Pattereiden kohinasta eroon?

kyllästynyt

Kertokaas miten pääsen eroon häiritsevästä pattereiden kohinasta? Tämä häiritsee varsinkin makuuhuoneessa. Termostaatin säätäminen ei auta, joten kohina kantautuu varmaan jostain muualta putkia pitkin. Kämppä on rivitalossa, joten kiertovesipumppuunkaan ei oikeen voi kajota. Edellisessä kämpässä (kerrostalo) patterit oli täysin äänettömiä, joten jotakin erilaista noissa järjestelmissä on. Auttaiskohan jos laittais patterin putkiin pätkät muovi/kumi putkea, jolloin ääni ei enää pääsisi kulkeutumaan putkea myöten??

Kellään mitään kikkaa korjaukseen??

39

6418

  Vastaukset

  • Olisiko ilmaamisesta apua? Jokaisessa patterissa on ilmausventtiili, josta voi päästää ilmat ulos.

   • Ei auta ilmaus ongelmaan. Tuntuu tuo kohina kantautuvan jostain kauempaa...


  • yksin ongelmasi kanssa, vai onko kiinteistössä muilla sama ongelma? Kannattaa kysyä, sillä jos kyse on kiertovesipumpun äänestä, paranee se myös muilla kertaheitolla lämmönjakohuoneessa.

   Joustavista liittimistä on eniten apua, jos ne on laitettu myös niihin pattereihin, jotka tai joiden venttiilit ovat äänilähteinä. Joustaviksi liittimiksi ei taideta ihan mitä tahansa muovi/kumilletkuja laitella vaan suhteellisen arvokkaita tarkoitukseen suunniteltuja liittimiä.

   Kannattaisi tarkistaa siis koko talo saman tien.

   • joskus voi tulla danfossin termarien mukana joustavia liittimiä, mielestäni hintaero aivan olematon,paluuputkessa varmaan harvemmin käytetty.


  • Mulla on sama ilmiö ok-talossa.
   Kiertvesipumppu on pienimmällä säädöllä ja silti kohisee.

   Patteritermarin kun kääntää 3:sta vaikka 2½:een kohina häviää.
   Kokeilin kerran nostamalla patteriverkkoon menevän veden lämpötilaa ja silloin ei kohissut kolmosellakaan.
   Elikkäs olisiko näin, että haaleammalla vedellä ja termari täysillä virtaus pitää sen äänen?

   Ps.Automaatti säätää veden lämpöä ulkoilman lämmön mukaan.

   • Olet täyyysin oikeassa.
    -Kuumempaa vettä kiertoon, patteritermarit, jos ovat asiallisia, hoitaa sen pienen
    virtauksen.
    -Joskus voi tulla kaukolämmön kylmyydestä, siellä oleva säätöventtiili yrittää selvitä
    lisäämällä virtausta vaihtimelle, taas meluaa. Soitto valvomoon hiljensi...


  • se edellinen asukas ole mennyt ja avannut sen kertasäätöventtiilin sieltä patterin paluupuolelta tyystin auki. Tai sitten ko. termostaatin esisäätö ei ole paikallaan. Molemmat voivat aiheuttaa sen, että paine-ero termostaattiventtiilissä kasvaa liian suureksi aiheuttaen kohinaa.

  • patterien perussäätö voi olla tekemäti. Elikä termostaatit täysin auki tai pois paikoiltaan, keskussäätimellä säädetään asunnon peruslämpö esim 21C, huonekohtaiset erot tasataan virtaussäädöllä (voi olla poistoputkessa tai patteriventtiilissä). Tämän jälkeen säädetään patteriventtiilit myöskin 21C ja kun huoneen lämpö nousee yli 21C venttiili alkaa sulkeutua ja kohista (tämä tapahtuu harvoin).Tavoitteena on ,että patteriventtiili toimisi säätöalueen keskikohdassa, eikä ainakaan sulkukohdan läheisyydessä.(varmaan joku on eri mieltä, koska perussäädostä on eri vaihtoehtoja talotyyppien mukaan)

   • Tuossa sun jutussa voi olla perää nimittäin keittiön ja olohuoneen pattereista ei kuulu minkäänlaista kohinaa. Ainoastaan makuuhuone ja kylpyhuone kohisee. Tuo edellisen kirjoittajan arvaus, että aiemmat asukkaat olisivat muuttaneet perussäätöä voi kyllä pitää paikkansa. Pystyykö tuon perussäädön tekemään itse vai pitääkö siihen tilata joku ammattimies paikalle? Kuulunee varmaan taloyhtiön hommiin?


