Näin voit jatkaa XP:llä vielä vastedeskin

apu

Windows XP:n kohtalo huhtikuun 8:nnen päivän jälkeen on synnyttänyt valtavan määrän kysymyksiä ja epätietoisuutta eri nettipalstoilla ja uutisartikkelien keskusteluosioissa. Kirjoitan tämän jos siitä olisi edes jollekin kotikäyttäjälle apua. Tätä saa jakaa niin paljon kun sielu sietää.

FIKTIOTA VAI FAKTAA?

Windows XP ei muutu mekittävästi nykyistä turvattomammaksi huhtikuun 8. päivän jälkeen kuin vasta pienin astein kuukausien ja vuosien myötä. Eli vaikka media on kyseisellä päivämäärällä mässäilyt, sinä päivänä ei tule rosvoja ovista ja ikkunoista, eikä tietokoneesi muutu käyttökelvottomaksi tms. Sinun ei tarvitse juosta kauppaan ostamaan monella sadalla eurolla uutta tietokonetta.

Jos minulta kysytään, voit jatkaa XP:n käyttöä sellaisena kun olet tähänkin asti sitä käyttänyt. Suosittelisin kuitenkin IExplorer selaimen unohtamista ja käyttää mielummin vaikka Firefox tai Chrome selainta. Tärkeintä on kuitenkin varmistaa, että käyttöjärjestelmässä on Service Pack 3 päivitys, sillä edellämainitun päivämäärän jälkeen et ehkä enää onnistu sitä päivitystä ajamaan koneellesi. Päivityksen saat Ohjauspaneelista->Automaattiset päivitykset -toiminnon kautta.

Microsoftin virallinen tiedote on tässä: http://windows.microsoft.com/fi-fi/windows/end-support-help

LISÄÄ TURVALLISUUTTA XP:HEN JA WINDOWSIIN:

Jos edellämainitsemani suositus ei sinulle riitä: Vinkki millä saat Windows XP:stä kotikäyttöön entistä turvallisemman ja suorastaan erityisen* turvallisen (samaa vinkkiä voi soveltaa myös uudempiin Windows-järjestelmiin): Madalla käyttäjätilisi tasoa rajoitettuun käyttäjätiliin. (oletusarvoisesti käyttäjätilit ovat pääkäyttäjän oikeuksilla).

Microsoftin sanoin: "Limited user accounts significantly reduce the attack surface for malicious software because these accounts have minimal ability to make system-wide changes that affect operational security. In particular, limited user accounts cannot open ports on the firewall, stop or start services, or modify files in the Windows system folders. "

Jos tällainen hieno mahdollisuus on olemassa, miksi siitä ei ole puhuttu? Rajoitettujen käyttäjätilien epäkäytännöllisyys liittyy siihen, että automaattiset ohjelmistopäivitykset jäävät tapahtumatta, ja myös uusien ohjelmien asentaminen ei onnistu rajoitetun käyttäjätilin kautta.

WINDOWS KÄYTTÄJÄTILIEN HALLINTA:

Miten siis tulisi toimia jos haluan lisää turvallisuutta ja haluan jatkossakin asentaa ohjelmia tietokoneeseeni: Luo uusi käyttäjätili pääkäyttäjän oikeuksilla. Voit antaa tilille nimeksi vaikkapa "huolto". Sen jälkeen kirjaudu ulos nykyseltä käyttäjätililtäsi ja kirjaudu sisään uudelle huolto-käyttäjätilille - käy sieltä käsin muuttamassa tähänastisen käyttäjätilisi taso pääkäyttäjästä rajoitetuksi käyttäjäksi.

Ohjeet askeleittain:
-avaa ohjauspaneeli->käyttäjätilit
-luo huolto-käyttäjätili pääkäyttäjän oikeuksilla
-kirjaudu ulos koneesta, tai uudelleenkäynnistä kone
-kirjaudu huolto-käyttäjätiliin
-avaa ohjauspaneeli->käyttäjätilit
-madalla vanhan käyttäjätilisi tasoa rajoitetuksi käyttäjätiliksi

Nyt sinulla on kaksi tiliä: vanhalla tilillä voit surffata netissä entistäkin luottavaisemmalla mielellä, ja huolto-tilin kautta voit käydä tekemässä ohjelmistoasennukset ja -päivitykset.

