Pidempää reittiä?

yks

Urbaanilegenda vai onko totta, että taksikuskit ajeluttaa välillä tahallaan pidempää tai hitaampaa reittiä? Kuskit, milloin päädytte vedättään asiakasta?

30

2055

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 15+3

      Hitaampi on useimmiten halvempi. Suomessa ei ole aikaveloitusta paitsi nopeuden pudotessa suunnilleen kävelyvauhtiin eli tavallisesti hitaammastakin ajosta menee pelkästään kilometritaksa. Niinpä kuljettaja ei hyödy mitään siitä, että keikka kestää ajallisesti kauemmin ellei se ole samalla myös pidempi. Sen sijaan sitä tapahtuu paljonkin joko tahallaan tai vahingossa, että ajetaan nopeinta reittiä, vaikka se olisi vähän pidempi. Oleellista on se onko se järkevää vai ei. Esim. Helsingissä kun mennään kaupungin puolelta toiselle, useimmiten on järkevintä hyödyntää kehäteitä ja moottoriteitä jossain välissä matkaa, vaikka lähiöiden läpi pujotteleminen olisikin 1-2 kilometriä lyhyempi matkaltaan.

      • sunttalaähmä

        Vantaan kv.kentältä lauttasaareen katajaharjun päähän käytännössä sama hinta(nopeampi)kuin töölön kautta,tosin n.7.km pidempi.Nurkkarallissa sama kummin päin se talo kierretään.


      • 19+18
        sunttalaähmä kirjoitti:

        Vantaan kv.kentältä lauttasaareen katajaharjun päähän käytännössä sama hinta(nopeampi)kuin töölön kautta,tosin n.7.km pidempi.Nurkkarallissa sama kummin päin se talo kierretään.

        Suunnilleen sama joo, mutta ei sama. 40 euron kyydissä 4 euroa on jo 10 prosenttia. Se on sitten jokaisen oma asia onko se neljä euroa vai 10 % eli miten sen päässään pyörittää. Toinen on paljon ja toinen on vähän.


    • toinenkin

      kilsa maksaa taksissa n.1,50, josta kuskille jää ennen veroja n 0,5eur
      siitä voi hiukka laskea, montako kilsaa pitää vedättää että pääsis tienaamaan.
      5km väärään suuntaan ja toiset 5 takasin reitille, niin 5 eur on bruttona tienattu, mutta aika päreessä saa asiakas olla, etteikö huomais, eli luulen, että urbaanilegendaa tuo.
      Sit on tietysti näitä salaperäisiä(?) asiakkaita, jotka pikkusievässä ei sano loppuosoitetta, vaan kertovat aina kadun tai tien kulmassa, mihin suuntaan käännytään, kunnes uni tulee, ja kuskipolo odottaa 100 km ohjetta takapenkiltä..

      • jamesmäktaksi

        kaikki päin persettä. Jos auto seisoo ruuhkassa se on 44,60e tunti laske siitä minuutti hinta. Ja km maksaa taksa 1 1,55e eikä 1,50e. Et noin miutamalla minuutilla vetää yhem kilsan. Jokainen varmaan osaa nyt laskea. Tosin jos ruuhkia on niin on niitä myös sillä toisella reitilläkin.


    • retyuiopå

      Sanoisin että urbaani legenda. Itse en ainakaan keksi mitään järkevää syytä mennä muuta kuin tarkoituksen mukaisinta reittiä. Tämä siksi että kiertely vie aikaa. Taloudellisesti järkevämpää on saada uusi kyyti mahdollisimman nopeasti eikä kierrellä turhan päiten. Uusi asiakas ja uusi lähtömaksu mahdollisimman nopeasti. Kiertelyssä siis yleensä häviää rahallisesti.

      Nämä legendat syntyy silloin kun jurriset asiakkaat ei itsekkään tiedä minne ovat menossa. Huutavat vain takapenkiltä että aja suoraan vaan. Sitten kun on hetki ajettu suoraan, tapahtuu takapenkillä virkoaminen ja sitten ihmetellään missä ollaan. Samalla syytetään kuljettajaa kiertelystä vaikka itse ei ole onnistunut antamaan oikeaa osoitetta.

