Tietoa sallituista ja ei sallituista lemmikeistä ihmisille

lemmikinomistaja

Nettikeskusteluissa törmää joskus ihmisiin joita kiinnostaa hieman epätavallisemmat lemmikit ja onko niiden pito sallittua Suomessa ja jos on niin mistä niitä saa. Samoin osalla näiden ihmisten neuvojista näkyy olevan väärää tietoa. Ajattelin kirjoittaa pienen tietopaketin jotta ihmisille tulisi hieman enemmän tietoutta mitkä eläimet ovat sallittuja ja mitä ne vaativat.

Ensi alkuun Suomessa sallitut lemmikkieläimet:

1. Kissa (rotu tai maatiais eli kotikissa). Rotukissoja on useita erillaisia. Jokaisella rodulla on omat erityispiirteensä luonteen, turkin, käytöksen yms. suhteen. Osa on helppohoitoisempia ja osa vaativampia. Kotikissat eivät kuulu mihinkään rotuun vaan ovat kissoja joiden on annettu lisääntyä vapaasti ihmisen siihen puuttumatta (kasvatus erikseen). Joistain kotikissoista löytyy myös jälkiä rotukissasta. Tämä johtuu yleensä siitä, että A) rotukissa on karannut ja päässyt lisääntymään irrallaan olevan maatiaisen kanssa B) On tarkoituksella annettu maatiaisen ja rotukissan tehdä pentuja keskenään C) Omistajan huolimattomuutta rotukissa ja maatiainen ovat päässeet lisääntymään. Siksi suositellaan vähintään toisen leikkautusta jotta vahingoilta vältyttäisiin.

2. Koira (rotu tai sekarotuinen. Pätee aika paljon samat, kuin kissojen kanssa.

3. Kani

4. Kettu (Kasvattajilta ja turkistarhoista voi hankkia. Koulutus haasteellisempaa, kuin koiran sillä kettu on arka eläin. Lisätietoja linkissä.) http://lemmikkiketut.com/

5. Marsu

6. Haisunäätä (Harvinainen Suomessa, mutta sallittu lemmikki kuitenkin.)

7. Haukka (yleisimmät tunturihaukka, muuttohaukka, kanahaukka, varpushaukka sekä amerikkalaiset lajit amerikanhiirihaukka ja ritarihaukka). Toisin, kuin usein luullaan niin haukkametsästys ei ole kiellettyä Suomessa. Harrastajia vain ei ole kovin monta ja haukkametsästyksellä on Suomessa omat ongelmansa sillä haukka voi tuoda vahingossa rauhoitetun eläimen saaliina. Kasvattajia ei tietääkseni ole ainuttakaan Suomessa vaan muualta tuodaan haukkoja ja ne leikkautetaan etteivät pääse lisääntymään oman kantamme kanssa mm. Ruotsissa on ollut kanahaukka ongelma missä metsästäjien linnut ovat lisääntyneet villien kanahaukkojen kanssa. Pelkästään lemmikkeinä näitä harvoin pidetään sillä haukka vaatii ison häkin missä se voi lentää vapaasti ja haukan koulutus on haastavaa varsinkin aloittelijalle.

8. Oravat (Sokeriorava, Richardsonin maaorava ja Siperian maaorava). http://lemmikkioravat.com/faktaa.html

9. Fretti

10. Hamsteri

11. Chinchilla

12. Degu

13. Minisika

14. Vuohi

15. Hevonen

16. Lehmä

17. Kana ja kukko

18. Kalkkuna

19. Hämähäkkieläimet kuten hämähäkit ja skorpionit.

20. Käärmeet (myrkky ja kuristaja)

21. Liskot

22. Sammakot

23. Kalat

24. Kilpikonnat

25. Sika

26. Lammas

27. Muut hyönteiset kuten heinäsirkat.

28. Useimmat turkistarhan eläimet ovat sallittuja pitää lemmikkinä jos ne on tarhasta ostettu. Luonnosta kuitenkaan ei ole sallittua pyydystää esim. kettua lemmikiksi ja kaikkein paras vaihtoehto on ostaa kasvattajalta. Turkistarhaajat käyvät noin 2-4 kertaa päivässä tarhalla eli he eivät kouluta eläimiä vaan käyvät tekemässä eläiten tarkastukset ja hoitotoimet.

