Etelä-Pohojanmaan hiano murres

Okulin kutehia

Se on kuulkaas erikoosin ja omaperääsin murres mitä Suomesta löytyy. Sanastoski on sellaasia sanoja, joita kukaa ulukopuolinen ei ymmärrä. otetahan ny esimerkiksi sana karoo (pässi) tai sitte vaikka hehevo (hieho). Entäs tiärättekö mitä kokki-sana tarkoottaa meilläpäin? Ei välttämättä mitää kokkaajaa vaan suomeksi ullakkoa.

Aiva turhaa ne jokku mollaa meitä eteläpohojalaasia ja meirän kieltämmä. Onko sitte Helsingiski useen kuultavis oleva Savon murre muka jotenki hianompaa taikka vaikka Turuun murtehen takutus.

Moon aikoonani tutkinu joirenki sanojen alakuperää ja päässy Saksahan ja Intiahan asti. Esimerkiksi tuo karoo juontaa juurensa sanskriitista mihinä se tarkoottaa muistaakseni hianommin ilimaastuna fallosta. Tiärä sitte mihinä vaihees tuoki lainasana on tänne asti kulukeutunu.

Olis kiva vaihtaa ajatuksia eteläpohojalaasista hianouksista.

15

207

  Vastaukset

  • Olisiko mustalaisten ja heidän kielensä kautta tullut tuo "karoo" osaksi pohjanmaan murretta..? Sanskritin ja romanikielen (tai oikeammin romanikielten) välillä on meinaan selvä yhteys.

   • No, tuota minäki oon ajatellut, koska mustalaisverta on sekoittunut kautta vuosisatojen etelä-pohjalaisiin (tätä eivät monet sukututkijat myönnä, koska sekoittuminen on tapahtunut aviottomien lasten kautta). Kanssakäymistä on siis ollut syvemmälläkin tasolla, joten miksei siis olisi saatu mustalaisten kielestäkin lainasanoja.


   • Okuli kirjoitti:

    No, tuota minäki oon ajatellut, koska mustalaisverta on sekoittunut kautta vuosisatojen etelä-pohjalaisiin (tätä eivät monet sukututkijat myönnä, koska sekoittuminen on tapahtunut aviottomien lasten kautta). Kanssakäymistä on siis ollut syvemmälläkin tasolla, joten miksei siis olisi saatu mustalaisten kielestäkin lainasanoja.

    Tulipa tämän tiedon myötä selville vanhan ajan "häjyjen" puukkokulttuuriin syytkin.


  • "Se on kuulkaas erikoosin ja omaperääsin murres mitä Suomesta löytyy."

   Näitä kannanottoja, joissa jonkun maakunnan edustaja julistaa oman alueensa murteen jotenkin tavallista hienommaksi tai muuten erityisen mainitsemisen arvoiseksi, putkahtaa tasaiseen tahtiin esiin.

   Johtuneeko paikallisesta kansanluonteesta, että juuri Etelä-Pohjanmaalla näihin nurkkakuntaisiin kuvitelmiin uskovia henkilöitä näyttää esiintyvän muita maakuntia runsaammin.

   • Käsitys että Suomen sisällä olisi erityisiä eroja kansanluonteissa "heimoittain", taitaa olla opittu käsitys sekin. Niinpä jos eteläpohjalaiselle taotaan lapsesta asti päähän, että me sitä ollaan erikoisimpia ja parhaita ihmisiä koko Suomessa, väkisinhän sitä alkaa toistaa itsekin. Sama juttu savolaisilla tekohauskan lupsakkuutensa suhteen. Tosin kierouttaan savolaiset eivät kyllä itse myönnä. ;-)


  • "Tosin kierouttaan savolaiset eivät kyllä itse myönnä. ;-) "

   Täällä (Savossa) pystytään myöntämään kaikki sellaiset asiantilat, joista on ensin esitetty puolueetonta näyttöä. Kieroudesta tätä näyttöä ei vielä ole pystytty osoittamaan. Huumorintajusta kylläkin, sillä lähes kaikki maamme tunnetuimmat humoristit ovat alkuperältään savolaisia.

   Mutta siinä suhteessa savolaiset ovat ainakin muita fiksumpia, etteivät lähde toisten maakuntien ihmisten ominaisuuksista keskustelusivuille urputtamaan.

   • Etelä-pohojammaalla on eri kunniis vähä erillaasia sanoja ja nua mitä aloottaja sanoo nii ei välttämättä oo joka kunnas nuata sanoja. Pohojammaan murre on ainuaa oikiaa ja starilaaset voi pysyä piiloosnansa. Itte tykkään Turuun murtehestä jostaki syystä ja Turuusta kaupunkinaki. Turuusta tuloo myäs Suamen paras lätkä joukkue eli TPS. Starista en tykkää yhtää. Starinklopit on nii ylimiälisiä ja kiaroja. Pohojammaalla ei heilu sellaasille ku puukkoo. Etelä-pohojammaalla osatahan. Täälei palio räknäällä älykkyysosamääriä tai muuta turhaa. Maalaasjärki miähen tiällä pitää!


   • pöyrööö kirjoitti:

    Etelä-pohojammaalla on eri kunniis vähä erillaasia sanoja ja nua mitä aloottaja sanoo nii ei välttämättä oo joka kunnas nuata sanoja. Pohojammaan murre on ainuaa oikiaa ja starilaaset voi pysyä piiloosnansa. Itte tykkään Turuun murtehestä jostaki syystä ja Turuusta kaupunkinaki. Turuusta tuloo myäs Suamen paras lätkä joukkue eli TPS. Starista en tykkää yhtää. Starinklopit on nii ylimiälisiä ja kiaroja. Pohojammaalla ei heilu sellaasille ku puukkoo. Etelä-pohojammaalla osatahan. Täälei palio räknäällä älykkyysosamääriä tai muuta turhaa. Maalaasjärki miähen tiällä pitää!

