Luetelkaa mielestänne älykkäimät suomalaiset julkisuuden henkilöt.
Älykkäimmät suomalaiset
14
3486
Vastaukset
- Tulivat heti mieleen
Jussi Halla-Aho. Se Keskustan Sipilä. Timo Soini. Edesmennyt Spede Pasanen.
- Älykkyysarvioita
Erittäin korkea älykkyystaso mahdollistaa poikkeukselliset saavutukset, edellyttäen että myös muut menestystekijät ovat kohdallaan. Koska älykkyystestituloksia ei ole juurikaan käytettävissä, täytyy käyttää tässä suhteellisen objektiivisia saavutusperusteisia mittareita niiden korvikkeina arvioitaessa älykkyyttä.
Suomalaisista melko tunnetuista kaikkein älykkäimpien joukossa on selvästi Tuomas Lukka (Suomen nuorin tohtori 20-vuotiaana, lisäksi väitös oli vaikeahkolta luonnontieteelliseltä alalta, toisin kuin joillakin muilla hyvin nopeasti valmistuneilla tohtoreilla). On mahdollista, että Lukka on kaikkien aikojen älykkäin suomalainen, mutta hän ei ole erityisen tunnettu julkisuudessa akateemisten piirien ulkopuolella.
Jos taas painotetaan julkisuutta, niin näkyvimpiä ja merkittävimmissä asemissa olevia toimijoita ovat poliitikot. Vähintään kansanedustajatason saavuttaneista nykypoliitikoista älykkäimpiä lienevät: Paavo Väyrynen ja Erkki Tuomioja. Molemmilla on dosentuuri (Väyrysen lukiotodistuksen keskiarvo lienee 9.3). Älykkäitä ovat myös Tarja Cronberg, Päivi Räsänen, Mari Kiviniemi ja Jussi Niinistö. Cronberg on tupla-tohtori ja Jussi Niinistöllä on kaksi dosentuuria. Räsänen on kuuden laudaturin ylioppilas (keskiarvo 9.6) ja Kiviniemi viiden (keskiarvo 9.5). Tämä arvio ja luettelo perustuu siihen, että näitä asioita ei voi saavuttaa olematta älykäs ja oletukseen että julkisuudessa esiintyneet todistuskeskiarvot ovat luotettavaa tietoa. Esimerkiksi poliittisen tai liikkeenjohdollisen aseman sen sijaan voi saavuttaa olematta älykäs. Poliitikot, edes kansanedustajat eivät ole keskimäärin erityisen älykkäitä. Vähemmän julkisuudessa olleista tieteentekijöistä monet ovat siis vielä paljon näitä älykkäämpiä, mutta esimerkiksi matematiikan professorit esiintyvät yleensä hyvin harvoin julkisuudessa tiedeyhteisön ulkopuolella, koska ns. suurella yleisöllä ei ole juurikaan edellytyksiä ymmärtää heidän saavutuksiaan.- Eipä taida
Koulumenestys ei aina korreloi älykkyyden kanssa.
- 3+1
Eipä taida kirjoitti:
Koulumenestys ei aina korreloi älykkyyden kanssa.
Korrelaatio on tilastollinen termi eikä sitä voi soveltaa yksittäistapauksille. Voidaan sanoa että koulumenestys korreloi älykkyyden kanssa silloin kun on vähänkin suurempi joukko kyseessä. Silloinkin joukossa voi olla outliereita varsinkin niinpäin että älykkääksi testattu ei ole erityisemmin menestynyt koulussa.
- bio
3+1 kirjoitti:
Korrelaatio on tilastollinen termi eikä sitä voi soveltaa yksittäistapauksille. Voidaan sanoa että koulumenestys korreloi älykkyyden kanssa silloin kun on vähänkin suurempi joukko kyseessä. Silloinkin joukossa voi olla outliereita varsinkin niinpäin että älykkääksi testattu ei ole erityisemmin menestynyt koulussa.
Koulumenestykseen vaikuttaa moni asia. Ensimmäisenä omat vanhemmat. Vanhempien tulee kannustaa ja painostaa lasta tekemään kotiläksyt. Lapselle täytyy selittää, että yliopistoon ja korkeakouluihin tarvitsee hyvät arvosanat. Ruokavalio vaikuttaa. Säännölliset ruokailuajat ja terveellinen ruoka auttaa keskittymään. Sitten on ympäristö. Todennäköisesti kerrostalo lähiöiden lapset menestyvät muita huonommin. Ympäristön levottomuus luo turvattomuuden tunnetta.