Oheisssa Youtube videossa (http://www.youtube.com/watch?v=e_VXKMNxDPE) on ohjeet kuinka XP:ssä käsitellään käyttäjätilejä.

* perustelut "erityisen turvallinen" -termin käytölleni ylempänä: Kokemukseni mukaan keskivertokäyttäjän windowsissa on a) tietoturvaohjelman päivitykset unohtuneet tehdä, b) ajastetut tietotuvatarkistukset on tekemättä, c) java on päivittämättä, d) nettiä surffataan pääkäyttäjän oikeuksilla, e) muutama käyttöjärjestelmäpäivityskin roikkuu keskeneräisenä. Tähän nähden väitän että jos madallat käyttäjätilisi rajoitetuksi, järjestelmästäsi tulee "erityisen turvallinen".

25

831

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Yksi erittäin merkittävä asia turvallisuuden parantamisessa on tarpeettomien verkkopalveluiden sulkeminen, joita on oletuksena Windowsissa päällä. Siellä on etärekisteriä, etätyöpöytää, tulostimen ja kansion jakamista ja vaikka mitä. Se mitä kytkee pois on sitten käyttäjästä ja hänen tarpeistaan itsestään kiinni.
      Javaa ei kannattaisi käyttää laisinkaan ja niihin parempiinkin selaimiin laittaa Adblock.
      Puhumattakaan toki perustietoturvasta, eli järkevä palomuuri ja aktiivinen virustorjunta.

    • Gabon Dobso

      Eipä ole enää aikoihin tullut Exploreria käytettyä, vaan Firefox nettiselain ja toimii.
      Turhaanhan sitä uutta tietokonetta hankkimaan pelkästään käyttöjärjestelmän vanhenemisen takia, ei ne tietokoneeseen hankitut hyötyohjemat lakkaa toimimasta, vaikka XP tuki loppuisikin nyt 8 päivä.
      Taitaa tämä käyttöjärjestemien kehittely aina vaan uudempaan versioon olla pelkästään markkinoiniti temppu, että saadaan ihmiset hankkimaan aina uusi tietokone viimestään, kun siinä oleva käyttöjärjestelmä vanhenee.
      Vanhoja käyttöjärjestemien päivityksiä voitaisiin jatkaa vaikka ikuisesti, mutta silloinhan ei uudempia tietokoneita ostettaisi, jolleivät muuten mene rikki.

      • No jos sitä rahastuksena pitää niin ainahan voi siirtyä Linuxin puolelle.
        Kyllä se XP:n muistinhallinta ja tietoturva ja monet muutkin ominaisuudet on ihan lapsen kengissä verrattuna Seiskaan.


    • Näin on. Windows XP muuttuu turvalliseksi vasta kun verkkojohto otetaan pois siitä.

    • Ei vielä sydäriä..
      • No oli aika ympäripyöreitä juttu, tässä ketjussa monta syvällisempääkin vinkkiä.


    • PPAP2

      tässä oikein loistaa perisuomalainen mentaliteetti "älä tee mitään ennenkuin on ihan pakko". käyttiksen vaihdon joutuu tekemään jokatapauksessa kertana muutamana. itse vuosikaudet XP käyttäneenä ei voi kuin ihmetellä, että mitä kertakaikkisen fantastista kyseisessä käyttiksessä oikein on?. omasta mielestäni ei sitten niin yhtään mitään.

      • BILL $ $ $

        Elä tietokonekauppias jauha hevonzaissee. Uudemmissa käyttöjärjestelmissä ei ole muuta hienoa kuin rahan keruu bill gatesin yhtiölle.


      • BILL $ $ $ kirjoitti:

        Elä tietokonekauppias jauha hevonzaissee. Uudemmissa käyttöjärjestelmissä ei ole muuta hienoa kuin rahan keruu bill gatesin yhtiölle.

        Eivät kaikki käyttöjärjestelmät ole maksullisia ja kyllä niissä uudemmissa on selkeitä eroja, muistituessa, muistinhallinnassa, turvallisuudessa, parempi ohjelmistotuki jne.

        Senkun asennat uudemman käyttiksen vanhaan koneeseen, ei saa tietokonekauppias eikä Bill Gates mitään.

        Täyttä "hevonzaissee" taidat itse jauhaa kun et tietä mistään mitään.


