Leikkauksen kokeneet

leikattu2013

Tämä on nyt lähinnä leikkauksessa käyneille...

Minkälainen olonne oli vuoden ajan leikkauksen jälkeen? Minulla ilmeisesti muihin nähden pää särkenyt mystisen vähän, mutta mietin muita asioita...

Kuulin jo eräällä käynnillä, että moni ollut masentunut... Oletteko olleet?

Muistitesteissä jo huomasi eron leikkausta edeltäneeseen tilanteeseen, mutten asiasta ottanut stressiä, hoidan omilla keinoin tuota ja koitan pysyä rauhallisena.

9

244

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Minut leikattiin v. -03 Töölön sairaalassa, Helsingissä. Muistelen, niin alussa puoli vuotta oli sekavaa ja kokeissa sekä seurannassa juoksemista. Sitten alkoi vähitellen lääkkeiden vähentäminen. Sen jälkeen alkoi olla aikaa miettiä, mitä oikein on tehty. Henkinen puoli oli ihan riekaleina. Halusin tavata jonkun toisen ihmisen, joka oli kokenut saman. Hakeuduin Kuopioon eräälle Kela:n tukemalle kurssille, mikä oli tarkoitettu juuri leikatuille epileptikoille. Meitä oli samalla kurssilla kymmenkunta kirurgisesti hoidettua eri puolilta maata. Siellä käytiin perusteellisesti läpi, niin leikkaus, kuntoutus ja vertaistuki.
      Kurssilla luennoi myös, neurologi, psykologi, ravintoterapeutti sekä kurssia veti ammattitaitoset ihmiset, ja tärkein, sai keskustella muiden kanssa, ketkä olivat kokeneet saman.
      Näin minulle ratkesi moni ongelma, suosittelen muillekin!

    • XZs

      Multa leikattiin oikean ohimolohkon epämuodostuma/kasvain -95.

      En mä leikkauksen jälkeen huomannut masennusta tai mitään ...olin takaisin töissä jo kahdeksan viikon päästä.

      Se sitten masensi, kun n.6 kuukauden jälkeen sainkin taas kohtauksen.
      Heh, koko homma osoittautui ihan turhaksi...

      No, ainakin kivunsietokyky kasvoi. Mulla on teini-ikäisenä ollut pari klassista migreenikohtausta ja toi päänsärky leikkauksen jälkeen oli moninkertainen migreeniin verrattuna... siis sen jälkeen, kun eivät enää antaneet morfiinia.

      Eniwei, älä sitä leikkausta murehdi tai ala sitä liikaa pohdiskelemaan.
      Jos alat masennuksia miettimään, niin varmasti masennut .

      Ja jos kerran muisti on parantunut, niin ei kai sitä kannata murehtimaan alkaa;)

    • Hyvä tulos

      Olo parantui välittömästi kirurgian (-92) jälkeen. Minulla oli paranemista neuropsykologian testeissä, mutta Satakunnan sairaanhoitopiiri ei pitänyt siitä. Lääkitystä alettiin vähentää vasta viime vuonna, joten 18 vuuotta söin turhan kauan täyttä annosta. Ei ole ollut nimittäin yhtään epilepsiakohtausta.

      Minulla migreeni putosi minimiin, sillä satunnaisesti tulee vielä auroja.

    • Leikattu-05

      Minut leikattiin vuonna 2005, ja eka puoli vuotta meni leikkauksessa toipumisessa ja sen jännittämisessä että tuleeko oireita. Kun se alkoi hellittää, alkoi psykkinen kelaus siitä että mitäs nyt: olenko nyt terve, alkaako uusi elämä, kuka oikein olen! Se oli tosi rankkaa ja vaikeaa. Olin masentunut ja söin masennuslääkitystä jonkun aikaa.
      Sitten menin Epilepsialiiton kuntoutuskurssille jossa sain jakaa omia ajatuksia ja kokemuksi sairaudesta, kun en ollut sitä aiemmin tehnyt. Kurssi oli todella hyvä kokemus.
      Masennus on hyvin yleistä suurien leikkauksien jälkeen, jotka vaikuttavat kokonaisterveydentilaan kuten sydänleikkausten ja aivoleikkausten jälkeen. NÄin minulle sanoi myös Kuopion neurologi.
      Kyllä se elämä siitä voittaa kun antaa itselleen aikaa ja hakee tukea!

