Kellosammakoiden akvatilasta

Usvaliekki

Moi.
Olen tässä muutaman kuukauden kuluttua aikeissa hommata kaksi kellosammakkoa. Mulla on valmis n.60 litrainen terraario, jossa muinoin on asustellut muutama hiiri.
Tarvitseeko kellosammakko terraarioonsa kunnolla vettä, vai riittääkö pelkkä vesiallas? Jostain muistaisin lukeneeni, etteivät tarvitsisi kuin pienen kipon, mutta nämä ilmeisesti pitävät myös uimisesta?

Millaisia lamppuja hyvä käyttää?

Ja sitten... Luin, että kellosammakot erittävät kirvelevää eritettä iholtaan pelästyessään.
Itselläni on valmiina jo kaksi kissaa, jotka epäilemättä ainakin aluksi suhtautuvat hyvin kiinnostuneina uusiin tulijoihin. Mitkä mahdollisuudet on sammakolla ja kissalla, jos ne jostain syystä sattuvat kohtaamaan terraarion ulkopuolella?
Pitääkö molemmat kiikuttaa seuraavaksi eläinlääkäriin?

Usvaliekki.

10

621

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Zuuls

      Maksimissaan 2 samppia menee tuonne ja mieluiten sitten tyttöjä molemmat..

      Ihan uteliaisuuttani pakko kysyä, että miksi ihmeessä kissasi ja sammakkosi kohtaisivat altaan ulkopuolella? :o

      Veikkaan, että tähän vastaavat vielä fiksummat niin en ala itse heittelemään olematonta samppitietouttani tähän. :)

      • Usvaliekki

        :) Toivottavasti kissat ja sammakot eivät kohtaa, mutta kissat kun ovat uteliaita, ja pakko se terraariokin on silloin tällöin siivota. Ihan vain varmuuden vuoksi ajattelin.

        Mistä sukupuolen tunnistaa?

        Entäpä se vesitila??

        Usvis


      • Zuuls
        Usvaliekki kirjoitti:

        :) Toivottavasti kissat ja sammakot eivät kohtaa, mutta kissat kun ovat uteliaita, ja pakko se terraariokin on silloin tällöin siivota. Ihan vain varmuuden vuoksi ajattelin.

        Mistä sukupuolen tunnistaa?

        Entäpä se vesitila??

        Usvis

        No en päästäisi tilannetta missä kissa ja samppi voivat kohdata syntymään. Se on fiksuinta. Muutenkin sammakkoeläintenkäsittelyä ei pidä niinkään harrastaa vaan aika pitkälti ne pystyvät olemaan terrassaan, kun siivoillaan yms. :)

        Koitan jotain vastausta antaa tällä heikolla samppitietoudellani, mutta google ja herppi.net niin saisit tietoa jo paljon. :)

        Eli 60l allas ja 2 samppia sinne. Ei mahdu taatusti yhtään lisää, että tuo 2 on se maksimi.

        Sitten muutenkin hoito..Googlella löytyisi paljon tästäkin. :)

        Ruokinnasta osaan sanoa, että kalsiumien ja vitamiinien lisäys ruokaan.

        Voit tehdä joko näin, että luot ison maa-alueen ja muuten on vettä, mutta maa-alueelle kulku pois ja takas tulee olla sillon helppoa eläimille..Tai sitten teet tämän vesiastian. Lisäksi piilopaikkoja.

        Suosittelisin tätä ns. puoliakvaarion luomista sinulle, koska akva, kun jo sinulla on niin se olisi varmasti yksinkertaisin. Kannattaa muistaa, että vettä saa sitten kyllä vaihdella, koska vesi likaantuu nopeasti..Sitten taas suodatinta voi miettiä hankkisiko sellaisen, mutta pitää kiinnittää huomita siihen, että ei ole äänekkäimmästä päästä.

        Sukupuolesta en osaa valitettavasti sanoa..

        Kehottaisin vielä lukemaan esim. tämän sivun, jonka linkin laitan ja tosiaan tuo herppi.net. Voi olla, että toistetaan samoja asioita tai tiedätkin jo tuon kaiken, mutta. :) Lukaiseppas tämä silti, kun on aika hyvä pohjatieto harrastuksen aloittamiseen:

        http://www.liaani.com/kellosammakko.html

        Minun tietoni ovat lähinnä ns. maalaisjärki neuvoja ja veikkauksia mitä olen kuullut tai jopa ehkä tiedänkin. :) Toivottavasti silti jotain apua edes oli.


