kilju käymisaika

kiljua

laitoin noin 6 litraa vettä, 50g tuorehiivaa, 1 kilo sokeria. Miten kauvan pitää ootella että pääsee juomaan? lämpötila noin 22 astetta. Päivällä pidän patterin päällä ja hyvin porisee. Pitääkö/kannattaako laittaa kylmään sen jälkeen kun on valmista ja kuinka pitkäksi aikaa?

12

7265

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kiljander69

      Tuorehiivalla käyminen on hieman hitaampaa kuin turbohiivalla. Viikko ehkä, voit juoda jo aikaisemmin jos haluat. Viikossa käyminen loppuu ja väri kirkastuu kun hiiva tippuu pohjalle. Itse pidän sitä merkkiä kun juoma valuu suodatinpaperin läpi, se on juotavaa.

      • Perinnepete

        Laitoin 25 litraa kiljua.6kg sokeria, noin 20L vettä ja yhden pussin (115g) pikahiivaa. Kysymys. Mitä tästä tulee? :D


      • Perinnepete2
        Perinnepete kirjoitti:

        Laitoin 25 litraa kiljua.6kg sokeria, noin 20L vettä ja yhden pussin (115g) pikahiivaa. Kysymys. Mitä tästä tulee? :D

        Oi vitun idiootti.... tosissaa


      • paskapää
        Perinnepete2 kirjoitti:

        Oi vitun idiootti.... tosissaa

        Maistamal se selviää urpo


      • massaspektromeeri
        paskapää kirjoitti:

        Maistamal se selviää urpo

        Öö, ei. Käymistuotokset voivat olla muutakin kuin etyylialkoholia, joten tarkempaa analyysia kuin maistaminen tarvitaan jollei haluta ruumiinvaivoja.


      • höpöhöpööööö
        massaspektromeeri kirjoitti:

        Öö, ei. Käymistuotokset voivat olla muutakin kuin etyylialkoholia, joten tarkempaa analyysia kuin maistaminen tarvitaan jollei haluta ruumiinvaivoja.

        Hiivalajista riippuen voi toki muodostua hivenen enemmän metanolia ja korkeampia alkoholeja mutta yksikään hiiva ei tuota niitä siinämäärin että siitä muodostuisi mitään krapulaa kamalampaa myrkytystilaa.

        Suurin haittahan noista leivinhiivoista on se että ne ei ole mitenkään jalostettu putoamaan pohjalle vaan jättää sameutta ja hiivaisuutta makuun.

        Jos joku hiivalaji tuppaa tuolleen jäämään ns. suspensioon, eli ei tipu pohjalle vaan jättää kiljun sameaksi, niin siihen auttaa sen jos saat koko käymissaavin jääkaappin. Kylmässä vähän leijuvaisempikin hiiva saattaa painua paremmin pohjalle jonka jälkeen kirkkaan lopputuotteen voi lappoa hiivapatjan päältä mehukatti puteliin.


      • höpöhöpööööööööööööö
        höpöhöpööööö kirjoitti:

        Hiivalajista riippuen voi toki muodostua hivenen enemmän metanolia ja korkeampia alkoholeja mutta yksikään hiiva ei tuota niitä siinämäärin että siitä muodostuisi mitään krapulaa kamalampaa myrkytystilaa.

        Suurin haittahan noista leivinhiivoista on se että ne ei ole mitenkään jalostettu putoamaan pohjalle vaan jättää sameutta ja hiivaisuutta makuun.

        Jos joku hiivalaji tuppaa tuolleen jäämään ns. suspensioon, eli ei tipu pohjalle vaan jättää kiljun sameaksi, niin siihen auttaa sen jos saat koko käymissaavin jääkaappin. Kylmässä vähän leijuvaisempikin hiiva saattaa painua paremmin pohjalle jonka jälkeen kirkkaan lopputuotteen voi lappoa hiivapatjan päältä mehukatti puteliin.

        Niin ja siis SAHTIA on aina ja perinteisesti tehty leivinhiivalla, ei ole vielä näkö eikä henki lähtenyt myrkkyjen takia.


