Gouter/Gotler

...

Makkaroista.

Satuin eilen ostamaan sopuhintaan suuren pötkön Gouter makkaraa. Alkoi ihmetyttämään, mikä ero on Gouterilla ja Gotlerilla. Tutkailin aikani, en keksinyt muuta eroa, kuin nimi. Muistini mukaan jossain Gotlerissa oli isompia lihanpaloja, oisko ollut peräti kinkkua. Mutta mitä tietoa nyt löysin, samaa kamaa, eri nimellä. Vähän kuin Jahtimakkara ja sipuliteemakkara.

Tuli makkaraa mietiskellessä nimittäin nostalginen muisto. Aikoinaan sijaitsi Jyvärkylän eteläpuolella vanha kyläkauppa. Asioin siellä useasti. Sopivasti matkan varrella. Siellä oli aina samat sisäänvetotarjoukset, Gotler makkara pilkkahintaan ja suuri kasa tonnikalaa melkein ilmaiseksi. Ei hajuakaan, mitä muuta se kauppa myi, tavallista murkinaa käsittääkseni. Se oli kuitenkin maankuulu kauppa, hyvin usein törmäillyt ihmisiin, jotka asioivat siellä ohi ajaessaan. Jopa seinänaapurini, joka jostain itärajalta tiesi kaupan.

Noh, kauppa oli vanhassa puutalossa, se on purettu, eikä tietenkään kukaan rakenna niin kummalliseen paikkaan liikerakennusta.

Mutta maassa paljon muitakin kiintoisia kauppoja jotka melkein kaikki tuntevat, vaikkeivat ne mitään suurta meteliä itsestään ole pitäneet. Eilenköhän oli uutinen, että Epen kivijalkakauppa Tampereella lopetetaan. Enää ei levyt käy kaupaksi kaupoissa, sama myydä verkossa. Siinä meni pitkä taival suomalaista musiikkihistoriaa. Ajat nyt muuttuvat, ihan normaalia.

Mutta otsikkoon. Siis en saanut selvyyttä, mikä ero näillä kahdella makkaralla oikein on ? Kumpaakin valmistetaan kyllä, kummistakin kokolailla täsmälleen sama resepti olemassa. Voisko olla niin, että Gotleriin tosiaan käytetään sattumina pikkasen kinkkua ? Kellään parempaa tietoa ?

=DW=

38

11338

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ...

      Unohtui.

      Löysin äärettömän hyvän ruoka-sanaston, siinä selitettynä kaikki kaikesta. Mutta siitäkään ei selvinnyt noitten kahden makkaran eroa:

      http://www.ruokasanastot.net/

      Jossain oli, että jompikumpi olisi jonkun makkaratehtaan rekisteröity tavaramerkki,en ole saanut selville. Selvittelen, joskus, jos tulee jossain vastaan, niin tarkemmin.

      =DW=

    • Gouter on hyvä nimi makkaralle. Kyllä niiden liiasta popsimiseta voi kihti (gout) tulla ;)

    • bessie*

      Olisikohan tuo Gotler jollain tavalla 'parempi' kuin Gouter. Siis lihapitoisempi tai se liha kalliimmista ruhonosista tms.. Ehkä mausteissa eroja? Todella harvoin tulee ostettua, ja sen kerran kun tulee niin ilman muuta Gotleria, noista kahdesta. Ilmeisesti jonkun todella kaukaisen kertakokemuksen perusteella. "Sattumien" koko ehkä riippuu vähän valmistajastakin, mutta jos ne ovat isompia niin onhan niiden ilman muuta oltava 'paistista', valmistajasta huolimatta. Tuskin ostat toista kertaa, jos isoa ja tympeän makuista rusto ja jännepalasta kerran joudut pureksimaan.

      Taisi olla Joutsassa tuo mainitsemasi kauppa, monetkin kerrat olen 'kannatuksen' vuoksi pysähtynyt. Muistelen talon olleen keltainen.

      • ...

        Ei Joutsassa.

        Jyväskylän eteläpuolella, oiskohan Vaajakoskea. Kuitenkin nelostien vieressä, heti kohta sillan jälkeen. Vaan keltainen oli munkin muistin mukaan pytinki.

        Jotenkin sama mielikuva Gotlerista, että siinä olisi jotain osia, jotka voi tunnistaa lihaksi. Toi Gouter, mitä ostin, ei siinä lihakappaleita oikein ole, jotain punertavia paikkoja, vähän kuin jauhelihaa.... Ei sen puoleen, ihan tavallista makkaraa, tosin kovin suolaista, kuten kaikki muutkin.

