Ongelmia hevosen kanssa

tarvitsen apua

Ostin ensimmäisen oman hevoseni, 7 vuotiaan puoliveritamman kolme viikkoa sitten.
Aluksi hevonen oli tietysti jännittynyt ja ihmeissään, mutta tottui uuteen paikkaan kahden viikon sisällä. Sain viettää muutaman päivän hevosen ollessa seurassani ja työskennellessämme rentoutunut koko ajan, mutta sitten jokin muuttui.
Hevonen on ollut muutaman päivän ajan todella hermostunut ja levoton. Tallin käytävällä vain steppaa ja kuopii, kentällä ja maneesissa hirnuu, puhisee ja ryntäilee. Energiaa löytyy vaikka muille jakaa, mutta edes raskas liikunta (ratsastaen kaikki askellajit läpi, paljon voltteja ja ympyröitä, taivutuksia ja väistöjä jne. tai juoksutus liinassa ja irtona) ei tunnu rauhoittavan hevosta oikeastaan ollenkaan.
Hevonen ei kuuntele tai keskity minuun ollenkaan ja reagoi voimakkaasti jokaiseen rapsahdukseen, ohi kulkevaan pyöräilijään yms. Ihan hevosta taluttaessakin se vain kulkee pää ylhäällä, yrittää rynniä edelle, hirnuu, ryntäilee, ja pahimmassa tapauksessa nousee pystyyn.

Haluan rennon ja yhteistyöhaluisen hevoseni takaisin! Edes alkuaikoina hevosen käytös ei ollut tälläistä, kuin se nyt on. Olen epätoivoinen, surullinen ja jopa pelokas. Mitä minun kannattaisi tehdä? Mistä hevoseni käytös voi johtua?
Hevosesta en luovu mistään hinnasta ja läpäisen vaikka harmaan kiven ja tiilimuurin, jotta hevoseni ja minun yhteistyö alkaisi toimimaan ja hevonen alkaisi luottaa minuun ja minä häneen.

12

2013

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • -----

      Ensimmäinen asia on tietysti ruokinta. Mitä hevonen syö? Yleensä väkirehujen vähentäminen on ihan ensimmäinen juttu mitä kannattaa tehdä jos hevosella on liikaa virtaa.


      Toiseksi kannattaa miettiä, millaiseen liikuntaan hevonen on tottunut ja miten liikutat sitä nyt.
      "ratsastaen kaikki askellajit läpi, paljon voltteja ja ympyröitä, taivutuksia ja väistöjä" voi olla joko tosi kevyttä tai tosi raskasta liikuntaa. Riippuu täysin hevosen kunnosta.

      Jos hevonen on tottunut liikkumaan peräänannossa itseään oikein käyttäen ja sllä on treenattu kunnolla, se vaatii oikeasti kunnon treeniä.
      Jos itse et esimerkiksi osaa vaatia hevoselta kunnollista liikkumista, liikunta on äkkiä hevoselle hyvin kevyttä, varsinkin jos ratsastat vain n. tunnin.

    • Olen samaa mieltä Viivaston kanssa, samat ohjeet olisin minäkin antanut. Lisäisin vielä, että hevosesi on vielä hyvin nuori, joten energiaa riittää jo senkin takia. Mietin myös, milloin sillä on viimeksi ollut kiima? Joidenkin hevosten käyttäytyminen muuttuu todella paljon niihin aikoihin, ja tilanne rauhoittuu kiiman mennessä ohi. Kolmas mahdollisuus on se, että se vain alkaa nyt testailla sinua, kokeilla kumpi teistä on kovempi luu. Tosin näin äkkiseltään tämä jälkimmäinen ei tunnu kovin todennäköiseltä, joten kallistuisin liikaan väkirehuun ja liian vähään liikuntaan, ja mahdollisesti kiiman vaikutukseen.

      Jätä väkirehut kokonaan pois ja ala ratsastaa paria tuntia päivässä, tehden paljon ravi- ja laukkatyöskentelyä. Käyntiä suunnilleen sen verran, että se saa tasata hengityksensä kun alkaa kunnolla puuskuttaa. Ja tietysti kunnolliset alku- ja loppukäynnit.

      Tuohon rynnimiseen taluttaessa, kokeile auttaako yhtään, jos taluttaessasi pidät raippaa pystyssä sen nenän edessä. Moni hevonen tokenee jo siitä. Jos se silti rynnii, napauta sitä nenälle kuin antaisit luunapin, tai ellei sekään auta, voit räpsäyttää sitä ryntäille tai etujaloille terävämminkin.

    • tarvitsen apua

      Hevonen saa tällä hetkellä päivittäin vain kivennäiset.
      Hevosta ei oltu ennen minulle tuloa liikutettu ollenkaan, oli seisonut yksin tarhassa puolen vuoden ajan. Eli liikuntaa ei ollut tottunut saamaan.
      Hevosella oli juuri kiima, loppui pari päivää sitten, hevonen ei ole ainakaan vielä rauhoittunut kiiman loppumisen myötä.