29. Hiiri

30. Rotta

31. Siilit http://www.suomensiiliyhdistys.fi/

32. Papukaijat, undulaatit, kanarialinnut yms. http://www.kaijuli.fi/tietonurkka/aloittelijan-opas

33. Susi. Noniin älkää innostuko. Susi pitää pennusta asti hoitaa tai muuten tulee ongelmia. Suomessa ei tiettävästi ole susien omistajia, mutta Ruotsissa on. Vaikka susi on koiraeläin niin sitä et voi viedä kaupunkiin päiväkävelylle. Susi vaatii ensinnäkin ison piha-aitauksen, kavereita sillä se on laumaeläin, paljon ruokaa, omistajan joka ei pelkää susia sillä susi aistii pelon ja sillon hyökkää armotta, paljon enemmän kärsivällisyyttä ja rohkeutta omistajalta, viisaan omistajan joka ei laske sitä irti sillä jopa lemmikkisusi tappaa koirat ja kissat (Ruotsalainen susikasvattaja omistaa myös koiria ja koirat ovat aina varpaillaan susien läheisyydessä)..

Ei sallitut eläimet:

1. Rauhoitetut eläimet kuten ilves, karhu, pöllöt jne.

2. Laissa määritetyt eksoottiset eläimet kuten apinat, krokotiilit, tiikerit, leijonat jne. Apinat eivät siksi ole sallittuja, koska ne levittävät tauteja puremien välityksellä ja osalla apinoista on sen verran voimaa, että voivat tappaa ihmisen suhteellisen helposti. Suomessa on tiettävästi kuitenkin pari apinan omistajaa. Se miten he ovat nämä saaneet Suomeen on minulle mysteeri, mutta todennäköisesti ostettu salakuljettajalta tai sukulainen salakuljettanut mukanaan. Keltaisessa pörssissä on joskus ollut apinoita myytävänä, mutta nämä ilmoitukset ovat paljastuneet huijaukseksi. Kuitenkin yleisesti ottaen uhanalaiset ja vaaralliset eläimet ovat kiellettyjä. Tietysti myrkkykäärmeetkin ovat vaarallisia, mutta osaavan harrastajan käsissä niistä ei koidu vaaraa joten ne ovat Suomessa sallittuja.

48

11387

  Vastaukset

  • Olipa hieman hämmentävästi rakennettu lista :D Vähän voisi käyttää logiikkaa sen järjestykseen. Sitäpaitsi, tuollainen kaikki sallitut luetteleva positiivilista ei voi mitenkään olla järkevä, minkä näkee tässäkin. Esim. listalta löytyy haukka ja haisunäätä (musta siitä oli juuri kiistaa onko haisunäätä edes laillinen), ja puuttuu ihan normaalia lemmikkilajeja kuten kääpiöhamsterit (neljä lajia). Sokeriorava ei ole ensinkään orava. Läheskään kaikki hyönteiset, käärmeet, kalat ja papukaijat ei ole sallittuja jne...

   Onnea vaan Suomen lainsäätäjille jotka yrittävät positiivilistan koota!

