Tukea & vastauksia

Sisältätyhjä

Hei,

kirjoitan palstalle, sillä olen hämmentynyt yksilö, joka kaipaisi hieman tukea kanssamatkustajilta.

Olen 20-vuotias nainen. Tänä päivänä mitat 163/56,5. Vuosi sitten 67 kiloa oli mittarissa. Sairastuin kesällä 2013 syömishäiriöön.

Sairauteni alkoi vähän vahingossa. Anorektisilla oireilla. Syömisen vähentäminen vaihtui paastoihin, paastot ahmimiseen noin kerran viikossa, jolloin paasto jatkui. Pakko laihtua, pakko laihtua. Tänä päivänä tilanne on aivan sama. Olen paastolla viikosta n. 3 pvää, tai syön n. 500 kcal pvässä. Loput viikosta menee järjettömällä ahmimiselle, helposti 6000 kcal päivässä, jolloin romahdan ja paastoaminen jatkuu. Paino nousee/laskee koko ajan. Tietysti syömiset riippuvat tunnetiloistakin. Joskus en ahmi koko viikkoon, mikäli fiilis on hyvä. Silti jatkuva ruoanhimo vaivaa, ja etenkin sokerinhimo on aivan järjetön.

Hoitoni on alkanut kaksi viikkoa sitten. (ravitsemusterapia & psykoterapia). Olen saanut ravitsemusterapeutiltani enintään diagnoosin BED, mutta hän ei ymmärrä anoreksian oireitani, jotka ovat vahvempia kuin BED:in oireet. Tai ongelma on, etten oikein itsekkään tiedä.

Haluaisin tietää, onko kukaan samassa tilanteessa? Mitä anoreksiaa sairastavat, ja BED:iä sairastavat ovat kokeneet? Tuntuu kuin sairauteni olisi määrittelemätön.. Se estää parantumistani, ja näkökantani eivät kohtaa hoidon kanssa.. Jos osaat sanoa jotakin edistävää, tunne vapaus kommentoida..

Olen hukassa ja hämmentynyt.. peloissani ja eksynyt..

3

80

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Selviytyjä

      En tiedä osaanko sanoa mitään järkevää, mutta ainakin tiedät että joku on lukenut kirjoituksesi ja on hengessä mukana kamppailussasi.
      Ensimmäisenä tulee mieleen, että mahdatkohan käyttää jotakin masennuslääkettä? Niillä kun on tunnetusti ruokahalua lisäävä vaikutus ja lääkärit mielellään iskevät paketin kouraan olipa sairautesi mikä hyvänsä.
      Toimintasi kuulostaa hyvinkin tutulta. Itselläni oli samanlaista siinä vaiheessa kun olin toipumassa anoreksiasta ja antanut itselleni luvan syödä. Todellakin sitten söin ja tulos oli juurikin sama kuin sinulla. Ajan kanssa tilanne rauhoittui ja ahmiminen loppui. Painokin putosi melkein 10 kg jääden silti normaalin rajoihin. Ja nythän täytyy muistaa sellainen tosiasia että et ole lihava etkä edes lähellä normaalipainon ylärajaa. Mitään terveydellistä tarvetta laihtumiseen sinulla ei ole.

      Minua kantoi hyvin pitkälle se, että näin ystävissäni ja suvussani lihavia ihmisiä jotka siitä huolimatta olivat tyytyväisiä itseensä ja elivät täyttä elämää. Ajattelin, että mitä sitten jos vaikka olisinkin lihava. Maailmassa on paljon kiinnostavampaakin tekemistä kuin ruuan kanssa puljaaminen. Ja kun tämmöisiä ajatuksia uskalsi päästää mieleensä niin pikkuhiljaa niitä kiinnostavia asioita alkoi ihan oikeastikin löytyä ja syömisen tarkkailu jäi taka-alalle. Tunnustan kyllä, että oikeaoppisesti en syö vielä tänäkään päivänä. Karkit, suklaa ja pitsa maistuvat liiankin hyvin ja liian usein mutta kukapa meistä ihan oikeasti pystyy noudattamaan pilkulleen ruokaympyrää?