Luulen että korkeasti koulutetut ja hyvässä asemassa olevat ihmiset ovat olleet ahkeria oppilaita ja erittäin fiksuja. En kuitenkaan sanoisi heitä kaikista älykkäimmiksi. Kirjailijat ja taiteilijat voivat olla huomattavasti muita fiksumpia. Myös muusikot, runoilijat. Ongelmaksi voi muodostua yhteiskunta ja työ, koska herkkien ihmisten on vaikea sopeutua kellon mukana elämiseen. Fiksut eivät pidä vallitsevista auktoriteeteista. On paljon asioita joita muuttaa. Tieteelliset tutkijat kuuluvat älykkäiden kategoriaan ja he saavat aikaan tuloksia. Matematiikkaan uppoutuneella hepulla voi olla ongelmai sosiaalisissa tilanteissa. Herkillä ihmisillä esiintyy usein paniikkihäiriötä jne. - Älykkyysarvioita
*A) Tieteentekijät: Akateemikko Teuvo Kohonen jo mainittiinkin joissakin kommenteissa. Hän on huipputasoa. Myös Olli Lounasmaa ja Arto Salomaa ovat merkittäviä, mutta ehkä julkisuudessa vähemmän tunnettuja kuin Leena Peltonen. *B) Poliitikot: Täydennyksenä tuohon aiempaan poliitikkolistaani: myös Kimmo Kiljusella on tupla-dosentuuri ja nykykansanedustajista nopeimmin tohtoriksi lienee valmistunut Hanna Tainio. Hyvin nopeasti tohtoreiksi valmistuneita varhaisempien aikojen ministereitä ovat: E.N. Setälä, Pekka Tarjanne, A.K. Cajander ja Väinö Voionmaa. Ministereiksi nousseista professoreista nykykansalaisille tunnetuin taas lienee Jan-Magnus Jansson.
- Teme Senuj
Fyysikko akateemikko TkT Teuvo Kohonen tunnetaan maailman tiedepiireissä paremmin kuin Suomessa. Hänen matemaattisen ja laskennallisen oppivan tekoälyn superpioneerityö itseorganisoiva kartta on tuottanut yli 10,000 jatkotutkimusta eri tieteen ja teknologian aloilla. Ja varsinaisesti kaikkia mahdollisia siteerauksia on tuhottomasti enemmän. Hän on tässä suhteessa ylivoimaisesti menestynein elävä tiedemies Suomessa.
Nuoruudesta: hän oppi lukemaan ja kirjoittamaan 2-vuotiaana. Alle kouluikäisenä hän osasi ulkoa piin 100 ensimmäistä desimaalia. Teknillisen fysiikan ja elektroniikan professori hänestä tuli 28-vuotiaana vuonna 1963. Hän johti 100 %:sti Suomen ensimmäisen tietokoneen REFLAC:in kehitystyötä 1960-luvulla (ESKO-koneessa oli saksalaisiakin komponentteja). Ei tätä listaa kannata jatkaa. Katsokaa vaikkapa internetistä tietokantaa Microsoft Academic Search.- Xenia Onatop
Löytyi tällainen:
Teuvo Kohonen: Essentials of the self-organizing map. Neural Networks 37: 52-65 (2013)
Siis Teuvo Kohonen on julkaissut tämän jutun 79-vuotiaana. Harvinaista.
- V*tuttaa välillä
Mitä tulee tieteelliseen älykkyyteen, tulee olla varovainen. Esitän tässä esimerkin edesmenneestä yliarvostetusta tutkijasta.
Leena Peltonen-Palotie (1952-2010) popularisoi tiedettä niin ahkerasti TV:ssä ja naistenlehdissä, että hän nousi tiedebarometrien mukaan ylivoimaisesti tunnetuimmaksi suomalaiseksi tieteenharjoittajaksi. Täyttä paskaa!!
Hän julkaisi yli 600 kansainvälistä tieteellistä artikkelia, jonka mukaan hänen sanotaan olevan kautta aikain kansainvälisesti näkyvimpiä tutkijoitamme. Täyttä paskaa!! Helppohan se on laittaa julkaisuun nimensä 10 nimen joukkoon viimeiseksi ja tehtailla ties mitä rutiinitutkimusta.
