Tervapääskyjen pesintä

Tervapääsky

Hei!

Osaisiko joku lintuasiantuntija tai asiassa viisaampi henkilö vastata kysymykseeni tervapääskyjen käyttäytymisestä?

Saan joka kesä nauttia tervapääskyjen pesinnän seuraamisesta talon ylimmän kerroksen parvekkeella, jonka katonrajassa olevaan onttoon metallipalkkiin ne tekevät pesänsä. Usein aamuisin ja iltaisin tervapääskyt lentävät parvekkeen edessä isohkona parvena syöksähdellen ja kirskuen. Usein, kuten tänäkin aamuna, linnut käyvät vuoron perää pysähtymässä palkilla ja katsomassa pesään, jossa poikaset ovat varmasti jo melko isoja. Eivät kuitenkaan jää syöttämään poikasia, yritä tuhota pesää tms. Tänäänkin vähintään viisi lintua pysähtyi muutaman sekunnin välein palkin suulla, joten en usko että kyseessä olivat pelkästään poikasten vanhemmat.

Ovatko toiset tervapääskyt vain uteliaita, vai etsivätkö ne pesää itselleen? Alkukesällä näkee välillä kilpailua tästä ilmeisen otollisesta pesimäpaikasta. Toisaalta olen nähnyt tervapääskyjen lentävän useimmiten parvissa, minkä myötä olen pohtinut voisiko niillä olla jotain yhteistyötä keskenään tms. etua toisistaan.

Olisin kiinnostunut tietämään jos lajin käyttäytymistä on tutkittu enemmänkin.

5

855

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jukkaxyz

      Olisko vaan hyvä lepo- ja tähystyspaikka?
      Viivähdetään hetki ja sitten jatketaan matkaa.

      Uteliaisuus ei kuulu tyhmempien eläimien ominaisuuksiin.
      Pääasiassa vaistot ja geenit vie lintuja.

    • Fraips

      Tervapääsky tekee usein tuota että se lentää lähes pesälleen, mutta kääntyykin juuri ennen pois tai sitten menee pesän suulle sekunniksi kahdeksi mutta lentää heti pois. En tiedä mistä johtuu, ehkä on hieman arka ainakin jos itse on parvekkeella silloin katsomassa. Joka tapauksessa ruoka kun tuodaan pesälle ei se pääsky siellä montaa sekunttia ole.

    • Tervapääsky

      Hei! Kiitos tähänastisista arvauksista!

      Epäilen ettei kyse ole tähystämisestä, koska pääskyt selvästi kurkkaavat tai jopa työntävät päänsä sisälle palkkiin. Tänä aamuna tarkkailin pitkään olohuoneesta näkymättömistä lintujen touhua, ja nyt olen vakuuttunut että pesällä käy tällä tavoin enemmän kuin kaksi pääskyä, sillä laskin vähintään viiden-seitsemän pääskyn pyörähtävän kuin jonossa sekunnin viiveellä pistäen päänsä palkin sisälle ja pudottautuen sitten pois. Kaksi pääskyä ei olisi ehtinyt lentää takaisin tässä ajassa. Olen kuitenkin samaa mieltä että tuskin linnut näin huvin vuoksi toimivat. Eiköhän tästä ole niille jotain hyötyä.

      Poikasten ruokkimisesta olisi selvää hyötyä, mistä juontui mieleeni erikoinen ajatus, josko koko parvi osallistuu poikasten ruokintaan? Vanhempia kun ei selvästi tunnu tällainen tunkeilu häiritsevän. Ehkäpä nämä pääskyt voisivat olla jopa sukua toisilleen, ja turvaavat näin suvun geenien säilymisen?

      Kiehtovia hypoteeseja, jotka jäänevät näin tutkimustiedon uupuessa vain uumoiluksi. Ellei jollakulla ole varmempaa tietoa tai parempaa teoriaa? :)

      • KTH.

        Kävi mielessä ns pesällä auttaminen. Joillakin lajeilla edellisen poikueen jäsen saattaa auttaa nuorempien sisarustensa ruokkimisessa. En tiedä onko tervapääskyllä Suomessa kahta poikuetta samana kesänä, mutta jos olisi, tästähän voisi olla kysymys. Alkukesällä varttunut nuori auttaa emoja loppukesällä. Jos olisi edelliskesäinen, teoria olisi varmaan liian rohkea.


      • tt77iioooo
        KTH. kirjoitti:

        Kävi mielessä ns pesällä auttaminen. Joillakin lajeilla edellisen poikueen jäsen saattaa auttaa nuorempien sisarustensa ruokkimisessa. En tiedä onko tervapääskyllä Suomessa kahta poikuetta samana kesänä, mutta jos olisi, tästähän voisi olla kysymys. Alkukesällä varttunut nuori auttaa emoja loppukesällä. Jos olisi edelliskesäinen, teoria olisi varmaan liian rohkea.

        Tervapääsky tekee vain yhden poikueen. Pesimättömät linnut voivat varmaan auttaa ruokinnassa, kun otetaan huomioon että tervapääsky on enimmäkseen yhdyskuntalintu?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      91
      1505
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      170
      1203
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      104
      1060
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      15
      947
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      82
      870
    6. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      66
      793
    7. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      40
      777
    8. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      743
    9. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      738
    10. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      59
      725
    Aihe