   • Tämä olikin yleiskaava eikä pilkuntarkasti tehtynä :D Sitäpaitsi aivan tarkoituksella jätin pois mm. käärmeiden hoitolinkit, koska ne on helpompi löytää mm. herppinetistä. Ja luuletko sinä, että kukaan jaksaa aivan yösydännä kirjoittaa JOKAISESTA eläimestä aivan kaikki tiedot? Ja kyllä, haisunäädät ovat laillisia lemmikkejä edelleen vaikka niistä olisikin ollut kiistaa. Hyönteisistäkin löytää paljon infoa selkärangattomien sivuilta. Kaikkea ei tarjota, kuin Manulle illallista eli itsestäänselvyytenä. Pitää teidän laiskojen itsekkin vähän töitä tehdä asioiden selvittämiseksi.

    Ja kuka voi olettaa, että yksi ihminen tietää kaikki eläimet? Minua itseäni ei lainkaan kiinnosta hamsterit, marsut tai muut sellaiset eläimet joten en ole niihin perehtynyt, kuin silmämääräisesti. Sen sijaan minua kiinnostaa, kissat, koirat, liskot, käärmeet, ketut, sudet ja haukat ja niihin olen perehtynyt lapsesta saakka tähän päivään. Ja alussa sannottiin, että tässä mainitaan epätavalliset lemmikit. Luetonymmärtämisessä heikkoutta?

    Sokerioravista saat väitellä tuon oravasivun tekijän kanssa. Minua ei itseäni kurret kiinnosta :D


   • Voiko sopulin ottaa lemmikiksi?


   • Jos nyt toi ei vastaa paise_ niin mä ja paise_ haastetaan se oikeuteen!!


   • Paise_:lle*


   • Paise_ kirjoitti:

    Voiko sopulin ottaa lemmikiksi?

    ei tietenkään. Et voi tarjota sille luonnoll.elinolosuhteita.


   • Paise_ kirjoitti:

    Voiko sopulin ottaa lemmikiksi?

    Ei.


   • Voiko tukaanin ottaa lemmikiksi


  • Tosi tarkka lista minusta :) ja en kyllä tiennyt, että susia saa olla lemmikkeinä.. ja en sitäkään, ettEI pöllöä saa pitää täällä lemmikkinä, kun ihmiset ympäri maailmaa kuvaavat niin paljon noita pöllä-videoita, missä silittelee ja pöllö näyttää niin tyytyväiseltä

   • Juu pöllöä ei saa Suomessa pitää. Englannissahan ne ottivat Harry Potter elokuvien myötä pöllöjä lemmikeiksi, mutta suurinosa kyllästyi sitten niihin ja oli kaikenmaailman eläintalot täynnä ihmisten hylkäämiä pöllöjä.

    Varis ei saa olla lemmikkinä. Otan nyt kopion laista: ''Luonnonvaraisten nisäkkäiden ja lintujen ottaminen elätettäväksi on kielletty, ellei kysymyksessä ole eläimen pyydystäminen eläintarhassa pidettäväksi, eläimen tarhaaminen lihan, munien tai niiden tuottamiseen tarkoitettujen siitoseläinten tuottamiseksi taikka riistanhoidollisessa tarkoituksessa, eläimelle tilapäisesti annettava sairaanhoito tai muu hyväksyttävä tilapäinen tarve taikka tieteellinen tutkimustyö.

    Tilapäisesti annettavaa sairaanhoitoa tai muuta hyväksyttävää tilapäistä tarvetta varten hoitoon otettu eläin on sen tilan salliessa vapautettava, jos on oletettavissa, että se vaikeuksitta sopeutuu luonnonvaraiseen elämään. Jos eläintä ei voida vapauttaa eikä sen hoitoa voida järjestää, eläin on lopetettava.''

    Jos Suomessa olisi tarhattuja variksia niin silloin olisi mahdollista ottaa varis lemmikiksi soveltaen samaa sääntöä, kuin turkiseläimen ostaminen lemmikiksi turkistarhalta, mutta hyvin epätodennäköistä, että joku niitä tarhaisi. Varikset on suht kookkaita lintuja ja niillä on terävä nokka ja kynnet eikä niitä ole tietääkseni koskaan ihmisiin totutettu toisin, kuin esimerkiksi haukkoja ja kotkia.