      Toinen laji sitten on ne jotka jurriltaan ei edes tunnista omaa taloaan. Seistään talon pihassa ja asiakas väittää että kuljettaja on ajanut väärään taloon. Sama kuski tosin on saattanut ajaa samaisen asiakkaan sinne vuosien varrella kymmeniä kertoja ja tietää tasan tarkkaan missä asiakas asuu.

      Kolmas on sitten ne jotka on itse tottunut aina ajamaan kotiin jotain tiettyä reittiä ja jos taksi ajaa toista reittiä kuin sitä totuttua, tulee heti syytös kiertelystä vaikka taksin ajama reitti olisikin lyhyempi.

    • cabi

      Niistä asiakkaista, joilla on se oma lempireitti työpaikalta kotiin, lentoasemalta kotiin ym. vain ehkä 2/10 saa suunsa auki matkan alussa ja sanoo, että ajetaan sitä ja sitä kautta. Loput istuvat hiljaa takana ja olettavat, että kyllä kuski tietää mitä reittiä MINÄ haluan mennä. Eikä asiakkaan tarvitse olla edes jurrissa.
      Näille "aja vaan suoraan" asiakkaille, sanon aina, että nyt joko kerrot sen osotteen tai paikan, mihin oot menossa, tai sitten voit häipyy. Mä en aio joka risteyksessä pysähtyy ravistelemaan sua hereille ja kysymään, että mihin tästä.

      • ­­­

        jotkut tykkää nöyryyttää sitä köyhää ja tyhmää kuskia ja haluavat neuvoa reittiä joka risteyksessä, kuin navigaattori. Pääsevät kerrankin pätemään.


      • jamesvonmaha
        ­­­ kirjoitti:

        jotkut tykkää nöyryyttää sitä köyhää ja tyhmää kuskia ja haluavat neuvoa reittiä joka risteyksessä, kuin navigaattori. Pääsevät kerrankin pätemään.

        maalaiset vain maalaiset. Pätee ja neucoo. Ollaan niin stadilaisia. Kerrankin meni laajasalo ja ruoholahti hieman sekaisin "eiran" naiselta todellisuudessa lähettiin rööperistä. Mutta kyllä hän tietää siinä vähän aikaa akka karjui että enkö tiedä missä ruoholahti on hehe... Noh pyysin kysymään viereiseltä parkissa olevalta virkavallalta. Akka makso matkan ja jatkoi metrolla. Tottakai vielä huomautti ajotaidoista. Onhan näitä tarinoita. Pointi on maalaiswt pätee ja neuvoo.


    • Freestyle08

      Viime lauantaina Helsingin keskustasta taksiin noustessani käskin kuskin ajaa Jakomäkeen. Suorin reitti kulkee Hämeentietä ja Lahdenväylää pitkin, mutta tämä huijari lähti Rantatielle ja Itäväylälle ja ajoi meidät Itäkeskuksen kautta perille.

      Reittivalinta on tässä tapauksessa niin törkeän väärä, että selittäviä tekijöitä on mahdoton löytää. Vahvistan siis että taksikuskit ajeluttaa välillä tahallaan pidempää tai hitaampaa reittiä.

      • Harriba

        Ei sun niistä ylimääräisistä kilometreistä ole pakko maksaa. Ilmoitat vaan matkan päätteeks, ettei reitti ollut järkevä. Jos kuski ei korjaa loppusummaa matkan päätteeks (tässä tapauksessa n.6€ pois loppusummasta).


    • isompilasku

      Joo nää on just näitä.Tollasesta jaksetaan valittaa enemmän mua sylettää, kun tummilla ei ole ikinä vaihtorahaa eikä osata edes länsiväylälle keskustasta ajaa ilman navigaattoria.

