Milloin muistisairas JOUTUU laitokseen ?

tupla-alzheimer

Molemmat vanhempani sairastavat alzheimeria ja ovat yhtä pitkällä sairaudessa joka on todella kummallinen asia mutta näin vaan on. Nyt ollaan ilmeisesti keskivaikeassa vaiheessa, osittain jo vaikeassakin . He asuvat edelleen kotona ja kotisairaanhoito käy maksimimäärät päivässä. Tämä ei mielestäni enää riitä enkä tiedä mitä nyt tapahtuu vai tapahtuuko mitään. Heidät juksattiin intervallijaksolle n. vuosi sitten ja siitä seurasi kaamea tilanne kun huomasivat että olivat hoitokodissa. Kaamea huuto ja molemmat piti hakea pois kun siellä ei voi väkisinkään pitää ketään. Ihmettelin ja edelleen ihmettelen miten tällainen vapaaehtoisuus voi tulla kysymykseen kun potilas ei itse ymmärrä tilaansa ja kotona ei enää pärjää.

Nyt kysyisin jos täällä sattuu olemaan hoitajia tms. jotka asiasta tietää että minne vanhempani kuuluvat tämän mukaan :
- peseytyminen ja pukeutuminen ei enää onnistu
- parranajo ei isältä onnistu
- kaupassa ei muisteta käydä tai jos muistetaan, sinne eksytään eikä osata tulla kotiin ( olivat olleet 4 tuntia marketissa tässä eräänä kertana)
- eivät muista kumpikaan mitä juuri on sanottu, minuutti sitten
- ovat kaikenkaikkiaan ihan ulkona kaikesta, tuijottavat televiosta jotain ja eivät ymmärrä mitään ohjelmista, äiti lukee ääneen sanomalehteä ja samoja asioita moneen kertaan ja ei selvästikään ymmärrä lukemaansa
- isällä iltaisin harhaisuutta, soittaa minulle tyttärelleen ja kertoo olevansa jossain ihan oudossa paikassa oman äitinsä kanssa vaikka on kotonaan vaimonsa kanssa

En noita kaikkia edes muista mutta onko heitä mahdollista saada ns. pakkohoitoon koska eivät vapaaehtoisesti sinne varmasti lähde. Monesti on pidetty palavereja tästä asiasta ja aina on tuloksena kieltäytyminen. Pääasiassa äitini kieltäytyy ehdottomasti, isäni menisi sinne missä äitikin on. Äidillä on pahoja mielenterveysongelmia jo ennen tätä sairautta ja hän uhkaa joka kerta itsemurhalla jos on pakko lähteä kotoa pois laitokseen.

Mitä minun tulisi nyt tehdä, kaipaan kipeästi neuvoja ! ?

18

11396

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • unit7

      Silloin kun omaishoitaja ei jaksa enää 24/7 huolehtia dementikon turvallisuudesta ja hoidosta sekä liikunnasta.

    • suosittelen

      Pakkohoitoon ! Eiväthän vanhempasi enää ymmärrä mikä on parasta heille ! Kyllä ne siellä laitoksessa sitten asettuu !

    • taikalintu

      Täällä Mäntsälässä missä alzheimeria sairastava mummoni asuu, ehdot vanhainkotiin pääsylle on, että lähtee metsiin tiedottomana tai alkaa laskemaan alleen. Ei taida olla kovin vapaaehtoista enään silloin.

    • hoitaja2

      Ota yhteyttä kuntasi SAS-toimistoon ja kerro tilanteesta juurta jaksain. Toki voit myös neuvotella kotihoidon henkilökunnan kanssa, onko heillä sama näkemys kotona pärjäämättömyyden suhteen ja olisiko heillä ehdotuksia jatkohoitopaikasta. Olisi hyvä saada hoitopaikkahakemus vireille, koska moniin ympärivuorokautisen laitoshoidon paikkoihin on pitkät jonot. Tilanne myös tulee huonontumaan jatkossa ja saattavat lähteä kotoa ja eksyä johonkin. Vanhempiesi oikea paikka olisi dementiakoti, vaikka se varmasti heitä ahdistaakin (aluksi), jos vielä sen verran ymmärrystä on, että huomaavat olevansa laitoksessa.

