Pohkeista & hevosen ohjaamisesta

astgeryadsf

Tänä vkloppuna pääsen poikkeuksellisesti tunnille kahtena peräkkäisenä päivänä, joten vinkkejä kyselisin, jotta saisin tunneista mahdollisimman paljon irti. (:

Ohjaamisesta: hevosenhan pitäisi periaatteessa kävellä eteenpäin niin kauan, kunnes pyydän sitä kääntymään, mutta kulmissa tuntiratsu rupeaa poikkeuksetta aina oikomaan. Jos saa käytettyä napakasti sisäpohjetta ja/tai jotain johtavan ohjasotteen tyylistä tapaa ohjata se paremmin kulmaan (siirrän ulkokättä aavistuksen sivulle, kuitenkin sen verran kevyesti, ettei hevonen siltikään asetu tai taivu). Tiedän, että tämä nyt ei mikään paras tapa ole, joten osaisiko kukaan vinkata mitään parempaa tyyliä?

Ravissa se on sitten jo paljon vaikeampaa, vaikka sitä sisäpohjetta käyttäisikin napakammin. Se saattaa mennä vähän paremmin kulmaan, mutta oikoo yhä aika hävyttömästi. Mitä vinkkejä tähän voisi antaa ja miten kokeneemmat ratsastajat itse toimisitte tässä tilanteessa, ajatellen, että joudutte samalla ottamaan huomioon muut ratsukot? (vähän vaikea siinä sitten pysähtyä ja ratsastaa se kulma ihan perusteellisesti)

Tietty siinä on niin monia asioita mitkä vaikuttavat, mutta opetustuntiolosuhteita ajatellen tarvitsisin jotain vinkkejä, joita voisi hyödyntää. Toki syynä voi myös olla, että hevonen ei vain ota apujani tosissaan, mutta se olisi jotenkin ristiriitaista, kun alkutunnista se kuitenkin kuuntelee pohjetta ja istuntaa hyvin herkästi pysähdyksissä sekä paikanvaihdoissa.

12

1910

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ratsastaja

      Itse ainakin ravissa jos heppa oikoo kulmia kertatoisensaperään alan käyttämään sisäpohjetta napakammin jo ennen kulmaa ja apuna ulko-ohjaa, jos heppa ei kuuntele pohjetta.

    • apuahevosteluun

      Aloita kulmaan ratsastaminen ajoissa. Koska tiedät, että hevonen oikoo, pystyt valmistautumaan siihen ja välttämään sen. Ihmeitä ei silti tapahdu heti ensimmäisillä kerroilla - ratsastuskoulujen hevoset ovat usein ns. turtuneet pohjeavuille, jolloin pohkeilla rummuttaminen ei ole ratkaisu (ei sen kyllä muissakaan tapauksissa pitäisi olla!).

      Ratsasta koko tunti hieman tavallista pyöreämmin, suoralla uralla voit välillä taivuttaa vähän sisällepäin sisäpohkeen ympärille (kaulan ei tarvitse kääntyä, ainoastaan että näät hieman hevosen sisäsilmäkulmaa). Jos tehtävänä on ratsastaa ympyrää, volttia tai muuta pyöreälinjaista muotoa, taivuta hevosta reilusti sisällepäin. Muista aina, että taivuttaminen ja pohkeen ympärille ratsastaminen ei tapahdu ohjasta kääntämällä, vaan hevoselle on annettava tarpeellinen, pehmeä ohjastuki (= hyvä tuntuma) ja pohjetta painettava kylkeen. Pohkeen ei pidä toimia kokoaikaisesti, vaan paine ja rentoutus, paine ja rentoutus - tyylillä. Samanaikaisesti on vahdittava ulkolapaa, jotta hevonen ei lähde sisäpohkeen vaikutuksesta ulkopohjetta vasten. Mikäli näin käy, suoristat hevosen runkoa hieman ulkopohkeella painamalla ratsastaen kohti sisäohjaa.

