Mitä Karvian kyläkoulujen lakkautuksesta?

lapsi parat

Sarvelan koulun voisi lakkauttaa. Oppilaat voisi jakaa kirkonkylän ja Saran alakouluun.
On aivan älytöntä, että kaksi koulua on vain noin neljän kilometrin päässä toisistaan ja samaan aikaan puhutaan Kanttin ja Saran koulun lopettamisesta. Mahtaakohan nämä päättäjät tietää miten pitkän matkan nämä pienimmät alakoululaiset ja eskarilaiset joutuvat aamuin illoin istumaan kouluautossa? Miten aikaisin aamulla he joutuvat heräämään ja menemään odottamaan kouluautoa? Miten pitkän ajan he joutuvat istumaan kouluautossa koulusta päästyään, väsyneenä, nälkäisenä ja märissä vaatteissa? Jos nämä Kanttin ja Saran koulut lopetetaan, pienten alakoululaisten matkat ja kouluautossa istuttava aika pitenee entisestään.
Entäpä mitä tapahtuu kun lapset on saatu kirkonkylän kouluun? Sitten varmaan aletaan supistamaan koulukyytejä.
Miten käy Saran eskarin ja päivähoidon, jos koulu lakkautetaan?

21

368

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • matkat1

      Todellakin, kukaan ei koskaan ajattele näitä pieniä koululaisia. Aina vaan raha on se joka merkitsee jotain.

      Onkohan nämä konsultit laskeneet kuinka pitkä matka kilometreissä , vaikka Kanttin ja Saran koulut ovat olemassa, tulee sille pienelle alakoululaiselle joka syrjäisimmästä kolkasta lähtee aamulla kouluun ja kiertää kouluauton kyydissä kaikki mahdolliset kinttupolut, hakemassa toisia oppilaita kyytiin? Aina vain puhutaan siitä matkasta mitä suorinta tietä on koululle, mutta todellinen koulumatka on se jonka oppilas joutuu istumaan kouluautossa kodin ja koulun välillä.

    • Paras koulu muutenkin

      Voi äly tuota älyn vähäisyyden määrää. Ota ihminen huomioon, että taitaa olla ainoa koulu, jossa hyödynnetään myös yläkoulun opettajia. Tehty niin jo vuosien ajan. Toimii hyvin, kun välimatka on lyhyt.

      • ihmetyttää

        Oletkohan laskenut montako työtöntä tulee lisää, jos Kanttin ja Saran kyläkoulut suljetaan? Montako veronmaksajaa kunta menettää?

        Sarvelan koulussa päästään varmasti eläkejärjestelyillä mielekkääseen tulokseen, vai olisikohan tälläkin kertaa suhdepeli kysymyksessä?


    • Bestin

      Etpä paljonkaan tiedä yläkoulun opettajien hyödyntämisestä. Yläkoulun opettajat käyvät myös opettamassa muissa kyläkouluissa kuin Sarvelassa. (ainakin ovat käyneet).
      Mistähän tämän välimatkan oikein lasket? Yläkoululta vai opettajan kotoa?

      Entäpä onko Sarvelan koululla eskaria tai päivähoitoa?

      Vaarallinen paikka muutenkin koululle tuo jokiranta.

      Kantti ja Sara parhaita kyläkouluja. On myös naurettavaa kuljettaa Sarvelaan niitä oppilaita, jotka kuuluisivat Saran kouluun. Monellakin pidempi koulumatka Sarvelaan kuin Saraan. Mutta siinähän tienaavat vain kuljetuksista vastaavat.

    • sivusta seuraava

      Pistetään vain se kirkonkylän alakoulu kiinni, ja jaetaan oppilaat noihin parempiin kouluihin ....

      • ajatuksia

        Kirkonkylän alakoulu on ainut, jonka kunta pystyy järkevästi hyödyntämään. Kuten siinä Ylä-Satakunnan yleisönosaston kirjoituksessa kävi ilmi.

