kilju käymisaika

kiljua

laitoin noin 6 litraa vettä, 50g tuorehiivaa, 1 kilo sokeria. Miten kauvan pitää ootella että pääsee juomaan? lämpötila noin 22 astetta. Päivällä pidän patterin päällä ja hyvin porisee. Pitääkö/kannattaako laittaa kylmään sen jälkeen kun on valmista ja kuinka pitkäksi aikaa?

12

8109

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kiljander69

      Tuorehiivalla käyminen on hieman hitaampaa kuin turbohiivalla. Viikko ehkä, voit juoda jo aikaisemmin jos haluat. Viikossa käyminen loppuu ja väri kirkastuu kun hiiva tippuu pohjalle. Itse pidän sitä merkkiä kun juoma valuu suodatinpaperin läpi, se on juotavaa.

      • Perinnepete

        Laitoin 25 litraa kiljua.6kg sokeria, noin 20L vettä ja yhden pussin (115g) pikahiivaa. Kysymys. Mitä tästä tulee? :D


      • Perinnepete2
        Perinnepete kirjoitti:

        Laitoin 25 litraa kiljua.6kg sokeria, noin 20L vettä ja yhden pussin (115g) pikahiivaa. Kysymys. Mitä tästä tulee? :D

        Oi vitun idiootti.... tosissaa


      • paskapää
        Perinnepete2 kirjoitti:

        Oi vitun idiootti.... tosissaa

        Maistamal se selviää urpo


      • massaspektromeeri
        paskapää kirjoitti:

        Maistamal se selviää urpo

        Öö, ei. Käymistuotokset voivat olla muutakin kuin etyylialkoholia, joten tarkempaa analyysia kuin maistaminen tarvitaan jollei haluta ruumiinvaivoja.


      • höpöhöpööööö
        massaspektromeeri kirjoitti:

        Öö, ei. Käymistuotokset voivat olla muutakin kuin etyylialkoholia, joten tarkempaa analyysia kuin maistaminen tarvitaan jollei haluta ruumiinvaivoja.

        Hiivalajista riippuen voi toki muodostua hivenen enemmän metanolia ja korkeampia alkoholeja mutta yksikään hiiva ei tuota niitä siinämäärin että siitä muodostuisi mitään krapulaa kamalampaa myrkytystilaa.

        Suurin haittahan noista leivinhiivoista on se että ne ei ole mitenkään jalostettu putoamaan pohjalle vaan jättää sameutta ja hiivaisuutta makuun.

        Jos joku hiivalaji tuppaa tuolleen jäämään ns. suspensioon, eli ei tipu pohjalle vaan jättää kiljun sameaksi, niin siihen auttaa sen jos saat koko käymissaavin jääkaappin. Kylmässä vähän leijuvaisempikin hiiva saattaa painua paremmin pohjalle jonka jälkeen kirkkaan lopputuotteen voi lappoa hiivapatjan päältä mehukatti puteliin.


      • höpöhöpööööööööööööö
        höpöhöpööööö kirjoitti:

        Hiivalajista riippuen voi toki muodostua hivenen enemmän metanolia ja korkeampia alkoholeja mutta yksikään hiiva ei tuota niitä siinämäärin että siitä muodostuisi mitään krapulaa kamalampaa myrkytystilaa.

        Suurin haittahan noista leivinhiivoista on se että ne ei ole mitenkään jalostettu putoamaan pohjalle vaan jättää sameutta ja hiivaisuutta makuun.

        Jos joku hiivalaji tuppaa tuolleen jäämään ns. suspensioon, eli ei tipu pohjalle vaan jättää kiljun sameaksi, niin siihen auttaa sen jos saat koko käymissaavin jääkaappin. Kylmässä vähän leijuvaisempikin hiiva saattaa painua paremmin pohjalle jonka jälkeen kirkkaan lopputuotteen voi lappoa hiivapatjan päältä mehukatti puteliin.

        Niin ja siis SAHTIA on aina ja perinteisesti tehty leivinhiivalla, ei ole vielä näkö eikä henki lähtenyt myrkkyjen takia.


