Nälkätalvi 1941/42 ja poliittiset uhat

Seppo.Jyrkinen

Syksyllä 1941 Suomessa saatiin omilta pelloilta noin puolet siitä ruuasta, mitä tarvittiin. Valtameriyhteydet olivat poikki ja Ruotsi oli kieltäytynyt elintarvikkeiden myynnistä jo syksystä 1940 lähtien, paljon ennen Barbarossan ja brittien merisaarron alkua. Ainoa paikka, josta ruokaa saatettiin saada, oli Saksa. Ja samaan aikaan saksalaiset alkoivat vaatia Suomen armeijaa jatkamaan etenemistä lähemmäs Leningradia. Suomen päättäjät kuitenkin vastasivat Saksalle useaan kertaan kielteisesti. Lasi meni aivan piripintaan, mutta ei läikkynyt yli.

Muutama kuukausi tämän jälkeen Saksan ylin johto lupasi Suomelle ruokaa. Vuoden 1942 aikana toimitettiinkin reilusti yli
200 miljoonaa kiloa viljaa, mikä ei täysin korvannut vajetta, mutta auttoi vaikeimman tilanteen ylitse.

Syksyllä 1941 Hitler oli valtansa huipulla. Saksa oli jyrännyt alleen Itävallan, Tshekkoslovakian, Puolan, Ranskan, Hollannin, Belgian, Tanskan, Norjan, Viron, Latvian, Liettuan, Albanian, Jugoslavian, Kreikan ja puolet Neuvostoliiton Euroopanpuoleisesta osasta. Pohjois-Afrikassa Saksan sotatoimet ulottuivat Libyasta Tunisiaan ja Egyptiin. Selkäänsä saanut Englanti oli ajettu saarelleen tärisemään eikä Yhdysvallat vielä ollut mukana sodassa. Saksalla ei ollut vastustajaa.

Miksi Hitler sulatti sen, että Suomi, natsioppien mukaan alempirotuinen kansa, joka väestö oli vain 4% Saksasta, asettui poikkiteloin hänen kanssaan? Saksalaistenhan olisi tarvinnut vain ilmoittaa: "No, me odotamme. Kertokaa meille sitten, kun teille tulee nälkä!"

Artikkeli http://www.jyrkinen.fi/mietteet/elintarviketilanne-1941-1942.html

26

130

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tiatoo

      Suomen elintarvikepula johtui siitä, että syksyllä 1941 oli tärkeämpää rakentaa Suur-Suomea kuin korjata sato talteen. Vaikka armeijan vahvuuttaa olisi supistettu sadon korjuuajaksi, ei sodan kulku olisi paljonkaan muuttunut. Hyökkäysvaihe vain olisi kestänyt jonkin verran kauemmin. N-liitolla oli Suomen rintamalla vain välttämätön määrä sotilaita koska Saksa painoi päälle voimalla.

      Elintarviketilanteen seurauksena esim. yli 10 000 neuvostovankia kuoli aliravitsemukseen ja sitä seuraaviin sairauksiin. Lisäksi pelkästään Petroskoin vankileireillä kuoli n. 3500 vanhusta, naista ja lasta samoista syistä vuoden 1942 aikana.

      • höpö höpö taas

        Maassa oli varsin huono sato yleensäkin.


    • Ei ihan noinkaan!!

      Alun alkaen Mannerheim ilmoitti, ettei Suomi hyökkää Leningradiin. Pysähdyttiin vanhalle rajalle.
      Mannerheim suostui lopulta näennäiseen etenemiseen Kannaksella, mutta ei toimeenpannut sitäkään.
      Saksalaiset olivat tyytyväisiä, kun Suomi hyökkäsi Syvärille.

      Suomen mukaantulon ehtona oli ollut elintarvike- ja aseavun takaaminen sekä Suomen haluamat rajat.
      Hitler piti lupauksistaan kiinni.

      Talven -42 nälkä johtui myös siitä, että viljalaivat lähtivät Saksasta myöhään ja juuttuivat pitkäksi aikaa jäihin Itämerellä.

    • Syitä siihen, miksi Hitler sieti Suomen asettumisen vastaan oli pääasiallisesti kaksi:

      A) Suomen armeija sitoi puna-armeijan joukkoja. Tämä oli tärkeätä Saksan alkumenestyksen aikana. Sodan loppupuolella painostus voimistui, kun Suomen merkitys väheni tappioksi kääntyneen sodankulun vuoksi.

