Asunnossamme tehtiin vanhan as.oy lain aikana -06 keittiöremontti, jolloin astianpesukoneen paikkaa muutettiin. Asennuksen yhteydessä kävi ilmi, ettei pesukone olisi mahtunut paikalleen, koska ko. kohdassa tiskipöydän alla kulkivat vesiputket ulkoseinässä olevaan ulkovesipisteeseen. Hätäratkaisuna päätimme silloin sulkea ko. vesipisteen ja putket tulpattiin. Asiasta ei koskaan tullut sen kummemmin keskusteltua yhtiössä enkä arvannut sen ketään kiinnostavan. Nyt olen myynyt asunnon ja taloyhtiö lähestyi minua vaatimalla, että minun tulisi korvata ulkovesipisteen uudelleen avaaminen. Se vaatisi siis myös nykyisten asukkaiden keittiössä muutoksia ts. sen astianpesukoneen siirron toisaalle. Olenko todellakin korvausvastuussa tästä, kun ymmärrykseni mukaan se ulkovesipiste ei ollut mitenkäään elintärkeä? Selvennyksenä vielä, että uusi asukas ei siis vaadi vaan taloyhtiö, koska en silloin aikanaan ymmärtänyt pyytää lupaa.
Saako ulkovesipisteen sulkea?
8
2112
Vastaukset
- siksi uusi laki
Kysyitkö luvan ulkovesipisteen sulkemiseen? Onko kirjattu pöytäkirjoihin? Ellei, saatat olla vastuussa. Tosin voi olla jo vanhentunutkin juttu, sentään 8 v aikaa. Kysy kiinteistöliitosta.
- Maksumieskö?
Kiitos vinkistä kysyä Kiinteistöliitosta. Luulin, että neuvovat vain jäseniään, mutta onhan siellä näköjään yleinenkin neuvonta. Luultavasti on tosiaan niin, että yhtiöllä on oikeus tätä vaatia, mutta ei velvollisuutta. Mitään haittaahan tuosta sulkemisesta ei kenellekkään ole, enemmänkin kysymys on tahdosta. Oman vivahteensa saattaa tuoda myös se, että asunnon omistus on vaihtunut. Mutta eiköhän tämä tästä selviä.
- Salaisuudet julki
Maksumieskö? kirjoitti:
Kiitos vinkistä kysyä Kiinteistöliitosta. Luulin, että neuvovat vain jäseniään, mutta onhan siellä näköjään yleinenkin neuvonta. Luultavasti on tosiaan niin, että yhtiöllä on oikeus tätä vaatia, mutta ei velvollisuutta. Mitään haittaahan tuosta sulkemisesta ei kenellekkään ole, enemmänkin kysymys on tahdosta. Oman vivahteensa saattaa tuoda myös se, että asunnon omistus on vaihtunut. Mutta eiköhän tämä tästä selviä.
Asuin rivariyhtiössä, jossa oli yhden rivarin päädyssä ulkovesipiste. Sitä käytettiin lähinnä nurmikoiden kasteluun ja pihamaan pesuun, jolloin hana saattoi olla kauankin yhtäjaksoisesti käytössä.
Yhtenä päivänä ulkovesipisteestä ei saatukaan enää vettä ja kun huolto selvitti asiaa, niin syylliseksi paljastui päätyhuoneen asukas. Hän teetti keittiöremonttia ja oli siinä yhteydessä sulkenut veden syötön tälle vesipisteelle. Hän perusteli omatoimista päätöstään sillä, että vesipisteen vedenvirtaus aiheuttaa putkistoon kohinaa, joka häiritsee häntä. Taloyhtiön vaatimuksesta hän avasi vesipisteeseen teettämänsä lisäsulun ja samalla sovittiin ajankohdat, jolloin vesipisteestä otettiin vettä vaikkapa nurmikon kasteluun. Puhumalla asiasta etukäteen taloyhtiön hallitukselle olisi tämäkin selkkaus ollut tarpeeton.
Ulkovesipiste on hyväksytyissä rakennuskuvissa, eikä sitä voi mennä omatoimisesti poistamaan, vaikka asia ei tuntuisi ketään kiinnostavan. Asunnon entisenä omistajana olet vastuussa tekosistasi, vaikka aikaa on kulunut. Olet aikanaan salannut kiinteistön rakenteisiin tehdyt muutokset taloyhtiöltä, joten rikos on heidän kannaltaan tuore asia.
- 2f33 3
Kyllä se sun piikkiin menee. Vesihommat olleet ennenkin taloyhtiön asioita, siis asunnon ulkopuoliset. Kotonas voit tehdä kaikenlaista, mutta kaikki ulkoseinien ulkopuolella oleva on taloyhtiön vallassa. Ei vesipistettä saa sulkea omin päin. Se voi muuten vaatia melko paljon hommaa, voi olla ihan rakennuslupa-asiakin. Ja tietenkin taloyhtiön luvan, sen kanssa tollasta voi tehdä, ei muuten.
Eikä kyse ole yhtiölain vuodesta, sama se oli ennen, kuin nytkin.- siat pellossa
> Kotonas voit tehdä kaikenlaista
Totanoin, lienee kuitenkin as oy kyseessä, jolloin osakas omistaa oikeuden hyödyntää seinien väliin jäävää ilmatilaa omia ovat myös pintamateriaalit eli maali/tapetti seinillä ja parketti lattiassa. Mutta kaikki sitä syvemmällä eli sähköt, vesijohdot, rakenteet... ne ovat yhtiön omaisuutta eikä niitä pitäisi omin nokkinensa mennä peukaloimaan.
