kilju käymisaika

kiljua

laitoin noin 6 litraa vettä, 50g tuorehiivaa, 1 kilo sokeria. Miten kauvan pitää ootella että pääsee juomaan? lämpötila noin 22 astetta. Päivällä pidän patterin päällä ja hyvin porisee. Pitääkö/kannattaako laittaa kylmään sen jälkeen kun on valmista ja kuinka pitkäksi aikaa?

12

7083

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kiljander69

      Tuorehiivalla käyminen on hieman hitaampaa kuin turbohiivalla. Viikko ehkä, voit juoda jo aikaisemmin jos haluat. Viikossa käyminen loppuu ja väri kirkastuu kun hiiva tippuu pohjalle. Itse pidän sitä merkkiä kun juoma valuu suodatinpaperin läpi, se on juotavaa.

      • Perinnepete

        Laitoin 25 litraa kiljua.6kg sokeria, noin 20L vettä ja yhden pussin (115g) pikahiivaa. Kysymys. Mitä tästä tulee? :D


      • Perinnepete2
        Perinnepete kirjoitti:

        Laitoin 25 litraa kiljua.6kg sokeria, noin 20L vettä ja yhden pussin (115g) pikahiivaa. Kysymys. Mitä tästä tulee? :D

        Oi vitun idiootti.... tosissaa


      • paskapää
        Perinnepete2 kirjoitti:

        Oi vitun idiootti.... tosissaa

        Maistamal se selviää urpo


      • massaspektromeeri
        paskapää kirjoitti:

        Maistamal se selviää urpo

        Öö, ei. Käymistuotokset voivat olla muutakin kuin etyylialkoholia, joten tarkempaa analyysia kuin maistaminen tarvitaan jollei haluta ruumiinvaivoja.


      • höpöhöpööööö
        massaspektromeeri kirjoitti:

        Öö, ei. Käymistuotokset voivat olla muutakin kuin etyylialkoholia, joten tarkempaa analyysia kuin maistaminen tarvitaan jollei haluta ruumiinvaivoja.

        Hiivalajista riippuen voi toki muodostua hivenen enemmän metanolia ja korkeampia alkoholeja mutta yksikään hiiva ei tuota niitä siinämäärin että siitä muodostuisi mitään krapulaa kamalampaa myrkytystilaa.

        Suurin haittahan noista leivinhiivoista on se että ne ei ole mitenkään jalostettu putoamaan pohjalle vaan jättää sameutta ja hiivaisuutta makuun.

        Jos joku hiivalaji tuppaa tuolleen jäämään ns. suspensioon, eli ei tipu pohjalle vaan jättää kiljun sameaksi, niin siihen auttaa sen jos saat koko käymissaavin jääkaappin. Kylmässä vähän leijuvaisempikin hiiva saattaa painua paremmin pohjalle jonka jälkeen kirkkaan lopputuotteen voi lappoa hiivapatjan päältä mehukatti puteliin.


      • höpöhöpööööööööööööö
        höpöhöpööööö kirjoitti:

        Hiivalajista riippuen voi toki muodostua hivenen enemmän metanolia ja korkeampia alkoholeja mutta yksikään hiiva ei tuota niitä siinämäärin että siitä muodostuisi mitään krapulaa kamalampaa myrkytystilaa.

        Suurin haittahan noista leivinhiivoista on se että ne ei ole mitenkään jalostettu putoamaan pohjalle vaan jättää sameutta ja hiivaisuutta makuun.

        Jos joku hiivalaji tuppaa tuolleen jäämään ns. suspensioon, eli ei tipu pohjalle vaan jättää kiljun sameaksi, niin siihen auttaa sen jos saat koko käymissaavin jääkaappin. Kylmässä vähän leijuvaisempikin hiiva saattaa painua paremmin pohjalle jonka jälkeen kirkkaan lopputuotteen voi lappoa hiivapatjan päältä mehukatti puteliin.

