Miksi itsemurhaa katsotaan niin pahalla?

hfghffghgfhgfhgfhgf

En usko että ketään kiinnostaa mutta en kykene ymmärtämään miksi itsemurhaa ei hyväksytä millään tavalla.

Olen itse vaikeasti masentunut ja syrjäytynyt olen aina ollut sitä mieltä että ei minunlaisissani "ihmisissä" ole yksinkertaisesti mitään järkeä, mitä järkeä on jotain kuntoutustukea maksaa ja lääkkeitä syöttää kuin pullamössöä kun on ilmiselvää että kyseisellä ihmisellä ei ole mitään tulevaisuutta missään asiassa.

On ihan eri asia jos on joku hetkellinen masennus tai vastaavaa mutta kun on kyse äärinmäisestä pohjanoteerauksesta niin eiköhän sellaisen " auttaminen " ole kaikkien ajan tuhlausta. Ehkäpä se on jopa julmaa rääkkäämistä pakottaa ihminen kitumaan viimeiseen asti, mutta eihän kukaan osaa asiaa ajatella tuolta kannalta. Ihan sama asia kuin olisi joku syöpäpotilas jolla on kuukausi elinaikaa ja sanotaan että ei anneta lääkkeitä ja kuolema tulee olemaan tuskallinen niin odotetaan nyt vaan sitä niin on kaikilla parempi mieli.

No eikai se auta muuta kun toivoa että saisi syövän tai vastaavaa ja kieltäytyä sen hoidosta.

Mitä elämää se on sellainen että jokapäivä herätessä on pettynyt kun on vieläkin elossa?

15

191

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Itsemurha on suurin piirtein pahin teko, jonka läheisilleen voi tehdä. Se on huomattavasti pahempi kuin kuolema vaikka jossain onnettomuudessa, koska läheiset tulevat syyttelemään tapahtumasta itseään hamaan tappiin asti ("miksi emme huomanneet/tehneet mitään jne.").

      • hfghffghgfhgfhgfhgf

        No onko se sitten hyvä teko pakottaa ihminen kärsimään sosiaalisella painostuksella siihen asti että lopulta elimistö pettää? Omasta mielestäni tuo on sairasta rääkkäämistä vaikka kaikki ei sitä tajuakkaan.


      • dfgtyjdc

        Eiköhän se läheisten ja jopa niiden alleajettujen ammattikuljettajien kärsimys ole oikeasti AIKA paljon pienempää kuin sen itsemurhan tekijän kärsimys elinaikanaan oli. Ja miten ihmisellä vois olla velvollisuus elää "läheisten" takia vaikka niille on täysin turha?


    • 7+7

      Itsari on POP. Kitkerat ihmiset ovat kateellisia sellaiselle joka karkaa tästä
      elämästä oman käden kautta ja itse jäävät kituuttamaan.

    • Exist/Exit

      Vaikka itsemurhasta on hyvin erilaisia tunnepitoisia ja poliittisia kantoja, on se kuitenkin normaali ihmisteko tilanteessa, jossa henkilö kokee elämisen olevan pahempi vaihtoehto kuin olla elämättä. Mistään muustahan ei juurimmiltaan ole kysymys. Psykiatrit ja useat lääkärit ja terveydenhuollon henkilökunta, sekä myös iso osa kansaa, kuvittelee, että itsemurha tai itsemurha-ajatukset olisivat jotenkin sairaus tai sairauden merkki, mutta se on harhaluulo. He epäonnistuvat näkemään ja ymmärtämään ihmisyyttä ja ihmistä olentona, mistä elämässä on kyse, minkä vuoksi joku miettii tai ajattelee itsemurhaa tai haluaa tai toteuttaa sen.

