Onko rakennusala jotenkin erilainen tarjouskyselyjen suhteen kuin muut alat? Omakotitalon rakentaminen on suunnitteilla Keski-Suomessa ja budjetin teko on osoittautunut varsin hankalaksi. Sähköposteihin ei vastaa kuin harvat projektiin liittyvät tahot. Onko näin, että jokaiselle eri tekijälle täytyisi soittaa ja kysellä tarjouksia puhelimitse. ”Et viittis tulla töihin … ja vaikka tuoda samalla parit tarvikkeet”.
Esim. sain kunnasta sähköpostiosoitteen alueella maaperätutkimuksia tekevästä yrittäjästä. Vastausta ei ole kuulunut muutamaan viikkoon. Lattiavaluyrityksen s.osoite oli lehdessä ja viikkoon ei vastausta. Sisätöiden tekemiseen rakennuspalveluyritys ei ole vastannut tarjouskyselylomakkeeseen myöskään viikossa.
Lvi-yritys ei osannut sanoa 100neliön talon ympärille tulevien viemäri- ja salaojaputkien hintahaarukkaa, kun ei ole vielä millintarkkoja suunnitelmia. Kaivinkoneyrittäjän tiedot olivat kunnan sivulla vanhentuneet. Palautelomake meni hänelle perille, mutta hän ei vastannut viestiin viikossa. Kun sitten tavoitin puhelimitse, vinkkasi seuraavalle, kun hän oli omat koneet myynyt pois. Seuraava ei myöskään vastannut sähköpostitarjouskyselyyn ja puhelimitse hintahaarukka heilui maatöille 6000-15000euron sisällä ja epäselväksi jäi mitä siihen tarkasti sisältyisi.
Eli miten tarjouksia kysytään rakennusprojektia varten niin, että tarjouksia myös saa ja mahdollisesti voisi kilpailuttaakin tekijöitä. Vai onko jokainen rakennusalalla toimiva yrittäjä omalla alueella monipolissa ja asiakkaita riittää jonoksi asti, joten tarjousten kyselijöille voi kääntää samantien selkänsä?
Miten kysytään tarjouksia?
13
611
Vastaukset
Tuo on mielenkiintoinen havainto, jota olen itsekin pohtinut - alalla itsekin työskentelevänä. Olen päätellyt, että tuon ilmiön takana on useampia mekanismeja.
Luettelemistasi porukoista suurin osa on tyypillisiä alihankkija-yrittäjiä, jotka ovat tottuneet odottelemaan puhelimitse toimeksiantoja vakikumppaneiltaan. Ja niin kauan kun saavat likimainkaan täyden päivän tehdä töitä heille - eivät edes soita takaisin, jos kännykän vastaamattomissa on tuntemattomia numeroita.... Arvatenkin tuollaisen yrittäjän kilpailuttaminen on vaikeaa - he ovat tottuneet tekemään samalla hintaa kaikille eivätkä yleensäkään neuvottele yhtään mistään... Joskus olen tuollaista joutunut "hätistelemään töihin" käyttämällä hyväksi kaveruuttani tuohon "pääurakoitsijaan", tyyliin: sano sille, että soittaa mulle ja tulee kuokkimaan mun työmaalle...
Jostain syystä näyttää siltä, että kaikkeen parhaa tekijät ovat kaikkein huonoimpia asiakaspalvelijoita ja vähiten kiinnostuneita uusista asiakkaista. Kilpailutukseen saa yleensä osallistumaan vain niitä uudempia toimijoita, jotka eivät vielä ole päässeet tuolle tasolle, että vain kavereitten soittamiin puheluihin tarvitsee vastata.
Mitalin toinen puoli on siinä, että nuo kuvatun aseman saavuttaneet tekijät tykkäävätkin tehdä töitä "vain kavereitten" kesken... siis asiakkaan kannalta valitettava tilanne on heidän kannaltaan erittäin hyvä. Harmillista erityisesti kertarakennuttajan kannalta.
Keino, jolla "hävinneen" sähköpostin tuskaa voi yrittää lievittää: Ensikontakti aina puhelimitse ja puhelun aluksi kuvataan muutamalla sanalla keikka ja kysytään kiinnostaako. Toisena kysymyksenä sitten kysytään viestintävälineistä - yllättävän moni esim. konekuskeista ei lue käytännössä koskaan sähköpostiaan vaikka sellainen jostain katalogista löytyisikin - olenpa törmänny sellaisiinkin, jotka ei muista osoitettaan tai tiedä sellaista omistavansa.- ap.
kiitos monella tavalla vyyhtiä avaavasta vastauksesta. Tämä varmasti auttaa eteenpäin taloprojektin suunnittelua ja tarjouskyselyjä. Koko alan kannalta en sitten tiedä - onko tilanne hyvä tai huono asia. Erikoiselta se tuntuu näin nykyajan markkinoilla.
