globaali kompetenssivaje

niin,,,

Aivan hirveää, maatalous on maailmanlaajuisesti kammottavan huonoa liiketoimintaa. Missä on farmareiden ja plantaasienomistajien kompetenssi, onko hankitatoimen kopmpetenssi vajaata, vai onko myyntipuolen kompetenssi pielessä kun eivät osaa pyytää tuotteistaan parempaa hintaa? Vai ovatko he kaikki amatöörimäisiä perheviljelijäpuuhasteiljoita?

"Rogersin mukaan maanviljelys on ollut kammottavan huonoa liiketoimintaa 30 viime vuoden ajan. Tämä on johtanut siihen, ettei kukaan enää halua maanviljelijäksi."

http://www.uusisuomi.fi/raha/70570-ruoka-loppumassa-mutta-tama-vielakin-pahempaa

24

68

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • HOMMIAARSKALLE,,

      NIIN, KOHTA VALTIO LAITTAA TYÖTTÖMÄT TUOTTAMAAN RUOKAA ,,:)))

      • TÖRSKÄARSKA

        KYYMYÖOLLAAVIISAITASANANSÄILIENKUNINKAITA
        VETTIVAAFTIPAA
        EEKSVAA?


    • Järkimies2

      Tulee muuten aika monelle tämänkin keskustelupalstan vakivalittajalle äitiä ikävä, kun uhkakuvat kongretisoituu. Moniongelmalliset valittajat ovat monttu auki kaupassa, kun hyllyt hohtavat tyhjyyttään. Moni korkeasti koulutettu poliitikkokin voi hieraista silmiä, kun halpoja elintarvikkeita ei enää ole kun ei ole viljeliöitä, jotka niitä tuottaisivat pilkkahinnalla.

      Ikävintä on se, että muutoksen olisi tapahduttava pikapuoliin, koska kun viljelijä lopettaa niin todennäköisesti ei enää aloita uudestaan, koska elämä on paljon helpompaa ja rikkaampaan toisen töissä ja jää sitä vapaa-aikaakin päivittäin itselle. Myös resurssit eli pellot, rakennukset, koneet ja tietotaito katoaa. Mikäli joku joskus aloittaisikin tuotannon, menee sen toimivaksi saamiseen useita vuosia ja rahaa palaa todella paljon. Silloin myös tuottajahinnat moninkertaistuvat

      Vääjäämättä ajaudutaan siihen, että priorisoidaan kenelle ruokaa riittää. Itse ainakin toivon, että kykypoliitikkomme ja valittavat duunarit jäisivät ilman ruokaa ja vain jonkinlaisen luonnosta elämisen kyvyn omaavat ihmiset jäisivät jäljelle ja lisääntyisivät. Yhteiskuntakin tervehtyisi samalla kaikesta yhteiskuntaa rapauttavasta, hyödyttömästä kansanosasta.

      Hyvä, että lehdistössäkin on vihdoin ja viimein joku tolkkutoimittaja, joka ottaa tämänkaltaisen jutun lehteensä eikä aina vain mene mukaan kaupan ja poliitikkojen mantraan ruuan hinnasta. Ruoka on tosi halpaa niinkauan kuin sen tuottajia voi mollata.

      • MIETTIKÄÄSITÄ,,,

        EI NUORET NYKYÄÄN OLE TYHMIÄ,KYLLÄ SE KAUPUNKI KUTSUU JOS EI ASIAT KORJAANNU..


      • TÖRSKÄARSKA
        MIETTIKÄÄSITÄ,,, kirjoitti:

        EI NUORET NYKYÄÄN OLE TYHMIÄ,KYLLÄ SE KAUPUNKI KUTSUU JOS EI ASIAT KORJAANNU..

        KYYMYÖOLLAAVIISAITASANANSÄILIENKUNINKAITA
        VETTIVAAFTIPAA
        EEKSVAA?


    • Meni tuo lainatun artikkelin 'tolkkutoimittaja' sitten halpaan,
      kun ei tarkistellut kriittisesti blogistin alkuperää.
      Sijoituskeinottelijat yleensä ja blogin kirjoittanut ketku erikseen,
      kun pyrkivät omaa etua parantaakseen aina liioittelemaan.

      Oikeasti maailmalla ollaan jo varauduttu siihen, että maanviljelijöistä tulee
      pulaa. Itsenikin usein mainitsema 'SkyFarming' tulee olemaan
      ratkaisu, jolla viljelijäpula ratkaistaan ja pistetään jopa vain
      paremmaksikin. SkyFarmilla kun suurin osa työstä pystytään
      automatisoimaan ja niin tuottavuus kuin tuotantokin moninkertaistamaan.

