solemion salamia.

    • Anonyymi

      Metwursti on yksi epäterveellisimmistä mitä ihminen syö! YÖK.

      • Anonyymi

        Parempi suolainen ja hapan meetwursti kuin mädäntynyt liha, josta saa ruokamyrkytyksen.


      • Anonyymi

        Paljon suolaa, nitriittiä, nitraattia ja jopa yli 40% eläinrasvaa, ei tosiaan terveellsimpiä ruokia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Paljon suolaa, nitriittiä, nitraattia ja jopa yli 40% eläinrasvaa, ei tosiaan terveellsimpiä ruokia.

        Verisuonet kiittää ja näin juuri verisuonet tukkeutuu ja rasva tirisee sisällä ja kehon ulkopuolellakin siis suomeksi läski, itra.

        Läskiä ja itraa sitä itseään.

        Nykyään ei enää taida olla naisissa eikä miehissä, jossa on rasvaprosnetit kohdillaan.


    • Anonyymi

      Holmesin Jussista sai parhaat wurstit.

      • Anonyymi

        Suomalaisetkin söi sodassa kuolleiden hevosten puolisi hapannutta makkaraa, liekö savustaneet nuotiolla ja siitä tullut idea.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Suomalaisetkin söi sodassa kuolleiden hevosten puolisi hapannutta makkaraa, liekö savustaneet nuotiolla ja siitä tullut idea.

        Ravurista tulee paras metwursti.


    • No niin, elikkäs tämä Prisman leikkelehyllyjen välissä räyhännyt tenttuakka tuli räyhäämään tähänkin ketjuun ja melkein pilasi asiallisen keskustelun, mutta emme anna sen häiritä. Onneksi täällä on paljon asiantuntevia meetwurstin tekijöitä, jotka varmistivat oikeaksi sen tiedon, ettei meetwursteja paisteta uunissa vaan hapatetaan, kuivatellaan ja hennosti savustetaan niin, ettei lämpö nouse normaalia huoneenlämpöä korkeammaksi.

      • Anonyymi

        Oli siinä varmasti muilla asiakkailla naurussa pitelemistä kun tenttumamma meuhkasit kaupassa peilikuvallesi :D


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Oli siinä varmasti muilla asiakkailla naurussa pitelemistä kun tenttumamma meuhkasit kaupassa peilikuvallesi :D

        Voinut tenttummalle tulla myös hallusinaatioita pilaantuneesta ruuasta tai delirium tremens sinolin liiallisesta nauttimisesta!


    • Anonyymi

      Metwursti kuten muutkin suuret keksinnöt on tullut Saksasta. Ilman saksalaisia ja Werner von Braunia ei ihminen olisi käynyt Kuussakaan. Ilman saksalaisia mekin olisimme nyt osa Venäjää.

      • Anonyymi

        Unohdit laittaa linkin wikipedian artikkeliin missä tuo kerrotaan?


    Ketjusta on poistettu 14 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Haloo hallitus ! Millä eväillä rakennetaan oikeasti kaikille hyvinvointia ?

      Maailman onnellisimmalla kansalla ei ole toivoa näköpiirissä. Moni suomalainen tuntee toivottomuutta. Tuoreen Sukupolvi
      Salo
      36
      5917
    2. Hyvää huomenta miehelle

      Tähän ihan lähelle. Turhaa se on kai tänne kirjoittaa. Et sinä taida täällä kauheasti aikaasi kuluttaa, tai sitten et va
      Ikävä
      27
      3073
    3. Erika Vikman on kuin syöttöporsas

      Mitä sen naamallekin on tapahtunut? Ihan kuin Tuksu Tukiainen pahimmillaan. Ja kiloja on karttunut mutta silti pukeutuu
      Maailman menoa
      182
      1883
    4. Miika Elamo kuoli

      En tiedä kuka on mutta oli kuollut pariisi
      Maailman menoa
      51
      1525
    5. harrasterallit on syytä lopettaa

      Lähes joka vuosi joku pääsee hengestään näissä harraste ja SM-sarjan ralleissa. Olen sivusta saanut seurata kuinka toin
      Ralliautoilu
      21
      1074
    6. Nainen, sinulla on uusi titteli

      Oletkohan hoksannut vielä mikä se on🤣✝️
      Ikävä
      59
      1031
    7. Tällä palstalla liikkuu eräs vanhempi hullu

      nainen, ei kannata jutella sen kanssa!!!!! Pilaa koko elämän
      Ikävä
      60
      978
    8. Katsotaan eteenpäin!

      Menneitä on turha tonkia, maito kaatui ja sitä ei takaisin saa! Lainapäätökset on tehty demokraattisesti yhdessä parhaan
      Ähtäri
      32
      966
    9. Mitäs mieltä ootte UMK kipaleista?

      Eerikan biisi on tehty persuille kai!
      Ikävä
      133
      901
    10. Sinuna tarkastaisin

      Sen naispuolisen "ystävän" tarkoitusperät ja motiivit
      Ikävä
      40
      853
    Aihe