   • alkup. kirjoitti:

    Tuossa sun jutussa voi olla perää nimittäin keittiön ja olohuoneen pattereista ei kuulu minkäänlaista kohinaa. Ainoastaan makuuhuone ja kylpyhuone kohisee. Tuo edellisen kirjoittajan arvaus, että aiemmat asukkaat olisivat muuttaneet perussäätöä voi kyllä pitää paikkansa. Pystyykö tuon perussäädön tekemään itse vai pitääkö siihen tilata joku ammattimies paikalle? Kuulunee varmaan taloyhtiön hommiin?

    patterin esisäätöön ei kannata kajota jos ei ole tiedossa suunniteltu esisäätö arvo,vois olla myös linja-säädöt pielessä? tai pumppu on mitoitettu väärin.oraksen patteri-venttiilit on kuuleman mukaan aika herkkiä kohinalle?


  • Veden ollessa liian lämmintä, termostaatit sulkeutuvat ja veden liike nopeutuu ohimenevässä putkessa aiheuttaen kohinaa.
   Alennettava veden lämpöä lämmönjakohuoneesta käsin. Automaatti huolehtii lämpötilan nostosta ulkolämpötilan laskiessa!
   Tahvo

   • Terve Ongelma voi olla lähtöisin verkostosta. Ongelma saattaa hyvinkin korjaantua uusilla linjasäätöventtiileillä kuten Fresen FlowCon:lla. Ongelmma on kyllä silloin taloyhtiön. Kysy muilta onko vastaavaa ongelmaa jos ongelmia useammilla niin eikun Flow Conit harkintaa ja hommahan hoituu jonku asiantuntevan LVI liikkeen kautta:


   • Oliko tämä vvitsi, täysin päinvastoin pitää toimia?


  • Meillä sama juttu.Meinaa tulla hulluks kun olohuoneen ja toisen makuuhuoneen patterit kohisee.Laitoin korvatulpat korviin mutta nekään ei auttanut ja ei pysty
   nukkuun korvatulpat korvissa koko yötä.Tää on todella paha ongelma, käy jo terveyden päälle.

  • Ei patteri termostaatit aiheuta kohinaa!! Eli tulo putkessa on termostaattiventtiili ja patterin toisesta putkesta joka lähtee ennen sitä on kierron kuristus venttiili mikäli se on liikaa auki niin varmasti kohisee, mut voi olla että ei muuten lämpiä kunnolla pakkasilla jos ei ole kunnon kiertoa. Eli tuo lähtevän vedenlämpötilan nosto auttaa tai sitten koetat kuristaa sitä venttiiliä. Maalämmitys taloissa jossa vanhat alimitoitetutpatterit nämä kuristimet joudutaan avaamaan jotta saadaan kämppä lämpimäksi ja jotta he voivat kuunnella säästämiään euroja!! :)

   • Ei sillä paluupuolen venttiilillä nykyisin säädetä yhtään mitään, se on pelkkä "sulkutulppa".


  • Usein johtuu myös liian suuresta virtausnopeudesta, joka taas johtuu alimitoitetusta putkistosta. Toisinsanoen, putket liian ohuita. Tai lähtevän veden lämpötila liian pieni.