    • nel1varvas

      Eli tässä tulee - kasvatan itse kellosammakoita joten tietoa löytyy siltä pohjalta...

      60 litran akvaarioon saat mukavasti luotua akvaterraarion kahdelle yksilölle, kaksi naarasta on hyvä valinta. Sukupuolen erottaminen ei ole ihan yksinkertainen juttu mutta yleensä uroksella on huomattavasti paksummat käsivarret joten jos valitset kaikkein hoikkakäsivartisimmat yksilöt niin olet aika turvallisilla vesillä - yllätyksiä saattaa tosin siltikin tulla....

      Uros ja naaras on muuten ok mutta yhdellä uroksella pitäisi olla mielellään enemmän kuin yksi naaras, luonnossa suhde on 10 naarasta yhtä urosta kohden. Urokset ovat tosi innokkaita joten naaras olisi tosi kovilla jos olisi yksinään - ja 60 litran kokoiseen et taas oikein kahta enempää voi laittaa.

      Sisustuksesta - laita akvaarion pohjalle akvaariosoraa tai noin 1 cm läpimittaisia pyöreitä kiviä (saat eläinkaupasta ostettua). Vettä tarvitaan vähintään 15 cm ja suosittelen myös suodattimen hankkimista.

      Suodattimeksi valitaan sellainen malli joka voidaan asettaa kyljelleen sillä vettä tulee niin vähän että muunlainen suodatin ei käy. Suodattimen virtaus asetetaan mahdollisimman hiljaiselle. Sammakoiden uloste on aika tujua tavaraa joten suodatin ehdottomasti ellet halua koko ajan olla vaihtamassa vettä - eikä sammakot tykkää siitä että niitä koko ajan häiritään...

      Veteen laita matalia vesikasveja mielellään melko paljonkin sillä sammakot tykkäävät piileskellä - kaikki tuuheat matalat kasvit ovat siis suositeltavia. Lisäksi kannattaa hankkia pintakasvia - esim. pistia (lumpeiden sukuun kuuluva kasvi) on erinomainen sillä sammakot voivat loikkia sen päällä.

      Maa-alueeksi käy esim. korkea kukkaruukku (huolehdi siitä ettei sinne tule pohjan kautta vettä jotta voit huolehtia kosteudesta) jonne laitetaan terraariokäyttöön tarkoitettua turvetta ja päälle sammalta (voit ostaa eläinkaupasta tai käydä keräämässä metsästä).

      Maa-alueen koko on noin 1/3 akvaarion sisätilan koosta, vettä loput. Vedenparannusaineita ei tarvitse käyttää.

      Kellosammakot todellakin erittävät iholleen limamaista ainetta puolustautuessaan - itsekin olen tuota käsilleni muutaman kerran saanut siivouksen yhteydessä - silmiin joutuessaan aine aiheuttaa melko voimakasta kirvelyä ja saattaa aiheuttaa käsissäkin punoitusta ja kutinaa - käytänkin itse hanskoja terraa siivotessani.

      Sammakoihin ei mielellään saisi käsin edes koskea sillä niiden iho on herkkä. Siivouksen ajaksi tarvittaessa sammakot laitetaan esim. muovipurkkiin jossa on pohjalla kostutettua talouspaperia ja kansi jossa on riittävästi ilmareikiä - lattialle sammakoita ei voi päästää - kohtaaminen kissan kanssa ei siis ole mahdollinen.

      Akvaarion täytyy olla sellainen jonka saa kokonaan suljettua (kannellinen, lasilevyt eivät riitä) sillä sammakot syövät elävää ruokaa (esim. sirkkoja) - ellet siis halua ruokaeläimiä kotiisi vaeltelemaan kannattaa tähän asiaan kiinnittää huomiota. Itse ostin kannellisen akvaarion jonka johtoaukot olen tukkinut talouspaperilla ja kannen ilma-aukon olen päällystänyt hyttysverkolla (ja jo pysyvät banaanikärpäsetkin sisällä...)

      Mitäpäs vielä...

      Sammakoita ruokitaan 3 kk ikään päivittäin ja sen jälkeen noin 2-3 kertaa viikossa.
      Vitamiinivalmisteeksi suosittelen Nekton Rep color nimistä valmistetta joka sisältää kellosammakoiden vatsan punaiseen väritykseen tarvittavaa ainetta.