Lehmä nimeltä Tarja Halonen sitten myönsi hänelle akateemikon arvonimen. Hitto soikoon, mitä pelleilyä!!- Älykkyysarvioita
Älykkyyden luotettava arviointi etenkin ilman älykkyystestituloksia tosiaan on haasteellista ja tieteellisen merkityksen luotettava arviointi voi joissakin suhteissa olla vielä hankalampaa. Todennäköisen minimitason arviointi kuitenkin on huomattavasti helpompaa kuin tarkan arvion muodostaminen. Määrälliset julkaisumittarit todennäköisesti korreloivat tietyllä julkaisujen laatutasolla enemmän ahkeruuden, kuin älykkyyden kanssa. Voidaan kuitenkin olettaa, että tietyn tieteellisen tason saavuttaminen ja jatkuva julkaiseminen sillä tasolla edellyttää käytännössä vähintään tietyntasoista älykkyyttä. Luotettava arvio tieteellisestä laadusta taas on tunnetusti vaikeaa ennen kuin nähdään mikä vaikutus tulee ns. lopulta olemaan. Voidaan sanoa vain, että korkeatasoisimmissa tieteellisissä lehdissä julkaistaan todennäköisemmin laadukkaita tutkimuksia kuin matalatasoisemmissa. Tyypillisesti se, että onnistuu saamaan nimensä lukemattomiin kansainvälisiin julkaisuihin edellyttää tiettyä laatutasoa ja sosiaalista älykkyyttä, mutta voi perustua osin myös jo saavutettuun tieteelliseen asemaan ja tunnettuuteen. Mitä enemmän julkaisuja itsellä on ennestään, sitä helpompaa on houkutella muita tutkijoita mukaan tekemään uusia yhteisjulkaisuja, jolloin ns. "lumipallo kasvaa". Etenkin kalliita laitteita vaativan fysiikan tutkimuksen alalla on tyypillistä, että julkaisut tehdään isoissa ryhmissä. Usein se on normaalia ja täysin välttämätöntä. Määräperusteisia mittareita luotettavampia ovat vaikutusperusteiset; esim. h-index, joka mittaa sitä, montako sellaista julkaisua tutkijalla on, joihin muut tutkijat viittaavat omissa tutkimuksissaan vähintään tietyn määrän. Tuo arviointitapa on vähitellen syrjäyttämässä ja joillakin aloilla jo syrjäyttänyt vanhemmat arviointitavat Suomen yliopistoissa. Tässäkin tietysti tunnettuus edesauttaa sitä, että tutkimuksiin viitataan. Kansainvälisesti tunnetun tekijän mukanaolo tutkimusryhmässä voi edesauttaa viittausten kertymistä, koska tutkijatkin ovat vain ihmisiä. Lisäksi toisaalta esimerkiksi jos tutkimus on valtavasti aikaansa edellä, niin siihen ei välttämättä kerry ainakaan nopeasti yhtä paljon viittauksia kuin ns. mainstream-julkaisuihin muodikkaista tutkimusaiheista, koska sitä on vaikeampi hyödyntää ja soveltaa lisäarvoa tuottavalla tavalla ilman asioiden riittävää mentaalista sulattamista.
- xenia onatop
Älykkyysarvioita kirjoitti:
Älykkyyden luotettava arviointi etenkin ilman älykkyystestituloksia tosiaan on haasteellista ja tieteellisen merkityksen luotettava arviointi voi joissakin suhteissa olla vielä hankalampaa. Todennäköisen minimitason arviointi kuitenkin on huomattavasti helpompaa kuin tarkan arvion muodostaminen. Määrälliset julkaisumittarit todennäköisesti korreloivat tietyllä julkaisujen laatutasolla enemmän ahkeruuden, kuin älykkyyden kanssa. Voidaan kuitenkin olettaa, että tietyn tieteellisen tason saavuttaminen ja jatkuva julkaiseminen sillä tasolla edellyttää käytännössä vähintään tietyntasoista älykkyyttä. Luotettava arvio tieteellisestä laadusta taas on tunnetusti vaikeaa ennen kuin nähdään mikä vaikutus tulee ns. lopulta olemaan. Voidaan sanoa vain, että korkeatasoisimmissa tieteellisissä lehdissä julkaistaan todennäköisemmin laadukkaita tutkimuksia kuin matalatasoisemmissa. Tyypillisesti se, että onnistuu saamaan nimensä lukemattomiin kansainvälisiin julkaisuihin edellyttää tiettyä laatutasoa ja sosiaalista älykkyyttä, mutta voi perustua osin myös jo saavutettuun tieteelliseen asemaan ja tunnettuuteen. Mitä enemmän julkaisuja itsellä on ennestään, sitä helpompaa on houkutella muita tutkijoita mukaan tekemään uusia yhteisjulkaisuja, jolloin ns. "lumipallo kasvaa". Etenkin kalliita laitteita vaativan fysiikan tutkimuksen alalla on tyypillistä, että julkaisut tehdään isoissa ryhmissä. Usein se on normaalia ja täysin välttämätöntä. Määräperusteisia mittareita luotettavampia ovat vaikutusperusteiset; esim. h-index, joka mittaa sitä, montako sellaista julkaisua tutkijalla on, joihin muut tutkijat viittaavat omissa tutkimuksissaan vähintään tietyn määrän. Tuo arviointitapa on vähitellen syrjäyttämässä ja joillakin aloilla jo syrjäyttänyt vanhemmat arviointitavat Suomen yliopistoissa. Tässäkin tietysti tunnettuus edesauttaa sitä, että tutkimuksiin viitataan. Kansainvälisesti tunnetun tekijän mukanaolo tutkimusryhmässä voi edesauttaa viittausten kertymistä, koska tutkijatkin ovat vain ihmisiä. Lisäksi toisaalta esimerkiksi jos tutkimus on valtavasti aikaansa edellä, niin siihen ei välttämättä kerry ainakaan nopeasti yhtä paljon viittauksia kuin ns. mainstream-julkaisuihin muodikkaista tutkimusaiheista, koska sitä on vaikeampi hyödyntää ja soveltaa lisäarvoa tuottavalla tavalla ilman asioiden riittävää mentaalista sulattamista.
