Antti Heikkinen - Risainen elämä

Kylähullu (the last)

http://cdon.fi/kirjat/heikkinen,_antti/risainen_elämä-27414805

Tuosta vähän faktaa tässä kuussa julkaistavasta Leskisen elämänkertakirjasta. Alustava julkaisupäivä on siis 15. pv. Todellakin odotan innolla tätä opusta, sillä tätä on kaivattukin. Vaikka Juicen omaelämänkerta, Siinäpä tärkeimmät, onkin parasta luettavaa Juicen elämänvaiheista, loppuu se ikävästi kesken. Maestro oli kovaa vauhtia kirjoittamassa toista osaa, mutta sitten aika loppui kesken.

Luodon ja Montosen kirjasta en viitsi sanoa sen enempää, kuin että onhan siinä ihan kivat kuvagalleriat...Itsekin olen väsännyt aikoinani Leskisestä kertovaa biografiaa, ja toivonkin, että Heikkisen kirja on kaikenkattava ja pikkutarkka teos Juicen elämästä.

Mutta palatakseni aiheeseen: laittakaa sitten kirjan hankkijat tänne kommentteja tuosta kirjasta jahka se tiensä kirjakauppojenhyllyille löytää.

18

3450

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • I S
  • Kylähullu (the last)

   Nyt on takana noin 150-sivua tästä mahtavasta opuksesta! Täytyy sanoa, että Heikkisen kirja yllätti odotukset moninkertaisesti. Etenkin Leskisen lapsuus- ja nuoruusvuosia pirretään tarkasti ja niistä saa tarkan kuvan. Minulle näistä tarinoista monet ovat tuttuja eri yhteyksistä, mutta Antti Heikkinen on koonnut ne sieltä täältä hienosti yhteen. Totta kai mukana on runsaasti uutta, herkullista tietoa Juicesta ja tätä tuttua ja vanhaa informaatiota yhteen sitovat lukuisat lähipiirin haastattelut, joiden suhteen olin aluksi skeptinen.

   Kuvamateriaali on myös oivaa, puhumattakaan vanhoista kirjeenvaihdoista ja julkaisemattomista laulunteksteistä ja runoista. Ehkä ainoa miinus tähän asti tulee tuttuakin tutummista laulunteksteistä. Muutamat virheet ottavat ikävästi tällaiselle Juice-diggarille silmään, vaan tuskin muille. En tiedä vastaako Heikkinen tästä asiasta, mutta eipä tämä nyt mahtavaa opusta pilaakaan.

   Joka tapauksessa aivan mahtava kirja, jota moni on varmaan jo pitkään odotellut. Kattava teos, ei voi muuta sanoa! Kiitos!

   "Uimaan tahdon sinun koskeen", EI "Ui, mä tahdon sinuun koskee"... :)

   • Täytyy sanoa että on todella ansiokas elämäkerta! Erityisesti Juicen nuoruusvuosien runot ja kirjekatkelmat sekä lähipiirin haastattelut onnistuivat vielä avaamaan Juicen persoonaa tavalla, johon ei ole aiemmin päästy. Kyllä tämä on paras kirja mitä Juicesta on kirjoitettu.

    Leskisen luonteenpiirteet ja edesottamukset (herkkyys, parisuhdeongelmat, alkoholi, ym.) ovat toki olleet jo aiemmin tiedossa, mutta oikeastaan vasta teinivuosien runot ja perhepiirin kertomukset paljastivat, että Juice oli vielä todella paljon herkempi ja rikkonaisempi kuin biisitkään välttämättä paljastavat. Mm. Juicen itkuherkkyys ja oli minulle uusi asia. samoin se kuinka paljon isän varhainen kuolema taisi todella Juiceen vaikuttaa. Juice vaikuttaa myös perinneen luonteenpiirteitä isältään yllättävän paljon (mm. tapa paeta riitoja), vaikka itse puhui saaneensa vaikutteita äidiltään ja mummoltaan.