    Kojootti ja sakaali on ymmärtääkseni sallittu, mutta ongelmaksi tulee sitten se, että ne ei oikein sovellu Suomen ilmastoon ja niistä ei ole kellään Suomessa kokemustakaan niin aloittelijakaan ei saa neuvoa. Kotimaissaan jotkut niitä omistaa, mutta siltikin pieni määrä.

    Luin joskus englanninkielisen uutisen, että jollain ihmisellä Afrikassa on täplähyeena lemmikkinä, mutta kyseisen hyeenan talutushihna oli metalliketjua ja taluttaja raavas lihaksikas mies. Hyeenat ovat Afrikassa ns. ''jätemyllyjä''. Puruvoimaa on sen verran, että voivat murskata luita joten eivät sovellu ihan kenen tahansa käsiteltäväksi ja eivät kyllä myöskään pärjäisi Suomen oloissa. Sitäpaitsi kyseinen uutinen oli sitä luokkaa, että siitä ei voinut olla varma oliko se aito vai feikki joten jää mysteeriksi tuo täplähyeena.

    Jos ajatellaan miten kauan koiriakin on jalostettu niin en ihmettelisi jos joku keksisi käyttää ja jalostaa muita koiraeläimiä lemmikeiksi ja hyötytarkoitukseen.

    Erillisen luvan kanssa saa kyllä ymmärtääkseni tuoda oikeastaan minkä eläimen tahansa jos sen on ostanut ulkomailta lemmikkinä ja löytyy kaikki tarvittavat todistukset. Esimerkki tapauksena jos asut vaikka 10 vuotta Japanissa ja sinulla on apina lemmikkinä ja päätätkin muuttaa Suomeen niin todennäköisesti saat tuoda apinan mukanasi kunhan kaikki paperit on kunnossa, eläinlääkärintarkastukset tehtynä ja karanteeni suoritettu.


   • Kasvattanut olen tiikerin yhdysvalloissa asuessani. Luvan hankin yleisvaarallisen eläimen hoidosta ja pidosta. Meillä oli täysikasvuinen tiikeri 4,5v. kun lähdimme tänne pohjoiseen. Eläintarhan hoitoon annettiin. Nyt täällä suomen lomanurkilla tuli ilveksen pentu karkuun myrskyn kaatamia puita ja pesä meni kissoilta rikki. Nyt sen koetan luontoon palauttaa, mutta lähes kaksi viikkoa ihmisen hoivaamana leimautuminen on niin voimakasta, että ei sitä oikein voi metsäänkään hylätä yksin. Yritä nyt tässä olla viisas....?


  • Olisin halunnu Pöllön:(

   • kaikkeahan ihminen haluaa.


  • Hei dude kerros vähä onko vesinokkaeläintä sallittua pitää lemmikkinä

   • Ei mitä varmemmin ole, sillä lukeutuu eksoottisiin eläimiin. Vesinokkaeläinhän on kaikenlisäksi myrkyllinenkin. :"D


   • Älä viiti


  • Voi vittu ku aattelin tollasen ilveksen ottaa lemmikiks... :(

  • Onko karhu lemmikkieläin?

  • Onko karhu lemmikkieläin?:|

  • Mikähän 12 vuotias heppatyttö tuon listan on tehnyt. Kyllä meni niin päin seiniä. Ottais nyt selvää ensin ennen kuin alkaa pätemään.

   • Tietääkseni myrkyllisiä käärmeitä yksityishenkilö ei saa Suomeen.


   • Saa. Joku lupajuttu tai kurssi tai joku siinä tais olla ettei ihan aloittelija voi, mutta sinänsä kuitenkin kuka tahansa.


   • saako koala karhun ottaa lemmikiks


  • Onko caracal eli aavikkoilves sallittu Suomessa?

   • Ei ole


   • Entä caracat?