    • Vielä taitaa kestää

      Laitos on se viimeinen paikka ennen hautuumaata. Laitoshoitoon pääsee vasta, kun ei osaa syödä, käydä vessassa, puhua jne. Jos ei ymmärrä maailmasta mitään, mutta pysyy pirtissä tekemättä nuotiota sähköhellaan, niin vielä on matkaa jäljellä.
      On oltava vaaraksi itselleen tai muille ennen kuin minkäänlaisen hoitopaikan saa.
      Ensin palvelukotiin dementiaosastolle, yleensä saa viedä omat mööpelit ja huone on oma.

      Tavallisesti kunto on jo ensimmäisessä siirrossa niin huono, ettei kotikaan tunnu enää kodilta vaan kaikki paikat on yhtä kehnoja, mielipiteetkin voi olla jo historiaa.
      Oma äitini pakkasi kasseja ja oli lähtemässä kotiin asunnosta, jossa oli asunut 30 vuotta. Turvapartio sai hälyn viis kertaa päivässä, haki kerrostalon pihalta sisään, kun ei ollut suuntaa sillä kotimatkalla. Onneksi ei hävinnyt ikinä, kun jalat ei kovin kauas kantaneet.

      Ainoa mitä voit tehdä, on olla mukana kaikissa palavereissa ja hoitokäynneillä asiallisesti kertomassa oma näkemyksesi tilanteesta. Toivoahan näissä hommissa ei juuri ole ja hallinto häärää hissukseen ihan omalla tahdillaan.

      • sjuri

        "Laitoshoitoon pääsee vasta, kun ei osaa syödä, käydä vessassa, puhua jne. Jos ei ymmärrä maailmasta mitään, mutta pysyy pirtissä tekemättä nuotiota sähköhellaan, niin vielä on matkaa jäljellä."

        Ei ihan noin hankalaa onneksi, tai sitten jälleen kerran on ikävä kyllä todettava että riippuu asuinpaikasta. Meillä seuraavanlainen tilanne ja laitospaikka löytyi aika nopeasti:
        - kotihoito ja kotisairaanhoito kävi maksimit.
        - hella jäi joskus päälle, tosin jostain syystä aina ykköselle, mutta kuitenkin.
        - vuorokausirytmi sekaisin.
        - Eksyili, mutta ei koskaan lähtenyt kauas, metsiin tms (jalat kyllä toimi). Ei vaan osannut lenkiltä kotiin. Aina onneksi joku saattoi kotiin tai hankki muuten apua.
        - harhoja jotka rasitti häntä kovasti.
        Tuo kotiinlähtöjuttu oli omaisellanikin jo pitkään, eli omasta kodistaan oli lähdössä jonnekin. Pakkasi kasseja, oli ottanut puhelimen seinästä että pakkaa mukaan, ja kattilat!

        Tilanteen ratkaisi nopeasti se, että ilmoitin etten enää koe jaksavani ja kykeneväni olemaan hälytysvalmiudessa 24/7. Asumme samassa kunnassa.

        Vessakäynnit, ruokailu ja pukeutuminenkin periaatteessa vielä sujui, ja sujuu edelleen, reilun vuoden laitoshoidon jälkeen. Hoidosssa tuetaan näiden säilymistä, eli annetaan itse tehdä mitä kykenee, ja ohjataan. Vierailen ainakin paristi viikossa eri aikoina ja kyllä valtaosa asukkaista ruokailee itsenäisesti.