      Vitamiinia sirotellaan ruokaeläinten päälle tai ruokaeläimet (esim. sirkat) ravistellaan vitamiinia sisältävässä purkissa jolloin vitamiini tarttuu niihin kauttaaltaan ja menee sammakoiden vatsaan sirkan mukana.

      Ruokaeläimiksi suosittelen kenttäsirkkoja (noin 1 cm kokoiset parhaita), buffalomatoja, jauhomatoja ja banaanikärpäsiä (etenkin nuorille yksilöille). Etanoita yms. voi myös antaa mutta niissä on se ongelma että liikkuvat hitaasti jolloin sammakot eivät yleensä huomaa niitä (eivät syö myöskään kuollutta ruokaa sillä eivät pysty havaitsemaan sitä). Kuollutta ruokaa (esim. pakastettuja hyttysentoukkia) voi yrittää antaa pinsettien nokassa jolloin pinsettien liikuttelu saa sammakon huomaamaan ruoan - itselläni tämä ei toimi joten annan vain elävää ruokaa mutta tiedän useita harrastajia jotka ruokkivat pinsettien avulla.

      Sammakoille voi antaa myös kaikenlaisia sopivankokoisia ulkoa löytämiään ötököitä - mitä monipuolisempi ruokavalio sen parempi.

      Jos sitten hankit uroksen ja naaraan kannattaa ottaa huomioon myös se, että urokset ääntelevät voimakkaasti haukahtelemalla etenkin yöaikaan kutsuessaan naarasta - en siis suosittele herkkäuniselle urosta. Yksinäinen uros vielä saattaa mennäkin sillä se tuskin ääntelee yhtä vilkaasti...

      Tässä näitä nyt ensi hätään - ehdottomasti siis riittävästi uintitilaa ja maa-alue johon mahtuu myös ruokakuppi (esim. jauhomadot syötetään kupista).

      Oikea määrä ruokaa on noin 2-3 ruokaeläintä/ruokintakerta, banaanikärpäset tosin ovat niin pieniä että niitä voi antaa enemmänkin. Itse annan kerralla vähän reilummin ruokaa ja pidän sitten muutaman päivän tauon - siten sammakot eivät pääse lihomaan liikaa.

      • -.-

        Kuinkas hyvin tuo kellojen akvaterra kannattais puhdistaa viikoittain? riittääkö veden vaihto jne.? Tuolla liaani.comissa lukee näin: "Muutaman viikon väliajoin kannattaa pitää suursiivous, jossa akvaario sisusteineen pestään huolellisesti saippualiuoksella." jotta ihanko kaikki roinat pois akvaariosta ja pesulle? Luulisi sen stressaavan sammakkojakin.. Tässä hankintaa mietin. :)


      • Zuuls
        -.- kirjoitti:

        Kuinkas hyvin tuo kellojen akvaterra kannattais puhdistaa viikoittain? riittääkö veden vaihto jne.? Tuolla liaani.comissa lukee näin: "Muutaman viikon väliajoin kannattaa pitää suursiivous, jossa akvaario sisusteineen pestään huolellisesti saippualiuoksella." jotta ihanko kaikki roinat pois akvaariosta ja pesulle? Luulisi sen stressaavan sammakkojakin.. Tässä hankintaa mietin. :)

        Että saippuaa ei käytetä, mutta nel1varvas varmasti on parempi vastaaja. :)

        Eikä vettäkään mielestäni tarvitse ihan joka viikko vaihtaa..Laitoin tuon liaanin linkin, kun ei näyttänyt tulevan aluksi asiantuntevampia kasvattajia ihan vastailemaan. :)

        Eli nel1varpaalta saisit ihan poikasetkin veikkaisin minä sitten vielä kaikki lisäohjeet, jos asutte samalla suunnalla. Tunnetaan nel1varpaan kanssa niin tiedän tosiaan, että hän on hyvä ja vastuullinen kasvattaja. :)


      • -.-
        Zuuls kirjoitti:

        Että saippuaa ei käytetä, mutta nel1varvas varmasti on parempi vastaaja. :)

        Eikä vettäkään mielestäni tarvitse ihan joka viikko vaihtaa..Laitoin tuon liaanin linkin, kun ei näyttänyt tulevan aluksi asiantuntevampia kasvattajia ihan vastailemaan. :)

        Eli nel1varpaalta saisit ihan poikasetkin veikkaisin minä sitten vielä kaikki lisäohjeet, jos asutte samalla suunnalla. Tunnetaan nel1varpaan kanssa niin tiedän tosiaan, että hän on hyvä ja vastuullinen kasvattaja. :)