    Biisien tulkinnoista suurin osa on ollut aiemmin tiedossa muista yhteyksistä, mutta nyt nitä on kätevästi koottu runsaasti yhteen teokseen. Kuten Kylähullukin sanoi, sanoituksissa tosiaan esiintyi ikävän paljon pikkuvirheitä, mikä pisti silmään. Gorbatshowsta, ei bogartshowsta ym. mutta eivät ne kokonaisuuteen vaikuta.

    Negatiivista kirjassa oli mielestäni Juicen loppuajan tuotannon väheksyminen. Eiväthän Juicen viimeiset levyt olleet samanlaisia kuin 80-luvulla, mutta eivät ne mielestäni olleet huonompiakaan. Ne olivat vain erilaisia ja kertoivat pääosin seestyneemmästä elämästä. Ainoastaan Senaattori- ja boheemi -levy jäi minulle jotenkin ontoksi, mutta kyllä L ja Vaiti aivan hiljaa ovat aivan erinomaisia lättyjä. Vahdinvaihto on ehkä kaikkien aikojen hienoin Dylan-suomennos, ja se ohitettiin kirjassa lausahduksella, että kiva biisi mutta ei siitä oikein sanottavaa keksi. Olisi voinut vaikka katsoa, kuinka käsittämättömän autenttisesti se on onnistuttu kääntämään alkuperäiseen tekstiin verrattuna. Muutenkin Juicen viimeisiin vuosiin olisi voinut kirjassa paneutua tarkemminkin.

    Mutta yhtä kaikki, kyllä tälle kirjalle voi antaa arvosanan L. Juicen elämä ja persoona välittyivät kirjasta todella hyvin ja teksti oli sujuvaa luettavaa. Itse asiassa Juicen ristiriitaisuus ja kompleksit välittyivät kirjasta jopa niin hyvin, että sen lukemisesta syntyi välillä itsellekin hieman ahdistunut olo silkasta empatiasta Juicea kohtaan.


  • Kylähullu (the last)

   Vaikka Heikkisen kirja on saatu hyvän aika sitten jo päätökseen, lienee vielä pienen jälkiraportin paikka.

   Komppaan Tokajin lisäksi itseäni ja totean vielä kertaalleen tämän eepoksen olevan mahtava! Loistavan kokonaiskuvan Heikkinen on laatinut tästä (Rumban sanoja laitatakseni) produktiivisestä pirstomielestä. Alkuaikojen herkkyys ja lähes surulliset elämänvaiheet tulevat hyvin esille ja ne antavat hyvää pohjaa Leskisen vaiheille. Bänditoverit antavat oman mielenkiintonsa ja tarinansa Juicesta, kaikki tuntuvat muistavan näitä sammumispiste-kertoja ja kuitenkin löytävät samassa lauseessa jotain äärimmäisen lämmintäkin Leskisestä. Vaikka Juicen Tarja-vaimo ei ole halunnut kirjaan omia mielipiteitään kertoa, ihmettelen vieläkin enemmän miksi Anssi Tikanmäkeä ei löydy haastateltavista?! Onko Anssi kieltäytynyt, esiintyykö nimettömänä...?

   Ruusujen jälkeen seuraa risut: sanoitukset ovat harmillisen usein väärin kirjoitettu, kuten jo edellisessä tekstissä mainitsinkin. Lisäksi mielestäni Leskisen ryyppäämistä on turhankin paljon tuotu esille. Vaikka Heikkinen ei tätä juomiskertomuksena haluaisikaan pitää, kertoo hän silti turhankin tiheään miehen humalasta ja juomisesta. Ryypyt nousevat melkein itse tuotantoakin enemmän pintaan. Oh well...

   Tuskinpa tällaisella kirjalla on ollut mitään sivumäärä-rajaa, mutta mielestäni Antti Heikkinen kahlaa Leskisen viimeiset vaiheet turhankin rivakasti eteenpäin. Siinä missä alku-ura ja lapsuus on käyty pikkutarkasti läpi hypätään 90- ja 2000-luvut kiivaalla tempolla eteenpäin. Muille tehtyjä kappaleita ei enää liputettu näiden vuosikymmenien sivuilla ja muutamat pienet projektit (ei tärkeät, mutta maininnanarvoiset) kuten biisit 'Mene mäkeen' tai 'Sanonkoma' on kokonaan sivuutettu.

