Leif G W Persson : Pinokkion nenä

peksu.makela

Ruotsalaisproffan uusin, yhdeksäs suometettu teos lyö vanhat lukijat ällikällä. Selvitys, mikä tämä paljonpuhuttu ällikkä on, jääköön toiseen kertaan.

Aiemmissa kirjoissa groteskina sivuhahmona näyttäytynyt Evert Bäckström onkin nyt keskushenkilö ja vaativan murhajutun tutkinnanjohtaja. Evertin tuntevat muistavat tämän mieltymyksen juomaan, ruokaan, arvoesineisiin ja naisiin. Sekä lain kirjaimen sangen joustavan tulkinnan, omaksi eduksi. Iltalehtien syväkurkku, homofoopikko, rasisti ja mielestään viimeinen oikea poliisi on myös sopivia määritteitä. Joskus mielessäni menevät sekaisin desantti J Bäckman ja komisario Bäckström, samanlaisesta arvomaailmasta ja rinnakkaistodellisuudessa elämisestä johtuen, kunnes muistan desantti Bäckmanin olevan todellinen henkilö. Valitettavasti.

Massiivisen opuksen alku tuntuu kummalliselta tyhjäkäynniltä. Hupsuuntunut leskirouva ilmiannetaan eläinsuojelurikoksesta. Hovin lähellä liikkuva, taidekonsultoiva aatelisherra piestään huutokauppaluettelolla, melkein kunkun kesälinnan pihassa. Huippukonnien tähtijuristi löydetään komeasta kodistaan murhattuna. Varmuuden vuoksi, kahteen kertaan, kuten patologi ensin toteaa. Poliisilaitoksella ei kieroa asianajajaa surulla muistella, mutta tutkiahan se pitää, Evertin johdolla.

Melkoisen jaarittelun ja samojen asioiden toiston, ensin todistajalta yhdelle poliisille, sitten taas koko tutkintaryhmälle, syyttäjälle, poliisihallitukselle ja taas uudelleen Säpolle (meillä Supo) , jälkeen päästään lopulta käsitykseen huomattavan taulukokoelman kauppaamisen olleen syynä surmaan. Mistä kokoelma on peräisin, vaivaa tutkijoita koko kirjan ajan. Alkupää tsaarinajan Venäjällä on selvä, mutta elinkaari tukholmalaisjuristin välitettäväksi ei ole aukoton. Ainakaan poliisille. Toki asianosaiset tietävät, vaan eivät kerro kun ei osata kysyä.

Rinnalla kulkee kertomus silminnäkijätodistajasta, taksikuskista joka yrittää sekä hyötyä vihjepalkkiosta että säilyä hengissä. Tietennii mukana on skandidekkarin pahat pojat, moottoripyöräjengi ja islamistimamuliiga.

Huomattavan suuren sivumäärän Persson käyttää Evertin työpäivän kuvaamiseen. Se toistuu ja toistuu maneerisesti tuomatta mitään uutta niin sanottuun juoneen. Massiivisen aamiaisen jälkeen Evert pistäytyy poliisilaitoksella vetämässä tutkintaryhmän palaverin. Kettuiltuaan kylliksi kollegoille onkin aika lounastaa. Ruokaryyppyjen jälkeen kotiin muutaman tunnin päiväunille, jonka jälkeen hoitamaan omia bisneksiä ja päivän nainti ennen jonkun tarjoamaa päivällistä pitkän kaavan mukaan. Jossain välissä tietenkin luottotoimittajan päivitys missä mennään. Jotta tutkijatoverit saa lehdestä lukea olennaisen.

Ehkä parasta on Bäckströmin kaksoiskieli. Ääneen sanottu korrekti kommentti ja samantien kerrottu todellinen ajatus, jossa aatelishomppeli ja vanha lehmä ovat kauniimman pään ilmaisuja. Tämäkin terä tylstyy liikaa toistettuna. Toki Persson on hyvä kirjoittaja, joka luo kärjistettyjä, mutta uskottavia hahmoja Ruotsin monikerroksisessa luokkayhteiskunnassa liikkuvista ihmisistä. Kriittisesti, mutta henkilöistään lämmöllä kirjoittaen. Se on yksi syy miksi jaksoin sivulle 560. Siellä lopulta kaikki kääntyy ympäri vielä kerran.

Työtätekevän kansanosan ( niitäkin kuulemma vielä on ) ei kannata vähäistä vapaa-aikaansa tähän kirjaan haaskata. Perssonfanit saavat uuden elämyksen, kun kirjoittaja pistää läskiksi koko skandinaavisen yhteiskunnallisen dekkarin perimän ja eläkeläisille sekä muille joutilaille tämä on oivaa hupia rillaamisen ja uinnin välisenä lyhyenä vapaahetkenä.

4

181

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jaakko Salovaara

      Täytyy lukea. kiitokset arvostelusta!

      • P M itte

        Iltasanomat näytti päätyneen tänään samansuuntaiseen arvioon: Paikotellen laveaa jaarittelua, etupäässä nautittavaa tekstiä.


    • huumori on suola

      Evertin samoista touhuista lukeminen jo kyllästytti. Olisi voinut kertoa enemmän
      Annan ja Nadjan tutkimuksista etenkin siitä kun he salaa seurasivat Evertin touhuja, josta he sitten olivatkin hyvin perillä.
      Sinänsä hyvä dekkari verrattuna esim Mankelliin sisältämänsä huumorin takia.
      Olen pannut merkille, että ruotsalaisissa dekkareissa ei juurikaan huumoria viljellä.
      Persson myös yleensä tuo suomalaisia positiivisesti esiin päinvastoin kuin Mankell. Lieneeköhän itsellään suomalaisia juuria?

    • Novelman

      Riman alitus Perssonilta. Todellakin kymmeniä sivuja tyhjää jaarittelua, joka ei kuljeta tarinaa eteen päin. Porukkaakin aivan liikaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 112
      2284
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      65
      2147
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      16
      1981
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1707
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1628
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      13
      1432
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      12
      1364
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      27
      1363
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1347
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1272
    Aihe