Aihealueet

Listaukset

  Kolonoskopia ja kivut

  laika

  Kävin eilen kolonoskopiassa, joka oli ainakin minulle aivan hirveä kokemus. Kivut olivat jotain sellaista mitä en ole koskaan kokenut. Onneksi ystävälliset sairaanhoitajat pitivät kädestä kiinni :) Muutama tuttunikin on käynyt läpi saman operaation ja heillä ei ollut juuri kipuja lainkaan, eli riippunee hyvin pitkään suoliston "muodosta" (Minulla suolet tosi pahoilla mutkilla)
  Kysyisin nyt vastaavan operaation läpikäyneiltä, kuinka kauan vatsa on arkana? Mulla on vatsa vielä todella arka, pystyn olemaan vain tietyissä asennoissa. Ei puhettakaan, että töihin voisin tänään mennä.

  58

  6998

   Vastaukset

   • Minulla itse kolonoskopia onnistui todella helpolla. Toki jotain tunsin itse tutkimuksen aikana - yhdessä kohtaa voisi jopa puhua kivustakin, mutta tutkimus oli paljon helpompi mitä olin etukäteen olettanut.

    Ja mittän kipuja ei jälkeenpäin ollut, ainoastaan puolisen päivää oli normaalia enemmän ilmaa suolistossa. Aamusta olin tutkimuksessa ja seuraavana päivänä töissä. Samanakin päivänä olisin toki voinut jo töihin mennä, mutta se "ilman ulospurputtelu" oli kyllä sen verran kuuluvaa, että häveliäänä ihmisenä katsoin paremmaksi olla lopun päivää kotosalla.

   • Minulle kolonoskopia oli todella tuskallinen kokemus. Huutamiseksihan se meni, kun sattui niin paljon. Minäkin olen kuullut, että kaikista se ei tunnu yhtä pahalta.

    Tähystys oli aamulla ja suolisto oli hellän tuntuinen vielä saman päivän ajan. Tähystyksestä pois tullessa olo oli tuskainen, mutta helpotti, kun päivän ajan rupsutteli ilmaa pois. Seuraavana ei tuntemuksia enää ollut.

    Jos joskus moiseen toimenpiteeseen vielä toiste joutuu, pyydän kipulääkitystä. Vatsalaukun tähystys oli kolonoskopiaan verrattuna nannaa!

   • ... siitäkin miten taitava lääkäri on tekemässä tutkimusta. Hyvä lääkäri ei runno vaan etenee varoen ja juttelee potilaalle tutkimuksen aikana laukaisten näin jännitystä. Mitä rennompana olet, sitä helpommin homma onnistuu. Jos jäkittää kovin, on ogelmia tiedossa.

    Itsellä tehty sekä sigmaskopia (paksusuolen alaosan tutkimus) sekä kolonoskopia (koko paksusuolen ja ohutsuolen alaosan tutkimus). Eka kerralla, vaikka tuon sigmaskopian olisi pitänyt olla helpompi tutkimus, oli kokemus aika kivulias, mutta toisella kerralla yllättäen kolonoskopia olikin aika iisi juttu.

    Luulen että eka kerralla lekuri (eri tekijät eri kerroilla) oli kokemattomampi ja pummpasi liikaa CO2 (hiilidioksidia) suoleen aiheuttaen kipua. Toisella kerralla lääkäri oli tosi pätevä ja kertoi koko ajan missä mennään ja pyysi huomauttamaan jos sattuu. Sain jopa tarkkailla omaa "sisäistä kauneuttani" tv-ruudulta jossa koko komeus näkyi, varsin mielenkiintoista. Kipulääkettäkin olisin saanut, mutta koska tutkimus ei ollut kivulias, en sitä ottanut.

    Neuvon kaikkia jotka kyseiseen tutkimukseen ovat menossa: älkää turhaan jännittäkö, ottakaa rennosti, ei siihen kuole! Tutkimuksen jälkeen on helpottunut olo, omasta terveydestähän siinä on kyse.

    • Minä pyysin kipulääkettä ennen toimenpidettä ja toimenpiteen aikana, en saanut! Tänään vasta olen ollut suht kivuttomassa olotilassa, vieläkin vatsa on kyllä vähän arka. Ehkä lääkärini ei sitten ollut kokenut tekijä, en tiedä. Illalla kolonoskopian jälkeen nousi vielä korkea kuume, mikä oli aamulla jo kyllä laskenut. Kuten sanoin jo aikaisemmin, tähän asti elämäni kivuliain kokemus.


    • laika kirjoitti:

     Minä pyysin kipulääkettä ennen toimenpidettä ja toimenpiteen aikana, en saanut! Tänään vasta olen ollut suht kivuttomassa olotilassa, vieläkin vatsa on kyllä vähän arka. Ehkä lääkärini ei sitten ollut kokenut tekijä, en tiedä. Illalla kolonoskopian jälkeen nousi vielä korkea kuume, mikä oli aamulla jo kyllä laskenut. Kuten sanoin jo aikaisemmin, tähän asti elämäni kivuliain kokemus.