        Huvittavaa, kun kirkonkylän vanhemmille tulee hätä ja shokkitila siitä ehdotuksesta, että he joutuisivat laittamaan lapsensa muutaman kilometrin matkaksi kouluautoon.

        Minkähänlaista laskukaavaa on käytetty, kun kyläkoulujen lakkauttamisella saadaan säästöjä kunnalle? Onko huomioitu pidentyneet matkakustannukset, opetusryhmien suurentuessa erityisopetuksen tarve, koulunkäyntiavustajien palkkaaminen yms. Entäpä mitä tapahtuu tyhjille kiinteistöille,-myydäänkö ne taas pilkkahinnalla jollekin "yrittäjälle"?

        Ojalan laskuopin mukaan opettajan siirtyminen suorinta tietä kahden koulun välillä on halvempaa kuin kymmenen koululaisen siirtäminen aamulla paikasta A paikkaan B.


    • järkeä!!

      Kuljetukset sivukyliltä tuovat yläkoululaisia keskustaan. Samaan aikaan pitäisi keskustasta ajaa kirkonkyläläiset sivukylille...
      Kyllä ne muutamat sivukylän pienet mahtuu samaan kouluautoon, kun isommatkin ja kirkolle kaikki.
      Yläkoululla varmasti pystytään järjestään opetusta myös pienemmillekkin, eikös nämä kirkonkyläläiset jo käy siellä liikunnan ja käsityö tunnilla.
      Yläkoululla varmasti pian on pelkät 7,8 ja 9 luokka, kun oppilaat vähenevät.
      Luokkatilaa jää runsaasti ja kyllä myöskin Kirkonkylän koululla oppilaita mahtuu.
      Piankos vähenee, että pärjätään yhdelläkin koululla.
      Luulisin, että ala ja yläkoululaiset tulisivat toimeen. Monessa muussakin kunnassa ala sekä yläluokkien oppilaat opiskelevat samassa rakennuksessa, toki nyt välituntialuetta täytyy jakaa, kun alakoululaisille leikkitelineitä.
      Esimerkiksi Kankaanpäässä ylä ja alakoulu on vierekkäin ja välituntialue käsittääkseni jaettu.
      Esikoululaisia pian se 20, kun syntyvyys 20 lasta vuodessa. Eikös ne kaikki mahdu Kunnantalon alakerran tiloihin, missä samassa toimivat myöskin Aamu ja Iltapäivätoiminta päivähoitoineen.
      Saran kylässä ja kauan ollut vain muutama esikoululainen. Myöskin jossakin kyläkoulussa oli yhdellä luokka-asteella, jossakin vaiheessa vain yksi tai kaksi oppilasta...
      Jako voisi ihan hyvin olla, että 1-4 luokka kirkonkylän kouluun ja 5-6 oppilaat Yläkouluun...

    • keskustelua

      Oikeestiko luulet, että ylä-ja alakoululaiset kuljetetaan eri autoilla? Esimerkiksi Sarassa alakoulu alkaa jo klo 8.30 siitäsyystä, että tulevat samalla autolla kuin yläkoululaiset viedään kirkolle. Voisihan ne kirkonkyläläiset tuoda Sarvelaan paluukuormana, koska liikenneyrittäjä asuu Sarvelassa. Myöskin opettajat voisivat käyttää samaa kyytiä, ettei tarvitsisi maksaa erikseen matkarahoja.
      Entäpä nämä oppilaat, jotka käyvät kunnan rajojen ulkopuolelta Karvian sivukylien kouluissa? Kuka heidät sitten kyyditsee karvian kirkonkylään kouluun?

      Oikeastaan koko kirkonkylän alakoulun voisi lakkauttaa ja kuljettaa kaikki oppilaat, niin ala- kuin yläkoululaisetkin samaan yläkouluun. Kaippa siellä myös nämä eskarilaisetkin mesisivät. Kunhan yläkoulu kunnostettaisiin ja remontoitaisiin ensin. Luokkahuoneitahan siellä on runsaasti käyttämättä tai yhden tunnin käytössä. Jokaiselle luokalle oma luokkahuone ja opettaja kiertäisi luokasta toiseen. Ei niin kuin nyt, että opettajalla on oma luokkahuone ja oppilaat kiertävät huoneesta toiseen.

