varhennusvähennys

miten menee

Mitä termi varhennusvähennys pitää tarkkaan ottaen sisällään? Jos jään ansiosidonnaisen lisäpäiviltä eläkkeelle 62-vuotiaana säästyn ilmeisesti tältä vähennykseltä, mutta selittäisittekö minulle, miltä kirjaimellisesti säästyn. Tehdäänkö kyseinen vähennys, jos jatkankin ansiosidonnaisella 63- vuotiaaksi vai säästynkö tuolloinkin ko. vähennykseltä? Tämän jälkeenhän ansiosidonnainen ei enää kartuta eläkettä. Henkilökohtainen eläkeikäni on 64v ja 5kk.

23

3791

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Varhennusvähennys tarkoittaa varhennettuun vanhuuseläkkeeseen tehtävää vähennystä silloin, kun vanhuuseläkkeen ottaa ennen 63 vuoden ikää. Vähennys on 0,6 % varhentamiskuukautta kohti eli enimmillään 7,2 %. Tämä eläkemuoto poistuu ja on enää mahdollinen vuonna 1951 syntyneille. Julkisella puolella henkilökohtaisen eläkeiän omaavilla varhennettu vanhuuseläkemahdollisuus on vielä ennen vuotta 1960 syntyneillä.

      Jos sinulla on ollut henkilökohtainen vanhuuseläkeikä julkisella puolella, mutta olet jäänyt työttömäksi, on vanhuuseläkeikäsi muuttunut 65 vuoteen. Henkilökohtainen eläkeikä toteutuu vain, jos palvelussuhde jatkuu keskeytymättä vanhuuseläkeikään saakka. Jos jäät lisäpäiviltä vanhuuseläkkeelle 62 vuotta täytettyäsi, eläkkeeseen ei tehdä varhennusvähennystä, mutta ennen vuotta 1995 karttuneeseen julkisen puolen eläkkeeseen tehdään ns. muuntovähennys. Tämä vähennys tehdään julkisen puolen eläkekarttumaan riippumatta siinä, missä vaiheessa ennen 65 vuoden ikää eläkkeesi alkaa.

    • tarkistus

      Siis, jos jää työttömänä lisäpäiviltä eläkkeelle 63 tai 62 vuoden iässä, varhennusvähennystä ei tehdä. Tämän asian suhteen siis sama, jääkö eläkkeelle vasta vuotta myöhemmin. Eläkehän ei enää kartu työttömänä 63 jälkeen. Jostain kuulin, että tuo varhennusvähennykseltä säästyminen koskee vain 62-vuotiaita.

      • Varhennusvähennykseltä säästyy, mikäli jää vanhuuseläkkeelle lisäpäiviltä 62 ja 63 ikävuoden välillä. Ei siis tarvitse olla tasan 62 vuotias.
        63-vuotiaana voidaan myöntää aikaisintaan kaikille vanhuuseläke.


    • onkohan näin...

      ja se 63-ikäisen vanhuuseläkekö on saman suuruinen kuin se 62-63 iän välillä eläkkeelle jääneen vähentämätön varhennettu...utelee ensikesänä 62v.

      • Ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha kartuttaa työeläkettä 63 ikävuoteen saakka.

        Näin ollen jäädessäsi lisäpäiviltä vanhuuseläkkeelle 62-vuotiaana, eläkkeesi on hieman pienempi kuin jäädessäsi 63-vuotiaana.


    • ei ymmärrä

      Jospa jään työttömänä lisäpäiviltä. eläkkeelle vasta 63 vuotta täytettyäni . Tuleeko silloin tämä varhennusvähennys, koska eläkeikäni on tuo 65v. Onko siis kannattavampaa jäädä eläkkeelle ennen kuin täytän 63v, jotta säästyn vähennykseltä?

    • Ensimmäiselle kysyjälle antamassamme vastauksessa oli viittaus tähän asiaan:

      Jos sinulla on ollut henkilökohtainen vanhuuseläkeikä julkisella puolella, mutta olet jäänyt työttömäksi, on vanhuuseläkeikäsi muuttunut 65 vuoteen. Henkilökohtainen eläkeikä toteutuu vain, jos palvelussuhde jatkuu keskeytymättä vanhuuseläkeikään saakka.

      Jos jäät lisäpäiviltä vanhuuseläkkeelle 62 vuotta täytettyäsi, eläkkeeseen ei tehdä varhennusvähennystä, mutta ennen vuotta 1995 karttuneeseen julkisen puolen eläkkeeseen tehdään ns. muuntovähennys. Tämä vähennys tehdään julkisen puolen eläkekarttumaan riippumatta siinä, missä vaiheessa ennen 65 vuoden ikää eläkkeesi alkaa.