      Miten minun kannattaa toimia, kun hevonen on hermostunut? Miten saisin hevosen huomion minuun maastakäsintyöskennellessä ja ratsastaessa?

    • omaheppamyöös

      Toi on ihan normaalia käytösät hepaltas :) Se ei heti olekkaan " ikävöinyt " kotiinsa takaisin, se tuleekin normaalisti myöhemmin, kuukauden sisällä. Tilanne rauhoittuu kyllä nopsasti. Liikunta ei siihen voi niinkään vaikuttaa. Tietenkin se vie _osan_ liiasta energiasta mutta eniten siihen voi vaikuttaa sinä itse. Sinun täytyy olla päättäväinen hevosesi kanssa, ja osoittaa sille rajat, että ei ryntäillä, ei hermostuta aina, ei pureta, ei potkita, ei nousta pystyyn yms.

      Ryntäilemiseen minulla tehosi omaan hoitsuuni aikoinaan se, että kun heppa kovensi vauhtiaan, niin ensin pyysin pienesti narua heilauttamalla sitä hiljentämään sitä, ja aina kovensin jos ei totellut. Kun olet sen parikertaa tehnyt, ja jos heppa jatkaa hiljaisilla pyynnöillä, saat aivan hyvin jo koventaa otettasi. Minun hoitsullani se loppui siihen paikkaan, kun pari päivää sen kanssa siitä taistelin. Toivottavasti oli apua.

      Maastakäsin työskentelyyn minua neuvottiin näin: Kentällä tai maneesissa, irtojuoksutat hevosta, ravia tai laukkaa, ja sitten kun hevonen ikään kuin hidastaa, ja katsoo sinua, annat sen tulla luoksesi. Tähän liittyy seuraaminenkin (maastakäsin työskentely sekin), sitten kun/jos hevonen on tullut luoksesi juoksutuksen jälkeen, lähdet kävelemään ja kiertelemään mahdollisesti hevosen seuraamana. Jos seuraaminen loppuu niin jatkat juoksuttamista. jne.Kaikki äänimerkit ja äänensävyt vaikuttavat paljon.

      Ratsain tämä kuunteleminen onnistuu pienillä avuilla. Esim. ravissa jos tuntuu että se vain ravaa sinne tänne, niin suosittelen käyttämään enemmän ääniohjeita kehumiseen, ja ravaamaan hitaasti. Itselläni tehosi se, että kun ravasi ensiksi hitaasti, niin kauan kunnes sai hevosen kuuntelemaan. Pienet voltit ja avut ovat hyödyksi siihen.

      Toivottavasti oli jotain apua :-) Kysy ihmeessä jos on muuta :)

    • tarvitsen apua

      Kiitos paljon omaheppamyöös kommentistasi!
      Kannattaako hevosta irtojuoksuttaa, jos se on kovin hermostunut? Irtojuoksuttaessa se tietysti saisi purettua energiaansa ja sen myötä voisi rauhoittua.
      Mutta ajattelin vain, jos se hermostuu ja hätääntyy entistä enemmän, kun joku ei ole sitä "ohjaamassa", kuin esim. taluttaessa tai liinassa juoksuttaessa.

    • Minä kyllä juoksuttaisin jos olisi minun hevoseni, juuri siksi, että saisi paineensa purettua. Sen jälkeen ratsastus ja muuta puhailua (=yleistä yhdessäoloa), mikä sitten ajan mittaan kasvattaa luottamusta ym. Henk koht olen eri mielötä siitä etei liikunta auttaisi hermoiluun. Jos hevonen saa tarpeeksi liikuntaa, sillä ei riitä ylimääräistä energiaa turhaan "sekoiluun".

      Tuossa maastakäsin touhussa kannattaa sitten olla varovainen. Jos hevonen oppii että juoksutus loppuu kun tulee luokse, se oppii piankin, että pysymällä ihmisen luona sen ei tarvitse tehdä työtä. Se taas johtaa helposti siihen, että ihminen joutuu ajamaan sen luotaan juoksutustilanteissa, mikä on ristiriidassa siihen minkä se on juuri oppinut. Mutta jos se tulee luokse kutsusta, tilanne on toinen. Silloin on hyväkin, jos hevonen seuraa ihmistä mutkissa ja pysähdyksissä.

      Olen yhä sitä mieltä, että sinun kannattaisi lisätä liikuntaa. Yleensä en suosittele parin tunnin ratsastuksia hevoselle joka on seissyt pitkään, mutta jos energiaa riittää, niin sitten kyllä. Tosin ei ehkä niin raskaasti kuin normaalikuntoisen hevosen kanssa, mutta pidempi aika voisi silti tehdä hyvää.