        Niin ja siis SAHTIA on aina ja perinteisesti tehty leivinhiivalla, ei ole vielä näkö eikä henki lähtenyt myrkkyjen takia.


      • fghjklkjuyhgf
        höpöhöpööööööööööööö kirjoitti:

        Niin ja siis SAHTIA on aina ja perinteisesti tehty leivinhiivalla, ei ole vielä näkö eikä henki lähtenyt myrkkyjen takia.

        höpötinhölömö,siis sahti ja kiljuhan ovat eri asioita,eli pysyppäs aiheessa:)


      • kilju on hyvää
        fghjklkjuyhgf kirjoitti:

        höpötinhölömö,siis sahti ja kiljuhan ovat eri asioita,eli pysyppäs aiheessa:)

        höpöhöpö... vastaus oli kommenttiin että käymistuotteet voivat olla vaarallisia. Ei ole haitallisissa määrin, ei tarvitse massaspektrometriä.

        Maltaista sitäpaitsi tulee mäskäysprosessissa muitakin sokereita kun glukoosia ja fruktoosia jota sakkaroosi on, esim pääosin maltoosia, eri hiivat pystyy käyttämään erilailla sokereita. Joten itseasiassa koska sahtitivierteessä on monipuolisempi miksaus erinäköisiä sokereita hyvin laajalle skaalalle hiivoja ja bakteereita, niin jos fermentaation lopputuote olisi haitallinen tai jopa tappaisi, olisi se sitä todennäköisemmin juuri sahtivierteestä kuin kiljusta.


    • Anonyymi

      n h hdhfhfhhhhfhhhhfhhfhffhfhhfhffhfhfhfhfhfhffhhhfhfhfhfhhhhhhhhhhhhh

    • Anonyymi

      40l jumalten juomaa.
      10kg sokeria
      2ps pikahiivaa
      10l täysmehua

      Loppuun käynyt noin 5vrk.
      Juotavissa 7vrk kohdalla (hiiva alkanut kunnolla laskeutua).

    • Anonyymi

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Oletko kertonut jo muille tunteistasi?

      Ystävillesi esimerkiksi? Minä en ole vielä kertonut kenellekään tästä meidän jutusta.
      Ikävä
      85
      5020
    2. Mistä puhuitte viimeksi kun näitte

      Kerro yksi aiheista
      Ikävä
      47
      3332
    3. Olenko saanut sinut koukkuun?

      Hyvä. Rakastan sua.
      Ikävä
      100
      3240
    4. Olisin ottanut sinusta akan itselleni

      Mutta olitkin aika itsepäinen ja hankala luonne.
      Ikävä
      199
      2473
    5. ROTAT VALTAAVAT ALUEITA

      Asukkaat nyt loukkuja tekemään ja kiireellä, jätehuolto kuntoon, jätteet niille kuuluville paikoille, huomioikaa yrittäj
      Äänekoski
      32
      2384
    6. Ei sua pysty unohtamaan

      Ei vaan yksinkertaisesti pysty
      Ikävä
      133
      2029
    7. Miten minusta tuntuu että kaikki tietää sun tunteista mua kohtaan

      Paitsi suoraan minä itse, vai mitä hlvettiä täällä tapahtuu ja miksi ihmiset susta kyselee minulta 🤔❤️
      Ikävä
      17
      1773
    8. Sisäsiittosuus

      Tämän kevään ylioppilaista 90% oli sama sukunimi?
      Suomussalmi
      20
      1716
    9. Alavuden sairaala

      Säästääkö Alavuden sairaala sähkössä. Kävin Sunnuntaina vast. otolla. Odotushuone ja käytävä jolla lääkäri otti vastaan
      Ähtäri
      5
      1649
    10. Kerro todelliset motiivit

      kaivattuasi kohtaan?
      Ikävä
      182
      1648
    Aihe