      Varhennusvähennystä ei tehdä, mutta ns. muuntovähennys tehdään yllä mainitussa tilanteessa. Tarkempaa tietoa saat omalta kohdaltasi Kevasta (www.keva.fi).

    • 1955

      Saisiko alkuperäiseen kysymykseen v. 2017 päivitetyn vastauksen.

    • Työttömyyspäivärahan lisäpäiväoikeus säilyy. Ikäraja lisäpäivien saamiseksi toki nousee. Ikäraja on vuonna 1955–1956 syntyneillä 60 vuotta, vuonna 1957–1960 syntyneillä 61 vuotta ja tätä nuoremmilla 62 vuotta.

      Eläkkeen saaminen työttömyysrahan lisäpäiviltä varhennettuna (ja vähentämättömänä) muuttuu siten, että se on mahdollista enää vuonna 1957 ja sitä ennen syntyneillä aikaisintaan 62-vuotiaana.

      Vuonna 1958 tai sen jälkeen syntyneillä on mahdollisuus lisäpäiviin, mutta he voivat saada eläkkeen vasta ikäluokan alimmassa vanhuuseläkeiässä. Varhennusmahdollisuutta ei enää ole ns. lisäpäiväoikeutetuilla.

      Ansiosidonnainen työttömyysraha kartuttaa eläkettä vuonna 1955 tai sen jälkeen syntyneillä enintään ikäluokan alimpaan vanhuuseläkeikään, kun se aiemmin kartutti eläkettä enintään 63 vuoden täyttämiskuukauden loppuun. Ansiosidonnaista työttömyysrahaa voidaan maksaa edelleenkin enintään 65 vuoden ikään saakka.

      Jos sinulla on ollut henkilökohtainen vanhuuseläkeikä julkisella puolella, mutta olet jäänyt työttömäksi, on vanhuuseläkeikäsi muuttunut 65 vuoteen. Henkilökohtainen eläkeikä toteutuu vain, jos palvelussuhde jatkuu keskeytymättä vanhuuseläkeikään saakka. Jos jäät lisäpäiviltä vanhuuseläkkeelle 62 vuotta täytettyäsi, eläkkeeseen ei tehdä varhennusvähennystä, mutta ennen vuotta 1995 karttuneeseen julkisen puolen eläkkeeseen tehdään ns. muuntovähennys. Tämä vähennys tehdään julkisen puolen eläkekarttumaan riippumatta siinä, missä vaiheessa ennen 65 vuoden ikää eläkkeesi alkaa. Tarkempaa tietoa julkisen sektorin eläkkeistä saat Kevasta

    • pippuripatti

      Väännetäänkö rautalangasta
      Olen syntynyt 20.4.1958 (nyt 59) Jos joudun työttömäksi lähiaikoina (tarkottaa 1v 11kk 61v syntymäpäivään) tai vaikka vuoden päästä siirryn liiton päivärahalle ok.Minulla on siis oikeus 61 vuotta täytettyäni lisäpäiville jotka ei ole korotettuja mutta jatkuvat 64 vuoteen asti eli 2017 eläkeikääni asti ok selvä tähän asti. Samalla kun täytän 61 vuotta minulla on mahdollisuus alkaa nostaa ovea vaikka 50% tai 25% .Minulla ei olisi oikeutta jäädä elkkeelle sitten 62 vuotiaana tai 63 vuotiaana vaan 64 vuotiaana lakkaisi OVE ja siirtyisin eläkkeelle- 0,4% vähennettynä per kuukausi.
      eläke karttuis ansisosidonnaisella ja lisäpäivillä oliko 1.5%.
      Esm.Joudun työttömäksi 1.8.1917 saan liiton päivärahaa 500 päivää joka täyttyy n.1.7.1919 ja siirryn lisäpäiville olenhan jo 61v ok.samana keväänä. 20.4.2019 alan nauttia OVE eläkettä 25 tai 50% eläkkeestäni joka olisi siihen asti karttuneesta eläkkeestä .tuliko tähän joku varhennusvähennys,tähän 50% osaan mutta mutta.
      esm liiton päiväraha 2000 euroa kuukaudessa eläkettä kertynyt 20.4.2019 (liitonrahoillakin kertyy)1800e tästä lakettuna raha kuukaudessa on anssi puolikas eläke rahana 2000 900 =2900
      ja tämä jatkuu minun ikäluokalla 64 v oma eläke ikä.jolloin siirryn vanhuus eläkkeelle.
      liekö kaikki oikein epäilen.

      • 65veläkkeelle

        Kannattaa vielä kysyä KEVAlta paljonko eläkkeesi olisi mikäli jäisit eläkkeelle vasta 65v (mikäli siis olet julkiselta alalta). Silloin ei tulisi muuntokorjausta. Sulla kun anssi taitaakin olla parempi kuin eläke. Mulla ero oli vajaa 100 eur/kk. Tuleehan siitä pitkässä juoksussa aika iso raha.


