laitoin noin 6 litraa vettä, 50g tuorehiivaa, 1 kilo sokeria. Miten kauvan pitää ootella että pääsee juomaan? lämpötila noin 22 astetta. Päivällä pidän patterin päällä ja hyvin porisee. Pitääkö/kannattaako laittaa kylmään sen jälkeen kun on valmista ja kuinka pitkäksi aikaa?
kilju käymisaika
12
7083
Vastaukset
- Kiljander69
Tuorehiivalla käyminen on hieman hitaampaa kuin turbohiivalla. Viikko ehkä, voit juoda jo aikaisemmin jos haluat. Viikossa käyminen loppuu ja väri kirkastuu kun hiiva tippuu pohjalle. Itse pidän sitä merkkiä kun juoma valuu suodatinpaperin läpi, se on juotavaa.
- Perinnepete
Laitoin 25 litraa kiljua.6kg sokeria, noin 20L vettä ja yhden pussin (115g) pikahiivaa. Kysymys. Mitä tästä tulee? :D
- Perinnepete2
Perinnepete kirjoitti:
Laitoin 25 litraa kiljua.6kg sokeria, noin 20L vettä ja yhden pussin (115g) pikahiivaa. Kysymys. Mitä tästä tulee? :D
Oi vitun idiootti.... tosissaa
- paskapää
Perinnepete2 kirjoitti:
Oi vitun idiootti.... tosissaa
Maistamal se selviää urpo
- massaspektromeeri
paskapää kirjoitti:
Maistamal se selviää urpo
Öö, ei. Käymistuotokset voivat olla muutakin kuin etyylialkoholia, joten tarkempaa analyysia kuin maistaminen tarvitaan jollei haluta ruumiinvaivoja.
- höpöhöpööööö
massaspektromeeri kirjoitti:
Öö, ei. Käymistuotokset voivat olla muutakin kuin etyylialkoholia, joten tarkempaa analyysia kuin maistaminen tarvitaan jollei haluta ruumiinvaivoja.
Hiivalajista riippuen voi toki muodostua hivenen enemmän metanolia ja korkeampia alkoholeja mutta yksikään hiiva ei tuota niitä siinämäärin että siitä muodostuisi mitään krapulaa kamalampaa myrkytystilaa.
Suurin haittahan noista leivinhiivoista on se että ne ei ole mitenkään jalostettu putoamaan pohjalle vaan jättää sameutta ja hiivaisuutta makuun.
Jos joku hiivalaji tuppaa tuolleen jäämään ns. suspensioon, eli ei tipu pohjalle vaan jättää kiljun sameaksi, niin siihen auttaa sen jos saat koko käymissaavin jääkaappin. Kylmässä vähän leijuvaisempikin hiiva saattaa painua paremmin pohjalle jonka jälkeen kirkkaan lopputuotteen voi lappoa hiivapatjan päältä mehukatti puteliin. - höpöhöpööööööööööööö
höpöhöpööööö kirjoitti:
Hiivalajista riippuen voi toki muodostua hivenen enemmän metanolia ja korkeampia alkoholeja mutta yksikään hiiva ei tuota niitä siinämäärin että siitä muodostuisi mitään krapulaa kamalampaa myrkytystilaa.
Suurin haittahan noista leivinhiivoista on se että ne ei ole mitenkään jalostettu putoamaan pohjalle vaan jättää sameutta ja hiivaisuutta makuun.
Jos joku hiivalaji tuppaa tuolleen jäämään ns. suspensioon, eli ei tipu pohjalle vaan jättää kiljun sameaksi, niin siihen auttaa sen jos saat koko käymissaavin jääkaappin. Kylmässä vähän leijuvaisempikin hiiva saattaa painua paremmin pohjalle jonka jälkeen kirkkaan lopputuotteen voi lappoa hiivapatjan päältä mehukatti puteliin.Niin ja siis SAHTIA on aina ja perinteisesti tehty leivinhiivalla, ei ole vielä näkö eikä henki lähtenyt myrkkyjen takia.
- fghjklkjuyhgf
höpöhöpööööööööööööö kirjoitti:
Niin ja siis SAHTIA on aina ja perinteisesti tehty leivinhiivalla, ei ole vielä näkö eikä henki lähtenyt myrkkyjen takia.
höpötinhölömö,siis sahti ja kiljuhan ovat eri asioita,eli pysyppäs aiheessa:)
- kilju on hyvää
fghjklkjuyhgf kirjoitti:
höpötinhölömö,siis sahti ja kiljuhan ovat eri asioita,eli pysyppäs aiheessa:)
höpöhöpö... vastaus oli kommenttiin että käymistuotteet voivat olla vaarallisia. Ei ole haitallisissa määrin, ei tarvitse massaspektrometriä.
Maltaista sitäpaitsi tulee mäskäysprosessissa muitakin sokereita kun glukoosia ja fruktoosia jota sakkaroosi on, esim pääosin maltoosia, eri hiivat pystyy käyttämään erilailla sokereita. Joten itseasiassa koska sahtitivierteessä on monipuolisempi miksaus erinäköisiä sokereita hyvin laajalle skaalalle hiivoja ja bakteereita, niin jos fermentaation lopputuote olisi haitallinen tai jopa tappaisi, olisi se sitä todennäköisemmin juuri sahtivierteestä kuin kiljusta.
- Anonyymi
n h hdhfhfhhhhfhhhhfhhfhffhfhhfhffhfhfhfhfhfhffhhhfhfhfhfhhhhhhhhhhhhh
- Anonyymi
40l jumalten juomaa.
10kg sokeria
2ps pikahiivaa
10l täysmehua
Loppuun käynyt noin 5vrk.
Juotavissa 7vrk kohdalla (hiiva alkanut kunnolla laskeutua). - Anonyymi
https://kuvat.jyka.fi/kotiviinilaskuri/index.php Täällä hieno laskuri. Jos laittaa liikaa sokeria tulee äitelää.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Oletko kertonut jo muille tunteistasi?
Ystävillesi esimerkiksi? Minä en ole vielä kertonut kenellekään tästä meidän jutusta.855020- 473332
- 1003240
- 1992473
ROTAT VALTAAVAT ALUEITA
Asukkaat nyt loukkuja tekemään ja kiireellä, jätehuolto kuntoon, jätteet niille kuuluville paikoille, huomioikaa yrittäj322384- 1332029
Miten minusta tuntuu että kaikki tietää sun tunteista mua kohtaan
Paitsi suoraan minä itse, vai mitä hlvettiä täällä tapahtuu ja miksi ihmiset susta kyselee minulta 🤔❤️171773- 201716
Alavuden sairaala
Säästääkö Alavuden sairaala sähkössä. Kävin Sunnuntaina vast. otolla. Odotushuone ja käytävä jolla lääkäri otti vastaan51649- 1821648