        Minäkin vähän sitä mietin. Joskus pari vuotta sitte mulla oli tuliliskoja ja sillon painotettiin paljon että ei saa käyttää saippuaa, koska sammakoilla on niin herkkä iho.. pitääpi katella, että minne sen akvaarion vois sijottaa. Nyt on tulossa kolme akvaariota puolen vuoden sisään, joten tilahan tässä loppuu kesken. Mutta ainahan voi heittää sängyn hiiteen ja laittaa akvaarion sen paikalle. Nukkua voi sitten vaikka istualteen jossakin nurkassa... :)


      • Zuuls
        -.- kirjoitti:

        Minäkin vähän sitä mietin. Joskus pari vuotta sitte mulla oli tuliliskoja ja sillon painotettiin paljon että ei saa käyttää saippuaa, koska sammakoilla on niin herkkä iho.. pitääpi katella, että minne sen akvaarion vois sijottaa. Nyt on tulossa kolme akvaariota puolen vuoden sisään, joten tilahan tässä loppuu kesken. Mutta ainahan voi heittää sängyn hiiteen ja laittaa akvaarion sen paikalle. Nukkua voi sitten vaikka istualteen jossakin nurkassa... :)

        Arvaa vain kenellä on about sama periaate? :D

        Suosittelen parvisänkyä, seinän kyhäämistä akvoista jne jne. *virnistää*

        Uskon, että nel1varvas vielä vastaa, kun huomaa tuosta siivouksista, mutta tosiaan yleensä painotetaan, että ei pesuaineita, että oikeassa olet, mutta nel1varvas parempi vastaamaan miten siivoilisit, kuin minä, että ootellaan hänen vastausta. :D


      • nel1varvas
        -.- kirjoitti:

        Kuinkas hyvin tuo kellojen akvaterra kannattais puhdistaa viikoittain? riittääkö veden vaihto jne.? Tuolla liaani.comissa lukee näin: "Muutaman viikon väliajoin kannattaa pitää suursiivous, jossa akvaario sisusteineen pestään huolellisesti saippualiuoksella." jotta ihanko kaikki roinat pois akvaariosta ja pesulle? Luulisi sen stressaavan sammakkojakin.. Tässä hankintaa mietin. :)

        No jopas on. Kasvatan Kiinankellosammakoita ja minulla on tällä hetkellä yli sata poikasta - ja myös aikuisia - kokemusta alkaa siis olla.

        Kiinankellosammakoille käy parhaiten ns. akvaterraario jossa on vähintään 15 cm vettä ja maa-alue jonka pinta-ala on 1/3 akvaarion sisäpinta-alasta. Veteen kannattaa laittaa suodatin sillä sammakoiden uloste on aika jytyä ja myös kuolleet ruokaeläimet pilaavat veden muuten nopeasti.

        Veteen vesikasveja ja pinnalle mielellään pintakasveja (esim. Pistia joka kuuluu lumpeiden sukuun)

        Maa-alueen voi rakentaa n. 1cm läpimittaisista pyöreistä kivistä tai sitten (kuten minullakin on) terraarioturpeesta jonka päälle laitetaan sammalta. Turve ja sammal voidaan laittaa esim. korkeareunaiseen kukkaruukkuun jonka pohja on umpinainen jolloin vesi ei pääse turmelemaan maa-aluetta eikä maa-aines pääse sekoittumaan veteen.

        Kukkaruukun tms. reunan pitää olla veden tasalla siten että sammakoiden on helppo päästä maa-alueelle.

        Hyvin sisustettu riittävän iso akvaterraario puhdistetaan seuraavasti - EI KOSKAAN MITÄÄN PESUAINEITA, VEDENPARANNUSAINEITA TMS.

        Lasit voi pyyhkiä sisäpuolelta eläinkaupoissa myytävällä biologisesti hajoavalla suihkutettavalla lasinpuhdistusaineella joka on eläimille turvallinen.

        Kuolleet ruokaeläimet poistetaan vedestä (huom ruoka annetaan maalle - sammakot syövät elävää ruokaa joka toisinaan karkailee veteen ja hukkuu) mielellään päivittäin tai ainakin muutaman kerran viikossa.

        Vettä lisätään tarvittaessa.

        Suodatin puhdistetaan vedellä tarvittaessa (noin kerran kuukaudessa)

        Muuta puhdistusta ei oikeastaan tarvita.