   • Niin tai myös esimerkiksi usealla maalämpövalmistajalla liian tehokas kiertovesipumppu patteriverkostoon, laitteisto sopisi lattiakiertoon hyvin mutta sitten kun patterit , pitää rajua kohinaa, mielestäni maalämpövalmistaja on velvollinen vaihtamaan takuusta järkevän tehoisen pumpun laitteistoon. Koska täytyyhän laitteiston sopia siihen käyttötarkoitukseen mihin laitteisto on myyty


   • satakunta 1960 kirjoitti:

    Niin tai myös esimerkiksi usealla maalämpövalmistajalla liian tehokas kiertovesipumppu patteriverkostoon, laitteisto sopisi lattiakiertoon hyvin mutta sitten kun patterit , pitää rajua kohinaa, mielestäni maalämpövalmistaja on velvollinen vaihtamaan takuusta järkevän tehoisen pumpun laitteistoon. Koska täytyyhän laitteiston sopia siihen käyttötarkoitukseen mihin laitteisto on myyty

    muutin kerrostaloon ja kohina on kauhea. en ymmärrä näitä alan termejä, mutta kiitos kaikille, kirjoitan nämä muistiin ja kysyn talkkarilta.


  • Essonbaarin örvelöt tuli taas hulluja haastelemaan.

  • wanha on juttu, vaan itsellä auttoi vastaavaan tilanteeseen kun laitto oh ke termostaatteja isommalle jolloin virtaus siirtyi sinne ja kohina yhdessä makkarin patterissa pieneni....

  • Eikös se ole koski joka kohisee ?

   Hiljaa virtaava Don ei kohise.

   ELi miksi täällä kysellään nin perin tyhmiä ja päivänselviä asioita.

  • patterin kertasäätöventtiilillä voi vaikuttaa asiaan säätämällä sitä. Tai sitten vikana on tämä: launaus toiselta foorumilta: "Danfors ei kohise mutta Oraksen venttiilit kohisee niin että ei nukutuksi saa."

  • Jos patteritermostaatin venttiilit kohisee, niin veden virtaus on liian lujalla, jolloin kun vesi tullessaan liian lujaa kapeaan venttiilikohtaan ei mahdu, niin kohisee.

   Ekana pumppu usein liian lujalla/liian tehokas, toiseksi linjasäätöventtiilsäädöissä vikaa.
   Esiintyy melko usein uusissa psnnuhuoneissa kerrostaloissa, kun on sellainen automaattinen pannuhuone...

  • Aimut keino on kiertoveden lämmön nosto, jolloin virtausnopeutta voi pienentää.

   • Pitää puhua paineesta, virtausnopeutta ei yleensä mitata.
    Varmin konsti on poistaa termostaatit venttiileistä, silloin suunnitteluvirtaamat totetuu aina ilman painesäätöäkin olevalla pumpulla,


   • Anonyymi kirjoitti:

    Pitää puhua paineesta, virtausnopeutta ei yleensä mitata.
    Varmin konsti on poistaa termostaatit venttiileistä, silloin suunnitteluvirtaamat totetuu aina ilman painesäätöäkin olevalla pumpulla,

    Ongelma on huonosti säädetyssä järjestelmässä. Yleensä näin käy kun vanhat termarit korvataan uusilla ja kohina alkaa. Itse aikoinaan otin aikoinaan myös termarit pois pattereista ja kohina loppui.

    Isännöitsijän neuvo kohinaan oli säätää termostaattia hieman pinemmälle, jolloin kohina loppuu. Kysyin, että kun huoneen lämpötila sitten vähän laskee niin säädänkö termostaattia taas vielä vähän pienemmälle, jotta kohina loppuisi. Hän neuvoi tekemää juuri näin. Kerroin, että jos näin menetellään, niin lopulta huoneen lämpötila on sama kuin ulkoilman. Asiaa hetken pohdittuaan isännöitsijä lopetti keskustelun sulkemalla puhelimen. Itse irroitin tämän jälkeen termarit, sillä jos asia ei taloa kiinnosta, niin minulle on aivan sama.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Ongelma on huonosti säädetyssä järjestelmässä. Yleensä näin käy kun vanhat termarit korvataan uusilla ja kohina alkaa. Itse aikoinaan otin aikoinaan myös termarit pois pattereista ja kohina loppui.