    • kkjghgfrss

      Lyhin reitti on kuskin ja asiakkaan kannalta paras. Mietippä kun lähtömaksu on 9 e. niin asiakas äkkiä pellolle ja uutta suoleen niin siitä se tuotto tulee. Kiertely ja kaartelu on just urbaanilegendaa. 40v. kokemus.

    • ViidenTähdenUuber

      Varsinkin Kelakyytejä esim Lohjalle rallatellaan pikkuteitä. Kusettajia ja tappajiahan nuo on

    • JustNäin

      Hesarin ja Flemarin kulmasta Kauppatorille. ""Mennäänkö Mannerheimintien kautta?""

    • Pierupersee

      Täytyypä kertoa oma kokemukseni tähän jatkoksi. Netistä löytyi hintalaskuri, joka antoi matkahinnaksi Helsingin Koskelasta n. 24-25€ Rautatientorille. Sama palvelu antoi matkareitiksi Koskelantieltä Valtimontielle ja siitä Kustaa Vaasan tien kautta Hämeentielle, Sörkan kautta aina steissille asti. Ajankohtana n. klo 16.00 ja arkena.

      Vaan kuski lähti ajamaan koskelantietä eteenpäin, kääntyi Mäkelänkadulle ja uimahallin kohdalta oikealle ja kiersi jonkin aivan kummallisen reitin Kallion kautta Helsinginkadulle (en ole aivan varma, kun pälyilin puhelinta suurimman osan matkasta). Pieniä pikkuteitä piisasi matkalla ja perillä kyyti maksoi 29,70€! Muistan kuskin sanoneen jotain Kallion reitistä "nopeampana", mutta paskan marjat. Kiire kun oli, niin en jäänyt tinkaamaan muutaman euron takia, mutta enpä toisaalta antanut tippiä penniäkään, vaikka yleensä niin teen.

      Joku perkeleen kusettaja vetää tästäkin todennäköisesti herneen nenään jos sanon koko nimen, joten kerronpa vain, että taksifirman nimi alkaa W:llä.

      • Junioryrittäjä

        Tarinasi ei kerro joutuiko mahdollisesti kuski jo odottelemaan lähtöpisteessä?
        25euron hintaarvio ruuhkaisena aikana steissille kuulostaa kyllä aika kireältä.
        Reitti valintoja tolle välille on kyllä useita eikä yksikään niistä ole tietyn hintainen joka kerta.
        Se että kyyti maksoi 4 ekua enemmän kuin halvin mahdollinen kyyti ilman ruuhkaa, niin ei ole kusettamista.
        Kukaan kuski ei ole ennustaja, eikä osaa aina valita asiakkaalle edullisinta reittiä kun muuttujia on tosiaan paljon.


        Esimerkkinä itse ajoin taannoin arki iltapäivänä pohjoisespan tolpalta Crowne Plazaan turisteja ja ruuhkan vuoksi pysäytin mittarin 25 euroon reilu puolessa välissä matkaa. Joskus vaan ei liikenne solju ja asiakashan sen maksaa jos tahtoo mennä ruuhkaiseen paikkaan, eihän se kuljettajan vika ole.

        Onneksi nykyään asiakas voi valita kiinteähintaisen kyydin aplikaatioilla ja silloin vastuu ruhhkasta jää kuskille.
        Ladataan Taksini sovellus niin sillä ainakin voi ajaa kiinteähintaisen kyydin, niin ei jää paskaa Makia suuhun kuljettajien ammattitaidosta.


      • Oooooooooooo

        ”Netistä löytyi hintalaskuri” - oliko se nyt ensinkään saman firman laskuri? Huomioiko laskuri ruuhkia? Odottiko taksi sinua ennen kuin astuit autoon?

        Sinänsä Elimäenkadun ja Kallion pikkukatujen kautta menee varsin pätevä reitti, mutten ehkä Koskelasta sinne lähtisi. Riippuen tosin, että missä kohtaa Koskelantietä ollaan? Nyt ilmeisesti suunta oli jo valmiiksi kohti Mäkelänkatua ja Valtimontie ohitettu jo lähtöpisteessä? Ei siitä silloin paljoa ylimääräistä matkaa tule.

