Tässä saipalle faktaa

nato kärppä

Miksi SaiPa valitsi itkuvirret?

Julkaistu: 9.4.2014 13:58

SaiPa valitsi aivan suotta karjalaisen itkuvirsiperinteen vaalimisen linjan, kirjoittaa Urheilusanomien toimittaja Harri Pirinen.
Itkuvirsi: "Määrätilanteissa esitettäviä valitusrunoja, jotka on improvisoitu perinteisistä aineksista. Itkuvirsiperinnettä harjoitetaan Suomessa vain ortodoksikarjalaisten keskuudessa."

Näin tietää wikipedia.

Jostakin syystä Etelä-Karjalan kiekkoylpeys SaiPa on tänä keväänä valinnut linjakseen katoavan karjalaisen kansanperinteen vaalimisen. Pääitkijänä on toiminut päävalmentaja Pekka Tirkkonen, mutta sama mollivoittoinen sävellaji on tarttunut valitettavan hyvin koko sputnik-ryhmään.

Jo SaiPa-JYP-sarjan aikana saattoi joidenkin pelien jälkeen valmentajien kommenttien perusteella luulla, että kumpikin joukkue on hävinnyt saman ottelun tuomarien takia. Tirkkonen taustakuoroineen on jatkanut samaa virttä Kärpät-sarjassa. Kertosäkeen kliimaksiin päästiin maanantai-iltana Lappeenrannassa.

SaiPa ei hävinnyt neljättä välierää tuomarien takia. Se hävisi omaa hölmöyttään. SaiPa avitti jokaista Kärppien maalia kardinaaliluokan munauksilla.

Ensimmäinen maali saattoi olla seurausta SaiPan hyökkäyspäässä viheltämättä jääneestä poikittaisesta mailasta, muttei kampista, kuten Tirkkonen väitti. Sen sijaan se oli varmasti seurausta siitä, että Simon Backman arpoi kymmenesosasekunnin liian pitkään, lähteekö seuraamaan Juhamatti Aaltosta maalin taakse vai ei. Kun päätös oli kypsynyt, kiekko meni jo Backmanin luistimesta omaan maaliin.

Toisessa maalissa SaiPan viisikko seikkaili kuin nuortenkirjasarjassa konsanaan, ja lopulta Kärppien Lasse Kukkosen kurotus kiekkoon avasi Mika Pyörälälle pyytämättä ja yllättäen tyhjän maalin.

Alle minuutti tästä SaiPan nuori puolustaja Kalle Maalahti kuljetti ensin kiekkoa kohti omaa maalia, ja hätäisen sokkosyötön seurauksena Kärpät pääsi vastaiskuun. Jälleen onnekkaiden tai onnettomien – riippuu kummalta kantilta asiaa katsoo – pomppujen seurauksena kiekko päätyi SaiPan maaliin. Mutta Jussi Markkasen hallussa kiekko ei ollut, vaikka SaiPa-leiri kovaan ääneen muuta väitti. Kun ei ollut niin ei ollut.

Kuten todettua, itkuvirret ovat osa karjalaista kansanperinnettä. Myös SaiPan väittämä tuomarien harrastama kaltoinkohtelu alkaa jo olla perinne: aiempina vuosina valitus vain on käynnistynyt jo siinä vaiheessa, kun pudotuspelipaikka on alkanut karata käsistä.

Kommentoin jo SaiPa-JYP-sarjan aikaan, että Tirkkosen kitinä antaa SaiPan upealle taistelulle ikävän sivumaun, ja että valitus on vaarallinen signaali joukkueelle. On aina arveluttavaa, kun selityksiä aletaan etsiä jostakin muualta kuin peilistä ja omista tekemisistä. Jos joukkue saa tekosyyn tappion selittämiseen, se myös käyttää sitä siekailematta. Totuus on, että tuomarit eivät ole kevään aikana ratkaisseet yhtään ottelua SaiPaa vastaan eivätkä SaiPan eduksi.

Jos Tirkkonen todella on sitä mieltä, että edellinen kohtaaminen ratkesi tuomarien eikä hänen itsensä tai hänen pelaajiensa virheisiin, hän ei ole kovin hyvä valmentaja. Ja jos valmentaja ylipäätään muistaa heti pelin jälkeen noin kirkkaasti yksittäisiä tuomarien ratkaisuja, vieläpä noin kirkkaasti väärin, valmentajan fokus ei todellakaan ole ollut olennaisessa.