        =DW=


      • ...

        Jepjep.

        Ilmeisimmin toi oli juttu, mitä koitin muistella.

        =DW=


      • Anonyymi

        Kotler on läskiä runsaasti lisätty lihapalojen joukkoon ja vehnävellia lisäksi kun sitä syö niin pian on samanlainen pötkö kuin makkarakin tietokoneen ääressä paljon istuessaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kotler on läskiä runsaasti lisätty lihapalojen joukkoon ja vehnävellia lisäksi kun sitä syö niin pian on samanlainen pötkö kuin makkarakin tietokoneen ääressä paljon istuessaan.

        Makkarassa pitääkin olla silavaa. Hölmö.


    • p-pauke*

      Pekonimakkarassa oli niitä isoja lihaklönttejä (sory kotikiusattu :-))

    • ...

      Tuli tässä samalla selvitettyä Berliininmakkara, tuo herkku ikiaikainen, jota ei tahdo nykyisin ihan helpolla aina saada.

      Sen nimi tosiaankin liittyy Berliiniin, niiltä kulmilta lähtöisin. Periaatteessa ihan tavallista makkaraa, mutta siihen lisäty silavaa kunnolla, siksi kai niin hyvääkin :D

      =DW=

      • henrjii

        Gouter on vähän halvempi versio Gotlerista. Berliinimakkara on taas Kyrönmakkaraa, se on tehty hevosenlihasta, ja kypsennetty leppäsavulla, kyrönmakkaraa on tääläpäin saatavilla 18.€. kg hintaan.


      • ...
        henrjii kirjoitti:

        Gouter on vähän halvempi versio Gotlerista. Berliinimakkara on taas Kyrönmakkaraa, se on tehty hevosenlihasta, ja kypsennetty leppäsavulla, kyrönmakkaraa on tääläpäin saatavilla 18.€. kg hintaan.

        Iteasiassa selvitin asiaa.

        Tuo Kyrönmakkara on erikoisuus, siinä todellakin ainakin ollut hevosenlihaa. Normaalisti Berliininmakkara on vaaleaa, melkein valkoista, Kyröläisen täytyy olla tummempaa, koska hevosenliha on hyvin tummaa, melkeimpä mustaa, hevosenlihameetwursti, you see.

        Saakohan tuota Kyröläistä jostain kauppaketjusta tai kauppahallista pk-seudulla, kiinnostaisi maistaa. Hevosenliha ollut kehnossa huudossa, mutta mulla jotenkin jäänyt sellainen mielikuva, että sitä pidetään, ainakin joissain piireissä kalliina herkkuna. Suomenhevone jne, olleet aina arvokkaita elukoita, ei niitä lihaksi ole kasvateltu.

        =DW=


      • ........
        ... kirjoitti:

        Iteasiassa selvitin asiaa.

        Tuo Kyrönmakkara on erikoisuus, siinä todellakin ainakin ollut hevosenlihaa. Normaalisti Berliininmakkara on vaaleaa, melkein valkoista, Kyröläisen täytyy olla tummempaa, koska hevosenliha on hyvin tummaa, melkeimpä mustaa, hevosenlihameetwursti, you see.

        Saakohan tuota Kyröläistä jostain kauppaketjusta tai kauppahallista pk-seudulla, kiinnostaisi maistaa. Hevosenliha ollut kehnossa huudossa, mutta mulla jotenkin jäänyt sellainen mielikuva, että sitä pidetään, ainakin joissain piireissä kalliina herkkuna. Suomenhevone jne, olleet aina arvokkaita elukoita, ei niitä lihaksi ole kasvateltu.

        =DW=

        Pitäisiköhän maistaa?

        http://www.pajuniemi.fi/index.php?mact=tuotteet,cntnt01,default,0&cntnt01what=tuote&cntnt01alias=Kyroenmakkara&cntnt01returnid=56&cntnt01parent=Leikkeleet


      • ...
        ........ kirjoitti:

        Pitäisiköhän maistaa?

        http://www.pajuniemi.fi/index.php?mact=tuotteet,cntnt01,default,0&cntnt01what=tuote&cntnt01alias=Kyroenmakkara&cntnt01returnid=56&cntnt01parent=Leikkeleet

        Ahaa, Pajuniemi.