      B) Suomi oli sopiva "näyteikkuna" maailmalle, jolla saatettiin osoittaa ettei Saksa pakottanut muita omaksumaan omaa järjestelmää. Suomella oli maailmalla good will -maine, jonka vuoksi ei kannattanut pilata omaa mainetta miehittämällä Suomea.

      Tässäkin asiassa Suomen asema alkoi heiketä sodan loppupuolella, mutta onneksi ei tullut saksalaismiehitystä.

      On olemassa myös se tosiasia, että Hitler ei kyennyt murtamaan Mannerheimin argumentteja, joilla Marsalkka perusteli kieltäytymistä hyökkäyksen jatkamista. (Mannerheim asetti mahdottomia ehtoja Saksalle ennen kuin jatkaisi itse etenemistä Kannaksella.)

      Tässä on pääasialliset syyt, miksi Saksa ei miehittänyt Suomea.

      • Kuta kuinkin!!

        "Tässä on pääasialliset syyt, miksi Saksa ei miehittänyt Suomea."

        Miehittämiseen ei ollut poliittista ja sotilaallista tarvetta. Suomi pysyi ruodussa kun ruoka- ja aseapua tarvittaessa hieman kiristettiin. Kesällä -44 annettiin runsasta apua.

        Syksyllä -44 puuttui sitten jo sotilaallinen voima.


      • miten muka olisi?

        "Tässä on pääasialliset syyt, miksi Saksa ei miehittänyt Suomea."

        Kyllä ainoa pääsyy siihen oli, ettei Saksa olisi moiseen edes kyennyt. Millä, mistä ja miten se muka olisi pystynyt Suomen valtaamaan? Ilmavoimat oli sidottu taisteluun Neuvostoliittoa vastaan, Suomen rannikko oli vahvasti puolustettu linnoitusketjuin eikä Saksalla ollut kokemusta beach landing-maihinnousuista eikä Lapin kautta ollut mitään asiaa tunkeutua etelään. 2


      • hehe hhehe että

        Aatu olisi välittänyt saksalaisia pommittaneille anglo-sakseille annetusta mielikuvasta. Sodan lopussa Hitlerin toiveet liittoutuman hajoamisesta Rooseveltin kuoleman johdosta tarkoittivat voittoa sekä idässä että lännessä. Jokainen tietää miten Hitler reagoi Himmlerin länsivaltoja kohtaan tekemästä tarjouksesta. Hitler ei välittänyt sen enempää idän kuin lännenkään miesten mielipiteistä. Suomi oli tietysti yksi osa joka tultaisiin "suuren voiton" myötä jäsentämään "varovasti" osaksi Suur-Saksaa.


      • itsenäinen valtio
        miten muka olisi? kirjoitti:

        "Tässä on pääasialliset syyt, miksi Saksa ei miehittänyt Suomea."

        Kyllä ainoa pääsyy siihen oli, ettei Saksa olisi moiseen edes kyennyt. Millä, mistä ja miten se muka olisi pystynyt Suomen valtaamaan? Ilmavoimat oli sidottu taisteluun Neuvostoliittoa vastaan, Suomen rannikko oli vahvasti puolustettu linnoitusketjuin eikä Saksalla ollut kokemusta beach landing-maihinnousuista eikä Lapin kautta ollut mitään asiaa tunkeutua etelään. 2

        Stalinille ja Hitlerille oli molemmille jo alusta alkaen selvää ettei Suomi ollut mikään Puola tai Norja.


      • mitä horiset

        Saksalla ei enää syksyllä 1944 ollut yksinkertaisesti voimia miehittää Suomea.


    • tavaraa saksasta

      Martti V Terä kertoo tarkoin tilastoin ja tiedoin kirjoissaan mm. Saksan ja Suomen ase- ja materiaalikaupoista. Kyseinen sotilashenkilö oli itse noita kauppoja junailemassa käytännön suoritusportaassa, eli hoitamassa aikatauluihin, kuljetukseen yms. liittyviä asioita.

      Terän kirjoissa on tilastoliitteet, josta käy ilmi päivämäärät, laivaustilastot ja osin jopa lastitiedot. Terän kirjoittamat kirjat ovat häkellyttävän yksityiskohtaista kerrontaa kaikilta osiltaan ja niistä saa hyvän kuvan mm. kesän 1944 tapahtumista. 

      Martti V Terä: Tienhaarassa. Syksyn 1940 tapahtumat Barbarossa-suunnitelman taustaa vasten, Otava, 1962.

