Kansalaisaloite pienten synnytysyksiköiden turvaamiseksi

äitix2

Nyt kaikki allekirjoittamaan, jakamaan ja kerämään allekirjoituksia! Tehdään tavoitteeksi että rikotaan ennätykset 50.000 allekirjoituksen kasaan saamiseksi lyhyimmässä mahdollisessa ajassa! Tässä aloitteessa ovat mukana kaikki maamme lopetusuhan alla olevat synnärit. Asia koskettaa etenkin Kemiä, Oulaista, Savonlinnaa, Pietarsaarta, Porvoota, Hyvinkäätä, Lohjaa ja Saloa, mutta myös kaikkia pieniä sairaaloita, joihin päivystysasetus vaikuttaa eri tavoin!

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/765

8

288

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • En allekirjoita

      Päivystysasetys ei estä synnytysten jatkumista pienissä yksiköissä. Päivystysyksikössä vain määrätään, minkälainen valmius niissä vaaditan jatkossa. Kyse on siis rahasta. Aloitteen tekijät haluaisivat jatkaa koetellusti huonomman turvallisuuden tiellä. Kun synnytys rupeaa menemään pahasti pieleen, tapahtuvat asiat nopeasti ja tarvitaan porukkaa heti paikalla. Synnytyslääkäri, anestesialääkäri, lastenlääkäri ja avustava hoitohenkilökunta. Tutkitusti puolet kiireellisistä sektiotarpeista tulee täysin yllättäen jäkikäteenkin tarkasteltuna. Niitä ei voi ennakoida riittävästi.

    • minä allekirjoitin

      koska haluan synnyttää jatkossakin tutussa sairaalassa, osaavan henkilökunnan käsissä ja kohtuullisen välimatkan päässä. en suinkaan ambulanssissa koska näin saattaisi helposti käydä jos synnytykset siirtyisivät vieläkin kauemmas

    • En vieläkään

      Nainen käy synnyttämässä keskimäärin kaksi kertaa elämässään. Siinä ei ehdi tulla pienikään paikka tutuksi ja askareet tapahtuvat joka tapauksessa yhden hengen synnytyshuoneissa ja 1-3 hengen potilashuoneissa.. Osaava henkilökunta ei auta, jos he päivystävät kotonaan. Pidentyviä välimatkoja valittavat henkilöt unohtavat muutoksen edut, joita on myös se, että synnyttäneitä äitejä ja vastasyntyneitä ei tarvitse kärrätä huonossa kunnossa pitkin maakuntaa, kun pienen sairaalan keinot loppuvat kesken. Niitä tapauksia on vuosittain paljon enemmän kuin matkasynnytyksiä. Uskottavuus menee vimeistään siinä vaiheessa, kun nämä samat välimakoista huolissaan olevat henkilöt esittävät synnyttäjien kalastelemista muilta seuduilta, jopa ulkomailta asti.

    • Pieni on kaunista

      Kansalaisaloitetta on ollut puuhaamassa useampi synnäri ympäri Suomen, koska huoli on yhteinen! Tällä hetkellä esim. Oulaskankaalta puuttuu lastenlääkäri virka-ajan ulkopuolelta, vaatimustato päivystäjien suhteen muuten täyttyy ja gynekologit sekä anestesialääkärit ja leikkaustiimi päivystävät sairaalassa. Muissa sairaaloissa taas on lastenlääkäri, mutta päivystäjien on mahdollista päivystää sairaalan ulkopuolella ja olla saapuvilla 15 min kuluessa. Muu henkilökunta on koulutettu esimerkiksi aloittamaan sektio ja virvoittelemaan ja elvyttämään vastasyntynyt. Käytännöt on todettu hyviksi, toimiviksi ja ennen kaikkea TURVALLISIKSI!!