      Suomessa tämän kehityksen lopputuloksena saadaan vielä
      sellainenkin etu kuin verotaakan keveneminen 3.000 M€ vuodessa.

      • Jopan esimies

        Lehmiä ja lypsyasemia katoilla ? Jäikö aamulääkkeet väliin ?

        Huuhaata on maailma pullollaan ja aina on ihmisiä, jotka uskovat toisten tekevän asioita väärin ja koittavat keksiä parempia systeemejä. Valitettavasti yleensä uudet systeemit eivät toimi ja maksavat paljon enemmän kuin vanha systeemi. Tietokoneet ja automaatio on vain renki ja apuri, niiden varaan ei voi luottaa maailman ruokahuoltoa.

        Innovatiivisuutta tarvitaan, mutta sen on lähdettävä oikeista syistä ja esim. ruuan hinta on väärä syy, koska ruoka on vielä halpaa Suomessakin vrt. yleiseen hinta ja palkkatasoon. Monella muulla alalla on halvempaa ja helpompaa vaikuttaa kustannuksiin.

        Sky Farming ei tule koskaan yleistymään. Tuotanto on liian kallista ja riittämätöntä kasvavalle ihmismäärälle.


      • VOIJEESUS,,:(((

        :))))))))) JOPPE VILJELEE SEURAAVAKSI AURINGON CORONALLA,,:))))


        TULI TOLAALISEN PARAS VITSI JOPELTA,, JA SEN TYHJISTÄ HAJATELMISTA,,

        MEINAATKO JOPPE MENNÄ ENSI VIIKOLLA NEWYORKIN GHETTOON HUUTELEE, ETTÄ KUKA HALUUAA KASVATTAA SALAATTIA :)))))))


      • Ökyisäntä

        Huhaata pienen joukon manipuloimana ja ongelmia paljon isossa mittakaavassa.

        Kirjoittajilla lisäksi oma lehmä ojassa, miten hyötyvät rahallisesti tilanteesta. Kaiken takana rahan siirto tietyille tahoille, ei tavallisen ihmisen hyöty.

        Kannattaisi tutustua elintarviketuotantoon omakohtaisesti, eikä toistella muiden ihmisten kommentteja tietämättä heidän tarkoitusperiä, jotka ovat aivan muita kuin Jopa herkkäuskoisuudessaan luulee.

        Vaarallinen kehitys maailman ruokaturvallisuuden ja ihmisten ravitsemuksen kannalta.

        Tukipolitiikka elää ja voi hyvin kunnes halpaa ruokaa ei enää ole ja päästään keinotekoisesta säätelystä eroon. Suomen todistetusti puhtaille. Elintarvikkeille koittaa pitkän surkean ajan jälkeen kullanvuolukausi.


      • ARSKATÖRSKÄ
        VOIJEESUS,,:((( kirjoitti:

        :))))))))) JOPPE VILJELEE SEURAAVAKSI AURINGON CORONALLA,,:))))


        TULI TOLAALISEN PARAS VITSI JOPELTA,, JA SEN TYHJISTÄ HAJATELMISTA,,

        MEINAATKO JOPPE MENNÄ ENSI VIIKOLLA NEWYORKIN GHETTOON HUUTELEE, ETTÄ KUKA HALUUAA KASVATTAA SALAATTIA :)))))))

        KYYMYÖOLLAAVIISAITASANANSÄILIENKUNINKAITA
        VETTIVAAFTIPAA
        EEKSVAA?


      • No--

        Joo. Jos nuo vertikaalivijeljelijät on keksineet miten saa kasvit kasvamaan noissa torneissa ilman lannoiteita luonnonmukaisesti niin voisisivat sitten ilmeisesti keksiä helposti miten iminen tulee toimeen ilman ruokaa :)


    • kaaleppi.

      Kysäisin eräältä rakennusalalla olevalta ystävältäni paljonko tuollaisen tornin rakentaminen maksaisi vaikka hehtaarilta, hän kertoi että neliöhinnaksi muodostuisi varmaankin 1000€ kaikkine valaisin ja kastelu tekniikoineen.
      Hehtaarin hinta olisi siten 10 miljoonaa euroa. Laskeskelin että jos sieltä saataisiin kolme satoa vuodessa, eli 20 tonnia. Kun nykyiseen tonnihinnolla laskien tulo olisi 4000€, ilman kuluja, kestäisi tuon investoinnin maksaminen 2500 vuotta. Tuo siis laskettuna ilman viljely ja kiinteistökuluja, joihin kuuluvat kastelu, lämmitys, valaistus ja ilmastointi sekä näiden laitteiden huolto. Näitä kulujahan ei synny nykyisen kaltaisessa avomaan peltoviljelyssä. Suomen oloissa energiaa kuluisi varmaan melkoisesti talviaikaan lämmitykseen ja valaistukseen.