- Ins. maanrak.
Tervetuloa joukkoon! Toteutin oman kohteeni v. 2005. Siviilihommana teen maanrakennussuunnittelua, lähinnä infrapuolen. Urakoinnin hoitaa yleensä joku alan suuri toimija.
Okt:n rakentaminen ja toimiminen pikkupuljujen/nyrkkipajojen kanssa oli melkoinen järkytys: aikataulut eivät pidä, budjetit heittelevät, moraali on paikoin tuntematon käsite ja ammattitaidon perusteella osa duunareista on päästetty amiksesta läpi lähinnä säälistä. Totesin jossain vaiheessa, että mikäli tekisin omat työni samalla tasolla, niin olisin työtön parissa kuukaudessa.
Vanha nyrkkisääntö pitää paikkansa: Kaikki on tehtävä itse, jos meinaa saada. - tympeer
Se on kuulkaas niin, että omatoimirakentajia on niin vähän, ettei niitä kannata palvella. Rakennusalalla verkostoidutaan ja hommat menee sulle/mulle periaatteella. Vakihommat ne kannattaa, ja kun tuntee toiset niin ei tule yllätyksiä. Omatoimirakentajat ovat hankalia asiakkaita, vaativat liikoja eivätkä osaa organisoida = ongelmia. Vakiraksojen kanssa homma pelaa, kun tiedetään toisten tavat. Omatoimirakentajien kanssa tulee usein odottelua ja aikatauluongelmia, siitä on haittaa yrittäjälle.
Omatoimirakentajille jää usein ne aloittelevat timpurit yms. Tai sitten on näitä rahastusliikkeitä, jotka kyllä tekee hyvää jälkeä, mutta kukkaro ei tahdo kestää sitä. - Saravuo
Tulkaa meille, tehdään talkoilla.
- laskentainssi
Olen alalla tarjouslaskijana. Tarjouskyselyitä tulee aivan älyttömästi! Tarjouksen laskeminen sitoo inssin muutaman tunnin työpanoksen, eikä se tuo kassavirtaa. Meidän on pakko koittaa plokata tarjouspyynnön perusteella ja "ihmistuntemuksella". Aivan liikaa koitetaan saada meiltä ilmaiseksi se, mikä olisi rakennuttajan kustannuslaskijan tai pääsuunnittelijan tehtävä!
Meiltä saa AINA tarjouksen, JOS edes nämä täyttyvät:
A) Jos vähän osoittaa että aikoo rakennuttaa. Olisi edes itsetehty skitsi pohjapiirroksesta, olisi edes ajatus mihin kuntaan aikoo rakentaa. Olisi ihan mahtavaa jos olisi tietty tontti katsottuna!
B) kysyjä tietää mitä haluaa! Ei minun tehtävä ole laskea 4-5 erilaista tarjousta kaikista erilaisista ja erikokoisista rakennuksista. Asiakkaalla pitää olla perstuntuma omista resursseista. Pitäisi tajuta että ne kaikkein hienoimmat ja isoimmat ovat liian kalliita useimmille.- tarjouspyyntö
Jos ei anneta tarjouksia, ei tule töitäkään.
Iso osa lasketuista tarjouksista on huteja, kauppoja ei tule koska homma menee kilpailijalle tai siitä luovutaan korkean hinnan perusteella.
Silti tarjouspyyntöihin pitäisi vastata edes jotenkin. Vastaamatta jättäminen tarkoittaa asiakkaan lopullista menettämistä. Ja ihmisillä on tapana kertoa ne huonot kokemukset kavereille sekä tuntemattomille,
Lueskelen huvikseni rakentajien pitämiä blogeja ja niissä hyvin usein, lähes aina törmää näihin. Onneksi nämä blogistit yleensä kertovat mitkä firmat antoivat tarjouksen ja mitkä eivät. Tietää muutkin kenen kanssa ei kannata asioida. - laskentainssi
tarjouspyyntö kirjoitti:
Jos ei anneta tarjouksia, ei tule töitäkään.
Iso osa lasketuista tarjouksista on huteja, kauppoja ei tule koska homma menee kilpailijalle tai siitä luovutaan korkean hinnan perusteella.