Olet kiitettävän hyvin perillä asioista. Teuvo Kohosella h-indeksi ja g-indeksi ovat huippuluokkaa. Pitää mainita yksi tosi nuori jäbä nimeltä Aapo Hyvärinen. Tutustukaa tähän neroon. Sitten on akateemikko aivotutkija Riitta Hari ja bioinformatiikan professori Samuel Kaski. Ja lisäksi Antti Niemi Uppsalasta.
- Anonyymi
xenia onatop kirjoitti:
Olet kiitettävän hyvin perillä asioista. Teuvo Kohosella h-indeksi ja g-indeksi ovat huippuluokkaa. Pitää mainita yksi tosi nuori jäbä nimeltä Aapo Hyvärinen. Tutustukaa tähän neroon. Sitten on akateemikko aivotutkija Riitta Hari ja bioinformatiikan professori Samuel Kaski. Ja lisäksi Antti Niemi Uppsalasta.
Teuvo Hakkaraisen llä on iso pää, siis Nero kyseessä
- Anonyymi
En ota kantaa kaikista suomalaisista älykkäimpiin, mutta kaikkein fiksuimpia poliitikkoja tuli pohdittua. Kasasin listan top 10 älykkäimmästä suomalaisesta poliitikosta.
https://politiikkaajarjella.blogspot.com/2021/09/10-alykkainta-suomalaista-poliitikkoa.html - Anonyymi
Kaikkien persujen ja kridejen älykkyys tuli osoitettua matalaksi translain uudistusta vastustavien ala-arvoisten argumenttien myötä.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Ensitreffit Jenni laukoo viinilasin ääressä suorat sanat Jyrkin aikeista: "Mä sanoin, että älä"
Voi ei… Mitä luulet: kestääkö Jennin ja Jyrkin avioliitto vai päättyykö eroon? Lue lisää: https://www.suomi24.fi/viihde192460- 1482214
Ymmärrän paremmin kuin koskaan
Roikut kädessäni ja vedät puoleesi. Näen kuitenkin tämän kaiken lävitse ja kaikkien takia minun on tehtävä tämä. Päästän292132Hullu liikenteessä?
Mikä hullu pyörii kylillä jos jahti päällä? Näitä tosin kyllä riittää tällä kylällä.522109Niina Lahtinen uudessa elämäntilanteessa - Kotiolot ovat muuttuneet merkittävästi: "Nyt on...!"
Niina, tanssejasi on riemukasta seurata, iso kiitos! Lue Niinan haastattelu: https://www.suomi24.fi/viihde/niina-lahti201674Kun Venäjä on tasannut tilit Ukrainan kanssa, onko Suomi seuraava?
Mitä mieltä olette, onko Suomi seuraava, jonka kanssa Venäjä tasaa tilit? Ja voisiko sitä mitenkään estää? Esimerkiks3871583Ano Turtiainen saa syytteet kansankiihoituksesta
Syytteitä on kolme ja niissä on kyse kirjoituksista, jotka hän on kansanedustaja-aikanaan julkaissut Twitter-tilillään961506- 2771388
Varokaa! Lunta voi sataa kohta!
Vakava säävaroitus Lumisadevaroitus Satakunta, Uusimaa, Etelä-Karjala, Keski-Suomi, Etelä-Savo, Etelä-Pohjanmaa, Pohjanm131369- 1301346