      • JOPPEPIHALLAKUIN,,

        :)))))))))) NIINPÄ. ARSKA JA JOPPE TARJOAA PARHAAT :)))))))


    • kappasvaan.

      "Vuoteen 2050 mennessä lähes 80 prosenttia maapallon väestöstä asuu asutuskeskuksissa. Varovaisten arvioiden mukaan väestö kasvaa noin 3 miljardia ihmistä. Arviolta 109 hehtaaria uutta maata (noin 20 % enemmän maata kuin Brasilia) pitää kasvaa tarpeeksi ruokaa, jos perinteisiä menetelmiä harjoitetaan . Tällä hetkellä kaikkialla maailmassa on, yli 80 % maata joka sopii viljan kasvattamiseen on käytössä (lähteet: FAO: N ja NASA)".

      Jopan linkistä löytyvästä kirjoituksesta saa sen käsityksen että torniviljelmillä ei ole tarkoitus korvata nykyisen kaltaista avomaan viljelyä vaan tuottaa ruokaa lisääntyvälle maailman väestölle silloin kun avomaiden tuotanto ei enää riitä kattamaan kulutusta, eli esimerkiksi silloin kun meitä on 3 miljardia enemmän ja peltoa tarvittaisiin Brasilan verran lisää.

      • Satoisäntä

        Tilanne on aivan eri silloin kun ruuasta on pula ja sen hinta saa olla mitä vaan eli tuotantokustannukset, palkka ja voitto toiminnasta saadaan. Hörhökasvatus tulee todella kalliiksi kuten edellä laskettiin ja avomaalla kasvatus tulee aina edullisemmaksi. Tuotanto varmaan siirtyy maaperå, ilmasto, tuholais ym. Ongelmien takia, mutta aika pitkälle riittää avomaa, jos kaikki kikat otetaan käyttöön ja turhista jarruttavista säännöksistä luovutaan. Esim. Nykyinen Suomessa ympäristötuen ehdoksi laitettu fosforimäärä ei riitä kunnon satoon. Tästä on jopa MTT:n tutkimusta. Ennen vanhaan oppikirjoissa puhuttiin ryöstöviljelystä, kun ravinteita otetaan sadossa enemmän kuin annetaan sadolle. Viherpiipittäjille asia ei mene kaaliin ja tasoja yritetään vieläkin laskea. Näennäisviljelyksi vihreät ajavat, vaikka hyvä sato on paras ympäristöteko. Suomessakin päästäisiin järjen käytöllä parempiin satoihin ihan Eu normien mukaisesti, jossei kotimaiset viherpellet venkoilis.

        Joka tapauksessa kattopuutarhojen tuotanto on vielä hyvin kallis harrastus ainakin oman elinikäni ajan, koska resursseja satoon löytyy kun tuotanto tulee kannattavaksi ja laisäädäntö Suomessa ravinteiden osalta Eu tasolle.


      • "Jopan linkistä löytyvästä kirjoituksesta saa sen käsityksen että torniviljelmillä ei ole tarkoitus korvata nykyisen kaltaista avomaan viljelyä vaan tuottaa ruokaa lisääntyvälle maailman väestölle silloin kun avomaiden tuotanto ei enää riitä kattamaan kulutusta" - kappasvaan.

        Kaikenlaista aina puhua saa. Kun torniviljelmien tuotokset alkavat olla 4 - 5 -kertaiset
        perinteiseen maatalouteen nähden, on kovin vaikea nähdä, että konventiaaliselle
        viljelykselle olisi kovinkaan kauan tilaa. Se vaan ei liian kalliina ole kilpailukykyinen.

        Lisäksi myös luonnonsuojelulliset näkökohdat tulevat puoltamaan konventiaalisen
        viljelyn kertakaikkista lakkauttamista. Maatalous kun nykymuodossaan on eräs
        pahimpia luonnonvarojen haaskaajia. Puhumattakaan siitä suunnattomasta
        verotaakaan kevenemisestä, minkä megalomaanisten maataloustukiaisten
        lakkauttaminen aiheuttaa.