      Koska en ole toistaiseksi itse lukenut itsemurhaan liittyvää kirjallisuutta voin suositella ainoastaan varauksella tutustumaan esimerkiksi psykiatrian emeritus professori Thomas S. Szaszin kirjallisuuteen aiheesta. Tiedän hänen humaanin lähestymistapansa mielenterveysasioihin ja elämän ongelmiin, itsemurha mukaan lukien enkä osaa keksiä tähän hetkeen ketään muuta, joka voisi asiaa yhtä selkeästi selittää. Hänen näkemyksiään itsemurhaan liittyvästä yhteiskunnallisesta keskustelusta on löydettävissä mm. YouTubesta ja muualta internetistä. Kirjoja, joihin viittaan ovat mm.:

      Fatal Freedom: The Ethics and Politics of Suicide (Thomas S. Szasz, 1999)
      http://www.amazon.com/Fatal-Freedom-Ethics-Politics-Suicide/dp/0275966461/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1405526347&sr=8-1&keywords=Fatal Freedom

      "Fatal Freedom is an eloquent defense of every individual's right to choose a voluntary death. The author, a renowned psychiatrist, believes that we can speak about suicide calmly and rationally, as he does in this book, and that we can ultimately accept suicide as part of the human condition. By maintaining statutes that determine that voluntary death is not legal, our society is forfeiting one of its basic freedoms and causing the psychiatric/medical establishment to treat individuals in a manner that is disturbingly inhumane according to Dr. Szasz."

      Suicide Prohibition: The Shame of Medicine (Thomas S. Szasz, 2011)
      http://www.amazon.com/Suicide-Prohibition-The-Shame-Medicine/dp/0815609906/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1405526539&sr=8-1&keywords=Suicide Prohibition

      "First in-depth examination and critique of contemporary anti-suicide policies that are based on the notion that voluntary death is a mental health problem, and systematically lays out the dehumanizing consequences of psychiatrizing suicide prevention."

      Haluan vielä sanoa, että en yllytä enkä kehota ketään vahingoittamaan itseäään, mutta tahdon tuoda esiin erilaisien näkökulman asiaan. Jokaisella on oikeus elää ja jokaisella on oikeus kuolla ja päättää asiasta itse ilman, että joutuu pelkäämään yhteiskunnan tahdonvastaisia interventioita. Kunnioitan jokaisen omaa päätösvaltaa. Valitettavasti asia ei tällä hetkellä näin ole yhteiskunnassamme minkä vuoksi monet eivät voi mennä hakemaan apua psykiatrialta pakkotoimenpiteiden pelossa. Tilanne on järjestelmän ja ajattelun vuoksi hyvin traaginen yksilön kannalta.

      • Szazin ajattelu, paitsi että on tieteellisesti virheellistä, kumpuaa amerikkalaisesta kylmäsydämisestä libertaarikapitalismista ja minimivaltioideologiasta. Szazin mielestä esim. skitsofreenikot pitää jättää heitteille elleivät itse aktiivisesti hakeudu hoitoon ja myös kustanna hoitojaan itse. Kyllä tuo on harvinaisen kaukana humaanista.

        Oleellinen kysymys ei ole siinä, onko itsemurha eettisesti oikeutettua. Vakavasti masentunut tai esim. skitsofreenikko ei ole kykenevä realistisesti arvioimaan tilaansa.


    • Uupolekki

      "Itsemurha on pahin teko, mitä voi läheiselleen tehdä."

      Tähän minä aina takerrun ja tulen jatkossakin takertumaan. Tottahan toki ymmärrän, että suru ja suuret kysymykset ovat läheisille, sukulaisille jne. todella vaikeita läheisen itsemurhan jälkeen, mutta ulkopuolisen itsemurhan vastustamisessa kulminoituu ehkä itsekkäin ajatusmalli ikinä - enkä siis puhu itsemurhaajasta.

      Monesti itsemurhaajat ovat tavalla tai toisella jääneet yksin, heidän - ehkä jo vuosiakin - kestäneeseen pahaan oloon ollaan jo totuttu ja omaksuttu se osaksi tämän henkilön elämää ja persoonaa, mutta itse pahasta olosta kärsijä ei totu oloonsa ikinä. Ehkä joskus kun omalle kohdalle sattuu sellainen kurja elämä kaikkine epäonnistumisineen ja siitä johtuvine huonoine oloineen, ymmärretään mistä on kyse.

      Eivät itsemurhan tehneen läheiset sure kuollutta, vaan itseään ja sitä että se kupla puhkesi missä tuttavapiiri ja perheenjäsenet ovat itsestäänselvyys.

      Minkä ihmeen takia täällä pitäisi kenenkään kärsiä vain siksi, että ei halua tuottaa tuskaa perheenjäsenilleen? Minkä takia pitää mitätöidä aina vaan itsemurhaajan oma henkinen tuska jonka mittasuhteet voivat olla loppupeleissä vielä suuremmat, ja kaiken kukkuraksi kritisoida vieläpä itsekkääksi? Ehkä juuri tämä kyvyttömyys empatiaan toista kohtaan ajaa täällä ihmisiä ennenaikaiseen hautaan.