     Minulle tehtiin kaksi vuotta sitten kyseinen operaatio ja se sattui niin helvetisti. Synnyttäminenkään ei ollut niin kivuliasta. Minulla jäi toimenpide kesken juuri sen takia , kun meinas taju lähtee. minullekkin sanottiin, että suolta on tosi paljon ja "mutkilla". En tajunnut silloin kysellä jatkotoimista, sen muistan, että se lääkäri kehotti käyttämään kuituja. Mulla on ongelmana laiska suoli. Voi mennä neljä päivää, ettei toimi. Ja se on tosi kurjaa. Olen suunnitellut meneväni uudelleen lääkäriin ja pyytää jotain muuta konstia, että suolen loppuosakin saatais tutkittua.Onko kenelläkään kokemuksia suolen lyhennysleikkauksesta? Se taitaa olla mun kohdalla ainoa helpotus tähän ongelmaan.


    • maia kirjoitti:

     Minulle tehtiin kaksi vuotta sitten kyseinen operaatio ja se sattui niin helvetisti. Synnyttäminenkään ei ollut niin kivuliasta. Minulla jäi toimenpide kesken juuri sen takia , kun meinas taju lähtee. minullekkin sanottiin, että suolta on tosi paljon ja "mutkilla". En tajunnut silloin kysellä jatkotoimista, sen muistan, että se lääkäri kehotti käyttämään kuituja. Mulla on ongelmana laiska suoli. Voi mennä neljä päivää, ettei toimi. Ja se on tosi kurjaa. Olen suunnitellut meneväni uudelleen lääkäriin ja pyytää jotain muuta konstia, että suolen loppuosakin saatais tutkittua.Onko kenelläkään kokemuksia suolen lyhennysleikkauksesta? Se taitaa olla mun kohdalla ainoa helpotus tähän ongelmaan.

     Olen menossa ohutsuolen lyhennys leikkaukseen, toimimattoman, ja ylipitkän ohutsuolen vuoksi, joka ei oikein koskaan ole toiminut kunnolla. Olen koittanut kaikki litkut, höysteet, primperanit, ym. mikään ei auta. Ummetusta jatkuvasti, tai välillä ripulikausia, jatkuen viikkoja, hirveitä vatsakramppeja, tuskia, jotka säteilevät nivusiin vatsanpohjaan, jopa jalkaan saakka. Kahdessa viimeisessä tähystyksessä, kivuntakia taju kankaalle, viimein nukutuksessa onnistui, tämän viimeisen nukutuksessa tehdyn tähystyksen jälkeen on ollut 6- viikkoa oikea puoli kipeä, ei meinaa päästä sängystä ylös, muuten kuin käsillä auttamalla. Haluaisin kysyä onko, jollain kokemusta leikkauksesta, ja kuinka pitkään toipumiseen meni.


   • Mulle tehtiin viime kesänä kolonoskopia, aluksi toimenpide ei sattunut ollenkaan, sitten kuitenkin alkoi sattua niin saa....sti, lääkäri huomasi että tuskat ihan hirveet. Samantien hoitsu laittoi kanyylin käteen ja lääkitys alkoi samantien auttaa. Loppututkimuksesta en sitten muistakkaan mitään vasta kun lääkäri ilmoitti että ohi on, voi lähteä kotiin hakijan kanssa. Soitin mieheni hakemaan ja pari tuntia meni ilmavaivojen kanssa. Täytyy sanoa että kokemuksena ei ollut paha, erittäin asiantuntevat ihmiset, tiesivät tosiaan ilman kitinää että lääkitystä tarvitaan. Illalla olin kuin en olisi tutkimuksissa ollutkaan, mutta söin kuitenkin vain vatsaystävällisiä ruokia varmuuden vuoksi.

   • Mulla oli tänään kolonoskopia. Olin jo etukäteen päättänyt, että koitan pärjätä ilman kipulääkkeitä. Siinä sitten ilmottautuessa hoitsu lukee, että sulle on sitten määrännyt lääkäri kanyylin vas. käteen kipulääkettä varten. Olin vaan, että mitä? Onko ne mut sekottanut toiseen potilaaseen? Suostuin kuitenkin siihen. Ja onneksi suistuin. Aluksi ei mitään tuntunut. Jännitti vaan ihan pirusti. No sitten oletettavasti (en katsonut) mutkakohdissa sattui ihan helvetisti! Tuntui, että järki lähtee ja oksennus oli lähellä. Niin paljon sattui. Ja taisin siinä pari kyyneltäkin tirauttaa, kun niin pirusti sattui. Koskaan en ole tämmöistä kipua kokenut. Toimenpiteen jälkeen mun piti jäädä 2h vielä tk:hon lääkkeiden takia, kun mulla ei ollut saattajaa mukana. Nyt ihan pirun kipeä maha, kun sitä ilmaa on niissä suolen mutkissa, mutta ne ei lähde pois.. :S

   • No mulle tehtiin tänään, eikä ollut kummoinen juttu. Meni noin 15min, eikä sattunut kertaakaan. Hieman epämiellyttävältä tuntui, mutta siinä kaikki. Ei tarjottu enkä pyytänyt kipulääkettä. Ei kannata turhaan hermoilla ja pelätä.