    • Nimimerkille ” Väännetäänkö rautalangasta”.
      Jos haluat jäädä osittaiselle varhennetulle vanhuuseläkkeelle (OVE) ja nostat maksuun joko 25 tai 50 % eläkkeen alkamista edeltävän vuoden loppuun mennessä karttuneesta eläkkeestäsi, pienennetään maksettavaa eläkeosuutta pysyvästi varhennusvähennyksellä. Vähennys on 0,4 % jokaiselta kuukaudelta OVE:n alkamisesta ikäluokkasi alimman vanhuuseläkeiän täyttämiseen. Kun täytät ikäluokkasi alimman vanhuuseläkeiän 64 vuotta, voit hakea nostamatta olevan eläkeosuuden vanhuuseläkkeenä maksuun. OVE:na nostettu eläkeosuus pysyy vähennettynä myös siirtyessäsi vanhuuseläkkeelle.

      Jos saat OVE:n rinnalla ansiopäivärahaa, maksetaan se sinulle täysimääräisenä. Ansiopäiväraha-ajalta sinulle karttuu eläkettä enintään ikäluokkasi alimpaan vanhuuseläkeikään saakka. Karttumaa ei lasketa päivärahan määrästä, vaan ansiopäivärahan perusteena olevasta ansiosta. Tästä ansiosta otetaan huomioon 75 %, josta eläkettä karttuu 1,5 % vuodessa.

    • pippuripatti

      okei tuo oli uutta että karttuma lasketaan 75% palkan perusteella kun oli töissä eli parempi niin.Jos jää työttömäksi keväällä 2018 vaikka toukokuussa lasketaanko liitonpäiväraha edelliseltä vuodelta vai mitenkä.

      • Pyydän sinua kysymään työttömyyspäivärahan laskentaperusteesta suoraan liitosta. Heillä on myös nettisivuillaan laskurit, joita voit hyödyntää,


    • ppttp

      Kertyy ansiosidonnaisen eläkettä 65v asti jos ottaa myös osa aika eläkettä sinne asti ?

      • pippuripatti

        Käsitykseni mukaan asiosidonnainen kasvattaa eläkettä vain vuosiluvun mukaiseen eläkeikään asti ,eli mulla 58 syntyneellä se ois 64v jolloin voisin laittaa eläkehakemuksen,tai jatkaa ovella ja lisäpäivillä 65 asti.Enää siinä vaiheessa ei kannata kait jatkaa koska varhennettu syö eläkkeen puolikasta 0.4% kuukaudessa. Voin olla väärässäkin.


    • Nimimerkilli ”pippuripatti”
      Sinulle ansiopäiväraha-ajalta karttuisi eläkettä enintään 64 vuoden ikään asti, vaikka päivärahaa maksettaisiinkin pidempään. Jos olisit ovella, olisi nostettuun eläkkeen osaan laskettu varhennusvähennys jo eläkkeen alkaessa. Maksussa olevaa eläkkeen osaa ei enää varhenneta lisää eläkkeen alkamisen jälkeen.

    • työttömäneläkeikä

      Onko vuoden 2017 alusta lukien myös niin, että työttömällä ns. lisäpäivillä olevalla ei ole henkilökohtaista eläkeikää vaan eläkeikä on työttömyyden takia muuttunut 65 vuoteen.

      • Zxdx

        Ei se niin ole.


    • aika_väsyny_yrittäjä

      Onko niin, että OVT ei vaikuta ansiosidonnaiseen? Minulla on alkamassa OVT 50 % ja mahdollisesti jään Yrittäjien työttömyyskassan varaan joksikin aikaa.

      • UntoOik

        OVT ?? = osittainen varhennettu vanhuuseläke, ei vaikuta ansiosidonnaisen bruttomäärään. Ja niitä voi saada yhtä aikaa.


    • Anonyymi

      Annetut vastaukset eivät kerro, lakkaako tämä vähennys sen jälkeen kun on julkisen puolen työntekijänä saavuttanut 65 vuoden eläkeiän eli jää ensimmäiselle mahdolliselle ajankohdalle viettämään eläkepäiviä?
      Missä pykälässä asiasta on säädetty ja millä perusteella (mahdollisesti) tällaisen muuntovähennyksen pitäisi jatkua hamaan tulevaisuuteen?

      • Anonyymi

        Vähennys jatkuu elämäsi loppuun saakka, mutta vain siitä osasta, minkä nostit OVEna.
        Jos esim. pitkität lopullista 75/50 % eläkkeen nostamista, saat siihen osaan korotuksen 0,4 %/kk.

        Asetus löytyy täältä: https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2016/20161428


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1836
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      49
      1615
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1554
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1507
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1395
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1271
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1153
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1128
    Aihe