    "Starinklopit on nii ylimiälisiä ja kiaroja. Pohojammaalla ei heilu sellaasille ku puukkoo. Etelä-pohojammaalla osatahan."

    Arvelisin että suomalaisten itsetuntoasteikossa EP:n porukka edustaa häntäpäätä. Siksi pitää uhota ja omaa erinomaisuutta mainostaa. Eikä tämä ole asiantuntemattoman mielipide, itse olen tuolta lähtöisin mutta kovasti ei tee mieli takaisin. EP:lla menee se "ainakin yhtä komiasti kuin krannissa" -ajatus monesti aivan naurettavuuksiin. Esimerkiksi näin joulun alla joluvaloja katsellessa, ja monessa muussa asiassa.

    "Täälei palio räknäällä älykkyysosamääriä tai muuta turhaa."

    Niin, ehkäpä ei siinä suhteessa ole paljon räknättävääkään.


  • "Pohojammaalla ei heilu sellaasille ku puukkoo. Etelä-pohojammaalla osatahan. Täälei palio räknäällä älykkyysosamääriä..."

   Ehkä tuo siteerauksen ensimmäinen virke jo paljastaa, mistä syystä älykkyysosamääriä ei lähdetä tarkemmin rätnäämään.

   Jos taas samainen virke on huumoriksi tarkoitettu, se kyllä samalla kumoaa seuraavan virkkeen vakuutuksen. Ainakin huumorin viljelyn liittyvän osaamisen voisi suosiolla jättää muiden maakuntien edustajien huolesi.

   • Minkäs sille voi jos on varttimannen geenit...


   • Sitä se eteläpohjalainen geeniperimä teettää. Tuli sillai kun 1700-luvun aluus oli kaikki alueen miehet pakolla otettu Ruattin armeijaan ja tapettu Pultavassa, ja sitten kalmukit ja kasakat ratsasteli pohjalaiskylästä toiseen ja raiskasivat kaikki kaksijalkaiset kanasta tikapuihin. Oli geenien vaihtoa ja siitä se tuhoajan luonne sinne periytyi ja ne kuuluisat häjyt ja puukkojunkkarit, ihan on itämaista sekoilua.


  • Käytetäänkö Etelä-Pohjanmaalla lehmästä sanaa itikka? Muistan, kun äitini, joka vietti joskus nuorena kesälomaansa sukulaisissaan Kauhavalla, kertoi, että siellä sanottiin iltapäivällä: "Lähretähän itikoota tillaamahan!"

  • Käytetäänkö Etelä-Pohjanmaalla lehmästä sanaa itikka? Muistan, kun äitini, joka vietti joskus nuorena kesälomaansa sukulaisissaan Kauhavalla, kertoi, että siellä sanottiin iltapäivällä: "Lähretähän itikoota tillaamahan!"

   • Ainakin juuri Kauhavalla "tillatahan itikoota", ainakin tillattihin kun nuorempana siellä asuin. Siitä tosin on jo monta kymmentä vuotta.

    Taisi kuitenkin olla niin että itikkaa ei juuri käytetty yksikössä, koko nautakarja oli "itikat" mutta yksi lehmä yksinkertaisesti "lehemä".


  • Eteläpohjanmaallakin murretta on monenlaasta.

   Alahärmä: Menhän tekemhän tyätä.
   Kurikka: Mennähän tekemähän työtä.

   Alahärmän "menhän" ja "tulhan" sanaa esiintyy myös keskipohjanmaalla sekä yllättävästi myös tornionjokilaaksossa. Sieltä se kai jonkinlaisena jäännöksenä edelleen esiintyy.

   Kurikan "työtä" ja "tuota" taas on paikallinen erikoisuus, jota ei ympärillä esiinny muualla missään. Esim Satakunnassa ja Pirkanmaalla sanotaan "tyätä" ja "tuata". Samoin muualla eteläpohjanmaalla. Jostain syystä suupohjassa puhutaan tietyltä osin "hienosti" ja "sievästi", se tavallaan oikein särähtää korvaan, se "hieno". Kun muualla länsisuomessa se on "hiano".

   Lisäksi Seinäjoen pohjoispuolella puhutaan tietyllä tapaa yksoikoosemmin, eteläpuolella lisätään tehostesanoja varsinaisen sanan eteen, muodostamalla yhdyssana.
   Esim. Alahärmässä sanotaan "pöyröö", mutta Kurikassa saatetaan sanoa esim "kissipöyröö".

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Vuosi Tinderissä oli järkytys

   Ei mikään ihme. Tinder on ihan syvältä. https://yle.fi/uutiset/3-11212319
   Sinkut
   92
   5288
  2. Haavisto aikoo jatkaa

   ulkoministerinä ri­ko­se­päi­lyis­tä huolimatta https://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/pekka-haavisto-kommentoi-esitutkintapyyntoa-aikoo-jatkaa-ulkomin
   Maailman menoa
   89
   926
  3. Maisa perhelomalla Levillä

   Mikko ilmestyi myös Leville odottamatta. https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/ystavanpaivana-avioitunut-maisa-torppa-koki-romanttisen-yllatyksen-per
   Kotimaiset julkkisjuorut
   59
   871