Enempi hyötyä auringon valosta

osakomponentit.

Eikö kannattaisi kehitellä sellaista pienimuotoisempaa laitetta joka keräisi lämpöenergiaa? Yleensähän tekniikka on mennyt siihen suuntaan että yksikkö koko pienenee ja pienenee. Miksi kysyy joku? No katos kun tietokoneetkin olivat ensin melko massiivisia. Ymmärrätkö mitä tarkoitan? Kaikenlainen sähkötekniikka menee yhä pienempään osa komponentteihin.

Aurinkosähkön nykyiset keräyslaitteet ovat vanhanaikaisen isoja ja rumia. Ja palvelevat vain valmistajan tarpeita. Kun valmistajat saavat myydä vanhan aiakaisia isoja laitteita niin johan niiden tekeminen maksaa. Esimerkkinä nuo tuuli voimalat.
Niissäkin lapakoot vain kasvaa kun ei osata tehdä muunlaisia. Tällöin myydään vanhan aikaista tekniikkaa. Insinöörien pitää kehitellä sellaista teknologiaa joka menee pienempään osakomponenttiin.

Aurinkoenergian talteenotossa pitäisi kehittää sellaista tekniikka joka hyödyntää maksimaalisesti lämpöenergiaa. Esimerkkinä voisi olla vaikka polttolasi . Ennen pikkupoikana leikittiin vanhoilla silmälaseilla ja poltettiin auringon säteillä reikiä tummiin papereihin. Joku tällainen polttolasin tyyppinen ratkaisu saattaisikin toimia?

9

114

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jhff

      fysiikanlakeja ei voi muuttaa. teho on käsikädessä neliöiden suhteen.

      • 8+8

        Näin juuri. Tämä perustuu siihen että vaikka polttolasilla kerättäisiin yhteen pisteeseen säteilyteho, on se saman verran kuin mitä polttolasin pinta-ala on mutta säteilyteho kohdistuisi tuhannesosan alueelle jolloin lämpötila nousee kyseisellä alueella korkeaksi. Tästä muodostuu omat ongelmat, millä materiaalilla saataisiin tuolta pieneltä alalta siirrettyä lämpöä tarpeeksi nopeasti nesteeseen? Kuinka säädetään että polttoväli on koko ajan optimi?

        Jos polttolasin pinta-ala on 0,5m2 ja aurinkokeräimen pinta-ala 0,5M2 on molempien teho täysin sama. Tilanne ei siis muutu kuin monimutkaisemmaksi ja näin myös arvokkaammaksi tehdä.

        Fysiikanlait myös toimivat siinä kun siirretään energiaa varaajaan. Hyötysuhde on sitä parempi mitä matalemmissa lämpötiloissa toimitaan. Käytännössä lämpötilan nosto laskee aina hyötysuhdetta. Aurinkokeräimillä päästään varaajan ollessa täysin kylmä jopa 90% hyötysuhteeseen, kun taas varaajan ollessa 70 asteessa hyötysuhde on enää 50-60%.

        Hyötysuhteeseen vaikuttaa eristäminen, putkiston ulkopuolinen lämpötila, siirtonesteen lämpötila, virtausnopeus, putkiston pituudesta, putkiston halkaisiajasta, materiaalista, eristeen materiaalista, jne.

        Eli ei muuta kuin kokeilemaan pystytkö uhmaamaan fysiikanlakeja rakentamalla keräimen jonka keräinpinta-ala on 0,5m2 ja tuottaa saman kuin nykyiset keräimet yhdellä neliömetrin pinta-alalla ilman ulkopuolista energiaa.

        Sanoisin, anna hevosen miettiä, sillä on isompi pää. :)


      • 8+8

        Tuulivoimaloissa on sama asia, niissä vastaan tulee Bentz-laki jolloin tuulesta voidaan saada maksimissaan vajaat 60% hyötysuhteella energiaa. Tätä jo lähennellään nykyisissä isoissa voimaloissa joten käytännössä vain ja ainoastaan koon isontaminen mahdollistaa tehon kasvattamisen.

        Tuulivoimala on muutenkin niin monimutkainen toiminnaltaan fysiikan ja muiden lakien vuoksi että sitä ei saada optimisti toimimaan vaikka haluttaisiin sillä se vaatisi siipiprofiilin muuttumista tuulien mukaan eikä siltikään päästä eroon pyörteilevien tuulien aiheuttamasta tehonalentumisesta. Puhumattakaan siitä että isojen voimaloiden siipien yläkuolokohdassa 30% enemmän tuulta kuin alakuolokohdassa.


    • esdfgvsdd

      """" Esimerkkinä voisi olla vaikka polttolasi . Ennen pikkupoikana leikittiin vanhoilla silmälaseilla ja poltettiin auringon säteillä reikiä tummiin papereihin."""""

      Muistan nuo ajat, mutta tässäkin päti sääntö " Mitä isompi lasi, sen parempi teho "

    • E,H,A.

      ..muistan että erityisen tehokas oli 60- luvulla semmoinen taskulampun linssi joka oli aika pitkä mutta ei leveä. Ennenvanhaan taskulamppujen paristot oli teholtaan mitä olivat niin kun linssi olikin pitkän muotoinen niin sellaisella taskulampulla näki vaikka oli patteri heikko. Semmoinen oli paras.
      Elikkä tässä esimerkki tekniikasta. Ei koko vaan tekniikkaa!

      • Huohhootaas

        Millään linssillä ei saada sitä valoa yhtään enempää vaan päinvastoin.


    • tehoja oli

      Kavereilla oli höyryvetureista irroitettuja valonheittimen linssejä, halkaisija 35cm, niille ei pärjännyt millään normaali polttolasilla.

      • y¨fvgh

        Ai että kenno pieneksi, mutta sitten ISO linssi siihen eteen...


    • srgtvsrtg

      Ai että kenno pieneksi, mutta sitten ISO linssi siihen eteen...

      Tai isoja peilejä suunnattuna pieneen kennoon.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      482
      3485
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      462
      3411
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      140
      2986
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      164
      2282
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      8
      2150
    6. 211
      1562
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1387
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      98
      1271
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      91
      1270
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1090
    Aihe