        Niillä ainakin konsulentteja isommissa marketeissa joskus myymässä lihatuotteita, ostanut monet, monet kerrat pippurirullaadia. Sitäkään kun ei kaikkialta saa.

        Tuoteselosteen mukaan Berliininmakkara tosin sisältää "hevosdenliha", mutta pitää jokatapauksessa ostaa kokeeksi seuraavalla kerralla, kun satun jossain törmäämään.

        Hyvä info. Meitsi ainakin meinaa maistaa "hevosdenlihaa". Tarkoittaneekohan tuo, että käytetty monenrotuisia hepoja ?

        =DW=


      • henrjii
        ... kirjoitti:

        Ahaa, Pajuniemi.

        Niillä ainakin konsulentteja isommissa marketeissa joskus myymässä lihatuotteita, ostanut monet, monet kerrat pippurirullaadia. Sitäkään kun ei kaikkialta saa.

        Tuoteselosteen mukaan Berliininmakkara tosin sisältää "hevosdenliha", mutta pitää jokatapauksessa ostaa kokeeksi seuraavalla kerralla, kun satun jossain törmäämään.

        Hyvä info. Meitsi ainakin meinaa maistaa "hevosdenlihaa". Tarkoittaneekohan tuo, että käytetty monenrotuisia hepoja ?

        =DW=

        Minimanista sitä saa tääläpäin, mutta Malmin Prismasta sitä voi löytyä eteläsuomessa.


      • ...
        henrjii kirjoitti:

        Minimanista sitä saa tääläpäin, mutta Malmin Prismasta sitä voi löytyä eteläsuomessa.

        Jepjep.

        Kuin myös joskus Jumpostakin. Jumpon Prismassa jonkinlainen alue, missä myydään maakuntien pienten valmistajien erikoistuotteita ja mun muistin mukaan sielläkin niitä konsultteja joskus näkynyt. Kyllä Pajuniemellä kauppa käy, koska pitävät ständejään. Mutta kauppa ei käy kai niin hyvin, että saisivat noita jotain tuotteita keskusliikkeitten hyllyvalikoimaan.

        Normaalisti kierrän kaukaa kaikki konsulentit, tuputtavat samaa kamaa, mitä aina hyllyssä, mutta kun pienempiä tuottajia ja erikoistuotteita, saatan jopa ostaakkin jotain. Jossain asioissa pienuus onkin suuruutta.

        Korjasin tuossa tietokonetta jonkun tunnin, tuli vähän nälkä, pitänee hakea maukasta Goutermakkaraa jääkaapista :D

        =DW=


      • Anonyymi
        henrjii kirjoitti:

        Gouter on vähän halvempi versio Gotlerista. Berliinimakkara on taas Kyrönmakkaraa, se on tehty hevosenlihasta, ja kypsennetty leppäsavulla, kyrönmakkaraa on tääläpäin saatavilla 18.€. kg hintaan.

        Kyrönmakkara tehtiin hevosenlihasta.


    • Ukko ostaa usein noita kumpaakin ja muistaakseni toi gotleri on suolasempaa ja mausteisempaa, joka sopii hyvin kotona tehtyyn porilaiseen ja jopa ihan kunnon haukkapalona syötäväksi. Toi toinen on mautonta mössöä ja älyttömän rasvasta.

      • Anonyymi

        Porilaiseen kuuluu kyllä sipuliteemakkara, hätätapaukessa Jahti- tai metsästäjänmakkara.


    • vaajakoskelainen
      • ...

        Jepjep.

        Heh, kuvan nimi "Eurogouter", vaan sen takia se olikin maankuulu.


        =DW=


      • Ai toi tönö! Oon kyllä nähnyt sen livenä, ei tullut poikettua koskaan.


    • Anonyymi

      Luen Charlotte Bronten kirjaa Professori. Siinä englantilainen henkilö on Belgiassa, ja hänet kutsutaan nauttimaan gouteria ” ateria, joka vastaa meidän englantilaista teetämme”. Lainaus v 2009 käännöksestä. Yritin etsiä googlesta, mutta löysin vain nämä makkarakommentit. (Heinosen pekonimakkara oli aikoinaan parasta, saatiin aina mökillä 70-luvulla.)

