Leif G W Persson : Pinokkion nenä

peksu.makela

Ruotsalaisproffan uusin, yhdeksäs suometettu teos lyö vanhat lukijat ällikällä. Selvitys, mikä tämä paljonpuhuttu ällikkä on, jääköön toiseen kertaan.

Aiemmissa kirjoissa groteskina sivuhahmona näyttäytynyt Evert Bäckström onkin nyt keskushenkilö ja vaativan murhajutun tutkinnanjohtaja. Evertin tuntevat muistavat tämän mieltymyksen juomaan, ruokaan, arvoesineisiin ja naisiin. Sekä lain kirjaimen sangen joustavan tulkinnan, omaksi eduksi. Iltalehtien syväkurkku, homofoopikko, rasisti ja mielestään viimeinen oikea poliisi on myös sopivia määritteitä. Joskus mielessäni menevät sekaisin desantti J Bäckman ja komisario Bäckström, samanlaisesta arvomaailmasta ja rinnakkaistodellisuudessa elämisestä johtuen, kunnes muistan desantti Bäckmanin olevan todellinen henkilö. Valitettavasti.

Massiivisen opuksen alku tuntuu kummalliselta tyhjäkäynniltä. Hupsuuntunut leskirouva ilmiannetaan eläinsuojelurikoksesta. Hovin lähellä liikkuva, taidekonsultoiva aatelisherra piestään huutokauppaluettelolla, melkein kunkun kesälinnan pihassa. Huippukonnien tähtijuristi löydetään komeasta kodistaan murhattuna. Varmuuden vuoksi, kahteen kertaan, kuten patologi ensin toteaa. Poliisilaitoksella ei kieroa asianajajaa surulla muistella, mutta tutkiahan se pitää, Evertin johdolla.

Melkoisen jaarittelun ja samojen asioiden toiston, ensin todistajalta yhdelle poliisille, sitten taas koko tutkintaryhmälle, syyttäjälle, poliisihallitukselle ja taas uudelleen Säpolle (meillä Supo) , jälkeen päästään lopulta käsitykseen huomattavan taulukokoelman kauppaamisen olleen syynä surmaan. Mistä kokoelma on peräisin, vaivaa tutkijoita koko kirjan ajan. Alkupää tsaarinajan Venäjällä on selvä, mutta elinkaari tukholmalaisjuristin välitettäväksi ei ole aukoton. Ainakaan poliisille. Toki asianosaiset tietävät, vaan eivät kerro kun ei osata kysyä.

Rinnalla kulkee kertomus silminnäkijätodistajasta, taksikuskista joka yrittää sekä hyötyä vihjepalkkiosta että säilyä hengissä. Tietennii mukana on skandidekkarin pahat pojat, moottoripyöräjengi ja islamistimamuliiga.

Huomattavan suuren sivumäärän Persson käyttää Evertin työpäivän kuvaamiseen. Se toistuu ja toistuu maneerisesti tuomatta mitään uutta niin sanottuun juoneen. Massiivisen aamiaisen jälkeen Evert pistäytyy poliisilaitoksella vetämässä tutkintaryhmän palaverin. Kettuiltuaan kylliksi kollegoille onkin aika lounastaa. Ruokaryyppyjen jälkeen kotiin muutaman tunnin päiväunille, jonka jälkeen hoitamaan omia bisneksiä ja päivän nainti ennen jonkun tarjoamaa päivällistä pitkän kaavan mukaan. Jossain välissä tietenkin luottotoimittajan päivitys missä mennään. Jotta tutkijatoverit saa lehdestä lukea olennaisen.

Ehkä parasta on Bäckströmin kaksoiskieli. Ääneen sanottu korrekti kommentti ja samantien kerrottu todellinen ajatus, jossa aatelishomppeli ja vanha lehmä ovat kauniimman pään ilmaisuja. Tämäkin terä tylstyy liikaa toistettuna. Toki Persson on hyvä kirjoittaja, joka luo kärjistettyjä, mutta uskottavia hahmoja Ruotsin monikerroksisessa luokkayhteiskunnassa liikkuvista ihmisistä. Kriittisesti, mutta henkilöistään lämmöllä kirjoittaen. Se on yksi syy miksi jaksoin sivulle 560. Siellä lopulta kaikki kääntyy ympäri vielä kerran.

Työtätekevän kansanosan ( niitäkin kuulemma vielä on ) ei kannata vähäistä vapaa-aikaansa tähän kirjaan haaskata. Perssonfanit saavat uuden elämyksen, kun kirjoittaja pistää läskiksi koko skandinaavisen yhteiskunnallisen dekkarin perimän ja eläkeläisille sekä muille joutilaille tämä on oivaa hupia rillaamisen ja uinnin välisenä lyhyenä vapaahetkenä.

4

193

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jaakko Salovaara

      Täytyy lukea. kiitokset arvostelusta!

      • P M itte

        Iltasanomat näytti päätyneen tänään samansuuntaiseen arvioon: Paikotellen laveaa jaarittelua, etupäässä nautittavaa tekstiä.


    • huumori on suola

      Evertin samoista touhuista lukeminen jo kyllästytti. Olisi voinut kertoa enemmän
      Annan ja Nadjan tutkimuksista etenkin siitä kun he salaa seurasivat Evertin touhuja, josta he sitten olivatkin hyvin perillä.
      Sinänsä hyvä dekkari verrattuna esim Mankelliin sisältämänsä huumorin takia.
      Olen pannut merkille, että ruotsalaisissa dekkareissa ei juurikaan huumoria viljellä.
      Persson myös yleensä tuo suomalaisia positiivisesti esiin päinvastoin kuin Mankell. Lieneeköhän itsellään suomalaisia juuria?

    • Novelman

      Riman alitus Perssonilta. Todellakin kymmeniä sivuja tyhjää jaarittelua, joka ei kuljeta tarinaa eteen päin. Porukkaakin aivan liikaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nykynuoret puhuu nolosti englantia suomen sekaan, hävetkää!

      Kamalan kuuloista touhua. Oltiin ravintolassa ja viereen tuli 4 semmosta 20-25v lasta. Kaikki puhui samaan tyyliin. Nolo
      Maailman menoa
      198
      4666
    2. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      274
      2750
    3. 134
      1707
    4. Luovutetaanko nainen?

      En taida olla sinulle edes hyvän päivän tuttu. Nauratkin pilkallisesti jo selän takana.
      Ikävä
      67
      1401
    5. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      203
      1357
    6. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      84
      1156
    7. Miten olette lähestyneet kiinnostuksen kohdettanne?

      Keskusteluita seuranneena tilanne tuntuu usein olevan sellainen, että palstan anonyymit kaipaajat eivät ole koskaan suor
      Ikävä
      64
      1124
    8. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      74
      1077
    9. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1057
    10. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      76
      1051
    Aihe