    • NETTIIN vain XP:n rinnalle asennetulla kevyt- tai täys-Linuxilla
      Muulloin nettipiuha irti

      MUUT tietokonehommat XP:llä niin kauan kuin kone kestää

      Rinnalle asentaminen on helppoa "windows installer" softin. Googlatkaapa.
      Pelkkään nettikäyttöön riittävät monet supernopeat kevytlinuxit

      • Kyllä minä sitten ne muutkin asiat hoitaisin Linuxilla (kuten teenkin läppärillä) ellei ole erityistarvetta käyttää XP:tä (vanhat pelit, ei tule oikeen muuta mieleen)


    • Yksi XP:n käyttäjä

      Kiitokset aloittajalle! Pääkäyttäjätilin rinnalle kannatta tosiaankin avata vieras-tili, joka on XP:ssä itse asiassa jo valmiina. Pelkkä aktivointi riittää.

      Kaiken muun olin jo Windows XP:ni eteen tehnytkin, mutta en tätä. Haittaohjelmat eivät asennu läheskään yhtä helposti, kun käyttäjäoikeudet eivät salli ohjelmien asentamista koneelle. Yksinkertainen ja hyvä idea!

      Windows 8 -kone on jo hankittuna, mutta en pidä siitä. Haluan käyttää XP:tä hupikäytössä niin kauan kuin se suinkin vaan kestää. Windows 8:lla teen vain nettiostokset ja maksan laskut.

    • adware

      Xp:ssä on aukkoja paikkaamatta mitkä jää paikkaamatta, muuten voi varmaan käyttää mutta itse en kävisi minkään rahalaitoksen sivulla...

    • avutoinen

      Minkä tason käyttäjä on 'debuger user'?

      • bugin korjaaja

        Helvetin vahvan tason, sitä ei kannata ainakaan käyttää normaalikäytössä.


    • torstai

      Pelkkää pelottelua ja rahastusta koko juttu niinkuin tuo "millenium uhka". En usko että kukaan hakkeri on kiinnostunu jonkun suomalaisen käyttäjän koneesta ja yrittäisi sitä hakkeroida...

      • Ei kai sitä kukaan manuaalisesti hakkeroikaan.
        Haittaohjelmat ovat sitä varten, että tehdään satojen tuhansien, ellei miljoonien koneiden bottiverkkoja. Luuletko tosissaan, että joku tollaseen projektiin hakkeroi koneita yksi kerrallaan...


      • Sekurityl33t

        Millennium uhka oli varsin konkreettinen, kuten myös tämä XP uhka. Ei siinä ole mitään ihmeellistä.


    • Mistä sitä koskaan voi tietää. Tietoturvalla ei kannata alkaa leikkimään.

    • Sekurityl33t

      XPstä saa turvallisen helpoiten irroittamalla verkkojohdon koneesta.

      • Ratin ja penkin väli

        Kunnes tökkää koneeseen saastuneen muistitikun...


      • Ratin ja penkin väli kirjoitti:

        Kunnes tökkää koneeseen saastuneen muistitikun...

        Se on kuitenkin pieni haitta, kone kun ei toimi spammipalvelimena eikä levitä tietoja.


    • kukukukuuk

      kai tuolla rajoitetulla käyttäjällä voi kuitenkin esim. kuvia tallentaa netistä?

    • ATK-PuuCee

      Takaisin 286 SX -kauteen vaan. Ei viirukset iske, kun on niin vanhaa (mutta toimivaa) tekniikkaa. Missäs mun DOS-levykkeet olikaan...?

      • aika turha nettiyhteys

        90-luvun alussa riitti ihan hyvin että edes yhdellä kaverilla on modeemi, jolla pystyi jostain purkista imuroimaan uusimmat pelit ja ohjelmat, jotka sitten kopioitiin disketeillä koko kylän koneisiin. Riittää että koneessa toimii tekstinkäsittelyt ja kuvankäsittelyt ja lisäksi voi pelata UW:ta ja DooMia.

        Nykyään kun on vielä muistitikut, yhdelle pienelle tikulle saa mahtumaan paljon pelejä ja ohjelmia, eikä tarvita 20 levykettä jonkun Wing Commander II:n kopiointiin. Muistitikut tekevät internetistä entistä tarpeettomamman. Paitsi tietysti jollain paikkakunnan kaverilla se nettiyhteys pitää olla ja joku muu käyttis kuin xp.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1867
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1709
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      17
      1563
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      20
      1266
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1214
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1212
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1176
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1151
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      9
      1150
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      9
      1140
    Aihe