    • Anonyymi

      Lapsuudesta 70-luvun alkuun käytin sekä Gotleria että Gouteria kotikonnuilla. Minusta makueroa ei juuri ollut. Gotlerissa oli lihapalat laajempia kun ne Gouterissa on pienempinä tasaisesti. Ehkä Gouter oli hieman rasvaisempaa.

    • Anonyymi

      Huomenna Gotler 9%

    • Anonyymi

      Samaa teurasjätettä ne ovat ja jauhoa.

    • Anonyymi

      Kaikki sivulla pähkäillyt tiedot löytyvät tuoteselosteista, energia- liha- ja rasvapitoisuudet yms.
      Ja ne löytyvät jopa Internetistä!

    • Anonyymi

      Itsetehtyyn porilaiseen makkarapihvit, nimeä en mainosta

      • Anonyymi

        Tuanoi, hyvä noin, ei pidä mainostaa itse tehdyn porilaisen makkarapihvin nimeä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tuanoi, hyvä noin, ei pidä mainostaa itse tehdyn porilaisen makkarapihvin nimeä.

        Joka on Wilhelmi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Joka on Wilhelmi.

        Sisältänee kamaraa?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sisältänee kamaraa?

        Taitaa olla kaikissa makkaroissa nahka jauhettu mukaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Taitaa olla kaikissa makkaroissa nahka jauhettu mukaan.

        Näin lienee, tosin olen, ilmeisesti virheellisesti, ymmärtänyt että kamara käsittäisi myös aivot? Sianaivoistahan tehtiin maalla aikoinaan ns. sianpääsylttyä jota monet ihan herkkunakin pitivät.
        Kun joitakin vuosia sitten maailmalla levisi ns. hullunlehmäntautia jonka seurauksena esim. Britanniassa lopetettiin ja poltettiin miljoonia lehmiä, taudin aiheuttajaksi on sittemmin todettu etupäässä lampaanaivoista välittynyt bakteeritartunta, lehmille valmistettuun rehuun oli jauhettu mukaan teurastettujen lampaiden aivot.


    • Anonyymi

      En löytänyt yhtään ainoata lihanpalaa kyseisestä tuotteesta,oli kuin lauantai makkaraa rasvapallukoilla lisättyä.

    • Anonyymi

      Pekonimakkaraks sanottiin ennenvanhaan !

      Joo

    • Anonyymi

      Gotler on sianliha makkara
      Gouter on sianliha-broilerimakkara ellei Snellman ole valmistaja jolloin se ei sisällä broileria.

      Sinänsä huvittavaa että broileria tungetaan suomessa joka paikkaan, gouter on 50 luvun tuote ja silloinhan ei broilereita suomessa ollut.

      Sininen lenkki on sentään saanut olla rauhassa ja broileria niissä ei ole, tosin resepti on muuttunut ajan myötä vähäsuolasemmsksi ja rasvaakin on vähemmän kuin alunperin

    • Anonyymi

      Rasvaa, rasvaa, paljon rasvaa ja jauhoja, siinä makkaran salaisuus.
      Yök!

      • Anonyymi

        Makkara on parasta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ketä tietää

      Missä ammuttiin pyssyllä.
      Kotka
      44
      5785
    2. Ei tunnu, että välität yhtään

      Tuntuu, että et edes muista minua koko ihmistä. 😢
      Ikävä
      45
      5295
    3. Onko kaipaamallasi

      Naisella silikonit 🤔
      Ikävä
      48
      3688
    4. Näytitpä taas niin hyvältä!

      Nautit tilanteesta täysin rinnoin. Sinä olet kuin
      Tunteet
      13
      3643
    5. Vimpelin liikuntahallilla tulipalo?

      Katsoin, että liikuntahallista tuloo mustaa savua. Sitten ovet pärähti hajalle, ja sisältä tuli aikamoinen lieska. Toise
      Vimpeli
      90
      3161
    6. Veikeä Satu

      Tuu jutteleen, kaipaan sua. Oot kuuma nainen.
      Ikävä
      31
      3116
    7. Oletko nyt

      Onnellinen mies naisesi kanssa?
      Ikävä
      59
      2864
    8. Rakastatko?

      Ala kertomaan se ja heti
      Ikävä
      57
      2710
    9. Mikä haluat olla kaivatullesi?

      1. Kaveri 2. Ystävä 3. Panokaveri 4.puoliso 5 jokin muu
      Ikävä
      53
      2360
    10. Kosiako meinasit?

      Voi sua rakas ❤️
      Ikävä
      38
      1824
    Aihe