      Muista ratsastaa hevosta samanaikaisesti eteenpäin niin, että se toimii omalla moottorilla ja jalat venyy vatsan alle. Tunnin loppupuolella hevonen voi jo vähän rentoutua ja saada sitä pyöreyttä liikerataansa. Muista kuitenkin olla varovainen sisäpohkeen kanssa, käytä sitä napakasti muutaman kerran (älä paukuttele jatkuvalla syötöllä epämääräisesti). Sisäpohkeen tueksi voi ottaa raipan, jolla napauttaa sisäpohkeen taakse (ei takamukseen!), mikäli pelkkä pohjeapu ei riitä. Raippaakin pitää käyttää kohtuudella pienenä napautuksena, ei kokoaikaisena hakkaamisena.

      KYSY LISÄÄ: [email protected], autan mielelläni. :)

    • astgeryadsf

      Kiitoksia paljon vinkeistä!

      Ratsastaisin äärimmäisen mielelläni mahdollisimman hienovaraisilla avuilla, mutta sen estävät tuntihevosen turtuneisuus ja ennen kaikkea aloittelijana ratsastustaitojeni hiomattomuus, ettei se hevosen kanssa työskentely ole luonnollisestikaan vielä mitään huipputasoa (en nyt tarkoita, että turvaudun siihen "potkimiseen", vaan sitä, että samalla kun puristan kevyesti pohjetta, muu kroppa saattaa jännittyä joka on ristiriitaista, jne. muita virheitä).

      Yritän joka tapauksessa hyödyntää näitä vinkkejä huomisen tunnilla ! :)

    • astgeryadsf

      (Pahoittelen kun kyselen vielä tätä kautta, mutta tuli tällaisia nopeita juttuja mieleen):

      Kun puristan pohkeella ihan kevyestikin, käy yleensä niin, että kantapää lähtee nousemaan ja varpaat osoittamaan alas, joka haittaa lähinnä ravatessa. Käytänköhän jotenkin vääriä lihaksia, voiko pohjekontakti hevoseen olla huono (olen pitkäjalkainen) vai onko siinä tarkoitus sitten vaan korjata jalan asento heti jälkeen?

    • Onko istuntasi kunnossa? Jos nojaat vähänkään eteenpäin, käy helposti juuri niin kuin kuvailit, eli varpaat painuvat alas päin - yleensä siksi, että etujoja saa jalat siirtymään taaksepäin, mikä väkisinkin painaa varpaat alas. Eli muista pitää kevyt takanoja, niin jalkasi pysyvät paremmin oikeassa asennossa.

      Jos taas varpaasi painuvat siksi että nilkkasi oikenee pohkeita antessasi, niin yritä pitää se tietoisuudessasi. Keskity nilkkoihisi kun annat pohkeita ja muista, että varpaiden ei kuulu missään vaiheessa painua alas.

      Voi tuntua vaikealta vielä tässä vaiheessa, mutta tilanne korjaantuu harjoituksen myötä, jos vain opettajasi jaksaa sinulle siitä huomautella.

    • mlla1

      En viitsinyt aloittaa kokonaan uutta, joten Osaako kukaan auttaa?
      Ongelmani on, että kevennän ravia aika korkealle. Oon kuullut, että takamus nousee satulasta vaan vähän kun kevennetään oikein ( jotain sanomalehden paksuuden verran), mutta tuntuu että menisin aika paljon ylemmäs. Pitääkö siinä vaan itse omilla jalkalihaksilla " laittaa vastaan"? olen yrittänyt sellaistakin, mutta en tiedä, onko se oikein, kun se ei sitten edistä sitä, että hevosen selässä pitäisi olla rentona ja jäntevänä.
      olen aloittanut vähän ennen kuin täytin 14, enkä ole ihan vielä ratsastanut täyttä vuotta ja tuntuu, että olisin hirveän jäljessä..

    • mlla1

      Niin ja yks juttu vielä: kun luen netistä, että hevonen asetetaan/taivutetaan sisäpohkeella sisälle, niin miten se tarkalleen ottaen tapahtuu, tai miten hevonen erottaa, pyytääkö sisäpohje sitä taipumaan sisäpohkeen ympäri vai kääntymään ulos päin? Vai onko tarkoitus pitää vaan sisäpohje normaalilla paikallaan ja puristaa ulkopohjetta vähän, jolloin hevonen taipuu sisäpohkeen "ympärille"?