Tosin en ihan usko, että näin oli. Luultavasti Tirkkonen vain halusi sysätä huomion pelaajiensa virheistä muualle. Niin taitava valmentaja toimii. Mutta taitava valmentaja – kuten Jukka Rautakorpi tai Risto Dufva - myös pyrkii vaikuttamaan tuomareihin aivan toisaalla kuin pelin jälkeen ulvomalla.

Harmillisinta ja myös omituisinta on, että SaiPan loistava maalivahti ja osaomistaja Jussi Markkanen lähti painokkaasti valmentajansa linjoille. Olin arvellut, että miestä, joka on kokenut elämässään tragedioista suurimman – oman lapsen tapaturmaisen menehtymisen – ei yksi väärä vihellys (joka ei edes ollut väärä), hetkauttaisi mitenkään. Mutta ehkä rakkaan seuran historian suurimman voiton karkaaminen kirjaimellisesti hänen omista näpeistään yksinkertaisesti kirpaisi niin paljon, että hienon ja harkitsevaisenkin miehen pokka vain petti.

Ja toisin kuin Markkanen yritti väittää, juuri SaiPa on tänä keväänä ollut se yli puolen Suomen joukkue, jonka menestystä valtaosa suomalaisista on vilpittömästi toivonut. Ja toivoo yhä.

SaiPa on tämän kevään suuri suomalainen kiekkotarina. Pieni ja sympaattinen, Goljatin kukistava Daavid, mitä tahansa vertauskuvaa haluatte käytettävän. Siksi on ikävää, jos SaiPan keväästä jäävät päällimmäisenä mieleen turhat itkuvirret.

Tänään joukkueella on seuraava mahdollisuus korjata tilannetta.
Harri Pirinen


Kommentti
Ryan Glenn tuuletta maaliaan.
Ryan Glenn palaa SaiPan kokoonpanoon
SaiPa on julkistanut kokoonpanon illan viidenteen välieräotteluun. Lue lisää ›
Kommentit

Kirjoita kommentti
Tuoreimmat

4

254

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • LEKI

      Wikipedia osuus oli faktaa.Muu tarina koulukiusatun kierosilmän omaa ulostetta.SAIRASTA hakea Markkasen henk.koht.trakedia johonkin lätkäjuttuun.ÄÄLIÖ PIRINEN!!!

    • Jukuri---t

      Miten Markkasen lapset liittyy johonkin lätkä kolumniin.Kyseisen toimittajan pitäisi hakea apua ja äkkiä. Onko seiskan toimittajia?

    • törkeää!!!

      Todella törkeää ottaa esiin Markkasen lapsen kuolema!!

      Nyt lähti palautetta Sanomalle!!!!!

    • SAATANA 666

      VARO!!!!!! Harri Pirinen mitä kirjoittelet se alkaa käydä sun lähisukulaisten elämän halun päälle!! Kannattaa varo pimeitä kujia sielläkin on aina "onnettomuudet" käsi kosketeltavissa!!!!!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      18
      946
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      3
      893
    3. En koskaan

      Aliarvoinut, nauranut/pitänyt pilkkana, tai ajatellut mitään negatiivista sinusta. Jos nämä asiat uskot ja luotat sen v
      Ikävä
      49
      840
    4. Nainen, olet kaipaillut seuraani

      Tiedän sen, kuulen sen. Sinulla ei ole muita joiden kanssa voisit niistä asioista keskustella joista keskustelet kanssan
      Ikävä
      76
      737
    5. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      224
      731
    6. Kirjoitit joskus minulle tietäen

      Että se olin minä.
      Ikävä
      46
      719
    7. Emme näe enää koskaan

      Näin ainakin uskon. Mutta ei hätää, et menetä yhtään mitään minussa. Sen kai jo tiesitkin. Hyvää vappua ja kesää. Toivon
      Ikävä
      34
      697
    8. Vornanen alkaa olla kusessa

      Kaikki vanhat synnit on kaiveltu esiin ja niitä tosiaan näyttää olevan. Poliisin asussa esiintyminen vaaliteltalla, työt
      Joensuu
      82
      692
    9. Mitäs meinaatte vappuna

      ikävöivät ihmiset?
      Ikävä
      108
      684
    10. Pistetään panokset

      Vielä korkeammalle! Eli mitäs numeroa kaipaat? Kaikki mukaan! Itse kaipaan 5
      Ikävä
      35
      620
    Aihe