        MITÄ VÄHEMMÄN SAMMAKOITA HÄIRITÄÄN SEN PAREMPI!!!

        Vettä ei saa koskaan vaihtaa kaikkea kerralla - lisätään siis vain "haihtunut määrä"

        Mikäli sammakoita pidetään liian ahtaasti eikä vedessä ole suodatinta niin silloin asia on tietenkin toinen - siinä tapauksessa suositellaan että vedestä vaihdetaan noin 1/3 kerran viikossa.

        Sammakot eivät tarvitse siis vedenparannusainetta, lämmitintä tms.

        Valaisin on hyvä olla sillä sammakoiden on hyvä saada elämäänsä vuorokausirytmi ja kasvit menestyvät paremmin mikäli terraario on valaistu - ja tietenkin myös eläinten seuraaminen onnistuu helpommin :-)


      • -.-
        nel1varvas kirjoitti:

        No jopas on. Kasvatan Kiinankellosammakoita ja minulla on tällä hetkellä yli sata poikasta - ja myös aikuisia - kokemusta alkaa siis olla.

        Kiinankellosammakoille käy parhaiten ns. akvaterraario jossa on vähintään 15 cm vettä ja maa-alue jonka pinta-ala on 1/3 akvaarion sisäpinta-alasta. Veteen kannattaa laittaa suodatin sillä sammakoiden uloste on aika jytyä ja myös kuolleet ruokaeläimet pilaavat veden muuten nopeasti.

        Veteen vesikasveja ja pinnalle mielellään pintakasveja (esim. Pistia joka kuuluu lumpeiden sukuun)

        Maa-alueen voi rakentaa n. 1cm läpimittaisista pyöreistä kivistä tai sitten (kuten minullakin on) terraarioturpeesta jonka päälle laitetaan sammalta. Turve ja sammal voidaan laittaa esim. korkeareunaiseen kukkaruukkuun jonka pohja on umpinainen jolloin vesi ei pääse turmelemaan maa-aluetta eikä maa-aines pääse sekoittumaan veteen.

        Kukkaruukun tms. reunan pitää olla veden tasalla siten että sammakoiden on helppo päästä maa-alueelle.

        Hyvin sisustettu riittävän iso akvaterraario puhdistetaan seuraavasti - EI KOSKAAN MITÄÄN PESUAINEITA, VEDENPARANNUSAINEITA TMS.

        Lasit voi pyyhkiä sisäpuolelta eläinkaupoissa myytävällä biologisesti hajoavalla suihkutettavalla lasinpuhdistusaineella joka on eläimille turvallinen.

        Kuolleet ruokaeläimet poistetaan vedestä (huom ruoka annetaan maalle - sammakot syövät elävää ruokaa joka toisinaan karkailee veteen ja hukkuu) mielellään päivittäin tai ainakin muutaman kerran viikossa.

        Vettä lisätään tarvittaessa.

        Suodatin puhdistetaan vedellä tarvittaessa (noin kerran kuukaudessa)

        Muuta puhdistusta ei oikeastaan tarvita.

        MITÄ VÄHEMMÄN SAMMAKOITA HÄIRITÄÄN SEN PAREMPI!!!

        Vettä ei saa koskaan vaihtaa kaikkea kerralla - lisätään siis vain "haihtunut määrä"

        Mikäli sammakoita pidetään liian ahtaasti eikä vedessä ole suodatinta niin silloin asia on tietenkin toinen - siinä tapauksessa suositellaan että vedestä vaihdetaan noin 1/3 kerran viikossa.

        Sammakot eivät tarvitse siis vedenparannusainetta, lämmitintä tms.

        Valaisin on hyvä olla sillä sammakoiden on hyvä saada elämäänsä vuorokausirytmi ja kasvit menestyvät paremmin mikäli terraario on valaistu - ja tietenkin myös eläinten seuraaminen onnistuu helpommin :-)

        iso kiitos sinulle nel1varvas! Muut tiedot alkoki olla jo aika hyvin koossa, paitsi tuo siivous. Nyt on sekin. Heti kun köydän tarpeeksi tilaa, niin hankin sen tankin noille sammakoille. tuolta ullakolta muuten saattaisi löytyä parvisänky... :)


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      91
      1525
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      171
      1220
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      104
      1070
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      15
      957
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      83
      885
    6. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      66
      803
    7. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      40
      777
    8. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      60
      744
    9. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      743
    10. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      738
    Aihe