Mitä Sonkajärvi sinulle merkitsee?

Ex-sonkäjärveläinen

Mitä Sonkajärvellä syntyneet, kasvaneet, koulunsa käyneet ja muualla muuttaneet ovat saaneet elämänsä eväiksi kotipitäjästään? Miksi minua yhä vuosien poismuuttamisen jälkeen harmittaa ja suomeksi sanottuna vituttaa Sonkajärvi? Yritän ajatella positiivisesti, mutta ei: en osaa löytää menneestä sonkajärveläisyydestäni mitään. Savolaisuus? Pah - nykyään olen asuinpaikkakuntalainen, jo pitkään muualla kuin Savossa asunut.

Peruskoulu, yläaste ja lukio 80-luvulla. Koko ajan odotin pääsyä pois, opiskelujen vuoksi. Kesälomat sukulaisten luona nuorena perheenä. Väsymystä, pienten lasten kitinää. Helpotuksen tunne kotiin päästyä.

Lapsesta saakka kasvoin ajatukseen, että tänne en jää. Nyt harmittaa, että en osaa vieläkään nähdä kovin hyvää Sonkajärvellä. Lievä kunnitoitus esivanhempia ja heidän työtään kohtaan kyllä - mutta siinä se.

Voisiko joku valaista asiallisesti, mitä hyvää Sonkajärvellä oikeasti on? Että voisin aidosti olla ylpeä yläsavolaisista juuristani.

10

707

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ex kiurvetinen

      Moi.Ihan samat sanat entisenä kiuruvetisenä minullakin.
      Pois muuttaessa ajattelin että koko paska joutas kepulaisineen pyyhkäistä pois kartalta.
      Nythän kiurvesikin taitaa joutua pakkoliitettäväksi iisalmeen kun velaks elävät.

    • Iisalmelainen?

      Ei minulle mitään merkitse, taloni sattuu vain sijaitsemaan Sonkajärven puolella, sieluni ja kaikki muu on Iisalmessa!

      • Jyrkän jäähalli

        Kunhan se kauan vatvottu kuntaliitos toteutuu, Sonkajärvestä tulee musta aukko meidän iisalmelaisten verorahoille.


      • Aurinko paistaa
        Jyrkän jäähalli kirjoitti:

        Kunhan se kauan vatvottu kuntaliitos toteutuu, Sonkajärvestä tulee musta aukko meidän iisalmelaisten verorahoille.

        Sonkajärvi sopii hyvin IIsalmen kuppeeseen, Sais olla osa Iisalmea. Vaikka Sonkajärvi olisikin osa Iisalmea, ei se mihinkään SOnkajärveä kadota - se riippuu sonkajärveläisistä. Olis varmaan kiva olla osa Iisalmea, vähän niinkuin arvostettu kaupunginosa....Luonnonkauniita seutuja, korpea ja hiljaisuutta. Autolla pääsee Prismaan, ja vielä kauemmaksi, esim. Kuopiion vaateostoksille. Sonkajärvi on hyvä paikka. Jos sukua Sonkajärvellä, niin vielä mukavampaa.


      • 80km/h
        Aurinko paistaa kirjoitti:

        Sonkajärvi sopii hyvin IIsalmen kuppeeseen, Sais olla osa Iisalmea. Vaikka Sonkajärvi olisikin osa Iisalmea, ei se mihinkään SOnkajärveä kadota - se riippuu sonkajärveläisistä. Olis varmaan kiva olla osa Iisalmea, vähän niinkuin arvostettu kaupunginosa....Luonnonkauniita seutuja, korpea ja hiljaisuutta. Autolla pääsee Prismaan, ja vielä kauemmaksi, esim. Kuopiion vaateostoksille. Sonkajärvi on hyvä paikka. Jos sukua Sonkajärvellä, niin vielä mukavampaa.

        totta.paras paikka asua,ei poliiseja mailla eikä halmeilla niin voi ihan rauhassa mopolla yötä myöten rällätä


    • muistotkin kantaa

      Olen minäkin maksanut joskus veroja Sonkajärvelle, Iisalmeen, Kuusamoon, Espooseen ja Helsinkiin samana vuonna. Eli viiteen kuntaan ja sillä tavalla tullut tutuksi tuon Sonkajärvi. Muutenkin on tullut tutuksi lapsuuteni ja nuoruuteni näkökulmalta. Isäni sisko asui Rutakolla ja tämän takia tuli vierailtua mummoni ja isäni kanssa tällä paikkakunnalla aika usein ja hevospelillä. Tätini oli hyvä ja lämmin ihminen ja tarjosi parastaan ja syliäkin tarjosi. Siksipä tuo sama tätini antama lämpö kumpuaa edelleenkin, kun Sonkajärven asiosta mediassa kirjoitellaan. Aina ja aina!