Silti tarjouspyyntöihin pitäisi vastata edes jotenkin. Vastaamatta jättäminen tarkoittaa asiakkaan lopullista menettämistä. Ja ihmisillä on tapana kertoa ne huonot kokemukset kavereille sekä tuntemattomille,
Lueskelen huvikseni rakentajien pitämiä blogeja ja niissä hyvin usein, lähes aina törmää näihin. Onneksi nämä blogistit yleensä kertovat mitkä firmat antoivat tarjouksen ja mitkä eivät. Tietää muutkin kenen kanssa ei kannata asioida.Tokihan yleensä vastataan, siltoja ei kannata polttaa. Kehotamme yleensä teettämään tai tekemään luonnoskuvat ja kysymään sitten uudestaan.
Mun mielestä ei ole mitenkään huonoa palvelua pyytää rakennuttajalta edes sitä pikkuriikkistä panosta että tuhertaisi joku ilta ruutupaperille ideansa. Meillä insinööri laskee tarjousta useamman tunnin, ja se on kuitenkin firmalle useamman satasen kulu. Sitä ei tietenkään pysty laskuttamaan asiakkaalta.
En ole koskaan kuullut että asiakas ostaa talon jonka tarjouslaskija on mielessään suunnitellut!
Jos blogin perusteella jättää tarjouksen pyytämättä, koska joku toinen ei saanut tarjousta, on se vähän tyhmää. Mutta asiakkaan oma asia.
Pitää myös ymmärtää jos kyseessä on pieni yritys, että jos kalenteri on täynnä niin ei kannata resursseja käyttää jos ei voi työtä ottaa vastaan.
Voi myös olla ettei kysytty homma ole yrityksen päätoimialaa. Esimerkiksi jokainen kaivurin omistaja ei urakoi autotallin pohjia.
Ja sitten vielä, kuten joku jo mainitsi: SOITA ENSIN! Selvitä tekijän halukkuus ja osaaminen, ja kysy suoraan kannattaako lähettää tarjouspyyntö. Eikä tarvitse suivaantua jos joudut soittamaan peräänkin. Se "huono palvelu" jota olet saanut tähän asti, on ollut sinulle ilmaista palvelua. - Lapiolla tallinpohja
tarjouspyyntö kirjoitti:
Jos ei anneta tarjouksia, ei tule töitäkään.
Iso osa lasketuista tarjouksista on huteja, kauppoja ei tule koska homma menee kilpailijalle tai siitä luovutaan korkean hinnan perusteella.
Silti tarjouspyyntöihin pitäisi vastata edes jotenkin. Vastaamatta jättäminen tarkoittaa asiakkaan lopullista menettämistä. Ja ihmisillä on tapana kertoa ne huonot kokemukset kavereille sekä tuntemattomille,
Lueskelen huvikseni rakentajien pitämiä blogeja ja niissä hyvin usein, lähes aina törmää näihin. Onneksi nämä blogistit yleensä kertovat mitkä firmat antoivat tarjouksen ja mitkä eivät. Tietää muutkin kenen kanssa ei kannata asioida.Vastaamatta jättäminen kertoo siitä, että on ollut niin paljon rissaamista ettei jaksa vaivautua. Näitä lasketaan neliöperusteisesti laskimella, niin fiksu kertoo yksinkertaisesti riittävän kovan hinnan. Ammattilaiset eivät edes ehdi lukemaan näitä palstoja.
Lapiolla tallinpohja kirjoitti:
Vastaamatta jättäminen kertoo siitä, että on ollut niin paljon rissaamista ettei jaksa vaivautua. Näitä lasketaan neliöperusteisesti laskimella, niin fiksu kertoo yksinkertaisesti riittävän kovan hinnan. Ammattilaiset eivät edes ehdi lukemaan näitä palstoja.
Todellista ammattilaisuutta on myös tarjouspyyntöjen segmentointi. Ammattilainen tunnistaa tarjouskisat, joihin ei kannata osallistua - ja joskus paras tapa irtautua kisasta on jättää kokonaan vastaamatta, ettei tarvitse asiakkaan kanssa inttää siitä kannattaako tarjota vaiko ei.
Jos esimerkiksi tarjouspyyntö tulee sähköpostilla, jossa vastaanottajien listalla on neljäkin kymmentä talofirmaa (tai osoitteet on fiksusti piilotettu), on selviö, ettei asiakas tule riittävästi perehtyneeksi kaikkiin saamiinsa tarjouksiin - vaan valitsee sokeasti hinnan perusteella sen kaikkein suppeimman toimituksen. Sellaisista kisoista ainakin laadukkaammat ja laajemmat tarjoukset tekevät vetäytyvät vähin äänin...