      Kirjassa kerrotaan materiaalihankinnoista Saksasta viime sotiemme aikana. Mukana on myöskin Välirauhan aikaiset hankinnat Saksasta. Samoin kirjassa on lueteltuna kaikki laivakuljetukset rahtimäärineen ja saapumisaikoineen. Mukana on mm. ase, vilja- ja öljytoimitukset eriteltyinä. Saksasta tuotiin kirjan mukaan vuosina 1940-1944 kaikkiaan ainakin 84 laivallista aseita, ammuksia, elintarvikkeita, viljaa ja muuta materiaalia ja 120 kertaa polttoaineita. Tavaraa tuotiin Terän kirjan mukaan 26.9.1940 - 7.9.1944 kaikkiaan 119 445 538 kg. ja polttoaineita yhteensä 189 657 776 kg.

      Sivu 155:

      1941 leipäviljan kulutus Suomessa oli 35 000 tonnia KUUKAUDESSA. 

      Saksasta saatiin 1941-42 kaikkiaan 218 168 tonnia viljaa 
      Saksasta saatiin 1942-43 kaikkiaan 267 279 tonnia viljaa 
      Saksasta saatiin 1944 tammi-elokuussa kaikkiaan 150 676 tonnia viljaa, josta reilu 91 000 tonnia heinä-elokuussa. 

      1944 tammikuussa 28 407 tonnia
      1944 helmikuussa 19 943 tonnia
      1944 maaliskuussa 623 tonnia
      1944 huhtikuussa 3 899 tonnia
      1944 toukokuusa 3 925 tonnia
      1944 kesäkuussa 2 348 tonnia
      1944 heinäkuussa 40 886 tonnia
      1944 elokuussa 50 650 tonnia

      Martti V Terä: Kesäkuun kriisi 1944, Otava, 1967 

      • saksan apu

      • ja mitä sitten

    • Seppo.Jyrkinen

      Lupausten pitäminen hitlereitten ja stalineitten kohdalla on sattumanvaraista. Ylipäätäänkin kansainvälisessä politiikassa oma etu (kansallinen turvallisuus tms) vapauttaa valtiojohdon, etenkin diktaattorit, sitoumuksistaan.

      Keväällä 1941 Saksa lupasi elintarvikkeita joilla Suomi selviäisi syksyn satoon asti. Minun analyysissäni on kyse 1942 aikana saaduista elintarvikkeista, joiden toimituksista saatiin lupaus vasta sen jälkeen, kun Suomi oli kieltäytynyt jatkamasta hyökkäystä lähemmäs Leningradia.

      Sodan alkaessa Suomi sitoi 18 divisioonaa (rintamalla 200-300.000 miestä), joka määrä alkoi vähetä syksyn 1941 jälkeen. Puna-armeijan vahvuus oli 3,5 miljoonaa miestä ja toisen maailmansodan aikana mobilisoitiin 35 miljoonaa sotilasta. Sotilaallisessa mielessä Suomen merkitys on todella vähäinen joskin asialla on varmaankin ollut merkitystä kuten myös poliittisella näyteikkunalla. Nämä tuntuvat kuitenkin 'vaikuttavilta', vaan ei 'ratkaisevilta' seikoilta.

      Terän kirja on todella hyvä tietolähde, mutta ei anna vastausta Hitlerin myöntyvyyteen.

      Itse olen aprikoinut, että olisiko Saksassa päädytty lopputulokseen, jonka mukaan Suomen ja Saksan välisessä konfliktissa Saksalla oli paljon hävittävää, mutta vain hyvin vähän voitettavaa. Tätä tukee se, että Saksa ei protestoinut, kun joulun 1941 jälkeen koko Suomen armeijan merkittävin toimi, muuallakin kuin vain Leningradin kupeessa, oli kortinpeluu.

      • et tiedä tätäkään

        Leningrad ei koskaan ollut Hitlerin ajattelussa se tärkein kohde. Tärkeimmät kohteet olivat Moskova ja Ukraina, minkä vuoden 1941 taktiikat hyvin osoittavat.


      • Käsky oli vallata
        et tiedä tätäkään kirjoitti:

        Leningrad ei koskaan ollut Hitlerin ajattelussa se tärkein kohde. Tärkeimmät kohteet olivat Moskova ja Ukraina, minkä vuoden 1941 taktiikat hyvin osoittavat.

        Leningrad. Hitler luopui siitä elokuussa -41, kun tuli esiin kysymys, miten väestö ruokitaan.
        Sen jälkeen hän kääntyi ensin Ukrainaan ja sitten Moskovaan.


    • torppari

      Täällä kirjoitellaan Hitlerin 'myöntyvyydestä' niinkuin Suomi olisi ollut joku Saksan vasalli. Tosin Saksalla oli valmiit suunnitelmat tähän suuntaan kun sota on voitettu mutta onneksi Saksa ei voittanut koska silloin Suomi olisi menettänyt itsenäisyytensä. Ehkä kuitenkin olisi ollut muodollisesti itsenäinen.