      Haluaisin vain tietää, miten pitkä matka kilometreissä ja tunneissa tulee pienelle koululaiselle kouluautossa istumista aamun ja illan aikana, ennen kun pääsee kotiin. Osa kauimmaisista lähtee kouluun jo klo. 7.00 ja tulee kotiin 17.00. Eli pidempi kuin vanhempien työpäivä. Mutta tällähän vältetään iltapäivähoito ja muukin päivähoito.
      Entäpä sitten, kun näiden klo 17.00 kotiintulevien pitäisi harrastaa jotain, vaikkapa urheilua...aika ei riitä läksyjen tekoon ja harrastuksiin pitkämatkalaisilla.

    • Anonyymi

      Ennen oli ennen ja nyt on nyt.

    • Anonyymi

      Järki voitti lopulta. Kauan se kesti, mutta lopulta koulunkäynnin järjestämisen mahdottomuus ja kustannussäästöt ajoivat ymmärtämättömänkin ihmisen tajuntaan. Nyt on hyvä. Kiitos viisaiden päättäjien.

      • Anonyymi

        Neet on koulutettua väkiä kekkä näitä päättävät.


      • Anonyymi

        Itse asiassa tässä ei kunta ole säästänyt mitään taitaa olla että ovat nousseet .
        - Kuljetuskustannukset nouseet
        - Kiinteistöjen kulut pyörii edelleen kun ne on myymättä


      • Anonyymi

        Opettele ensin vaikkapa kirjoittamaan, vasta sitten alkaa mahdollisesti ymmärrystä riittämään kunnallisten kustannustunnuslukujen tulkintaan.


    • Anonyymi

      Lukujen tulkinta otti tiukalle muutamalle luottamusmiehellekin. Liekö Kantin ja Saran matematiikanopetuksessa jo menneinä aikoina falskausta.

      • Anonyymi

        Et osaa vieläkään kirjoittaa. Toisesta lauseesta puuttuu verbi kokonaan, joten tuskin osaat myöskään matematiikkaa. Valitettavasti kuntapolitiikassa ei ole luottamusmiehiä eli siinäkin on asiavirhe. Olet yksinkertaisesti sivistymätön, jota kansankielessä myös tyhmäksi mainitaan. Mene koulunpenkille ja opiskele edes perusasiat.


    • Anonyymi

      Koulujen lakkauttaminen taitaa ahdistaa.Liekö vaurioittanut nuppia.

      • Anonyymi

        Tai heppiä


    • Anonyymi

      Onko kotitalous edelleen suosittu aine yläluokilla?

    • Anonyymi

      Kyläkoulut lopetettiin säästöjen saamiseksi. Ei saatu säästöjä, mikä oli täysin arvattavissa. Uusi koulu tehtiin kalliisti, yli budjetin. Ja kaiken lisäksi liian pieni, kun perustelu lakkauttamisesta; lapset loppuu, ei näytä pätevän sekään. Vanhat koulut myytiin pilkkahintaan. Silloinen koulutoimenjohtaja kannatti ehdottomasti lakkautuksia ja uutta yhteistä koulua. Häpeissäänkö lähti muihin töihin, kun ilmeni, että kalliiksi tuli, eikä säästöjä?

      • Anonyymi

        Oli sen verran hyvin kouluttautunut, että pääsi parempiin hommiin.


      • Anonyymi

        Olisi vain ollut hyvä vetonaula Karviaan muuttoaikeissa oleville nuorille perheille. Mutta mitäpä siitä enään.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      144
      2221
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1948
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1908
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1710
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1498
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1276
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1190
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1178
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1173
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1157
    Aihe