Ja mitä tulee tarjousten laskemiseen, minulla on noin 10.000 talopakettitarjouslaskennan kokemus alalta. Yhden tarjouksen laskemiseen menee keskimäärin tunti...kaksi ja yhden kaupan synnyttämiseen joutuu laskemaan keskimäärin viisi tarjousta - eli kyseessä on noin miestyöpäivän kokoinen panostus per kauppa - ilman tarjouspyyntöjen segmentointia tuo panostus karkaa helposti kahteen päivään. Vain hullu tai konkurssin partaalla roikkuva talopakettitoimittaja on niin epätoivoinen, että laskee kaikki pyydetyt tarjoukset.- Windaku
rauno_kangas kirjoitti:
Todellista ammattilaisuutta on myös tarjouspyyntöjen segmentointi. Ammattilainen tunnistaa tarjouskisat, joihin ei kannata osallistua - ja joskus paras tapa irtautua kisasta on jättää kokonaan vastaamatta, ettei tarvitse asiakkaan kanssa inttää siitä kannattaako tarjota vaiko ei.
Jos esimerkiksi tarjouspyyntö tulee sähköpostilla, jossa vastaanottajien listalla on neljäkin kymmentä talofirmaa (tai osoitteet on fiksusti piilotettu), on selviö, ettei asiakas tule riittävästi perehtyneeksi kaikkiin saamiinsa tarjouksiin - vaan valitsee sokeasti hinnan perusteella sen kaikkein suppeimman toimituksen. Sellaisista kisoista ainakin laadukkaammat ja laajemmat tarjoukset tekevät vetäytyvät vähin äänin...
Ja mitä tulee tarjousten laskemiseen, minulla on noin 10.000 talopakettitarjouslaskennan kokemus alalta. Yhden tarjouksen laskemiseen menee keskimäärin tunti...kaksi ja yhden kaupan synnyttämiseen joutuu laskemaan keskimäärin viisi tarjousta - eli kyseessä on noin miestyöpäivän kokoinen panostus per kauppa - ilman tarjouspyyntöjen segmentointia tuo panostus karkaa helposti kahteen päivään. Vain hullu tai konkurssin partaalla roikkuva talopakettitoimittaja on niin epätoivoinen, että laskee kaikki pyydetyt tarjoukset.https://www.haahtela.fi/fi/ohjelmistot/kaikki/taku-2/taku-yhteenveto
- sdsdad
Rakennusalalla juuri kukaan ei käytä sähköpostia. Kait ne on niin kouluttamattomia moukkia eivätkä osa. Yksi syy on myös se että silloin jää liian helpiosti näyttöä ja todistusaineistoa mitä on luvattu ja mistä on sovittu....
veikkaan tuota viimeistä.
raksa-alalla on ne kaikkein epärehellisimmät ihmiset. - Arnold Laine
Ilmeisesti ovat mainettaan ovelampia.
"myös saa ja mahdollisesti voisi kilpailuttaakin tekijöitä"
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kiitos nainen
Kuitenkin. Olet sitten ajanmerkkinä. Tuskin enää sinua näen ja huomasitko, että olit siinä viimeisen kerran samassa paik123790MTV: Kirkossa saarnan pitänyt Jyrki 69 koki yllätyksen - Paljastaa: "Se mikä oli hyvin erikoista..."
Jyrki Linnankivi alias Jyrki 69 on rokkari ja kirkonmies. Teologiaa opiskeleva Linnankivi piti elämänsä ensimmäisen saar781997Hyväksytkö sinä sen että päättäjämme ei rakenna rauhaa Venäjän kanssa?
Vielä kun sota ehkäpä voitaisiin välttää rauhanponnisteluilla niin millä verukkeella voidaan sanoa että on hyvä asia kun5431610Kirjoita yhdellä sanalla
Joku meihin liittyvä asia, mitä muut ei tiedä. Sen jälkeen laitan sulle wappiviestin831267Olet hyvin erilainen
Herkempi, ajattelevaisempi. Toisaalta taas hyvin varma siitä mitä haluat. Et anna yhtään periksi. Osaat myös ilkeillä ja671077Yksi syy nainen miksi sinusta pidän
on se, että tykkään luomusta. Olet luonnollinen, ihana ja kaunis. Ja luonne, no, en ole tavannut vielä sellaista, joka s331018Hyödyt Suomelle???
Haluaisin asettaa teille palstalla kirjoittelevat Venäjää puolustelevat ja muut "asiantuntijat" yhden kysymyksen pohditt214898Hyvää Joulua mies!
Toivottavasti kaikki on hyvin siellä. Anteeksi että olen hieman lisännyt taakkaasi ymmärtämättä kunnolla tilannettasi, o60873- 171854
Paljastavat kuvat Selviytyjät Suomi kulisseista - 1 päivä vs 36 päivää viidakossa - Katso tästä!
Ohhoh! Yli kuukausi viidakossa voi muuttaa ulkonäköä perusarkeen aika rajusti. Kuka mielestäsi muuttui eniten: Mia Mill3798