      • HUUHAA,,UKKO
        jopa_vain kirjoitti:

        "Jopan linkistä löytyvästä kirjoituksesta saa sen käsityksen että torniviljelmillä ei ole tarkoitus korvata nykyisen kaltaista avomaan viljelyä vaan tuottaa ruokaa lisääntyvälle maailman väestölle silloin kun avomaiden tuotanto ei enää riitä kattamaan kulutusta" - kappasvaan.

        Kaikenlaista aina puhua saa. Kun torniviljelmien tuotokset alkavat olla 4 - 5 -kertaiset
        perinteiseen maatalouteen nähden, on kovin vaikea nähdä, että konventiaaliselle
        viljelykselle olisi kovinkaan kauan tilaa. Se vaan ei liian kalliina ole kilpailukykyinen.

        Lisäksi myös luonnonsuojelulliset näkökohdat tulevat puoltamaan konventiaalisen
        viljelyn kertakaikkista lakkauttamista. Maatalous kun nykymuodossaan on eräs
        pahimpia luonnonvarojen haaskaajia. Puhumattakaan siitä suunnattomasta
        verotaakaan kevenemisestä, minkä megalomaanisten maataloustukiaisten
        lakkauttaminen aiheuttaa.

        KOKO HÖYRYPÄÄ,,,LOPETAS JOPPE SE RUOKAILU NIIN SÄÄSTYY KERRANKIN OIKEASSA PAIKASSA JA PALJON RAHAA :))))))


      • mmt1
        jopa_vain kirjoitti:

        "Jopan linkistä löytyvästä kirjoituksesta saa sen käsityksen että torniviljelmillä ei ole tarkoitus korvata nykyisen kaltaista avomaan viljelyä vaan tuottaa ruokaa lisääntyvälle maailman väestölle silloin kun avomaiden tuotanto ei enää riitä kattamaan kulutusta" - kappasvaan.

        Kaikenlaista aina puhua saa. Kun torniviljelmien tuotokset alkavat olla 4 - 5 -kertaiset
        perinteiseen maatalouteen nähden, on kovin vaikea nähdä, että konventiaaliselle
        viljelykselle olisi kovinkaan kauan tilaa. Se vaan ei liian kalliina ole kilpailukykyinen.

        Lisäksi myös luonnonsuojelulliset näkökohdat tulevat puoltamaan konventiaalisen
        viljelyn kertakaikkista lakkauttamista. Maatalous kun nykymuodossaan on eräs
        pahimpia luonnonvarojen haaskaajia. Puhumattakaan siitä suunnattomasta
        verotaakaan kevenemisestä, minkä megalomaanisten maataloustukiaisten
        lakkauttaminen aiheuttaa.

        Hyvin on aivopesty Jopa. Mutta mitä voi odottaa henkilöltä, jolla ei ole substanssiosaamista aiheesta vaan uskoo kaiken hihhuleiden aatteesta ja kaunistellusta ideologisesta ihanteesta, johon ei sisälly mitään ongelmia. Käytännössä satotason nosto tuo jo yksistään suuren joukon ongelmia, joita ratkotaan ja ratkaisut saavat lisäongelmia. Tähä kun lisätään hihhuleiden byrokratia niin hyvin menee ja kaikki kuollaan nälkään kitumalla.

        Olen itse seurannut erään hihhulin puuhastelua eläinten kanssa ja huomannut kuinka hyvin ideologinen aate on karissut ongelmien edessä ja homma näyttää hyvin tavanomaiselta eläinten ruokinnalta ja hoidolta. On se vaan hyvä, että eläinsuojelijoidenkin eläimiä suojellaan lailla ja asetuksilla.


    • kaaleppi,

      Mutta entä se 10 miljoonan euron rakennuskustannukset, eikö niitä oteta ollenkaan huomioon. Meillähän on jo pellot valmiita. Entä lämmitys ja valaistuskustannukset vuoden kylminä ja pimeinä aikoina. Kun jo nyt on asetettu kyseenalaiseksi onko järkevää kasvattaa suomen olissa kasvihuoneissa kurkkuja ja tomaatteja niin miten kannattavaa olisi kasvattaa viljaa jonka hehtaarituotto esimerkiksi tomaattiin verrattuna on pieni mutta lämmitykseen ja valaistukseen menee rahaa miltei sama määrä.

      Kerrataanpa, kun satotaso on nyt suomessa ehkä 5 tonnia hehtaarilta tulisi tornipelloissa jopa 25 tonnia hehtaarilta ja rahaksi laskettuna 150€ tonnihinnalla
      noin 3800€. Jos tuotantokustannukset olisivat vaikkapa 2000€ jäisi puhtaaksi tuloksi 1800€. Kun 10 miljoonan euron rakennuskustannukset jakaa tuolla hinnalla
      saadaan aika jolloin ne saadaan kuoletettua, eli 10000000€/1800€=5500 vuotta.