    • Näin on, itsekkin lääkkeettä selvinnyt pienellä siedettävällä kivulla, mutta täällä vain tuntuu kuin kaikki pelottelisivat ja aivan turhaa!!


    • koettu kirjoitti:

     Näin on, itsekkin lääkkeettä selvinnyt pienellä siedettävällä kivulla, mutta täällä vain tuntuu kuin kaikki pelottelisivat ja aivan turhaa!!

     Joo, lueskelin näitä juttuja ja toisille oli sattunut ihan helvetisti, kun toiset taas ei pitäneet juuri minään. Aattelin ettei se nyt niin hirveätä voi olla ja siksipä en edes pelännyt tutkimusta, Sama juttu kun menin gastroskopiaan. Mieluummin menen kumpaan tahansa uudestaan, kuin hammaslääkärin porattavaksi ilman puudutusta :)


    • Täällä vanhoja kirjoituksia mutta olin ensimmäistä kertaa ja viimeisen myös. Pitäisi ilman muuta olla kanyyli ja vahva lääkitys tai nukutus tarjolla. Kokemuksena aivan kamala. Pari päivää kotona myös kipuja ja lämpöä. En mene enään jos ei nukuteta. Kivun takia jäi vähän kesken. En käsitä että säästösyistä ei saa mahdollisuutta kivun poistoon. Pelkkä särkylääke ei riitä mihinkään. Kysyin hoitajilta ja lääkäriltä onko teille tehty, ei ollut. Sanoin että kokeilkaa niin tiedätte.


   • Onnittelut niille, joille kolonoskopia on kivuton pikkujuttu. Minulle toimenpide oli aivan hirveä kokemus. Kipulääkitys oli luokkaa aspiriini kielen alle ja lääkäri oli täysin tunnekylmä robotti, joka ei edes esitellyt itseään ennen kuin kävi käsiksi ahteriini.
    Seurasin tutkimusta näytöltä sen kuin tuskiltani pystyin, mutta lääkäri ei vaivautunut edes vastaamaan kysymyksiini. Mumisi vain jotain vieressä seisoneelle opisKEijalle, jonka läsnäoloon ei minulta kysytty mielipidettä edes muodollisesti.
    Tutkimuksessa löytyi polyyppi, jota ei kuitenkaan poistettu vaan sitä otettiin vain näyte. Toimenpiteen jälkeen olin niin shokissa, etten pysynyt jaloillani. Ja siihen lääkäri vielä tokaisi, että varmaan joudutaan tekemään uusi tähystys. VOI HELVETTI, MITÄ POTILAAN ALIARVIOINTIA

    • Voi sentään : (((((((((( Sait peukun myös, mutta laihojahan nämä lohdut ovat.


   • Itselläni kaksi kokemusta. Ensimmäinen kokemus oli, että sattu niin kovasti että huusin niin että käytävään kuuluu. Seuraavalla kerralla pelkäsin kuollakseni ja lääkäri antoi todella vahvoja kipulääkkeitä (jotain sitä samaa ainetta mitä niissä laastareissa on) ja meni oikein hienosti. Höpöttelin vaan sairaanhoitajan kanssa mukavia kun lääke vaikutti eikä sattunut yhtään. :)
    Sitten kun taas seuraavalla kerralla joutuu käymään, vaadin näitä samoja lääkkeitä. En mitään mietoja mitä ekalla kerralla antoivat.

   • Pierkää!

   • Olen kaksi kertaa ollut tähystyksessä, ensimmäinen kerta meni pienillä kivuilla, mutta toinen kerta oli niin kamala että oli taju lähteä. Minulla on korkea kipukynnys, mutta jostain syystä tuo tähystys oli niin kivulias, että pyydän nyt, kun kolmannen kerran joudun tuohon tähystettäväksi, lääkityksen.

    Kiitos vaan tuosta "viisaasta" neuvosta: pierkää.

    • Kävin muutama viikko sitten tähystyksessä ja minulle se ei ollut ollenkaan karmea kokemus. Yksilöllistä on miten sen kokee. Kipuja ei ollut ollenkaan ja pelko oli aivan turha. Tässä vähän lohtua operaatioon menijöille.


    • Itse kävin kolonoskopiassa tänään. Minulle kerrottiin suoltani olevan erityisen pitkästi. Tämä ehkä ainakin osittain selittää kokemani kivut. Ilmaa päästelin ulos aina, kun vain sain tulemaan. Silti muutaman kerran sattui todella paljon. Etukäteen arvelin, etten lääkitystä tarvitse, siksi en ottanut sitä. En ole erityisen kipuherkkä, olen esim. synnyttänyt kaksi viidestä lapsestani täysin luomusti ilman mitään kivunlievitystä. Tällä yritän sanoa, ettei pelkkä reipas asenne ratkaise kolonoskopian kivuliaisuutta/kivuttomuutta. Tottakai asenteella voi vaikuttaa tiettyyn pisteeseen saakka, mutta loppujen lopuksi jokaisen ihmisen anatomia on omanlaisensa ja sillä seikalla on ymmärtääkseni iso merkitys tässä asiassa.