    Isännöitsijän neuvo kohinaan oli säätää termostaattia hieman pinemmälle, jolloin kohina loppuu. Kysyin, että kun huoneen lämpötila sitten vähän laskee niin säädänkö termostaattia taas vielä vähän pienemmälle, jotta kohina loppuisi. Hän neuvoi tekemää juuri näin. Kerroin, että jos näin menetellään, niin lopulta huoneen lämpötila on sama kuin ulkoilman. Asiaa hetken pohdittuaan isännöitsijä lopetti keskustelun sulkemalla puhelimen. Itse irroitin tämän jälkeen termarit, sillä jos asia ei taloa kiinnosta, niin minulle on aivan sama.

    Näitä anekdootteja pitäisi koota kirjaksi. Niin uskomattoman lepsua monen isännöitsijän, huoltoyhtiön ja vaikka minkä muun firman toiminta on. Puhumattakaan kaavoittajasta, rakennussuunnittelusta, arkkitehtuurista...


   • Anonyymi kirjoitti:

    Pitää puhua paineesta, virtausnopeutta ei yleensä mitata.
    Varmin konsti on poistaa termostaatit venttiileistä, silloin suunnitteluvirtaamat totetuu aina ilman painesäätöäkin olevalla pumpulla,

    Painetta laskemalla virtausnopeus pienenee tietysti, sen nyt pitäisi idiootinkin käsittää. Radiaattoreiden virtaamia säädetään, tottakai se on tiedettävä, ei lämmitystehoa muuten saa selville.


  • Ihan täysin kohimattomaksi järjestelmää ei saa, se vähän riippuu itse järjestelmästä ja sen erilaisista säädöistä ja laitteista. Kun joku komponentti uusitaan, sillä on aina jokin vaikutus järjestelmän toimivuuteen ja kohinaan.

   • Wandan venttiilit jyrisevät kuin Syyrakinmaan tulet Kaanaan maassa.


   • On huonoa suunnittelua, jos järjestelmää ei saa kohinattomaksi. Eihän aikaisempikaan järjestelmä kohissut. Pelkkä termarien vaihtaminen ei riitä vaan pitää myös todennäköisesti vaihtaa kiertovesipumppu säädettävään malliin ja muuttaa verkon kiertoveden lämpötilaa. Tasapainoitus on ilman muuta tehtävä uudestaan. Järjestelmän kohina johtuu liian suuresta vedeb kiertonpeudesta/paineesta. Kun painetta pienennetään joudutaan todennäköisesti nostamaan veden lämpötilaa, jotta lämmönluovutus pysyy samana. Kaikkien järjestelmien äänitason saa hyvin hiljaiseksi kunhan tietää mitä tekee.


   • Anonyymi kirjoitti:

    On huonoa suunnittelua, jos järjestelmää ei saa kohinattomaksi. Eihän aikaisempikaan järjestelmä kohissut. Pelkkä termarien vaihtaminen ei riitä vaan pitää myös todennäköisesti vaihtaa kiertovesipumppu säädettävään malliin ja muuttaa verkon kiertoveden lämpötilaa. Tasapainoitus on ilman muuta tehtävä uudestaan. Järjestelmän kohina johtuu liian suuresta vedeb kiertonpeudesta/paineesta. Kun painetta pienennetään joudutaan todennäköisesti nostamaan veden lämpötilaa, jotta lämmönluovutus pysyy samana. Kaikkien järjestelmien äänitason saa hyvin hiljaiseksi kunhan tietää mitä tekee.

    Jes jes, lämmöt vaan ylös, jotta entistä useampi termostaatti menee kiinni ja paineet nousee entisestään.

    Lämpöjähän nostellaan, koska perinnetiedon mukaan säätökäyrää pitää nostaa keväisin ja syksyisin. Lisäksi säätökäyrää nostellaan aina, kun mummot valittaa kylmyydestä.

    Mummot valittaa kylmyydestä, jos patteri ei ole kuuma. Patterin kuuluu aina olla kuuma, riippumatta ulko- ja sisälämpötilasta. Jos sisällä tulee liian kuuma (=lausutaan tunkkaista), asia ratkaistaan ikkunatuuletuksella. Jos ikkunaa ei tarkene pitää auki 24/7, patteri ei ole tarpeeksi kuuma.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Jes jes, lämmöt vaan ylös, jotta entistä useampi termostaatti menee kiinni ja paineet nousee entisestään.

