Vakava varoitus!

Huomio kaikki hevosen omistajat ja hoitajat!

Muistutuksena hevosihmisille yleisesti, että nyt kun lämpötilat heittelevät kolmeakymmentä astetta varjossa, on syytä pitää hevosista erityisen hyvää huolta. Näissä helteissä niillä on suuri riski saada lämpöhalvaus, joten varmistakaa, että hevoset pääsevät varjoon laitumella ollessaan, tai hakekaa ne sisälle päivän kuumimmaksi ajaksi. Ei riitä, että niillä on riittävästi vettä laitumella, vaan ne tarvitsevat varjoa ja viileämpää paikkaa missä vilvoitella. Niin, tiedän että hevoset ovat olleet avoimilla pelloilla kautta aikojen, mutta se johtuu vain siitä, että ihmiset ovat olleet hölmöjä kautta aikojen, ja moni hevonen on menettänyt sen vuoksi henkensä. Tänäkin kesänä on ollut jo parikin täpärää tapausta - sellaista mistä me tiedämme. Montako muuta on ollut jossain toisaalla, luoja tietää. Muistakaa, että jos lämpötila on varjossa 30, se on auringossa ainakin tuplasti sen verran. Menkää itse keskelle peltoa ja kokeilkaa kauanko jaksatte siellä olla. Hevonen ei kestä sen enempää kuin tekään. Älkää leikkikö hevosten terveydellä! Lämpöhalvaus voi oikeasti viedä siltä hengen!

8

1384

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vilvoittaisi?

      Voiko hevosta kastella kylmällä vedellä vai vaatiiko se aina kädenlämpöisen?

    • Lämpöhalvauksen hoidossa käytetään niin kylmää vettä kuin käsi kestää. Ei siis aivan jääkylmää, koska jos kuumissaan olevan hevosen päälle kasketaan jäätävää vettä, tuloksena on ns lämpöshokki joka myös on vaarallinen juttu. Mutta sellainen vesi mikä tuntuu kylmältä muttei palleluta kättä, on hyvä.

      Jos taas puhutaan hevosen kastelemisesta vilvoittelumielessä yleisellä tasolla, niin sitten lämpimämpää vettä, sellaista, mikä itsestäkin tuntuisi mukavalta vilvoitteluun. Kädenlämpöinen vesi on melko lämmintä siihenkin.

      Meillä kasteltiin hevosta useammankin kerran päivässä, etenkin mahan alta ja takajalkojen välistä missä lämmön haihtuminen on suurinta. Huomaa kuitenkin, että pelkkä kastelu ei riitä siihen, että hevosen voisi sen avulla pitää koko päivän avoimella laitumella! Kuumalla kelillä hevonen kuivuu hetkessä ja sille tulee taas kuuma. Ja toisaalta vaikka se pysyisi märkänäkin, aurinko lämmittää turkissa olevan vedenkin, ja sitten hevonen olisi käytännössä kuumassa kylvyssä. Eli varjoa tarvitaan joka tapauksessa.

    • ----

      Hyviä ohjeita :)

      Mutta älkää IKINÄ laittako märkää hevosta laitumelle, jos ei ole varjoa. Vesihän alkaa lähes kiehua varsinkin tummassa karvassa, eli voi aiheuttaa oikeasti vakavaakin vahinkoa.

      Hevonen tulisi aina kuivattaa varjossa, joko tallissa tai sitten jos on esim. metsää laitumella.

      Vesi on aika huono viilennyskeino. Toki hikinen hevonen kannattaa liikutuksen jälkeen huuhdella, mutta turhaa sitä hevosta on muuten käydä kastelemassa. Se hevose karvan lika- ja rasvakerros on paljon tehokkaampi viilennyskeino.

    • hh-tyttö

      Hyvä ja tärkeä aloitus. Itsekin ihmettelen ihmisiä, joiden hepat ovat tässä kuumuudessa ilman katosta tai suojaa!

    • Viivasto, olen utelias. Miten lika suojaa hevosta kuumuudelta? Se rasva- ja likakerros mikä hevosen turkissa ja ihossa on luonnostaan (mitä kaiketi tarkoitat), on niin ohut ettei sillä ole mitään ratkaisevaa vaikutusta lämmönsäätelyyn. Likainen hevonen saa lämpöhalvauksen aivan yhtä herkästi kun puhdaskin. Pöly saattaa jossain määrin suojata itikoilta, mutta kuumuutta vastaan se ei auta mitenkään. Jos kuraa on paksu kerros, se voi väliaikaisesti pitää viileänä pidepään kuin vesi koska kura kuivuu hitaammin, mutta kuivuttuaan se on yhtä tyhjän kanssa.

      Vesi on nopea keino viilentää hevosen oloa ja siksi hyvä, mutta kuten me molemmat olemme todenneet, kasteltukin hevonen tarvitsee varjoa.

      • huh huh

        Vai ei ihon rasvakerros suojaa...pesuja tai kastelua hevoset ei tarvitse luonnossakaan, osaavat ihan itse mennä varjoon kun tarvitsee.


      • Minna Oulusta
        huh huh kirjoitti:

        Vai ei ihon rasvakerros suojaa...pesuja tai kastelua hevoset ei tarvitse luonnossakaan, osaavat ihan itse mennä varjoon kun tarvitsee.

        Kysymys onkin siitä ettei sitä varjoa ole yleensä avoimella peltolaitumella.
        Jos hevosella on varjoa laitumella sitä ei tarvi viedä sisälle eikä kastella niinkuin Lampinajadi sanoikin, se osaa mennä varjoon jos sellainen on.
        Kastelu ja sitten varjoon antaa hevosellekkin mukavan olon.


    • mörrinkäinen

      Mistä kummasta ihmiset ovat saaneet päähänsä, että ihon luontainen rasvakerros olisi jotain aurinkovoidetta? Ihon rasvassa ei ole mitään mikä suojaisi UV-säteilyltä - ei ainakaan niin paljon että sillä mitään merkitystä olisi - joten se ei suojaa airongon polttamilta, ja kuten Lampinajadi sanoikin, se kerros on niin ohut ettei sillä ole merkitystä lämmönsäätelyssäkään. Siihen on siis turha vedota. Jos siitä olisi suojaa, hevosia ei kuolisi laitumille avoimen auringon alle.

      Sopii kokeilla itse. Käy pesulla ja mene aurinkoon kuumana kesäpäivänä. Kokeile kauanko jaksat olla siellä ennen kuin alkaa pyörryttää. Anna sitten ihosi ja tukkasi rasvoittua ja likaantua kunnolla, ja mene sitten samanlaisena kuumana päivänä aurinkoon. Tuntuuko yhtään viileämmältä? Ei taatusti, mutta sen sijaan lika ja rasva saavat nahkasi kutiamaan kuin olisit saanut sen täyteen kirppuja. Ihanaa, eikö totta?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      4915
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      30
      3106
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1807
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1760
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1611
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1481
    7. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1237
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      10
      1223
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1197
    10. Ison Omenan uhri tukahdutettiin kuoliaaksi. Kuolinsyynä sydämen pysähdys.

      Eli naisen hengittäminen estettiin ja tästä oli suorana seurauksena sydämen pysähdys. Ihan oppikirjan mukainen tapaus. H
      Maailman menoa
      17
      1187
    Aihe