   • Ei kummoinen operaatio,minulle tehty useita kertoja (kymmeniä) Colitis Ulcerosan takia.

   • Olen menossa huomenna paksusuolen tähystykseen japotilasohjeessa lukee: ''tutkimuksessa taipuisalla tähystysputkella katsotaan koko paksusuoli peräaukosta ohutsuolen loppuun saakka''. Tarkoittaako se, että pelkkä paksusuoli tähystetään vai paksusuoli JA ohutsuoli?

   • Paksusuoli tähystetään sinne asti minne sitä riittää, ei siis ohutsuolta. Loppuun saakka tarkoittaa paksusuolen loppuun saakka (jos siis sinne asti päästään ilman kovia kipuja ja ilman muuta ongelmaa), lähelle ohutsuolen loppupäätä. Colon = paksusuoli

   • Aivan kauhea kokemus. Tuskainen olo ja perse pystyssä täysin tuntemattomille ihmisille! Ei päästy edes ohutsuolen lähelle ja rauhottavaa ei saatu laitettua kun hoitaja ei löytäny suonta.

    Tämänhän saa nukutuksessakin jos pelottaa mutta jos herää huonosti nukutuksista niin en suosittele.

    Mietin vaan että voisivat ottaa käyttöön tuon kapselikameran useammassa sairaalassa ja kehittää sitä putkea pehmeämmäksi niin kivutkin vähenisi!

    Liikaa vaadittuko kehitys?

   • Humautuksessa olin Turunmaassa ja kyllä se silti sattui..Ei kylläkään niin paha kipu kuin kuvittelin olevan..Jälkeenpäin maha oli todella arka vielä kaksi päivää..Nyt alkaa helpottamaan..Eikä siinä muu auta kun haluaa saada selville mikä siellä suolistossa oikein vaivaa?? Itsellä ei mitään löytynyt muuta kuin ärtyneen paksusuolen oireyhtymä..Onneksi...

   • Kipulääkettä ja rauhoittavaa sain suoneen, mutta oli silti elämäni hirvein kokemus, tuskat olivat aivan kammottavat. Huusin tuskissani ja lääkärikin sanoi, että oli vaikea suoli tutkittavaksi. Maha oli turvonnut ja arka vielä seuraavanakin aamuna, mutta sitten helpotti.

    Edelliselle kommentoijalle: ärtyneen paksusuolen oireyhtymää ei voi löytää... Se todetaan niin, että suljetaan kaikki muut vaihtoehdot pois.

   • Itse olin kyseisessä topimenpiteessä ja ei pahemmin sattunut, hieman mutkissa tuntui venytyskipua, se siitä. Minua peloteltiin paljon tästä toimenpiteestä ja ihan turhaan. Kokemus on aina yksilöllinen, ei saisi pelotella koskaan toista.

   • Pitkien ripulointi jaksojen jälkeen kahdesti tehty toimenpide. Ensimmäinen kerta meni hyvin, eihän se mukavaa ollu. Seurailin näytöltä mitä siellä näkyy ja ihmettelin kuinka putki ja valo paistoi läpi vatsan. Toinen kerta oli keskiviikkona, sattui ihan saatanasti, huusin kivusta, vedet valui silmistä ja taju oli lähteä. Sain lääkityksen kesken toimenpiteen, auttoi vähäisen. Nyt perjantain vastaisena yönä en saa nukutuksi kivuiltani, selkä ja vatsa kipeenä. Jäi kammo, toivottavasti ei ole enää ikinä tarvetta toimenpiteelle.

   • Itselleni tehty kolonoskopia kahdesti. Ensimmäisellä kerralla terveyskeskuksessa, toisella kerralla paikallisessa keskussairaalassa. Kokemukset olivat melko erilaiset.

    Terveyskeskuksen lääkäri oli kokematon ja laitteet vanhoja. Kipu oli jotain sanoinkuvaamatonta. Tuntui, että suoli räjähtää, erityisesti kolonoskoopin vienti sigmasuolen läpi, laskevan ja poikittaisen paksusuolen sekä nousevan ja poikittaisen paksusuolen mutkat olivat todellista helvettiä. Ensimmäisessä tähystyksessä ns. "maksan mutkasta" ei päästy läpi puolen tunnin yrittämisenkään jälkeen, jolloin tuppisuuna ja kysymyksiin vastaamattomana istunut lääkäri viimein lopetti kidutuksen. Lääkityksestä kysyessäni vastaus oli ehdoton ei. En ymmärrä miksi.