    • Me ollaan nyt hoitojonossa, mies ei osaa enää yhtikäs mitään.Kävivät kotona toteamassa vaan , että laitokseen.Se taas aivan eri asia , kauan kestää. Kait mie kestän , 420 e kk saan, odottaessa.

    • aitohoiva

      Perhehoitokoti on sopiva välivaihe,ennen laitospaikkaa..

    • Ei voi perhehoitokotia harkita, niitä niin vähän .Meidän sairaus niin pitkälläkin, hyvä kun voi olla oman perheen parissa.

    • 3+7

      Kannattaisiko noita perhehoitokoteja miettiä jo hyvissä ajoin eikä vasta sitten kun on tauti edennyt liian pitkälle?

    • Noo esim. miksi mie laittaisin miestäni perhehoitokotiin, laitos paras vaihtoehto seuraavaksi, kun en enää pysty nostamaan ?

      • ferr

        entäs nosturi


      • sdsdsdsd
        ferr kirjoitti:

        entäs nosturi

        mites sä pikku kämppään nosturin laitat ja siihenkin sen kanssa tarvii kaks auttamaan


    • toiminopeasti

      http://www.sosiaaliturvaopas.fi/
      Onko hommattu Maistraatin oikeustoimi päätös: henkilö oikeustoimikelvoton ja he hommaavat lääkärin paperin moisesta.
      Kurkkaappa paikkauntasi sosiaali- ja terveysvirasto vanhukset ja sieltä kiiruusti apua.
      Paikkakunnan sosiaalihoitaja heti paikalle arvoimaan. .
      Se on hurja rumba. Kunnallisiin pitkä jono. Yksityiset maksaa 4.500 /kk kahta puolen kaikki lisätyö,lääkeet,lekurit, tutkimukset , kuljetus jne ja sit on alettava myydä omaisutta. Mikä on lähin Alzheimerliitto-sieltäkin voi kysyä.

    • kunnalliskoti

      Kunnalinenkin laitoshoito 1.100/kk nykyään. Apteekkiin osto-oikeus latoshoidolle kuljetukset hiusten-.jalkojen- jne hoito

    • Anonyymi

      Täällä Nokialla on päinvastainen tilanne: muistisairauden alkuvaiheessa oleva, minun omaishoitamanani kotona ilman palveluita pärjäävä äitini vietiin väkisin laitokseen kun häntä oltiin kotiuttamassa tavallisen sairaalakäynnin (virtsatietulehdus sairaalassa kaatumisesta tullut lievä lantionmurtuma) jälkeen. Äitini vastusti sinne viemistä ja vastustaa edelleen siellä olemista, mutta siitä ei piitata paskaakaan. Tein jo rikosilmoituksen törkeästä vapaudenriistosta mutta se ei ole vielä edennyt minnekään. Ja nyt sitten tuli kutsu hoitoneuvotteluun sisarusteni kanssa ja samalla selvisi mistä oli kysymys: se porukan tyhmin oli ilmeisesti tehnyt jonkun mädän sosiaalityöntekijän aloitteesta äidin nimissä, täysin laittomasti ilman mitään valtuuksia, jonkin hoitoonpääsyhakemuksen, ja yrittää nyt vielä hakeutua äidin edunvalvojaksi päästäkseen käsiksi hänen vähäiseen omaisuuteensa. Eikä kenelläkään äidin "hoitoon" osallistuvalla ilmeisesti ole mitään tätä vastaan. Siitä tuleekin mielenkiintoinen hoitoneuvottelu: saan jännätä pystynkö olemaan samassa huoneessa sen äitini asiat sössineen kanssa kuristamatta häntä...

      • Anonyymi

        Mitäs sitten jos ei ole omaishoitajaa ja lapset töissä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mitäs sitten jos ei ole omaishoitajaa ja lapset töissä.

        Asuin kunnasta kotiavustaja.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 121
      2753
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      67
      2520
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      16
      2111
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1747
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1658
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1479
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      17
      1439
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      27
      1403
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1377
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1302
    Aihe