      Tuli hyvin tutuksi tanssipaikka Sonkahovi, jossa nyt julkkikseksi tulleet kitaristit soittotauolla tanssittivat ja siitä olin hyvin ylpeä. Huippukitaristeja ja laulajia niitähän Sonkahovissa riitti. Piti aina vetää pitkää tikkua kumpaan paikkaan menee tanssimaan Kyllikinrantaan vai Sonkahoviin ja pyörällä tietty? Noita muistelee mielellään nyt "vanhoilla päivillään", että on saanut tuolta Sonkajärveltäkin muistoja elämänsä maton kutimiksi. Ei sieltä mustaa raitaa ole tullut, vaan iloisen väristä auringon keltaista ja kesän vihreää.

    • Marvinen69

      Sukuni on satsannut Sonkajärven elinvoimaisuuteen muutaman sukupolven ajan, ja niin tekee minunkin sukupolveni kaikkien neljän lapsen voimalla. Lapsena minulla ei ollut siellä kivaa (muuten kuin kirjastossa ja kotona lueskellessa), mutta näin aikuisena viihdyn siellä aina vain paremmin. Sieltä saa edullisesti kivoja tontteja ja hienoja metsäpalstoja. Hienot ulkoilumaastot. Mainiot urheilumahdollisuudet myös talvella. Komia kirjasto (vaikka muistuttaisikin lentoterminaalia). Yllättävän moni ikätoveri on palannut sinne pyörittämään omaa liiketoimintaa (työpaikat vieraan leivissä kun ovat harvassa). Pitäisi ehtiä viettää siellä enemmänkin aikaa.

    • lapsuusmuisto kantaa

      Mikä näitä nykyajan ihmisiä vaivaa, kun heidän pitää ilmaista itseään jos jonkinlaisilla konsteilla? Tuo ammuskelu on yksi konsti tulla kuulluksi, koska muuten ei saa "äänelleen" katetta. Aika kumma juttu, kun yleensä noilla persoonaltaan vinksahtaneilla on useampi kuin yksi ase ja oikein luvan kanssa.

      Minulla on vain hyviä muistoja lapsuuteni ajoilta ja juuri tuolta Pentalta päin. Penttalaiset olivat hyviä ja luotettavia ihmisiä. Tämän takia tuntuu pahalta teidän muiden puolesta, kun tuota Pentta-idylliä ja rauhaa joku häiriintynyt ampumalla rikkoo. Pulpahtikin tuosta Pentta-sanasta yks kaks mieleen sekin, että miten sitä hyvin pienenä pääsikin veneen kokassa vanhemman väen kanssa Jokelan kylältä Matkusjokea pitkin sinne Pentalle päin Everin-rantaan lypsämään aamuin ja illoin niitä lehmiä. Isä tai äiti oli aina mukana ja veneen kokassa istuen sitä piti aina uittaa niitä pikkukätösiä. Ikinä ei syyllistetty, jos uitat tiput veteen? Lampaatkin vietiin sinne Everiin aina kesäksi laiduntamaan. Lehmät ja lampaat saivat laiduntaa aivan rauhassa, koska rehellisyys oli tuon ajan ykkösjuttu, noita häiriintyneitä ei yksinkertaisesti ollut. Luuta riitti ovelle merkiksi, että kotona ei olla, lukkoja ja muita valvontavempeleitä ei tarvittu.

    • juuret kantaa

      Kannattaa olla ylpeä noista Ylä-Savolaisista juurista, koska ilman esisiemme panosta talvi- ja jatkosodassa olisivat voineet nuo juuret katketa. Ylä-Savolaiset lähtivät yhtenä rintamana aika kehnoissa vehkeissäkin puolustamaan sitä, että ryssä ei pääse hyökkäämään itärajan suunnalta ja tämä linja piti jatkosodan loppuun saakka.

