Viiniköynnöksen multa.

Kokeilija.

Otin viime kesänä Riikasta kolme vesaa viinirypäleestä talon kiviaitareunuksesta. Laitoin ensin vesilasiin juuria odotellen. Kaksi kuihtui, mutta yhteen tuli juuret. Laitoin sen keväällä multaa, mutta jotenkin kituuttaa, multa ei ehkä ole sille sopivaa. Millaiseen multaan viiniköynnös pitäisi istuttaa? Olisko hyvä olla vähän hiekkaa seassa? Entä kastelu ja lannoitus? Kiitti mahdollisesta vastauksesta.

3

53

Vastaukset

 • ihan normaaliin puutarha maahan voi istuttaa mutta oletko varma ettei mukana tullut kasvitauti nimeltä tulipolte... ei ole Suomen alueella mutta kaikkialla muualla euroopassa. Vain tarkastettuja taimia saisi maahan tuoda.

 • Mieti nyt hetki, että minkälaisessa maassa viiniköynnös noin yleensä kasvaa - köyhä, kalkkipitoinen, vettäläpäisevä maa. Jo pelkästään alkuperäinen kiviaitareunuksen pitäisi antaa vihjeitä sopivasta ympäristöstä.

  Eli maasi on liian "rikasta" köynnöksellesi ja se tarvitsee "köyhempää" maata kuin myös tukea kivimuurista, joka samalla luo mikroilmaston köynnökselle tasoittaen lämpötilaheilahtelut.

  Eli köyhä, emäksinen maa niukalla kastelulla riittävän lämpimässä paikassa (toki tänä kesänä mahdotonta).

 • Köynnös kituuttaa joskus useammankin vuoden, Siirsin tuossa muutama vuosi sitten Supagan ulos kasvihuoneesta ja pari kesää oli suu smutrulla, mutta nyt tuottaa rypäleritä aika mukavasti.

  Tulipolte jos pääsee valloilleen niin koko naapuriston hedelmäpuut voivat joutua hävitettäväksi. Kysessä ei ole tosiaan leikinasia jos se pääsee valloilleen ja uskon että jos asiasta ei puhuta se tulee vääjäämättömästi muutamassa vuodessa tännekkin.

  http://www.evira.fi/portal/fi/kasvit/viljely ja tuotanto/kasvitaudit ja tuholaiset/vaaralliset kasvitaudit ja tuholaiset/usein kysyttya/tulipolte

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.