        Tuo Elimäenkadun oikaisu on melkein sellainen, että nykyään kun mittarit raksuttavat myös aikaa, niin kannattaisi kai kuskien jättää ajamatta sieltä asiakas kyydissä, kun siitä seuraa aika usein rutinaa. Rutinan syy toki vain asiakkaiden tietämättömyydessä, mutta tärkeintähän on tyytyväinen asiakas, ei paras reitti.


    • Asiakasjasper

      Ajoi varmaan elimäenkadun kautta sturenkadulle, jota pitkin useimmat taksit 'oikaisee'.
      Olisikohan silti mennyt harjun kautta hesarille...
      Eipä tuo kauhealta kusetukselta kuulosta.
      Entäpä jos tuona aikana toista kautta ajamalla olisi maksanut 35 euroa?
      Lyhin reitti ei ole aina halvin.

    • Anonyymi

      Monta joka aamu huoli P
      _Karhukirje
      _ velkomus
      _ reklamaatio sormus Eija Ruotsalainen lakanat
      _ Jani Tiitto ijäksikiinni Jedu
      _ Gigantti virallinen sanosto ei murteita petos

    • Anonyymi

      Kaksikerrosratikoihin tulee hissit ja on ostettava lippu päästäkseen. Saanti on herrassaan.

    • Anonyymi

      Ei kai nykykuskit osaa ajeluttaa, mutta kun ovat koko ajan eksyksissä niin siitä tulee ylimääräistä lenkkiä. Tai no ehkä ne vaan teeskentelee just tuossa ajeluttamismielessä. Jos kyytiläinen hoksaa että nyt menee pieleen niin sitten ollaan muka että oho, hupsista, voi anteeksi ajoin vahingossa väärään suuntaan kun en tunne paikkoja.

    • Anonyymi

      Jos poka on räkäkännissä niin tottakai ekstralenkkiä. Ei se tajua....röh höh höööö

    • Anonyymi

      Taksikuskit eivät ajeluta, asiakas saattaa ajeluttaa. Tosin yleensä asiakas sanoo vain kohteen.

    • Anonyymi

      Paljon on kuljetettavina tyhjästä ulisijoita. Yleensä persaukisia muutaman euron perässä juoksijoita. Kuski tietää aina parhaimman reitin. Kyytiläinen kuvittelee tietävänsä, vaikka ei ymmärrä sujuvasta reitin valinnasta mitään.

      • Anonyymi

        Niinpä. Monet luulee taksilla olevan kiinteä km-hinta ja siis lyhin reitti olisi halvin. Niinku tiedämme hintaan voi vaikuttaa eri lisät, matka, hidasajo, pysähdykset ajon aikana, kellonaika, arki/pyhä. Ja tosiaan, omat mielikuvat siitä lyhimmästä reitistäkin voi olla muuta kuin todellisuus.

        Mä oon käyttänyt taksia huonokulkuisena vähän enemmän (aika vähän silti) vasta pari vuotta, kun luovuin just pa:na autosta. Matkat yleensä noin 1-5 km, hinnat 10-25€. Samaan paikkaan ajettuna samalla firmalla ollut euron tai parin eroja, eikä ole tullut mieleenkään alkaa nipottaan "peräti 10% hintaerosta". Toiset oikein harrastaa tämmöstä - usein ne kellä lompakko kunnossa! Voihan hinnan kysyä vaikka etukäteen ja sopia kiinteän hinnan. Olen välillä ehdottanutkin vaihtelun vuoksi eri reittejä, ja toisaalta multa on joskus niinku kysytty/ehdotettu "ajetaanko tästä vai tuolta" ja mä "mennään vaan vaihtelun vuoksi", kun tietää ettei oikeesti isoa eroa tee hintaan.
        Jos haluaa saada auton ja sillon kun tarvii, ei kannata pienistä nipottaa. Eikä muutenkaan, sillä taksialalla ei rahassa kieritä. Vedätykset ja rahastukset sitten asia erikseen. Täällä pikkukaupungissa sentään vielä hyvää vanhaa taksipalvelua.

        lajijasuris


    • Anonyymi

      Tuntuu vaan ettei elämää ole kehäkolmosen ulkopuolella.