    Lämpöjähän nostellaan, koska perinnetiedon mukaan säätökäyrää pitää nostaa keväisin ja syksyisin. Lisäksi säätökäyrää nostellaan aina, kun mummot valittaa kylmyydestä.

    Mummot valittaa kylmyydestä, jos patteri ei ole kuuma. Patterin kuuluu aina olla kuuma, riippumatta ulko- ja sisälämpötilasta. Jos sisällä tulee liian kuuma (=lausutaan tunkkaista), asia ratkaistaan ikkunatuuletuksella. Jos ikkunaa ei tarkene pitää auki 24/7, patteri ei ole tarpeeksi kuuma.

    Et taida ymmärtää, että patterin lämpötilaan ei vaikuta kiertoveden lämpötila vaan patterin termostaatin asento. Tarkoitatko, että kun kiertoveden lämpötilä säädetään alle ulkolämpötilan, niin kaikki termostaatit pysyvät koko lämmityskauden auki ja kohina poissa? Vai ajatteletko, että talon pattereita säädetään yhdestä vain paikkaa?

    Kiertoveden lämpötilan lisäksi myös kiertovesipumppua täytyy pystyä säätämään, sillä muutoin paine ei pysy vakiona eri huoneistoissa olevien termostaattien satunnaisesti avautuessa/sulkeutuessa aina eri puolilla rakennusta.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Et taida ymmärtää, että patterin lämpötilaan ei vaikuta kiertoveden lämpötila vaan patterin termostaatin asento. Tarkoitatko, että kun kiertoveden lämpötilä säädetään alle ulkolämpötilan, niin kaikki termostaatit pysyvät koko lämmityskauden auki ja kohina poissa? Vai ajatteletko, että talon pattereita säädetään yhdestä vain paikkaa?

    Kiertoveden lämpötilan lisäksi myös kiertovesipumppua täytyy pystyä säätämään, sillä muutoin paine ei pysy vakiona eri huoneistoissa olevien termostaattien satunnaisesti avautuessa/sulkeutuessa aina eri puolilla rakennusta.

    > Et taida ymmärtää, että patterin lämpötilaan ei vaikuta kiertoveden lämpötila vaan patterin termostaatin asento.

    En tosiaan ymmärrä. Sinun logiikallasi ei edes tarvita kiertopumppua eikä lämpöjohtoja, kun lämmön tuottaa patteri + avoin termostaatti. Eikä kohise.


  • Syy: liian suuri termostaattiventtiilin läpi menevä paine.

   Korjaus: asenna nopeussäädetty pumppu. Tällöin käyttöpaine laskee virtauksen pienentyessä ja estää melun syntymisen.

  • sammuta kiertovesipumppu

  • meillä oli sama ongelma, se poistui kun rupesin leivinuunilla lämmittäjäksi

  • Yleensä kohina johtuu tilanteesta kun termostaatti rajoittaa veden kiertoa / sulkee patterin karaa.
   Omassa mörskäsä ongema poistui kun alensin syöttöveden lämpötilaa ja siten karan on oltava enemmän auki / virtaus yli karan suurempi. Tosin, jos / kun huonelämpötila nousee yli sallitun huoneeseen tulevan ylimääräisen lämpöenergian takia kohina alkaa.
   No, ongelma johtuu siis virtauksen rajoittamisesta - karan venttiiliin kohdistuvasta paineesta. ( Eri käsite kuin verkoston paine).

   m.l

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Martina jatkaa säälin kerjäämistä, kaikki on Stefun syytä

   Martina jatkaa säälin kerjäämistä ja myynnin kasvattamista tällä kertaa MeNaisissa. Odotettu valkopesuhaastattelu on ilmestynyt, onnittelut kaikille j
   154
   4071
  2. Kuinka keskustella rikoksista Suomi24:ssä

   Hei kaikille! Suomi24 on aina ollut paikka, jossa keskustellaan laajasti monenlaisista aiheista. Uutiset, ihmissuhteet ja elämän koko kirjo näkyy pal
   Suomi24 Blogi ★
   53
   2206