      • Suomelle oli Saksan

        voittaessa varattu pohjoisen liittolaisen paikka Saksan hallitsemassa Euroopassa.
        Saksan näkemyksen mukaan Suomella olisi ollut johtoasema Fennoskandiassa.


      • tarkkis hävisi

        Ja samalla tavalla Suomi olisi menettänyt itsenäisyytensä mikäli torjuntavoittoja ei oltaisi saavutettu.


      • hullu Aatu
        Suomelle oli Saksan kirjoitti:

        voittaessa varattu pohjoisen liittolaisen paikka Saksan hallitsemassa Euroopassa.
        Saksan näkemyksen mukaan Suomella olisi ollut johtoasema Fennoskandiassa.

        Saksalla ei ollut mitään realistisia mahdollisuuksia voittaa.


    • voi pientä

      Ehkä siksi koska ideologia ei tietyissä asioissa samentanut Aatun järkeä, kuten näyttää tekevän sinulle sekopäälle.

      • Ideologia kyllä

        vaikutti Hitlerin ajatteluun ja tuotti kohtalokkaita virhearvioita.


      • ei vaikuttanut
        Ideologia kyllä kirjoitti:

        vaikutti Hitlerin ajatteluun ja tuotti kohtalokkaita virhearvioita.

        Ei ainakaan monessa tärkeässä asiassa, mutta etpä sinä tästä mitään tietäisi.


      • Vaikutti mm.
        ei vaikuttanut kirjoitti:

        Ei ainakaan monessa tärkeässä asiassa, mutta etpä sinä tästä mitään tietäisi.

        vastustajien, kuten Englannin, NL:n ja USA:n aliarvioinnissa ja typerissä sodanjulistuksissa.
        Myös idässä noudatettu kansallisuuspolitiikka oli ideologiasta johtuvaa typeryyttä. Sama koski juutalaisvainoja.

        Itse asiassa ideologia takasi natsien tappion.


    • pientä rajaa!

      Hauskaa satiiria! Varmaan Suomessakin kaheleimmat uskoivat tällaisia juttuja. Hölmöjä on helppo kus ettaa.

    • et tiedä

      Ensinnäkään Hitler ei ollut syksyllä 1941 "valtansa huipulla". Saksan tappiot kasvoivat jatkuvasti, britit pommittivat siviilejä ja muutenkin elintarviketilanne paheni.

      • Kyllä oli valtansa

        huipulla. Varsinaiset vastoinkäymiset alkoivat marraskuussa -41.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tykkään sinusta tosi tosi paljon

      Siksi en pysty sisäistämään sitä, että se ei ole molemminpuolista. Sattuu liikaa. En osaa käsitellä sitä tunnetta, koska
      Ikävä
      17
      2350
    2. Kuvaile kaivattuasi kolmella

      Emojilla. Oma vastaus 💨🚮💣
      Ikävä
      189
      1851
    3. Mitä sä kuvittelit

      Kun annoit mulle huomiosi, tottakai minä menin ihastumaan suhun. En ole koskaan ollut se henkilö keneen kukaan kiinnittä
      Ikävä
      137
      1820
    4. Kysymystä pukkaa

      Mitä aiot tehdä kun näet hänet seuraavan kerran? Vai oletko kuin ei mitään....
      Ikävä
      129
      1641
    5. Mikä sai sut ihastumaan

      Mitä tapahtui?
      Ikävä
      145
      1632
    6. Kaupan kassalla kannataa olla kylmä käytös

      https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010488540.html "19-vuotias Minja ja 59-vuotias Anne työskentelevät sillä todelli
      Sinkut
      185
      1257
    7. Sähköauto ei saastuta

      Koska sähköautossa ei ole saastutusputkea kuten polttomoottoriautossa. Saastuttajille tulee mätkäistä kunnon saastutusv
      Maailman menoa
      318
      1222
    8. Älä nainen leikistä suutu!

      Ja kyllä täytyy kritiikkiäkin kestää, mm. ylipaino, se että oot köyhä jne jne Melko tutulta mieheltä
      Ikävä
      114
      1163
    9. Hyvää heinäkuuta

      Hyvää huomenta ihanaa. 🦗🌾☔🤗🌻❤️
      Ikävä
      234
      1054
    10. Olisitko oikeasti

      valmis kohtaamaan kaivattusi?
      Ikävä
      96
      1051
    Aihe