Dinosaurukset ja niiden lämmönsäätely

Dinosauruksia pidettiin pitkään matelijoiden tapaan vaihtolämpöisinä. Tämä ei käynyt kreationisteille, koska naturalistisen tieteen mukaan ilmasto vaihteli liiaksi eri alueilla, joissa dinosauruksia eli, jotta vaihtolämpöiset eliöt olisivat voineet selvitä sadekausista ja viileistä olosuhteista ilman horrokseen vaipumista. Isojen dinosaurusten liikkuminen olisi myös kuluttanut niin paljon energiaa, ettei vaihtolämpöinen elimistö olisi voinut sitä tuottaa. Tämä hämmensi myös tutkijoita.

Aineenvaihduntaa ja energiankulutusta tutkimalla hyödyntäen fossiileja, osa tutkijoista tuli siihen johtopäätökseen, että dinosaurusten, tai ainakin osan niistä, täytyi olla tasalämpöisiä. Myös hampaiden isotooppitutkimukset ovat antaneet tästä viitteitä. Tämäkään ei kelvannut kreationisteille, useasta syystä.

Suurimmat dinosaurukset olivat niin suuria, ettei kreationistien mielestä niiden ollut mahdollista syödä sellaisia määriä ravintoa, kuin tasalämpöisyys olisi vaatinut. Kreationistien mukaan mitään konkreettista todistetta ei myöskään tasalämpöisyydestä ole esittää. Tässä on mukana todellistakin kritiikkiä.

Kreationistien oma selitys on tietenkin paratiisi. Dinosaurukset elivät kasvihuonemaisissa olosuhteissa syöden rauhassa kasviksia, joten suurimmatkin dinosaurukset olisivat tulleet vaihtolämpöisinä toimeen. Tämä tapahtui heidän mukaansa ennen vedenpaisumusta.

Nyt tutkijat ovat julkaisseet Sciencessa mielenkiintoisen tutkimuksen, joka saattaa selvittää dinosaurusten metaboliaa ja ruumiinlämpöä koskeneet epäselvyydet. Dinosaurukset eivät olleet vaihtolämpöisiä, mutta eivät myöskään tasalämpöisiä, vaan jotain siltä väliltä.

” The study, Evidence for mesothermy in dinosaurs, released today in the prestigious journal Science, is the first to quantitatively explore the relationship between growth rate and metabolic rates in animals and extend that to long extinct animals such as dinosaurs.”

“Using an extensive database of animal growth and energy use developed by Grady, researchers first demonstrated that animals that grow faster, not only require more energy, but have higher body temperatures. Then, using growth estimates made by paleontologists for extinct dinosaurs, the researchers calculated dinosaur metabolic rates. The result was unexpected: dinosaurs were clearly intermediate between modern mammals and reptiles.”

Fossiileja tutkimalla selvisi, että dinosaurusten kasvuvauhti oli hitaampi kuin nykyisten lintujen, mutta huomattavasti nopeampi kuin matelijoiden. Dinosauruksille tähän suhteutettu lämmönsäätelymekanismi olisi ollut erittäin menestyksekäs, ja sellainen niillä siis näyttäisi olleen olemassa.

”By adopting a medium-powered energetic strategy, mesothermy may have provided the perfect solution. "It allows a performance advantage over ectothermic reptiles," Grady said. 'but without the high overhead costs of modern birds and mammals. In any case, it was a successful formula for a long reign in the Mesozoic," Smith added.”

Koko kysymys lämmönsäätelystä on liiaksi yksinkertaistettu, samalla tutkimus tarjoaa hienon välimuodon vaihto- ja tasalämpöisyyden välille.

”Our results suggest that the modern dichotomy of endothermic versus ectothermic is overly simplistic.”

Kreationisteille tämä mitä ilmeisimmin on taas esimerkki ad hoc-tyylisestä tutkimuksesta, mutta meille todellisuudessa elävillä tämä tuo mielenkiintoisen mahdollisuuden esiin.

Jos tämä taas kertoo älykkäästä suunnittelusta, niin miksi tämä ei käynyt kellään ID-tutkijalla mielessä, vaan vetoatte aina paratiisin olosuhteisiin ja vaihtolämpöisyyteen?

http://www.sciencemag.org/content/344/6189/1268

http://phys.org/news/2014-06-mesothermy-mesozoic-untangle-energetics-extinct.html

3

68

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • arvasit oikein

      Hätäpäissään tehty Ad Hoc viritelmä.

    • "Jos tämä taas kertoo älykkäästä suunnittelusta, niin miksi tämä ei käynyt kellään ID-tutkijalla mielessä, vaan vetoatte aina paratiisin olosuhteisiin ja vaihtolämpöisyyteen?"

      Siinäpä olisikin ollut naurussa pitelemistä, kun ID-tutkijat olisivat ennustaneet mallinsa pohjalta, että dinosauruksilla oli tuollainen lämmönsäätelymekanismi ja nyt tutkijat olisivat vahvistaneet tämän. Menetetty mahdollisuus, mutta niinhän se aina on, ID-tutkijoilla ei ole kunnollista mallia eivätkä he uskalla esittää hypoteesejaan etukäteen, koska ne useimmiten paljastuisivat silkaksi humpuukiksi eikä ID-väki enempää halua leimautua naurunalaiseksi.

    • Tämä avaus ei herättänyt aikanaan minkäänlaista keskustelua, mutta lisään kuitenkin hiukan uutta tietoa aiheesta.