    • Anonyymi

      ja minä en aja metriikään ennenku asiakas haluusanoo mitäreittii mennään..ja jollei sano niin puheoikeus meni reittivalinnan suhteen.. piste

    • Anonyymi

      Ne on just mukavia nämä ketkä kömpii kyytiin la tai su aamuna klo 04.00 jälkeen.." therve, vie mut kotiin " Ok, se koti oli missä? " vittu etkö tiiä no perkele Kukkatie ( katu keksitty)" Selvä..kiitos ( matka alkaa) .." ( kännistä mongerrusta)..mihin sä ajat...tosta piti kääntyy..jätkä huijaa saatana" Reitti on varmasti suorin ja asiakkaalle edullisin kukkatielle, mutta kun asiakas on nyt mielestään se kuningas ja oikeassa . Perillä arvotaan sitten pankkikortteja missä on jotain vielä jäljellä..." anna alennusta, kun kiersit"....Jeesus jee..onneks näitä ei ole paljoa.

    • Anonyymi

      Taksit vedettää?
      Lääkäri jäänyt kiinni rattijuoppous heidän kauttaan tulee pakko haku reitit kun hoitovirhe pakkoa ovikellon 112 kanssa kilauttelevat.

      Kysyttäessä reittiä osa ihmistä vastaa ylimalkaisesti?
      Saa toki jatkaa rikospuhelin keskustelu Seurakunta lähiseudut jatkaa Timo Roimels mallia palkkaus .
      Sinnepäin km.
      Joko he eivät muista tai sitten he ovat toisen reitillä koko ajan huutamassa tai muuta kiusaa.
      Sinä olet lähdössä polkupyörällä.
      Kärsämäki väärä aloitus Väkivalta Tölli jne

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka maksaa Elokapinan töhrinnän?

      Vieläkö tukevat Elokapinan toimintaa mm. Aki Kaurismäki, Sofi Oksanen, Paleface, Koneen Säätiö ym. ? Kenen kukkarosta ot
      Maailman menoa
      587
      3900
    2. Muuttaisiko viesti mitään

      Haluaisin laittaa viestin, mutta muuttaisiko se mitään. Oletko yhä yhtä ehdoton vai valmis kyseenalaistamaan asenteesi j
      Ikävä
      48
      3338
    3. Jos sinulla kiinnostaisi

      Nyt, miten antaisit minun ymmärtää sen?
      Ikävä
      38
      2811
    4. Valpuri Nykänen elokapina

      Aikas kiihkomielinen nainen kun mtv:n uutiset haastatteli. Tuollaisiako ne kaikki on.
      Maailman menoa
      66
      2779
    5. Oon vähän ihastunut suhun nainen

      Vaikka toisin jokin aika sitten väitin mutta saat mut haluamaan olemaan parempi ihminen :)
      Ikävä
      19
      2154
    6. Jospa me nähtäisiin

      Sinne suuntaan menossa🤣
      Ikävä
      32
      2101
    7. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      12
      1997
    8. Elämä jatkuu

      Onneksi ilman sinua
      Ikävä
      29
      1875
    9. Oot pala mun sielua

      Jos toivot, että lähden mä lähden. Jos toivot, että jään mä jään. Koen, että olet mun sielunkumppani, mutta lämmöllä my
      Ikävä
      17
      1830
    10. Hei T........

      Ajattelin kertoa että edelleen välillä käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua, enkä varmasti ikinä... Vaikka on kulunu
      Suhteet
      47
      1759
    Aihe