    • Ceda

      Leikattu-05: tekstisi oli kuin suoraan minun kirjoittamani. Itse kävin ohimolohkoepilepsialeikkauksessa 1,5v. sitten.

      En olisi ikimaailmassa voinut kuvitella aivojen ja siihen liittyvän kirurgian niin vahvasta siteestä psykeen puolelle. Onneksi myrskytila saatiin tasoitettua ja hyvän hoitotyön ansiosta ahdistus ja siitä seurannut lievä masennus ovat menneisyyttä. Koskaan ei ollut tullut mieleenikään, että saattaisin elämäni aikana tarvita psyykelääkitystä. Minulla oli kuitenkin yleistynyt ahdistuneisuushäiriö, joka oli seurausta operaatiosta ja psykologin sekä lääkkeiden avulla se on nyt historiaa. Suora lainaus edellisestä: "Kyllä se elämä siitä voittaa kun antaa itselleen aikaa ja hakee tukea!"

    • Lobotomiaa

      Leikkausta mainostetaan lääkkeettömänä vaihtoehtona. Kaikki nämä kertomukset osoittavat toista.

      • Lobotomiaa

      • salleeni

        Joskus leikkauksella voi päätyä tilanteeseen, että voi luopua lääkkeistä. Monesti kyse on kuitenkin siitä, että kirurgiseen hoitoon päädytään epilepsian vaikeahoitoisuuden vuoksi. Toisin sanoen epilepsiakirurgialla arvellaan saatavan vaikeahoitoinen tilanne hoitoiseksi, jolloin esim. lääkkeillä saavutetaan riittävän hyvä vaste.


    • Ceda

      Olethan "Lobotomiaa" tietoinen siitä, että myös ihan jokainen epilepsiakohtaus vaikuttaa aivojen hermojärjestelmään ja saa aikaan tuhoa solutasolla? Jos siis ihminen saa kohtauksia liian usein eikä lääkehoito tehoa, tulee kohtaustasapainon löytymiseen käyttää tarkkaan harkitusti myös kirurgiaa.

      Itse en kadu ollenkaan sitä, että lähdin mukaan leikkausoperaatioon. Mikäli olisin etukäteen tiennyt, kuinka vaikeaa aivojen tasapainotilan löytäminen l. toipuminen on, en olisi lähtenyt (ahdistus on todella ikävä tila). Mutta onneksi elämää ei ole etukäteen käsikirjoitettu ja emme tiedä polkuja, joita pitkin me kuljemme.

      Täysin selvää kuitenkin on, että Suomen epilepsiakirurginen hoitotaso ei ole lobotomiaa nähnytkään, sen sanon kokemuksella "Lobotomia". Ja tämä lainaukseni lobotomian historiasta sen tuokoon vielä selvemmäksi:

      "... - Molempiin ohimoihin porattiin reikä ja paikallispuudutuksessa työnnettiin reiästä veitsi, jota heiluteltiin muutamaan suuntaan. Tällä pyrittiin katkaisemaan otsalohkojen ja muiden aivojen osien väliset yhteydet siinä määrin kuin nähtiin kunkin potilaan kohdalla tarpeelliseksi, kuvailee lobotomian historiaa Suomessa tutkinut Ville Salminen.

      Lobotomian tarkoitus ei ollut sairauden parantamisessa, vaan pikemminkin oireiden helpottamisessa. Lobotomian rauhoittavat vaikutukset havaittiin Salmisen mukaan nopeasti.

      - Toisaalta potilaiden oma-aloitteisuus saattoi kadota, potilaista saattoi tulla myös lapsekkaita tai riettaita. Muista haittavaikutuksista mainittavia olivat mielikuvituksen ja käsitteellisen ajattelun heikkeneminen."
      (http://yle.fi/uutiset/lobotomia_oli_oman_aikansa_tuote/5312795)

      Onkohan siis tuo ylle kirjoittama tekstini siis käsitteeliseltä ajatteluntasolta heikentyneen oloista?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2880
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      115
      2145
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      43
      1554
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      70
      1013
    6. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      911
    7. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      884
    8. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      880
    9. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      795
    10. Ma 30.9 tosiko tv klo 18 suorana Tikkalanmäeltä

      Virastolta suorana. Äänestyksistä sitten puhutaan illalla ja huomenna, onko kepuvasemmisto kuntalaisten tahdon mukaan to
      Pyhäjärvi
      93
      736
    Aihe