Kasviharso, kasvimaa

Jussi_H

Raivasin noin 0,0003 hehtaarin plantaasin taloni pihalle. Pinta-ala on siis noin metri kertaa kolme metriä. En ole ennen mitään muuta kasvattanut kuin napanöyhtää ja korvavaikkua.

Kylvin retiisiä, naurista, porkkanaa, pillisipulia, jäävuorisalaattia, lehtisalaattia ja ruohosipulia. Ruohosipuli alkaa jo nousta pinnalle.

Retiisin, nauriin ja porkkanan osalta annetaan joissakin ohjeissa neuvoksi käyttää harsoa tuholaisten torjumiseksi. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa?

Laitetaanko se harso suoraan maan päälle (näin tein, pikku kiviä vaan painoksi) vai pitääkö se nostaa esimerkiksi 5-20 senttimetrin korkeudelle? Kauanko tätä harsoa tulee käyttää peitteenä? Milloin kaalikoi tai kaalikärpänen ei enää ole ongelma sadolle?

Pitääkö varautua etanoihin, vaikka mitään ei ole moneen vuoteen kasvatettu mitään muuta kuin ruohoa plantaasillani, eivätkä naapuritkaan ole mitään kaali- tai salaattikasveja kasvattaneet? Asun rivitalossa.

Kyseleepi nimimerkki "ei niin kovin vihertävä peukalo".

Nämä hortonomisektorin (siementen myyjät, mullan myyjät, kasvien myyjät jne.) ohjeet eivät ole kovin yksityiskohtaisia. Tuntuu olevan hieman sisäänpäinkääntynyt ala, johon uusia asiakkaita ei erityisesti kaivatakaan. Terveisiä vaan koko vähittäiskauppasektorille, tukkukaupalle, siementen viljelijöille ja maahantuojille että myös kaikille hortonomeille kautta maan.

11

3920

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Piipadiipa

      Kyllähän harso on hyvä, mutta ei pakollinen. Minä pidän harsoa ensin maassa ja sitten kun kasvit itää, yritän nostaa sitä ylemmäs esim. kepeillä tai sähköputkesta tehdyllä kaarella. Yleensä kyllä otan sen pois kun kasvusto alkaa olla suht korkeaa ja harso haittaa kastelua. Joskus on ötökät vähän tehneet reikiä porkkanoihin mutta suurimmaksi osaksi olemme saaneet syödä satomme itse.

      • Eedenistä itään

        Harso kannattaa ottaa kesällä pois porkkanoiden päältä, tai pitää ainakin tarkkailla lämpöä harson alla. Porkkanat eivät kestä ylenpalttista kuumuutta. Kaalikoita taitaa olla vaikea torjua, tuuli tuo tuholaisia.


    • Jussi_H

      Kiitoksia vastauksistanne.

      Täytyy sitten kai kohta puoleen yrittää nostaa harsoa maanpinnan tason yläpuolelle.

      Kaksi viikkoa kylvöstä näyttävät retiisitkin nousevan pinnalle, pieniä vihreitä naatin alkuja näkyy jo. Ruohosipulilla kesti 18 vuorokautta ennen kuin ensimmäiset vihreät, muutaman millin pituiset kasvustot näkyivät mullan päällä.

      Harsoni ostin muuten käsityökaupasta - en mistään puutarhakaupasta.

    • 0,0003 Ha

      Siis onko kasvimaasi 30cmx30cm? Ei sillä pläntillä hirveästi vielä juhlita.

      • Jussi_H

        Suosittelisin kertaamaan sen (toivottavasti käymäsi) apukoulun laskentokurssin, erityisesti kertolaskun ja pinta-alojen osalta. No, se siitä.

        PS Retiisi on parhaimmin itänyt, myös porkkanassa, jäävuori- ja lehtisalaateissa on hyvin ituja kolme viikkoa kylvön jälkeen. Tänään kylvin haju- eli tuoksuhernettä ötököitä torjumaan. Seuraavaksi kylvän herneitä ja/tai papuja, sillä maan lämpötila alkaa olla so sopiva ( /- 10 astetta).


      • Jussi_H
        Jussi_H kirjoitti:

        Suosittelisin kertaamaan sen (toivottavasti käymäsi) apukoulun laskentokurssin, erityisesti kertolaskun ja pinta-alojen osalta. No, se siitä.

        PS Retiisi on parhaimmin itänyt, myös porkkanassa, jäävuori- ja lehtisalaateissa on hyvin ituja kolme viikkoa kylvön jälkeen. Tänään kylvin haju- eli tuoksuhernettä ötököitä torjumaan. Seuraavaksi kylvän herneitä ja/tai papuja, sillä maan lämpötila alkaa olla so sopiva ( /- 10 astetta).

        Sitä paitsi, sisälukutaito ja suomen kieliopin taitaminen eivät myöskään ole aivan turhia taitoja. Suosittelisin omaksumaan myös nämä taidot laskuopin lisäksi. Vain yhden rivin pituisella kommentillasi ehdit jo osoittaa tietosi ja taitosi varsin perusteellisesti.

        Sivistän Sinua nyt kuitenkin ihan hyväntahtoisesti: hehtaarin lyhenne on ha ja hehtaari on 10000 neliömetriä eli 100 aaria. Neliökilometri on 100 hehtaaria eli 10000 aaria eli 1000000 neliömetriä. 30 cm x 30 cm = 900 cm² = 0,09 m².

        Kerroin tasan tarkkaan jo ensimmäisessä kommentissani minkä kokoinen tilukseni on. Sen jälkeen olen kyllä raivannut lisää pinta-alaa kasvimaalleni.


    • Jussi_H

      Viikonloppuna otin harson pois kasvimaani päältä, ja kas kummaa, illansuussa olikin oikea kaalikoiden parvi retiisieni päällä. Laitoin siis harson takaisin paikoilleen.

      Kaalikoit tulevat lämpimien ilmavirtauksien mukana lähinnä kaakon suunnalta. Miten helkutissa ne osuivat minun pikkuruiselle kasvimaalleni?

    • hiukka kade...

      Sun kasvimaalla on niin makeet kasvit, eli olet onnistunut kasvatuksessa. Toivottavasti jättävät kasvisi rauhaan että pääset itsekkin nautiskelemaan niistä myös sisäisesti.

      • Jussi_H

        Tässäpä on selitys:

        Kaakkoistuuli toi jälleen miljardeja kaalikoita Suomeen
        http://yle.fi/uutiset/kaakkoistuuli_toi_jalleen_miljardeja_kaalikoita_suomeen/7290787
        YLE.fi 11.06.2014

        Retiisit kasvavat hyvin, myös lehtisalaatti. Muut vihannekset hieman vaisummin. Ruusupapu on todella hirveän nopea kasvamaan.

        Olen ihan tyytyväinen tähän ensimmäiseen viljelykertaani. Tänään pitäisi harventaa retiisi-, nauris- ja porkkanarivejä. Tarkoitus on vielä istuttaa sipuleita ja punajuurikasta (olisi pitänyt tehdä jo aiemmin, mutta laiskotti!)


    • Anonyymi

      Jos ostaa auton kuuluuko siihen ajo-opetus. Myyjä myy myös puutarhamyymälässä. Viljelyn voi opetella opiskelemalla vaikka puutarhuriksi, agrologiksi etc

      • Anonyymi

        Itsekin aloittelevana hyötykasviharrastajana voin sanoa, että oikeissa myymälöissä saa kyllä neuvoja. Marketeissa taas joutuu yleensä neuvomaan myyjiä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1896
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1648
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1574
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1415
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1316
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1138
    Aihe