      • hepuksinija

        Taivutus sisäpohkeen ympärille tapahtuu (ainakin meillä) näin:
        Sisäpohje aavistuksen eteenpäin ja pieni pidäte sisä ojalla. Ulkopohje voi olla vähän takana, että koko keho "taipuu". :)


      • mlla1
        hepuksinija kirjoitti:

        Taivutus sisäpohkeen ympärille tapahtuu (ainakin meillä) näin:
        Sisäpohje aavistuksen eteenpäin ja pieni pidäte sisä ojalla. Ulkopohje voi olla vähän takana, että koko keho "taipuu". :)

        ahaa, saatoin nyt tajuta jotenkin paremmin :D
        mutta kun käännetään sisäpohkeen ympäri, niin onko sisäphje vaan siinä paikallaan vai puristaako se yhtään? Jos se puristaa, niin mistä hevonen erottaa, pyydetäänkö sitä kääntymään vastakkaiseen suuntaan vai asettumaan sen puristuksen suuntaan? tai sitten olen vaan käsittänyt aika väärin.

        Ja kiitos myös paljon lampinajadille! kokeilen ensi tunnilla ottaa huomioon noita juttuja :)


    • Älä suotta ole huolissasi kevennyksestä. Ei ole epätavallista, että vuoden verran ratsastaneet joko liioittelevat liikkeitään hevosen selässä tai ne jäävät liiankin heikoiksi. Vähäeleisen mutta tehokkaan ratsastuksen oppii ajan kanssa harjoituksen myötä, tai sitten yksityistunneilla, jos siihen on varaa.

      Totean myös, että näkemättä on mahdotonta sanoa, nousetko satulasta liikaa vai tuntuuko sinusta vain siltä. Omilla jaloilla sitä joka tapauksessa säädellään kuinka paljon satulasta noustaan, mutta on opettajan asia katsoa, että se tapahtuu oikein. Jos asia vaivaa, kannattaa kysyä siitä opettajaltasi, niin hän voi kiinnittää siihen erityistä huomiota seuraavilla tunneilla. Myös rentoutumisen oppii ajan kanssa, sitten kun hevosen liikkeet tulevat kunnolla tutuiksi ja niihin alkaa olla helpompi mukautua. Loppujen lopuksi, vuodessa on vain 52 viikkoa, joten jos vuoden käy tunneilla kerran viikossa, se on yhteen lasketussa ajassa vain pari päivää - ei kovin paljon sillä tavalla ajatellen.

      Ja yksi asia mikä tuli mieleen, että ovatko jalustimesi sopivan pituiset? Jos kantapääsi pysyvät alhaalla ja nouset silti liian korkealle, voisit kokeilla pidentää jalustimia reijällä tai parilla ja kokeilla tuntuuko yhtään paremmalta. Mutta muista, että haarovälisi ei saa osua satulaan kun nouset. Jos niin käy, jalustimet ovat liian pitkät.

      Taivutus taitaa olla opettaja kohtaista miten kukin opettaa. Minut opetettiin siten, että sisäohja asettaa sisään ja ulko-ohja tukee ettei pää käänny liikaa, sisäpohje pysyy paikallaan ja pitää hevosen sopivalla kehällä, ja ulkopohje huolehtii siitä, ettei hevonen ala puskea lapa edellä ulos tai lähde väistämään takapäällään. Jos takapää uhkaa karata, ulkopohje siirtyy hieman taaemmas ja painaa sen takaisin, ja palaa sen jälkeen omalle paikalleen.

      Ja jos hevosen on tarkoitus taipua, pelataan pohkeilla ja ohjilla, mutta jos tarkoitus on kääntää hevosta kunnolla, sitten käytetään myös istuntaa (painoapua) ja puristetaan koko jalalla, ei pelkällä pohkeella. Riippuu pitkälti hevosen koulutustasostakin, miten se merkit ymmärtää, mutta näin meillä oli, ja samalla tavalla olen ratsastanut muillakin hevosilla ajan mittaan.