Juu, tiedän kyllä, että rivareissa asuvilla pöntötpäillä on tapana kuvitella, että oma tupa, oma lupa. Etenkin, jos on asuttu siinä talossa sen valmistumisesta lähtien. Sitten laajennellaan pesutiloja, rakennetaan kellaria ryömintätilaan, muutetaan autotalli makuuhuoneeksi yms. pientä ja, tottakai, ilman lupia. Vaan jossain vaiheessa (putkirempan yhteydessä tms.) nämä paljastuu ja pelleilyistä voi aiheutua huomattaviakin kustannuksia. Tai vaihtoehtoisesti kaikki palautetaan alkuperäiseen asuun... "yllättäen" kun kustannuksista ruvetaan puhumaan, on jengi aina hoomoilasene, emmää tiijä kuka tuon remontin on tehnyt (luvatta/päin persettä).
- ikäimmeinen
Taitaa olla niin, että virheen tehnyt korvaa.
Meillä (paritaloyhtiö, 11 taloa) on muutamassa talossa ulkovesipiste.
Vesipisteet, yhtä lukuunottamatta, jäivät varastojen rakentamisen yhteydessä vain sen asunnon käyttöön, jonka varastoon vesipiste jäi.
Olisin monesti kaivannut vesipistettä, mutta kun on naapurin varastossa.
Voisin tietysti vaatia yhtiötä laitattamaan jatko vesiputkelle ja hana varaston ulkoseinään.
No ehkäpä tähän vielä tulee muutos, hope so.Onko ne varastot sitten yhtiöjärjestyksen muutoksella annettu osakashallintaan? Muuten ne ovat yhtiön omaisuutta ja jokaisella osakkaalla on oikeus käyttää niitä.
- Ei Ihan Niin
Välittäjä_LKV kirjoitti:
Onko ne varastot sitten yhtiöjärjestyksen muutoksella annettu osakashallintaan? Muuten ne ovat yhtiön omaisuutta ja jokaisella osakkaalla on oikeus käyttää niitä.
Ei välttämättä ihan niinkään.
Esimerkiksi niin sanotut kanakopit ovat usein yhtiöjärjestyksen mukaan yhtiön hallinnassa, mutta ei jollekin tietylle osakkaalle annettu koppi ole kaikkien käytössä. Yhtiön tosin tulee järjestää tilanne niin, että jokainen osakas halutessaan saa kopin. Esimerkiksi "ikäimmeisen" tapauksessa lienee jokaiselle asunnolle rakennettu oma varasto, joka on tietenkin vain kyseisen osakkaan käytössä.
Samoin yhtiö voi vuokrata yhtiön hallinnassa olevat parkkipaikat kenelle tahtoo, eivätkä ne silloin ole kaikkien käytössä.
Yhtiö voi myös vuokrata yhtiön hallinnassa olevan liikehuoneiston vuokralaiselle ja silloin se on vain vuokralaisen käytössä - ei kaikkien osakkaiden jne.
Ja lopuksi kaikki yhtiössä oleva omaisuus on yhtiön omaisuutta - osakkaalla voi olla vain hallintaoikeus siihen. Hän ei silti suoranaisesti omista esim. yhtiössä olevia lämpöpattereita muuten kuin välillisesti yhtiön kautta. Tosin tuo lienee vain lipsahdus välittäjän sanamuodoissa, varmasti hän välittäjänä tämän tiesikin.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Ja taas ammuttu kokkolassa
Kokkolaisilta pitäisi kerätä pois kaikki ampumaset, keittiöveitset ja kaikki mikä vähänkään paukku ja on terävä.525280- 813870
Helena Koivu on äiti
Mitä hyötyä on Mikko Koivulla kohdella LASTENSA äitiä huonosti . Vie lapset tutuista ympyröistä pois . Lasten kodista.3222275Milli-helenalla ongelmia
Suomen virkavallan kanssa. Eipä ole ihme kun on etsintäkuullutettu jenkkilässäkin. Vähiin käy oleskelupaikat virottarell2661912Kuinka kauan
Olet ollut kaivattuusi ihastunut/rakastunut? Tajusitko tunteesi heti, vai syventyivätkö ne hitaasti?1171788Kun näen sinut
tulen iloiseksi. Tuskin uskallan katsoa sinua, herätät minussa niin paljon tunteita. En tunne sinua hyvin, mutta jotain561362Ja taas kerran hallinto-oikeus että pieleen meni
Hallinto-oikeus kumosi kunnanhallituksen päätöksen vuokratalojen pääomituksesta. https://sysmad10.oncloudos.com/cgi/DREQ951290- 701232
Löydänköhän koskaan
Sunlaista herkkää tunteellista joka jumaloi mua. Tuskin. Siksi harmittaa että asiat meni näin 🥲1331197Purra saksii taas. Hän on mielipuuhassaan.
Nyt hän leikkaa hyvinvointialueiltamme kymmeniä miljoonia. Sotea romutetaan tylysti. Terveydenhoitoamme kurjistetaan. ht2951172