   • Moissa kirjoitti:

    Ei ole

    Minulla on Caracal ja täysi lupa siihen.


   • Tuota mietin minäkin!


   • Anonyymi kirjoitti:

    Minulla on Caracal ja täysi lupa siihen.

    Hei,
    sinä jolla on Caracal lemmikkinä, niin onko mikä koko ja mistä maasta sait sen tuotua Suomeen ?. Itselläni tyssäs aikoinaan siine, että eivät antaneet lupaa tuoda sitä Ranskasta.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Minulla on Caracal ja täysi lupa siihen.

    Mistä olet sen saanut ja kuinka kun itse mietin että sellaisen haluisin


   • Moissa kirjoitti:

    Ei ole

    enpä usko


   • Moissa kirjoitti:

    Ei ole

    enpä usko


  • Jos kettuja saa pitää lemmikkinä niin lasketaanko siihen mukaan aavikkoketut?

   • Tietääkseni lasketaan. Niitä vain ei myydä Suomessa ja jos sellaisen haluaa, se pitää käydä hakemassa Amerikasta asti. Pentu maksaa halvimmillaan 1200 dollaria.


  • Tämän listan perusteella poron pitäminen lemmikkinä olisi sallittua, kyseessä kun on ns. kotieläin.

   • Kyllähä sitä saa. Pohjoisessa niitä on lemmikkeinenä vaikka kuinka paljon mutta kuten normaalilla koiralla sinulla tulee olee oikeat olosuhteet ja hoidot sille.


  • Entäpä puuma? Saako sitä pitää lemmikkinä Suomessa?

  • Entäs kojootit, ovatko ne sallittuja vai ei...

  • Miksi ihmisen pitäisi saada hallita eläintä? Miksi emme voi hyväksyä sitä että suurin osa tällä
   sivulla luetelluista eläimistä kuuluu luontoon. Meillä ei ole lupa pitää niitä lemmikkeinä eettisistä
   kin syistä. Samoin kuin ihmisellä on oikeus vapauteen ja omaan elämään myös eläimellä pitää
   olla nämä samat oikeudet. Ihmisen lemmikkinä eläimellä ei ole mahdollista lajityypilliseen käyttäytymiseen. Näin yksinkertaista ja helppoa tämä on. Kissat ja koirat ovat sopivimmat lemmikit ihmiselle. Jos sitten haluaa lemmikiseen vielä kanoja, kukkoja , sikoja, lehmiä,hevosia
   niin silloi pitää muuttaa maalle. Jos haluaa sen haukan niin senhän voi sitten kesyttää ja korkein
   taan saa toivoa että ilmestyy paikalle silloin kun sse haluaa. Aitausta ei sille saa tehdä.

  • Haukka olis varmaan kiva lemmikki :D

  • kyllä saa tietääkseni ilveksen tarhoilta adoptoida.....
   pitää ottaa selvää....
   venäjältä ainakin saa mutta tuonti onkin eri asia..
   selvitän asiaa....
   omakotitalo on, asun maalla....

  • AP. Sinä siis et ole sallittu suomessa koska olet HIViä levittävä apina

  • VENÄJÄLLÄ ON ILVES SALLITTU ADOPTOIDA TARHOISTA JA ODOTAN ETTÄ SE HYVÄKSYTÄÄN EU:HUN

  • Koala olis kyl lit lemmikki...

  • Onko mangustit sallittuja kun niitä ei listassa lukenut

  • Voiko kummituseläimen ottaa lemmikiksi entä ankan?

  • . MB n

  • Voiko kengururotan ottaa lemmikiksi?

  Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Poker Run kolari

   Ei mennyt aivan putkeen! Joku loukkaantui vakavasti ja taphtuma keskeytetty. Videolta näkyy ensin yksi vene ajaa melko hiljaa kovalla melulla ja vesis
   Yleistä veneilystä
   172
   3319