      Voi olla, että Etelä-Suomessa nainen synnyttää keskimäärin 1-2 krt elämänsä aikana, täällä Pohjois-Pohjanmaalla perheissä on hyvinkin yli 10 lasta! Synnäreiden lakkautus perustuu asetuksen määräämään vaatimustasojen kiristykseen, mikä vaatii kunnilta ja sairaanhoitopiireiltä lisää rahaa toteutuakseen. Kunnat ja sairaanhoitopiirit saattavat näin ollen käyttää asetusta aasinsiltana lakkauttaa synnäri ja hakea säästöjä näin. Esimerkiksi Oulaskankaalla on laskettu, ettei synnärin lopettaminen tuo säästöjä, koska vastaavasti päivystäjien määrää joudutaan muissa lähisynnäreissä lisäämään, kun meidän reilu 1000 vuosittaista synnyttäjää menevät 100km:n päähän seuraavaan synnäriin synnyttämään. Vuonna 2013 Oulaskankaalla synnytti 75 äitiä 1½ tunnin sisällä sairaalaan saapumisesta, tämä määrä on potentiaalinen luku sille, paljonko matkasynnytykset alueellamme lisääntyvät vuosittain. Ja mitä tulee huonokuntoisena siirrettäviin vauvoihin ja äiteihin, voidaan heidät laskea vuosittain yhden käden sormin!!

      ALLEKIRJOITTAKAA JA ANNETAAN MINISTERIÖN PÄÄTTÄÄ ASIASTA UUDELLEEN, KUNHAN SAADAAN MYÖS LAKKAUTUSUHAN ALLA OLEVIEN SYNNÄREIDEN ÄÄNI KUULUVIIN, EIKÄ VAIN SELVITYSMIESTEN!

      • En allekirjoita

        Jos on niin ,että asiat ovat jo päivysysasetuksen vaatimassa kunnossa, ei ole mitään hyötyä siitä, että lähdetään muuttamaan päivystysasetuksen määräyksiä kansalaisaloitteella. Pienikin synnytyslaitos on mahdollista saada täyttämään päivystysasetuksen määräykset, rahalla, ja rahat ovat poliitikkojen peukaloiden alla. Syyttävä sormi siis siihen suuntaan, ei päivystysasetukseen.

        Kukaan ei ole väittänyt, etteikö pieneissäkin paikoissa olisi riittävän ammattitaitoista porukkaa töissä. Tosin harjaantuminen hoitamaan niitä kaikkein hankalaimipia tapauksia vaatii selaista synnyttäjämäärää, että niitä tulee kohdalle useammin kuin kerran elämässä. Päivystysasetuksen määräykset tähtäävät parempaan turvallisuuteen. Eri oikeusasteissa käistellään toistuvasti kanteluita, viimeksi lehdissä juttu oli Vaasan seudulta, joissa on tapahtunut jokin hasardi ikävällä lopputuloksella ja syynä on ollut se, että sektiotiimi ei päivystänyt sairaalassa. Muun henkilökunnan "kouluttaminen" aloittamaan sektiot oikean leikkuriporukan sijaan on paluuta pimeään keskiaikaan puoskaripuuhiin. Se vaarantaa synnyttäjien ja vauvojen terveyden vielä lisää entisestään. Faktaa on myös se, että vastasyntyneitä ja äitejä siirretään toiseen sairaalaan vuosittain paljon enemmän kuin mitä matkasynnytyksiä tapahtuu.


    • jlgkö

      Itse melkein kannattaisin sitä että synnytykset pyrittäisiin keskittämään yliopistollisiin sairaaloihin joissa on pätevä henkilökunta, tietysti pitkien välimatkojen takia pitää olla valmius hoitaa synnytyksiä pienissäkin sairaaloissa.

      • Allekirjoitin!

        Meinaatko, ettei pätevää henkilökuntaa ole muualla kuin yliopistosairaaloissa?? Uskomaton väite! Ensiluokkaista hoitoa olen saanut pienessä synnytyssairaalassa ja luottanut jopa niin paljon henkilökuntaan, että synnytin perätilan alateitse, jota yliopistosairaalassa suositeltiin sektiolla leikattavaksi. Tämän olen myös käänteisenä kokenut, eli yliopistosairaalassa ensimmäisen synnytykseni aikana tehtiin hätäsektiopäätös sikiön sydänäänten laskiessa 60 jääden sinne lonksuttamaan, mutta ei ollut yhtään leikkaussalia vapaana. Ponnistin pientä 15 minuttiia maailmaan ilman supistuksia. Kolikolla on aina se kääntöpuolikin ja nyt pitäisi ajatella meidän synnyttäjien etua, ei säästöjä.


    • Äiti x 5

      Allekirjoitin, kun en halua ruuhkia isommille synnäreille!!! Nyt jo täyttä ja kiireistä ainakin Kokkolassa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      150
      2501
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1980
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1958
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1766
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      67
      1530
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1296
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1202
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1188
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1167
    Aihe