      • Kysymys ei ollut eettisestä argumentista, vaan faktasta. Riippumatta siitä, onko itsemurha eettisesti oikeutettua vai ei, se on käytännössä satuttavin teko, minkä ihminen voi omaisilleen tehdä.


    • wt36

      Olen aina ihaillut ihmisiä jotka uskaltavat tehdä itsemurhan. Itse olen "haaveillut" itsemurhasta varhaisteinistä asti mutten uskalla edes viillellä ranteita, saati hirttäytyä. Jos olisi helppo tapa tehdä itsari, olisin sen jo tehnyt. Pari kertaa olen yrittänyt lääkkeiden yliannostuksella mutta ne oli aivan liian mietoja lääkkeitä. Asetta ei saa mistään käsiinsä, eikä ole yhteyshenkilöä pimeisiin markkinoihin.
      Itsemurha vaati munaa! Tämä elämä on ihan oikeesti peestä. Pieniä iloisia hetkiä on sentään joskus.

    • erkki123

      Itsemurha=vaikea kysymys. Olen itsekin sitä paljon pohtinut, siis sekä harkinnut itsemurhaa, että muiden ihmisten tekemiä itsemurhia.
      Periaattessahan sen pitäisi olla ihan oma juttu, lopettaako kärsimyksensä, eikä kuulua muille. Mutta kumminkin se sitten koskettaa kaikkia omaisia ja ystäviä myös. moni voi masentua ja seurata perässä pahimmassa tapauksessa, tai ruveta tuhoamaan itseään pikkuhiljaa esim. alkoholilla.
      Mutta varmaa on se, ettei itsemurhan itsensä tehneeseen sitten enää koske(ellei kuulu siihen ihmisryhmään joiden mielestä itsemurhasta joutuu helvettiin), tuska siirtyy sitten vain läheisille, mutta ei välttämättä yhtä suurena... en silti suosittele kenellekään itsaria!

    • fdsfdgfdfdsfs

      Samaa mieltä kirjoittajan kanssa..en toki sano, että itsemurhaa tulisi kevyin perustein tehdä mutta kun huomannut, että mahdollisuudet ja tuki ovat hyvin rajallisia niin voiko olettaa, että ihminen täällä kärsisi 20 vuotta esimerkiksi?

      Itse huomannut millaiseen rumbaan ja juoksutukseen masentuneena joutuu ja kuuntelemaan epäpätevien ihmisten neuvoja ja selityksia..että pistä katkeruus sivuun ja piristy nyt.. ja samaan aikaan se todellinen hoito on se pilleripurkki ja keskustelua..

      Kun seinä tulee vastaan ja mahdollisuuksia parempaan ei ole..niin kyllä omaistenkin pitäisi ymmärtää, että joskus on parempi kuolla kuin kärsiä..

    • Poks kupla puhki

      Jotenkin tekopyhääkin ajatella että omaiset jäisivät kaipaamaan. Toki jos on ollut läheinen tukiverkosto ja yhdessä tuumin on yritetty viimeiseen asti auttaa sillon ymmärrän kaipauksen sekä ositaisen suuttumuksen. Omalla kohdallani voin sanoa kokeneeni tekopyhyyttä tukemisen osalta, ainoastaan 2-3 kaveria on olleet aidosti kiinnostuneita voinnistani vaan en voi heitäkään kuormittaa loputtomiin pahalla olollani kuitenkaa.

      Suku surisi kohdallani kuten yllä totesi sitä että kupla puhkesi ja se jopa teki sen oikeasti - ei rakkaudesta. Meidän väki ajatelee että rahalla ratkaistaan kaikki vaan ei se materia tuo kuin hetkellistä onnea joten en rahastakaan oikein hyödy paitsi sen että saan koiralle ostettua kaikkea mukavaa vaan se siitä.. Se taitaakin olla asia mikä vielä pitää mut täällä muuten en näe enää järkeä olla.
      TOSIN tulee tämä kohta: hyväksyn itsarin siinä kohtaa kun kaikki on jo yritetty eli harrastukset, aikuisopiskelu, vapaaehtoistoiminta ja tukipuhelimet etc. on käytetty ja todettu toimimattomiksi omalle kohdalle. Eli ensin kokeile sitten päätä!