      Mutta kuten sanottu, tapoja on monia.

    • astgeryadsf

      Syy on todennäköisesti siinä, että jalka oikenee varpaat edellä alas kun annan pohjetta, sitä tuppaa tapahtumaan vaikka istuntani olisikin hyvin.

      Tässä vielä jotain pikkukysymyksiä, jotka pulpahtivat mieleen:

      - Jos joudun hidastamaan ravista käyntiin, käy aika usein niin, että heilahdan eteenpäin hevosen kaulaa kohti, joka ei ole hyvä juttu. Auttaako siihen esim. kantapäiden painaminen alas ja painopisteen pitäminen siellä?

      - Tänään sain myös ratsastettua kulmat ihan hyvin, mutta heti kun siirryttiin ravaamaan, muuttuivat kulmat sellaiseksi väännöksi, että hevonen vaan puskee sisäpohkeeni läpi. Ei yleensä auta vaikka kuinka yrittäisi, se seuraa sitä pyöreäreunaista uraa, saattaa ehkä vähän liikahtaa lähemmäs kulmaan mutta edelleen ei mene kunnolla. Opettaja hokee vaan sitä sisäpohje-ulko-ohja -komboa, mutta se kentän laidassa huutelu ei paljoa auta, joten en tiedä, onko pohjimmainen syy hevosessa (turtunut/automaatti) vai ratsastajassa, että edelleen tekee jotain väärin.

    • AUTTAJA :D

      Voit testata just siirtämällä ulkokättä sivulle ja nostat sisäkättä reippaasti ylös päin (ei kuitenkaan harjan yli) , ja napakammin sisäpohjetta ennen kulmaa ja kulmassa! :) Oon huomannu ite et toi sisäkäden nostaminen ylöspäin auttaa eniten!! :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miten voit manipuloida katsojalukuja?

      Palstatrolli ja väsynyttä sontaa palstalle suoltava Varmakkakkiainen on viime aikoina vedonnot siihen, että hänen ketjuj
      Ateismi
      28
      2659
    2. KRP alkaa tutkia Ulvilan murhaa

      Jokohan nyt löydetään riittävä näyttö Annelin tuomitsemiseen miehensä murhasta tai taposta.
      Henkirikokset
      95
      1638
    3. Onkohan tämä jotain elämää suurempaa

      Vai olenko kehitellyt nämä tunteet vain omassa pääkopassani. Tunne kyllä sanoo että jotain tässä on.. Toivottavasti et m
      Ikävä
      38
      1568
    4. Oletteko naiset huomanneet sellaista asiaa

      että vaikka miehiä tulee ja menee ja hakeutuu seuraanne mitä viehättävämpiä olette niin sitä enemmän itseasiassa te olet
      Naisen logiikka
      66
      1543
    5. Nainen sä olet

      arvokas muista se. Yritän pitää pienen kontaktin yllä vaikka turhaahan tämä on. Toivottavasti joulu meni hyvin ja otat r
      Ikävä
      77
      1339
    6. Kuinka paljon

      Olet tutustunut kaivattusi arvomaailmaan?
      Ikävä
      117
      1234
    7. Missä paikassa ja minkälaisessa tilanteessa

      Olit silloin kun tajusit ihastuneesi häneen?
      Ikävä
      85
      1090
    8. Oon vähän pettynyt

      Suhun mies. Luulin, että haluat mut ja juokset paljasjaloin kilpaa savannilla leijjonien ja sarvikuonojen ohi saadaksesi
      Ikävä
      109
      1073
    9. Onko Estlink-2 kaapeli lainkaan vaurioitunut?

      Vai onko kyseessä Naton operaatio Venäjän ns. varjolaivaston pysäyttämiseksi, ja kaapelivaurio vain simuloitu.
      Maailman menoa
      249
      1063
    10. En ole häneltä kylläkään koskaan nähnyt sellaista

      Tottakai jos hän olisi jonkunlaisen selvän eleen tai jonkun jutun näyttänyt, että häntä kiinnostaakin niin tietenkin si
      Ikävä
      3
      1054
    Aihe