      • fghjklkjuyhgf
        höpöhöpööööööööööööö kirjoitti:

        Niin ja siis SAHTIA on aina ja perinteisesti tehty leivinhiivalla, ei ole vielä näkö eikä henki lähtenyt myrkkyjen takia.

        höpötinhölömö,siis sahti ja kiljuhan ovat eri asioita,eli pysyppäs aiheessa:)


      • kilju on hyvää
        fghjklkjuyhgf kirjoitti:

        höpötinhölömö,siis sahti ja kiljuhan ovat eri asioita,eli pysyppäs aiheessa:)

        höpöhöpö... vastaus oli kommenttiin että käymistuotteet voivat olla vaarallisia. Ei ole haitallisissa määrin, ei tarvitse massaspektrometriä.

        Maltaista sitäpaitsi tulee mäskäysprosessissa muitakin sokereita kun glukoosia ja fruktoosia jota sakkaroosi on, esim pääosin maltoosia, eri hiivat pystyy käyttämään erilailla sokereita. Joten itseasiassa koska sahtitivierteessä on monipuolisempi miksaus erinäköisiä sokereita hyvin laajalle skaalalle hiivoja ja bakteereita, niin jos fermentaation lopputuote olisi haitallinen tai jopa tappaisi, olisi se sitä todennäköisemmin juuri sahtivierteestä kuin kiljusta.


    • Anonyymi

      n h hdhfhfhhhhfhhhhfhhfhffhfhhfhffhfhfhfhfhfhffhhhfhfhfhfhhhhhhhhhhhhh

    • Anonyymi

      40l jumalten juomaa.
      10kg sokeria
      2ps pikahiivaa
      10l täysmehua

      Loppuun käynyt noin 5vrk.
      Juotavissa 7vrk kohdalla (hiiva alkanut kunnolla laskeutua).

    • Anonyymi

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ihana on nähdä edes ohimennen

      Mitenköhän mies sua voisi lähestyä❤️? Oon lääpälläni suhun mutta en uskalla lähestyä vaikka vilkuilet ja huomaan että su
      Ikävä
      154
      8546
    2. ymmärrätkö miksi minua sattui?

      Vinkki, jätit tekemättä jotain.
      Ikävä
      66
      4744
    3. Mies, mua jotenkin kiinnostaa

      Että osaatko sä ollenkaan höllätä? Ootko aina kuin persiille ammuttu karhu. Pohtimassa muiden vikoja?
      Ikävä
      148
      4448
    4. Aamu on aina iltaa viisaampi.

      Hyvää huomenta rakas. Ajattelen sinua taas ja yritän keksiä keinoja luoksesi. Satuttaa, kun unohdan sinua joka päivä ene
      Ikävä
      23
      3972
    5. Juuri sinut kainaloon haluaisin nyt

      Sydän sykkii vain sinulle Sinä olet se jota kaipaan Sinä olet se josta uneksin Jos sinun rinnallesi jäädä saan Tän koko
      Ikävä
      35
      3513
    6. Moi kuumis.

      Just ajattelin sua. Oot mun rauha, turva ja lämpö. Olet monia muitakin asioita, mut noita tartten eniten. Pus.
      Ikävä
      42
      3500
    7. Saattaisimme olla yhdessä

      Vaarallinen yhdistelmä. Käsitin, että meillä molemmilla on samanlaista historiaa... Siitä huolimatta haluaisin kokeilla
      Ikävä
      38
      3388
    8. Miten hyvin tunnet kaivattusi?

      Mikä hänessä kiehtoo? Asiallisia vastauksia kiitos. 🙋🏻‍♂️
      Ikävä
      48
      3143
    9. Milloin olisi sinun ja kaivattusi

      Kaunein päivä? Kamalin hetki? Miksi? Kumpaa pyrit muistelemaan? Kumpi hallitsee mieltäsi?
      Ikävä
      42
      2901
    10. Oletko joutunut kestämään

      Mitä olet eniten joutunut kestämään?
      Ikävä
      49
      2654
    Aihe