      Nyt kun ei ole ollut sotia ja kaikkea on liian kanssa, niin napistaan joka asiasta. Voi vain miettiä sitä, että tekisikö sota meistä sittenkin parempia ja toisia kunnioittavia ihmisiä? Ainakin isämme sodassa eivät jättäneet kavereitaan, kaikki tuotiin kaikki ruumiin osatkin kotimaan kirkkomultiin. Mistä enää löytyy samanlaisia ihmisiä, kuin nämä sodan läpi käyneet ja kaikesta selvinneet? Jälkipolvensakin eli minunlaiseni he kasvattivat rehellisyyteen, kouluttivat, opettivat työtä kunnioittamaan oli se sitten paskaduunia tai ei.

    • rutakolta

      Samaa ikäluokkaa olen aloittajan kanssa. Läksin heti Sonkajärveltä, kun lukiosta pääsin. Eipä ole ollut ikävä takaisin. Kun pitkästä aikaa kävin siellä, olihan se erityistä tavata setiä ja tätejä, joiden kanssa kuulumme samaan klaaniin ja olemme samannäköisiä ja puhumme samalla tavalla. Mukavan mutkatontahan se on meno oman suvun kanssa, ja savolaisten kanssa muutenkin.

      Kaunis paikkakuntahan Sonkajärvi on. Kangaslampi oli upea paikka pyöräillä uimaan. En kyllä koskaan uimaan oppinut, mutta siellä oli kiva käydä.

      Jossain siellä Pentalla päin, mutta Savonvirralta oikealle kääntyen (Rutakolta tullessa) oli hieno vattupaikka sähkölinjojen luona. En muista ihan tarkkaan, missä.

      Harvanpurolla kävimme pesemässä mattoja. Enää en edes löytäisi sinne. Kuljulle hiihdettiin muutama kerta koulussa.

      Paikkakunnalla, jossa nyt asun, ihmiset ovat jotenkin omanarvontuntoisia, ystävällisiä, mutta eivät tunkeile. Ihmisistä puhutaan, koska meitä on niin vähän, mutta yleensä aina ystävällisesti. Sonkajärvellä on mielestäni ilkeämpi vire. Siellä juoruillaan pahantahtoisestikin, ja ollaan asiattoman uteliaita. Mielikuvani on, että siellä on paljon ihmisiä, jotka eivät arvosta itseään, ja sen huomaa. Tai sitten se oli heijastumaa itsestäni. Nyt voisin nähdä Sonkajärven eri tavalla. Mutta eipä taida tulla käytyä siellä kuin ehkä hautajaisissa.

      Koulussa oli muutama hyvä ystävyys, mutta jostakin syystä ne jäivät. Kyllä minä vielä joskus osallistun luokkakokoukseen, jos sellaisesta kuulen ja se pidetään mukavissa merkeissä, eikä esimerkiksi jossain juottolassa.

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      188
      1532
    2. RIP Lauri Paavola

      Kansalaisaktivisti ja freelance-journalisti Lauri Paavola on kuollut vain 31-vuotiaana. Hän tuli tunnetuksi hyvin kärjek
      Maailman menoa
      27
      1277
    3. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      317
      1170
    4. Jokohan se viimein myöntäisi

      Vai onko vielä jotain epäselvyyttä sen asian suhteen?
      Ikävä
      144
      1104
    5. En pidä sinusta, en kirjoita viestejäni sinulle.

      Yritä nyt ymmärtää. En koskaan tule kiinnostumaan sinusta. Jätä minut rauhaan täällä.
      Ikävä
      98
      977
    6. Terveystalo paljasti yksityisen sairaanhoidon empatia puutteet

      Yksityisellä puolella raha ratkaisee, jos ei ole rahaa potilas ei saa empatiaa eikä siten apuakaan: Poliisi teki rikosi
      Maailman menoa
      105
      970
    7. Ehdin aamulla

      ajattelemaan sinua. Olit ensimmäisenä mielessäni. Avasin silmäni tähän uneen, jota elämäksi kutsutaan. Kuuntelin lintuje
      Ikävä
      131
      958
    8. Upea, kaunis ja menestynyt Martina menee onnellisesti naimisiin

      Mitäs palstan vihaajamönkeröt tähän? Kiehuttaako? Kaikki vain eivät ole kauniita ja menestyviä kuten Martina.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      228
      942
    9. Tiedätkö näen

      sinun pelisi hyvin kirkkaasti.
      Ikävä
      61
      930
    10. Asuntojen reaalihinnat alimmillaan 20 vuoteen

      Sääliksi käy niitä jotka pari vuotta sitten maksoivat itsensä kipeäksi. Kohta pankki ottaa asunnon haltuunsa ja huutok
      Maailman menoa
      86
      895
    Aihe