      Ja mitä teetkin sen kanssa, hoitaessasi sitä, ratsastaessasi jne, juttele sille kuten Omaheppamyöös sanoi. Hiljainen, rauhallinen puhe tosiaan rauhoittaa usein.

      Ai niin, ja kun teet niitä voltteja ja ympyröitä, yritä samalla vaihdella suuntia mahdollisimman paljon. Älä tee kahta volttia peräkkäin samaan suuntaan tms, ja kun teet ympyrän, tee sen aikana pari kolme volttia ympyrän sisällä tai siitä ulospäin. Silloin hevonen joutuu keskittymään enemmän kun se ei pysty ennakoimaan suuntia.

      • Sailor12

        Onkohan tämä hevonen vielä samalla omistajalla ?


    • tarvitsen apua

      Kiitos lampinajadi neuvoista ja vinkeistäsi!
      Joku aloitti keskustelun läheisriippuvuudesta, tuli mieleen, jos minunkin hevosen käytös johtuukin siitä..

    • Ai että se olisi läheisriippuvainen? Tokkopa sentään. :)
      Jos se on yleisessä tallissa (kuten maneesista päätellen on), siellä on muitakin hevosia eli sillä on seuraa, ja jos taas se on yksin kotitallissa, se olisi kajahtanut heti alkuunsa eikä vasta melkein kuukautta myöhemmin.

      Ja jos hevonen hermostuisikin jäädessään yksin edes hetkeksi, se pitäisi sitten opettaa olemaan yksinkin. Jos se vaikka sairastuu tms ettei sitä voi viedä ulos, sen on osattava olla rauhallisesti tallissa vaikka muut olisivatkin ulkona. Samoin liikutus on niitä hetkiä jolloin se ei yksinkertaisesti voi olla aina toisten luona.

      Katsotaan onko tähän asti saamistasi ajatuksista apua - minun tai muiden - ja ellei ole, tuumitaan sitten porukalla muita mahdollisuuksia. Yleensä muutokset alkavat näkyä n. viikon kuluessa.

      Tuli muuten mieleen niistä kivennäisistä, että onko se tosiaan pelkkää kivennäistä, vai jotain nappuloita jotka sisältävät niitä? Jotkut kivennäisvalmisteet sisältävät mm kauraa tai ohraa, eli ovat käytännössä väkirehuja vaikka nimellisesti ovatkin kivennäisiä. Ellet ole varma, kannattaa tarkistaa. Vaikka määrät ovat pieniä, se voi silti olla liikaa. Omani hyppi seinille ihan kirjaimellisesti, jos se sai kourallisenkin kauraa päivässä.

    • tarvitsen apua

      Syötän Racing Mineral- kivennäistä. Ei tietääkseni pitäisi sisältää mitään ylimääräistä..

    • Ok, sitten ei ole ainakaan siitä ongelmaa. Hyvä juttu!

    • KalleJänis

      Itse ostin puolitoista vuotta takaperin myös puoliveritamman ja hyvin samankaltaisia ongelmia oli meilläkin. Tehtiin jopa kallis sähköremppa talliin kun luultiin että hevosen rauhattomuus johtuu välkkyvistä loisteputkivaloista. Sähkömies oli hevosmiehiä itsekin ja kertoi, että heillä jos ennen vanhaan hevoset oli rauhattomia niin niille syötettiin kertaalleen kylvetyt saunavastat. Tämän todenperäisyyttä sopii tietysti epäillä emmekä mekään sitä kokeilleet, mutta kovasti sähkäri vannoi sen nimeen. Mutta takaisin siihen meidän hevoseen: sähköremontti ei auttanut mitään, vaikka rahaa paloi kolmattakymmentä tonnia. Laukaassakin hevosta käytettiin mutta ei löytynyt vikaa sielläkään vaikka kahdenkin eläinlääkärin voimin tutkittiin. Valmennuksesta ei meinannut tulla mitään ja loppujen lopuksi tuumasin, että antaapa hevosen olla ihan kaikessa rauhassa kun ei tunnu ihmisistä pitävän ollenkaan. En ole nyt hevoselleni puhunut puoleentoista vuoteen mitään, mitä nyt välillä laittanut ruokaa nenän eteen ja ihan hyvin menee. Ehkä hommaan vielä starttaavan hevosen erikseen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      276
      2974
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      76
      1538
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1470
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      36
      1270
    5. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      47
      1190
    6. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      25
      1187
    7. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1170
    8. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      43
      1109
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1077
    10. Ihan mielenkiinnosta kyselen...

      Kun olen huomannut, että omat sähköpostit sakkaavat, puhelut eivät yhdisty jne. että missähän mahtaa olla vika? Osaisko
      Ikävä
      14
      1013
    Aihe