    Toisella kerralla paikallisessa keskussairaalassa kokemus oli hieman parempi, sillä sain etukäteislääkityksen (joka tosin annetaan vasta toimenpiteen alkaessa, sillä suoneen annettuna lääkkeet vaikuttavat nopeasti ja myös niiden vaikutus lakkaa suhteellisen nopeasti). Esilääkkeenä sain rauhoittavaa ja rentouttavaa midatsolaamia ja kipuun fentanyyliä. Itse toimenpiteen alku oli taas todella kivulias, siis _todella kivulias_ huolimatta lääkityksestä, mutta sitten nukahdin tai tajunnan tasoni laski niin alas, että heräsin vasta kun kolonoskoppia survottiin maksan mutkasta läpi - ja siinä onnistuttiin.

    Nyt toimenpiteestä on kulunut reilu vuorokausi ja oikea alavatsa on todella kipeä. Pientä kuumetta on nostanut, ja aion mennä ensiapuun heti, jos kipu kovenee tai kuume nousee. Mitään jälkiseurantaa tai ohjeita mahdollisten kipujen tms. varalle en saanut. En myöskään ohjetta siitä, mitä tähystyksen jälkeen saa syödä. Näin vinkkinä tähän tutkimukseen joutuville voin sanoa, että vaatikaa lääkitys. Se auttaa. Toinen on, että piereskelkää koko tutkimuksen ajan niin paljon kuin kykenette. Eli kaasua vaan lekurin naamalle, heillä on muoviessut ja suojat ja he ovat jo kaiken nähneet. Sedatoituna tosin piereskely jää tekemättä, joten tähystyksen jälkeen mahassa on sankotolkulla ilmaa, jonka pois saaminen on ainakin itselleni ollut todella vaikeaa ja kesti viimeisellä kerralla lähes 12 tuntia. Itse en menisi kolonoskopiaan, ellei se ole todella välttämätöntä. Useimmiten se ikävä kyllä on, sillä kapselikameraa lukuun ottamatta suolta ei näe sisältä mitenkään.

   • Luin kokemuksianne,ja minua hirvittää.Pitäisi viedä 89v.vanha äitini kolonoskopiaan,mahtaneeko kestää sitä,,,

    • Itselleni tehtiin kevyessä nukutuksessa eka gastroskopia ja heti perään kolonoskopia. SUOSITTELEN!! Ei mitään kipuja ja ainoa muistikuva ku anestesialääkäri pistää tippaa suoneen. Sitten sammuin. Herätyksen jälkeen makoilin tunnin lepohuoneessa ja lähdin saattajan kanssa kotiin. :)


    • IIIIIIII kirjoitti:

     Itselleni tehtiin kevyessä nukutuksessa eka gastroskopia ja heti perään kolonoskopia. SUOSITTELEN!! Ei mitään kipuja ja ainoa muistikuva ku anestesialääkäri pistää tippaa suoneen. Sitten sammuin. Herätyksen jälkeen makoilin tunnin lepohuoneessa ja lähdin saattajan kanssa kotiin. :)

     Mulle tehtiin vuosia sitten Suomessa kolonooskopia ja meinasin pyörtyä kipuun josta jäi kauheat pelot ettei enää ikinä. Nyt asun Israelissa ja tuli tilanne että jouduin uudestaan, sanoin etten mene sattuu liikaa, johon lähettävä lääkäri totesi ettet tiedä tutkimuksesta mitään, täällä se tehdään nukutuksessa!!!!! Valtava helpotus :) Tänään se tehtiin ja kaikki meni ok, nyt vaan pitää saada ilmat pois. Paras konsti näköjään on kieriä sängyssä kyljeltä kyljelle ja välillä ottaa oikeen antoisa nelinkontin asento. Tsemppiä kaikille,


   • Mun äiti kävi kyseisessä tähystyksessä ja pelkäsi yli kaiken mennä sinne.Oli kuulemma sanonut lääkärille sen jälkeen että ei ikinä enää tule kyseiseen tähystykseen ja lääkäri sanonut että ei tarviikkaan enää tulla.Seuraavana päivänä näin äitiä vähän heikossa kunnossa ja ajattelin et kyllä se siitä paranee mutta miten kävikään rakas äitini menehtyi illalla en tiedä mihin.On nimittäin todella rankkaa elää epätietoisuudessa että mihin kuoli kaikenlaisia arvailuja on kyseistä tapahtumaakin kohtaan mutta ei voi tietää...tietoa saadaan vasta 1/2-1 vuoden päästä.

   • Olin tähystyksessä 22.9.Kivut den jälkeen niin pahat,että olin sänkypotilas 2 päivää.Koko elimistö kramppasi,en tuntenut onko pissahät.Maha edelleen kipeä.Kunto myös huonontunut ja huimaa
    En tiedä mitä tekisi.

   • Elämäni ensimmäinen kolonoskopia 2 päivää sitten, tyhjennysjuoma meni alas ihan hyvin. Sain 2 litalginia ennen toimenpidettä, loistava lääkäri ja sair.hoitaja, kerran kovempi kipukramppi, mutta ei kestänyt kuin hetken. Turhaan pelkäsin.