      Mutta teepä jopa oma laskelmasi jossa on huomioitu rakennuskustannukset,
      kauanko kestää että ne saadaan maksettua.

      • kappasvaan.

        Jos ei rakennuskustannuksia eikä suomen oloissa valaistus ja lämmityskustannuksia
        huomioida, tuotanto tornipelloissa on paljon kannattavampaa kuin avomaalla.

        Melko paljon tarvitaan myös vettä jo yhden hehtaarin kasteluun.
        Jos kasvukauden vedentarve olisi vaikkapa 350mm/neliömetrille, tarvittaisiin neliömetrille 100 litraa vettä ja hehtaarille 3.5 miljoona litraa.

        "Keskimäärin kasvukauden aikana sataa noin 350–400 millimetriä".
        https://ilmasto-opas.fi/fi/ilmastonmuutos/suomen-muuttuva-ilmasto/-/artikkeli/ce4a4040-c662-4cf5-b2ff-f5e207cbd6f3/varsinais-suomi-tyypillista-tammivyohykkeen-ilmastoa.html

        "Kasvukauden tehoisa lämpösumma on sisämaan suotuisilla kasvupaikoilla keskimäärin 1400–1450 vuorokausiastetta (°Cvrk), muualla maakunnassa 1300–1400 vuorokausiastetta".

        Paljonko tarvitaan keinovaloa tuon aikaansaamiseksi. Entä paljonko energiaa kuluu sen tuottamiseksi.


      • JOPPEPARKAA,,:)))
        kappasvaan. kirjoitti:

        Jos ei rakennuskustannuksia eikä suomen oloissa valaistus ja lämmityskustannuksia
        huomioida, tuotanto tornipelloissa on paljon kannattavampaa kuin avomaalla.

        Melko paljon tarvitaan myös vettä jo yhden hehtaarin kasteluun.
        Jos kasvukauden vedentarve olisi vaikkapa 350mm/neliömetrille, tarvittaisiin neliömetrille 100 litraa vettä ja hehtaarille 3.5 miljoona litraa.

        "Keskimäärin kasvukauden aikana sataa noin 350–400 millimetriä".
        https://ilmasto-opas.fi/fi/ilmastonmuutos/suomen-muuttuva-ilmasto/-/artikkeli/ce4a4040-c662-4cf5-b2ff-f5e207cbd6f3/varsinais-suomi-tyypillista-tammivyohykkeen-ilmastoa.html

        "Kasvukauden tehoisa lämpösumma on sisämaan suotuisilla kasvupaikoilla keskimäärin 1400–1450 vuorokausiastetta (°Cvrk), muualla maakunnassa 1300–1400 vuorokausiastetta".

        Paljonko tarvitaan keinovaloa tuon aikaansaamiseksi. Entä paljonko energiaa kuluu sen tuottamiseksi.

        JA TAAS HAJOSI JOPEN MIELIKUVA ILLUUSIO MAAILMA,,:)))))))


    • jahas,

      "Maatalous kun nykymuodossaan on eräs
      pahimpia luonnonvarojen haaskaajia."

      Siis 30 asteen pakkasella kaamospimeällä, tornipeltojen lämmitykseen ja valaistukseen ei siis kulu energiaa?, häh.



      "Puhumattakaan siitä suunnattomasta
      verotaakaan kevenemisestä, minkä megalomaanisten maataloustukiaisten
      lakkauttaminen aiheuttaa."

      Kun maapallolla on 10 miljardia ihmistä eikä peltojen tuotto enää riitä elättämään ihmisiä, korvataan puuttuva tuotanto tornipelloilla, silloin ei vehnää enää myydä 150€ tonnihintaan. eikö siinä vaiheessa ole samantekevää maksetaanko maataloustukia vai ei, kun viljan hinta on 1000-2000€ tonni.
      Tiedätkö jopa, se kysynnän ja tarjonnan laki hinnanmuodostuksessa.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      102
      2277
    2. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      258
      1087
    3. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      86
      1044
    4. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      981
    5. Taas kuoli kuortaneella

      Mitä tapahtui kuhinoilla kun auton alle jäi ja kuoli 66.
      Kuortane
      7
      945
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      11
      874
    7. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      28
      841
    8. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      59
      833
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      38
      759
    10. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      32
      739
    Aihe