Defendo varastettiin Wolfelta

"suomalainen" laji

Hassua kun nykyään opetaan "Scandinavian" defendoa ja on ties mitä alliansseja, vaikka koko tämä "suomalainen" defendo perustuu siihen, että opittiin Bill Wolfen opit ja sitten lähdettiin omille teille ja nyt esitellään touhua omana tuotoksena. Wolfen nimikin on pitänyt poistaa defendo-historiikeistä kuin jossain kommunistivaltiossa konsanaa.

2

211

Vastaukset

 • Taitaa olla Suomessa ollut jo pitkään taso useimmissa defendo- ja KM-seuroissa melkoisesti korkeampi kuin Wolfen porukoissa, ja se tekniikkarepertuaarikin reaalimaailmassa toimivampi. Tiedä sitten miten muualla skandinaviassa...

  Lajin tai lajiryppään tms. nimi defendo ei kai suoranaisesti tarkoita mitään suoraa yhteyttä Wolfen opetuksiin, jos olen oikein ymmärtänyt.

  Onko Wolfella tavaramerkki, ja onko se Suomessa rekisteröity? Keksikö Wolfe nimen omille tekniikoilleen, vai vaihtoiko vain yhden kirjaimen?

 • Kuten aloittaja kirjoitti; Suomessa Defendon historia liittyy kiinteästi Wolfen ja Jyrki Saarion yhteistyöhön. Defendoahan markkinoitiin alussa Bill Wolfen hehkilökohtaisella "läsnäololla" eli hän oli käymässä useaan otteeseen Suomessa, ja samalla piti seminaareja, leirejä ja ohjaajakoulutusta esim. Lahdessa. Ohjaajakoulutuksessa vastuu niin käytännön harjoittelussa kuin teoriaopetuksessakin oli Bill Wolfen. Sitä ei voi kukaan entinen ja nykyinen ohjaaja kiistää, vaikka jotkut haluaisivatkin. SIksi on erittäin yllättävää, että nykyiset defendon sivut eivtä sanallakaan hiiskahda Wolfen osuutta syntyhistoriaan.
  Ja mitä Bill Wolfen tekniikoihin on sanomista, niin hän jo vuosia aiemmin oli julkaissut Defendon opasdvd-sarjan, josta löytyy samoja ja hieman erilaisia tekniikoita kuin nykyisessä defendossa Suomessa on.
  Bill Wolfen sanontoja on, että jos näet toimivan tekniikan, niin varasta se omaan käyttöösi. Samaa on tietysti hän itse toteuttanut, mutta aivan samoin Saario porukoineen.
  Kyse ei ole mistään tavaramerkistä tms. vaan siitä, että Scandianvian Defendo on halunnut tietystä syystä tietoisesti "unohtaa" Bill Wolfen osuuden. En nyt rupea tässä avautumaan syystä.
  Itse olen ollut kummankin seminaareissa mukana, joten on aivan turhaa lähteä spekuloimaan Suomen seurojen tasoa versus Wolfen porukoiden tason eroja ja paremmuuttaa. Muistuttaa liikaa "meidän isä on voimakkaampi kuin teidän isä" - meininkiä.

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.