   • Luulin kolonoskopian olevan pelkkä picnic. En jännittänyt, olin lähinnä utelias. Elämäni kovin kipu. En ole synnyttänyt. Pään räjäyttävä migreeni ja oksettavat lamaannuttavat kuukautiskivut jäivät toiseksi. Mutkainen suoli ja erikoistuva lääkäri. Lopulta sain suoneen lääkityksen ja kokeneemman lääkärin avustamaan. Sattui aluksi silti, mutta sitten helpotti. Lääkitys ei mennyt mitenkään edes päähän, vaikka kuulema maksimi annettiin. Olin ihan skarppi. Ihan hyvät fiilikset kuitenkin kokonaisuudesta jäi. Ei kannata pelätä, jokainen on yksilö ja tutkimukset ainutkertaisia. Vaatikaa kuitenkin kipulääke, tai keskeyttäkää tutkimus, ketään ei kuulu "kiduttaa" turhan päiten.

   • Edelliseen lisäisin, että ei mitään kipuja tyhjennyslitkun aikana tai tähystyksen jälkeen, vain suolen venyttämisen aikana tutkimuksen aikana. Heti kohta tähystyksen jälkeen menin kahvioon vetämään kunnon mässyt :) Ei myöskään mitään jälkioireita, vaikka vedin kotona rekkamiehen annokset jälkkärillä. Ps. olen pieni nainen.

   • Minulla oli hirmukivulias, taju meinasi lähteä. Myöhemmin sain tietää että vatsani on täynnä kiinnikkeitä - suolen mutkat, kohtu ja rakko yhtenä myttynä. Ilmeisesti se teki operaatiosta niin tuskallisen. Vai voisiko suolen tulehdussairaus tehdä sen kivuliaaksi? Sellainenkin löytyi, mikroskooppinen koliitti, mutta sehän on vain pinnassa. Operaation suorittaneen lääkärin mukaan suolessa ei ole tuntoaistia!

   • On ollu sit kohtalaisen pitkä kolonoskopia-letku, jos se on muka vatsaan asti ylettynyt?! Et taitaa ne vatsavaivat nyt johtua jostain ihan muusta kun tuosta?

   • Suolessa ei ole tuntoa (sama sanottu minulle), mut kipusi liittyy suolistosairauteesi. sen voin sanoa.
    Omaa kokemusta takana 13v.

   • Mene osastolle, puolinukutus, heräämö, et muista mitään koko toimenpiteestä, joku hakee pois, vastaus tulee kirjeessä. No fear.

   • Mulla sattui vain siinä kiinnikkeen kohdassa, joka tuli tähystyksessä tehdyssä kohtuleikkauksessa. Muuten oli ihan tuskaton. Kiinnikkeen kohdasta oli lääkärin vaikea päästä eteenpäin. Jos joudun uudestaan, otan mahtiannoksen buranaa etukäteen. Jos se vaikka jeesaisi.

   • Eipä siinä burana auta yhtään, se on joko puolinukutus tai kipulääkityksen saaminen toimenpiteen aikana.

   • Olen ollut kolonoskopiassa kaksi kertaa. Ensimmainen kerta ei sattunut oikeastaan lainkaan. (tais olla joku dosentti-tasoinen letkun toisessa paassa). Se kipu/tuntemusan on vaan venyttymiseen liittyvää, mutta suoliston-vatsavaivani ovat olleet samanlaisia kipuasteikoltaan jo parin vuoden ajan.. sanoinkin se lekurille ja hoitajalle, kun kysyi miten on, saattuuko.
    Toinen kerta oli erilainen: Jo itse tutkimus oli kinkkisempi (suoli bad bad uonossa kunnossa) ja tuota tuntemuspuolta oli jo aika lailla enemmin. Mutta: se ero tulikin vasta tutkimuksen jlkeen: aivan kamalat kivut suolistossa, selassa, nivelissa, kropassa. Pienta kuumetta nousi myös. Kipua kesti kaksi vuorokautta ! Enimmakseen olin ns. pois pelissta sangyssa tutkimuksen jalkeen. Ne paivat olin pois töista.

    Silti en pelkuroi, kun taas kolmas kutsu tulee. Vaivani ja kivut ovat arkea jo vuosia.

    By te way: gastroskopiassakin olen kynyt seitsemss kuukaudessa jo kadesti ja uusi aika jo varattu ensi kuulle. Et tallasista vaivoista on mulla kysymys. elpottaa kuulla, ettei ole ollut syöpa. Mul on tod huonolaatuisia muutoksia koko ruoansulatuskanava täynnä. Ikä 57.

    P.S. Nppimistöni ajoamassa, ei tule usein kaikkia kirjaimia , kuten tekstista uomaa ! :)

   • kerran on tähystetty, ja toista kertaa en mene, sain kipulääkkeen suoneen ei mitään apua, ja se kova verenvuoto, kaksi päivää meni pytyllä istuissa, kun ottivat näyte paloja, ja oli marevan lääkitys, kaksi kertaa kotiuttivat ja eikun ambulanssilla takaisin veren vuodon takia.