      • fghjklkjuyhgf
        höpöhöpööööööööööööö kirjoitti:

        Niin ja siis SAHTIA on aina ja perinteisesti tehty leivinhiivalla, ei ole vielä näkö eikä henki lähtenyt myrkkyjen takia.

        höpötinhölömö,siis sahti ja kiljuhan ovat eri asioita,eli pysyppäs aiheessa:)


      • kilju on hyvää
        fghjklkjuyhgf kirjoitti:

        höpötinhölömö,siis sahti ja kiljuhan ovat eri asioita,eli pysyppäs aiheessa:)

        höpöhöpö... vastaus oli kommenttiin että käymistuotteet voivat olla vaarallisia. Ei ole haitallisissa määrin, ei tarvitse massaspektrometriä.

        Maltaista sitäpaitsi tulee mäskäysprosessissa muitakin sokereita kun glukoosia ja fruktoosia jota sakkaroosi on, esim pääosin maltoosia, eri hiivat pystyy käyttämään erilailla sokereita. Joten itseasiassa koska sahtitivierteessä on monipuolisempi miksaus erinäköisiä sokereita hyvin laajalle skaalalle hiivoja ja bakteereita, niin jos fermentaation lopputuote olisi haitallinen tai jopa tappaisi, olisi se sitä todennäköisemmin juuri sahtivierteestä kuin kiljusta.


    • Anonyymi

      n h hdhfhfhhhhfhhhhfhhfhffhfhhfhffhfhfhfhfhfhffhhhfhfhfhfhhhhhhhhhhhhh

    • Anonyymi

      40l jumalten juomaa.
      10kg sokeria
      2ps pikahiivaa
      10l täysmehua

      Loppuun käynyt noin 5vrk.
      Juotavissa 7vrk kohdalla (hiiva alkanut kunnolla laskeutua).

    • Anonyymi

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Sannan kirja USA:n bestseller!

      "Congratulations to Sanna Marin's HOPE IN ACTION, officially a USA TODAY bestseller!" Kertoo Scribner. Mitäs persut tä
      Maailman menoa
      128
      11178
    2. Yritystuet 10 mrd. vuodessa, eli yrittäjäriski valtiolla kuten kommunismissa

      Pelkästään Viking Linen viinanhakuristeilyitä sponsoroidaan 20 miljoonalla eurolla vuosittain. Dieselin verotukikin on
      Yrittäjyys
      157
      10341
    3. Oikeistolainen luki Med mod att leda : en biografi

      ...ei tykänny Sanna Marinista
      Maailman menoa
      26
      8040
    4. Sture Fjäder haluaa tuensaajien nimet julki

      Kokoomuspoliitikko haluaa yli 800 euroa kuukaudessa tukia saavien nimet julki. Ehkä olisi syytä julkaista myös kuvat? h
      Maailman menoa
      197
      6578
    5. Metsäalan rikolliset

      Jokohan alkaa vähitellen kaatua kulissit näillä ihmiskauppaa harjoittavilla firmoilla.
      Sotkamo
      53
      5691
    6. Milloin viimeksi näit kaivattusi?

      Toimisitko nyt toisin kuin siinä tilanteessa teit?
      Ikävä
      74
      5112
    7. Ruotsalaistoimittaja: "Sanna Marinin saunominen saa minut häpeämään"

      Sanna Marinin kirja saa täyslaidallisen ruotsalaislehti Expressenissä perjantaina julkaistussa kolumnissa.....voi itku..
      Maailman menoa
      151
      4434
    8. Suomen kaksikielisyys - täyttä huuhaata

      Eivätkö muuten yksilöt pysty arvioimaan mitä kieliä he tarvitsevat? Ulkomaalaiselle osaajalle riittää Suomessa kielitai
      Maailman menoa
      27
      4259
    9. Työeläkeloisinta 27,5 mrd. per vuosi

      Tuo kaikki on pois palkansaajien ostovoimasta. Ja sitten puupäät ihmettelee miksei Suomen talous kasva. No eihän se kas
      Maailman menoa
      80
      4118
    10. Maahanmuuttajat torjuvat marjanpoiminnan - "emme ole rottia"

      Ruotsalaisen journalistin selvitys paljasti, miksi maahanmuuttajat kieltäytyvät työstä. Taustalla vaikuttavat kulttuuris
      Maailman menoa
      135
      3655
    Aihe