      Näyttäisi siltä, että avauksessa esitetty hypoteesi tiettyjen dinosaurusten lämmönsäätelymekanismista perustuen epäsuoriin todisteisiin vastaa hyvin todellisuutta. Nyt Naturessa julkaistussa tutkimuksessa analysoitiin fossiloituneiden munien kemiallista koostumusta, ja tämän avulla saatiin suoria todisteita siitä missä lämpötilassa ne ovat kehittyneet.

      "The researchers measured, in calcium carbonate minerals, the subtle differences in the abundance of chemical bonding between two rare, heavy isotopes: carbon-13 and oxygen-18. They studied the extent to which these heavy isotopes clustered together using a mass spectrometer—a technique that enabled them to determine mineral formation temperatures. Mineral forming inside colder bodies has more clustering of isotopes.

      The scientists analyzed six fossilized eggshells from Argentina, three of which were well-preserved, and 13 eggshells from Mongolia's Gobi desert, again selecting three that are well-preserved. They determined whether the fossilized eggshells maintain their original chemistry or were altered over tens of millions of years."

      "This technique tells you about the internal body temperature of the female dinosaur when she was ovulating," said Aradhna Tripati, a co-author of the study and a UCLA assistant professor of geology, geochemistry and geobiology. "This presents the first the direct measurements of theropod body temperatures."

      Tutkijat analysoivat myös fossiloituneita maaperänäytteitä ja pystyivät päättelemään, että keskilämpötila tuohon aikaan on ollut noin 26 celsiuastetta, kun taas teropodeihin kuuluneen oviraptorin ruumiinlämpö ovulaation aikaan on ollut reippaasti yli 30 astetta ja suurten sauropodien ruumiinlämpö on ollut jopa 38 astetta. Tämä tarkoittaa selkeästi sitä, että ainakaan tutkitut dinosaurukset eivät olleet enää vaihtolämpöisiä, mutta eivät aivan tasalämpöisiäkään, aivan kuten vanhempi tutkimus esitti.

      "The researchers also analyzed fossil soils, including minerals that formed in the upper layer of the soil on which the oviraptorid theropods' nests were built. This enabled them to estimate that the environmental temperature in Mongolia shortly before the dinosaurs went extinct was approximately 79 degrees Fahrenheit."

      "The oviraptorid dinosaur body temperatures were higher than the environmental temperatures—suggesting they were not truly cold-blooded, but intermediate," Tripati said."

      http://phys.org/news/2015-10-dinosaur-body-temperatures-year-debate.html

      Tämä ero on oikealla tieteellisellä tutkimuksella ja apologeettisella pseudotieteellä. Suurin osa kreationisteista on jämähtänyt siihen ajatukseen, että dinosaurukset olivat vaihtolämpöisiä ja paratiisin kasvihuonemainen ilmasto ja se, että kaikki olivat tuohon aikaan kasvinsyöjiä selitti niiden selviämisen. Jotkut kreationistit ovat esittäneet, että osa dinosauruksista luotiin tasalämpöisiksi jostain syystä. Oikeat tutkijat etsivät todellisuudesta saatavia objektiivia havaintoja, jotka auttavat muodostamaan loogisen kokonaiskuvan menneisyyden tapahtumista.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Et voi olla loputtomasti hiljaa

      Nainen. Tarkoitan siis meidän juttua. Eihän tämä tällaiseen epätietoisuuteen voi jäädä siinä vaan särkyy kumpikin. Kerto
      Ikävä
      107
      1692
    2. Nainen mitä tekisit

      Joutuisit tekemään miehelle ja sinulle tai sinulle ja miehellesi ja kahdelle lapselle ruokaa ja kaapista löytyy 2 litraa
      Sinkut
      170
      1113
    3. Ajatus aamuun

      Tämä jollekin tärkeälle. On asioita mistä jutellaan, on asioita mistä vitsaillaan, on myös asioita mistä ei puhuta kenen
      Ikävä
      72
      1077
    4. Ihastuin sun kaksoisolentoon

      Kaipaan sitä nyt tästä eteenpäin. Joskus käy näin. 👋🏻
      Ikävä
      155
      880
    5. Yksi mies ajatteli hyvin pitkään

      ja hänen kaipauksensa menetti kiinnostuksensa häneen…
      Ikävä
      82
      782
    6. Rita syyttää muita "virheistään"

      Taas Donnasta lasu ilmoitus ja kaiken maailman kriisejä Akin virheen takia. Aki teki vakavan rikoksen, turha sitä on mui
      Kotimaiset julkkisjuorut
      54
      749
    7. Niiiiin pihkassa

      Hänen ihanan vuoksi minulla on pikkarit märät koko ajan. Säikähdin vähän, näetköhän kaiken minusta? Yritän pitää perusil
      Ikävä
      39
      680
    8. Jos saisit nainen vielä pudotettua 20 kiloa?

      Niin voitaisiin katsella uudestaan.
      Ikävä
      35
      675
    9. Ei kannata lähteä sotaan jos ei omaa edes alkeellisia taitoja.

      Sodastahan tässä ei varsinaisesti ole edes kyse, vaan naisten ja lasten suojelusta ja oikeuden toteutumisesta, tavalla t
      Ikävä
      118
      646
    10. Ihan yleisesti

      Mitä kautta sun pöksyihin pääsee? Pitääkö luvata kuut taivaalta vai riittääkö jokin muu arkisempi asia?
      Ikävä
      42
      640
    Aihe