    • Eikö Marevania tauotettu ennen tutkimusta - kuulostaa hoitovirheeltä...


    • Aikaisemmin ei Marevania ole tauotettu. Nykyisin ohjessa maiitaan Marevanin tauotus. Itse olen ollut ns. "silta hoidossa" aina ennen tähystystoimenpidettä (ensimmäinen tähystys 12v sitten) Marevanin tauotus 2 päivää ennen toimenpidettä Klexane aamuin illoin tilalla. Klexane katkolla 24 tuntia ennen toimenpidettä, sen jälkeen Klexane + Marevan kunnes ollaan hoitotasossa. Tällä yhdistelmällä minulla ei ole koepalojen oton jälkeen ollut lainkaan vuotoja.


   • Ei millään pahalla, mutta ko kokeen yhteydessä pitäisi yhden hoitajan käsin vatsaa painelemalla auttaa toimenpiteen suorittajaa (suolen mutkat ovat hankalia ). Ei kädestä kiinni pitelyllä ole kyllä mitään tekemistä em asian kanssa! Missä tutkimus tehtiin?
    Itselleni tehty tällä vuosituhannella kolme kertaa ja aina mennyt hyvin, kun henkilökunta on osannut asiansa. Esilääkkeen toki otin ja pierettihän tutkimuksen jälkeen tavallista enemmän, mutta jo tutkimushuoneessa sain päästellä enimmät kaasut pois...

    Olen pahoillani puolestasi - toivottavasti mitään ikävää ei löytynyt.

   • Ei auttanu kipulääkkeet. Järkyttävä kipu jo ensimmäisessä sikaanissa johon keskeytys. Hoitaja vaan hokee että älä huuda? Mikä on vaihtoehto, olisko pitäny laulaa?

   • voi hirveä, odotan kutsua toimenpiteeseen ja esilääkitys on jo määrätty. Kertokaas tarkemmin, mitä ekaksi tapahtuu, sairaalavaatteet päälle vai housut kinttuun? pelottaa aikas tavalla

    • Ikäviä nämä "kauhukertomukset", mutta riippuu ihan tekijöistä kuinka kivuliasta on tai ei. Itselleni tehty 3 kertaa ja ei mitenkään kauheasti toimenpide sattunut. Esilääkityskin auttaa poistamaan kivuntuntemusta.


   • Niin ne muissa maissa, sivistysvaltioissa tutkittava nukutetaan tällaisten tutkimusten ajaksi- toisin se on täällä ryssälän esikartanossa!
    muka hyvinvointivaltio- hah!

   • Itse en menisi kolonoskopiaan ilman lievää huumausta lääkkein. Eihän sen toimenpiteen tarkoitus ole kidutus, vaan oireiden selvitys.

   • Pakko kai se on laittaa omia kokemuksia kun kerran muutkin. Itse kävin eilen, pelkäsin toimenpidettä puoli vuotta etukäteen jonka vuoksi kertaalleen peruin koko tähystysajan. Olen aivan varma että tuo toimenpiteestä aiheutuva kivun määrä on myös tähystäjästä kiinni. Itsellä tähystäjäksi osui väliaikaisesti eri paikkakunnalta työskentelemästä siirretty lääkäri joka ei ollut omien sanojensa mukaan tähystänyt ennen kyseisellä/samanlaisella laitteella jolla minulle se tehtiin. Ilmaa pumpattiin suolistoon sillä vauhdilla että tähystin pääsisi mahdollisimman nopeasti paksusuolen loppuosaan. Uskon että hitaampi tempoinen ilman pumppaus ja tähystimen työntäminen olisi ollut paljon tuskattomampaa kuin se että "vauhdilla maaliin ja ilmaa vitusti" - koska se itse letkun työntäminen itsessään ei tuntunut mielestäni mutka kohdissa edes kipeältä. Heti kun ilmaa imutettiin pois niin kivut helpottivat. Olen aivan varma että eri tähystäjä joka olisi tehnyt alku toimenpiteen hieman kärsivällisemmin olisi ollut paljon parempi vaihtoehto. Seuraavalla kerralla varaan ajan Virosta yksityiseltä nukutuksen kanssa.. Soitin eräs päivä Tallinnaan, hinta sielä 250€ (hinta sisältää erillisen lääkärikäynnin josta saa lähetteen)..