      Paraneminen on pitkä ja hidas tie. Mulla siihen meni n. 3 vuotta, mutta tuo paasto-ahmimisvaihe tasaantui vuodessa. Eniten sitä edisti, kun päästin irti tuosta pakko-hokemasta. Aivot hoksaa kyllä jossain vaiheessa että sitä ruokaa on tarjolla koko ajan ettei enää tarvii mättää kaksin käsin varastoon pahan päivän varalle. Jos koko ajan hoet tuota pakkoa niin kehosi tietää että paastoa on tiedossa ja valmistautuu siihen pakottamalla sinut syömään ylimääräistä.

      Sitten taas jos kyseessä on tunnesyöminen niin se on mulle vieras alue. Siitä en sitten osaa sanoa mitään kun ei ole kokemusta.

      Toivottavasti tästä oli sinulle jotain apua ja kerrothan kuinka homma etenee. Tsemppiä!

    • healingbetter

      Hei, kirjoitin tämän ketjun. Kiitos todella kovasti kun kirjoitit tuon tekstin. Jotenkin oli rauhoittava lukea, ihan kuin se olisi omasta elämästäni. Nimenomaan tuo kun antaa luvan syödä- se lähtee ihan käsistä. Anorektiset oireeni ovat enemmikseen BED:iin päin jo, mutta siltikin orastaa tuo paastoaminen, ja itsensä näkeminen liikalihavana. En käytä lääkkeitä, enkä haluakkaan.

      Teksti oli rauhoittava, ehkä minäkin paranen vielä joskus. Olen todella motivoitunut hoitoon, ja toivon että siitä on hyötyä. En tiedä miten annoin tämän tapahtua itselleni, hoen myös mantraa "olen paljon onnellisempi jos.. elämässä on muutakin kun.." Mutta hitto tämä sairaus on vain syvälle jo ehtinyt.

      Kiitos silti!

    • Selviytyjä

      Se on hyvä, että suhtaudut lääkkeisiin noin. Niitä varmasti tullaan vielä jossain vaiheessa tarjoamaan, mutta pidä pääsi. Itse sain mirtatsapiinilla koko elämäni niin solmuun, että sen selvittäminen olikin oma hommansa. Oikeasti en edes olisi tarvinnut mitään lääkkeitä, mutta kun olin nuori ja hyväuskoinen niin oletin lääkärin tietävän paremmin. Jälkeenpäin ajateltuna koko paranemisprosessi olisi voinut lyhentyä huomattavasti ilman noita lääkekokeiluja (tai sekoiluja).

      Päästä irti noista syytöksistä. Yhtä lailla voitaisiin ajatella että diabeetikot ovat antaneet itsensä sairastua. Mitäs söivät väärin. Tai syöpään sairastuneet. Mitäs polttivat tupakkaa. Paitsi ettei kaikki syöpää sairastavat polta tupakkaa ja monet diabetesta sairastavat syö terveellisesti. He nyt vaan sattuivat sairastumaan. Ja niin kävi sinulle ja minullekin. Ei lanttupuolen sairaudet ole sen kummempia kuin muutkaan.

      En tiedä millainen ahmimiskuvio sinulla on, ja tottakai noudatat ravitsemusterapeuttisi ohjeita ensisijaisesti. Mutta vinkkinä voisin sanoa että kannattaa kokeilla gluteenitonta ruokavaliota. Vehnällä on taipumus aiheuttaa hiilihydraattikoukkua. Huomasin tämän sattumalta, kun vaihdoin gluteenittomaan psoriasiksen takia (vähentää kutinaa, vaikkei parannakaan sairautta) ja samalla makeanhimo väheni huomattavasti. Sittemmin tästä yhteydestä on puhuttu julkisuudessa paljonkin, eli jotain perää siinä on. Voisi olla kokeilemisen arvoinen, jos himoitset pääsääntöisesti sokeria ja hiilihydraatteja.

      Saat sen sairauden kyllä kitkettyä itsestäsi. Jotkut väittävät ettei näistä parane koskaan kokonaan, mutta se on kyllä puppua. Ole armollinen itsellesi. Olet tärkeä ja arvokas ihminen juuri tuollaisena. Et vasta sitten kun olet saavuttanut jonkin itse määrittelemäsi etapin. Kelpaat omana ihanana itsenäsi, tässä ja nyt, juuri tänään tämän painoisena.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 129
      3521
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      94
      3219
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      17
      2388
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1841
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      22
      1698
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1569
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      18
      1534
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      29
      1476
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1451
    10. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      84
      1390
    Aihe