      • lizza

        Jäin pohtimaan tuota lausetta "hyväksyn itsarin siinä kohtaa kun kaikki on jo yritetty eli harrastukset, aikuisopiskelu, vapaaehtoistoiminta ja tukipuhelimet etc. on käytetty". Taitaa pohjata johonkin omiin kokemuksiisi? Hyväksyt itsarin muilla ihmisillä kun nämä kaikki sinun juttusi on kokeiltu?

        Jotkut ihmiset saattavat olla sen verta masentuneita, ettei harrastukset, aikuisopiskelu ja vapaaehtoistoiminta kiinnosta. Jos mikään ei kiinnosta, on vaikea kokeilla mitään. Jotkut onnistuvat pakottamaan itsensä tekemään jotain noista, mutta jos ei alun perinkään kiinnosta, hyöty ei ole kovin suurta.

        Opiskelusta: YTHS:n tietojen mukaan yliopisto-opiskelijoiden suurimmat hoidontarpeet liittyvät mielenterveyteen. Eli opiskelu ei paranna mitään, ehkä jopa aiheuttaa lisää masennusta jne. Tai sitten ylioppilaiden mielenterveysongelmat liittyy siihen faktaan, että älykkäämmät ihmiset ovat masentuneempia ja ahdistuneempia kuin muut. Typerykset ovat aina tyytyväisiä elämäänsä.


      • Öö.. tota noin?
        lizza kirjoitti:

        Jäin pohtimaan tuota lausetta "hyväksyn itsarin siinä kohtaa kun kaikki on jo yritetty eli harrastukset, aikuisopiskelu, vapaaehtoistoiminta ja tukipuhelimet etc. on käytetty". Taitaa pohjata johonkin omiin kokemuksiisi? Hyväksyt itsarin muilla ihmisillä kun nämä kaikki sinun juttusi on kokeiltu?

        Jotkut ihmiset saattavat olla sen verta masentuneita, ettei harrastukset, aikuisopiskelu ja vapaaehtoistoiminta kiinnosta. Jos mikään ei kiinnosta, on vaikea kokeilla mitään. Jotkut onnistuvat pakottamaan itsensä tekemään jotain noista, mutta jos ei alun perinkään kiinnosta, hyöty ei ole kovin suurta.

        Opiskelusta: YTHS:n tietojen mukaan yliopisto-opiskelijoiden suurimmat hoidontarpeet liittyvät mielenterveyteen. Eli opiskelu ei paranna mitään, ehkä jopa aiheuttaa lisää masennusta jne. Tai sitten ylioppilaiden mielenterveysongelmat liittyy siihen faktaan, että älykkäämmät ihmiset ovat masentuneempia ja ahdistuneempia kuin muut. Typerykset ovat aina tyytyväisiä elämäänsä.

        Niin sittenkö pitäisi ensi apuna tarttua itsariin? Jos homma ei toimi niin lähdetään heti pois? c'moon! :D Puhelimeen tarttuminen ei paljoa vaadi tai huulten liikutelu ellei ole halvaantunut. Enkä sanonut että opiskelua pitäisi välttämättä kokeilla vaan edes yrittää jotain tai sanoa sana: AUTA. Jos ei tietenkää halua edes yrittää vaan näkee kaiken sakean mustana niin ei sitten tietenkää elämässä ole mitään mieltä. Jokainen päättää omasta kehostaan ja mielestään, miksi korostit sanaa ''sinun''. Ei nuo ole minun juttujani en omista noita kylläkään ;)

        Ja sekö on pahasta jos yrittää rohkaista tai ehdottaa jotain? Pitäisikö kaikkien täällä byhyy masentaa enkä voi tehdä mitään, lähden pois lähtekää te muutkin. Eli seuraa kaivoon hyppääjää perässä?


    • Miettimisen aihetta

      Mutta entäs jos joskus tulevaisuudessa asiat voisivatkin olla paremmin? Nyt on ollut paha olo, mutta jospa se kuitenkin jossain vaiheessa paranee?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      61
      2024
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      56
      1745
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      59
      1634
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1557
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1535
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1465
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1326
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1291
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1183
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1168
    Aihe