    • ..niin ja minullehan annettiin rauhoittavat ennakkoon + kaikki mahdolliset kipulääkkeet toimenpiteen aikana. Tuskat olivat silti kohtuuttomat. Vituttaa


   • Itse kävin tänään kolonoskopiassa, 24v nainen. Otin vain kipulääkkeen, ja minulle osui hyvä työtiimi kun lääkärit ja hoitaja olivat todella ammattitaitoisia ja rauhallisia (ja hymyilivät!). En kummemmin jännittänyt, lähinnä mielenkiinnolla menin tutkimukseen. Tutkimuksen alkupuolella mutkakohtiin ajoittui isoimmat kivut kun ilmaa pumpattiin. En muutenkaan helposti huutamalla näytä kipua vaan lähinnä rupesin puuskuttamaan, lääkärit huomasivat ja kehottivat rentoutumaan.
    Tutkimuksen jälkeen join pillimehun ja söin piltin ja banaania, mutta ne eivät pysyneet sisällä, vaan kotimatkalla oksensin heti kun auto lähti liikkeelle. Oli muutaman tunnin ajan muutenkin huonoa ja heikkoa oloa. Ihmettelen että ilmaa ei jäänyt pahemmin suolistoon, tai ainakaan en ole piereskellyt muutamaan tuntiin eikä ole turvonnut olo.

    Jäi kyllä hyvä fiilis tutkimuksesta, ja tuo on ihan totta että on niin tapauskohtaista miltä tuntuu ja millainen lääkäri sattuu kohdalle. Myös oma asenne ja anatomia vaikuttavat, joten ei kannata etukäteen liikaa jännittää tai lukea kauhukertomuksia

   • Suolen tähystyksen jälkeen täytyy seurata vointia ja lämpöä ainakin parin vuorokauden ajan. Jos kivut jatkuu ja mahd. pahenee, nousee kuume tai laskee epänormaalin alas, tai vatsanpeitteet kovettuu, niin se on lähdettävä lääkäriin heti, eikä viidentoista minuutin päästä. Yleensä suolen tähystys on harmiton, mutta joskus tutkija onnistuu rikkomaan suolen pinnan tai jopa puhkaisemaan suolen. Tästä ei ole kauaa aikaa, kun luin tapauksesta, jossa potilas kuoli sepsikseen suolentähystyksen jälkeen. Ruumiinavauksessa selvisi, että instrumentti oli puhkaissut suolen. Tässä tapauksessa hengenlähdön arveltiin johtuvan viivyttelystä ja tiedonpuutteesta. Myös lääkäriltä edellytetään asiantuntemusta tässä riskissä.

    • Höpön höpön sun jutuillesi. Ammattitaitoiset lääkärit niitä tähystyksiä tekee, eivätkä puhko kenenkään suolia. Tähystys ei nosta kuumetta eikä koveta vatsanpeitteitä..


    • palstanpölhönjutut kirjoitti:

     Höpön höpön sun jutuillesi. Ammattitaitoiset lääkärit niitä tähystyksiä tekee, eivätkä puhko kenenkään suolia. Tähystys ei nosta kuumetta eikä koveta vatsanpeitteitä..

     Olen 59 v nainen.Kävin tänään ensimmäisen kerran kolonoskopiassa ihan kunnallisella. Jännitin kovasti ja varma olin että syöpä sieltä löytyy. Henkilökunta oli ihan mahtava. Tarkoin selostivat mitä tehdään. Alku ei ollut paha, sitten se suolen vasen ylä mutka oli kivuliaampi, mutta hoitaja paineli koko ajan tosi hienosti ja kyseli että kestätkö. Ja kyllä kestin. Se kivuliain osuus ei montaa minuuttia kestänyt. Kaiken kaikkiaan positiivisen puolelle jäi, ja sitä syöpääkään ei löytynyt niin vielä parempi. Hyvin yksilöllisiä ovat kivut. Etukäteen ei kannata hirveästi jännittää. Niin ja mitään lääkitystä ei ollut. Se olisi tuolla pitänyt pyytää jo etukäteen.


   SEISKA.FI

   Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

   Luetuimmat keskustelut

   1. Käsienpesu yhtä lähes tyhjän kanssa - Koronavirus leviää ilman välityksellä

    Kymmenet kirkossa käyneet saivat koronatartunnan Saksassa https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006517138.html "Yli 40 ihmistä on saanut koronavirustartu
    Maailman menoa
    260
    11914
   2. Millä oikeudella presidenttin Niinistö tenttasi pääministeriä ja eduskunnan puhemiestä eilen tv:ssä?

    Ei presidentti ole pääministerin esimies eikä eduskunnan puhemiehen esimies. Kummallinen tilaisuus. Yrittikö nöyryyttää Marinia ja Vanhasta?
    Maailman menoa
    330
    7711
   3. Sofia ja Stefan, niin suloisia yhdessä

    Stefan ja Sofia kävivät yhdessä kuntosalilla ja Stefan ylpeänä kuvasi rakastaan. Mahtaa olla Stefanille helpotus, kun voi olla julkisilla paikoilla na
    95
    2421
   4. Martina manipuloi

    Martina taas manipuloi hän on suuri teeskentelijä rooli vaihdetaan lennosta. Ensin suuri uhri nyt on tarve tuoda esille että on jotain onnellista me
    Kotimaiset julkkisjuorut
    92
    1538
   5. Sofia oli astiaostoksilla

    Vähänkö söpöä, kun oli ihastelemassa astioita kaupassa. Minusta hän on niin symppis ja luulisin, että osaa iloita monista asioista aidosti. Onhan Bam
    74
    1408