   Itseäni toistaen totean kuitenkin tämän olevan kaiken kaikkiaan kattava teos suomirockin suurmiehen vaiheista. Kun tavasin kirjan viimeisiä sivuja ja kun lopulta maestron poistuminen tuli vastaan, jäi minulle oikeastaan valtava tyhjiö. Ehkä en kuitenkaan aloita kirjaa ihan heti alusta vaan tyydyn levyihin ja muuhun Juice-dokumenttiin.

   Tokajille vielä tuosta Tsernopilvee lainista: Ruisrockissa mies todella laulaa 'Gorbatshowsta', mutta samaisen vuoden Härmärock-konsertissa olen kuulevinani saman kohdan laulettavan, ei suinkaan bogartshowsta, mutta Bogart Co.:sta (the bändistä). Leskinen siis muokkasi muokatun kappaleen sanoja.

   • toinenJuicefani

    Tuli mieleen tuosta Juicen lapsuuden ja nuoruuden tarkasta kuvailusta vrt. myöhempiin aikoihin, että ehkä Heikkinen ajatteli näiden 90- ja 2000-lukujen tapahtumien olevan suurimman osan lukijoista tiedossa ja muistissa.

    Minä ainakin tiesin ja muistin hyvin paljon noita kirjan loppupään tapahtumia ja asioita, sen sijaan suurella mielenkiinnolla luin juuri kirjan alkupäästä tarinoita Juicen lapsuudesta vaikka kyllähän Juice niistäkin jotain kirjoitti teoksessaan "Siinäpä tärkeimmät, edellinen osa". Isän kuoleman, mummon rivon kielenkäytön, lapsuuden kolttoset, P. Kuikan sekopäisyyden ym. mutta Heikkinen teki niistä selkoa paljon tarkemmin ja paremmin.


  • JUICEFANI

   KIRJA LUETTU JA JOULUN ALLA NÄHTY TAA KAVERI HELSINGISSÄ... HYVÄ KIRJA MUT JOTENKI JUTUT TARJASTA LESKINEN JÄÄ AIKA PIILOON < MISSÄ VAIKUTTAA JUICEN EX-VAIMOISTA ANNELE JA TARJA.. OVATKO JULKISUUDESSA

   • toinenJuicefani

    Tarja asuu Tampereella, on edelleen naimisissa Nuuskan eli Timo Ulkuniemen kanssa ja on myös edesmennen tyttärensä Johannan pojan huoltaja. Ei halua olla julkisuudessa eikä siksi kirjaankaan antanut kommentteja.

    Oli se elämä Juicen vaimona ja nuorena oman elämänsä pilanneen Johannan äitinä varmaan sen verran rankkaa että en yhtään ihmettele vaikkei hän kirjaankaan mitään sanonut.


  • mietintö

   Elääkö Eini-äiti vielä?

   • KylähulluTheLastOne

    Eini kuoli vähän Juicen jälkeen. Ei viitsitty huonossa kunnossa olevalle Einille edes kertoa poikansa kuolemasta.


  • UrhoKekkos

   Heikkisen kirjan suurin uutinen on Juicen peitelty homous. Tai oikeastaan bi-jutut. Hyvin selvään kirjassa kerrotaan Juicen olleen enemmän kuin "ystävä" Matti Pellonpään kanssa. Tykkäsivät maata useinkin keskenään. Ja kirjassa Juicehan kertoo myös ottaneensa Peltsiltä jopa suihin.
   Saman asian on Mikko Alatalo myös omissa Coitus Int muisteloissaan useasti todennut. mm niin, että hän hoiteli naiset ja Juice miehet

   • MrJuha82outolintu

    Onkoha Heikkisen kirjan uutinen Juicen homoudesta sitten totta?
    Ettei pian ole Heikkisen keksimää?
    Seki mahdollista.

    Onkohan tuo Alatalo sanonu noin oikeasti?
    jos on, niin kai se sitten on totta, että Juice oli homo.


  • nm7

   Ok.

  • Anonyymi

   Antti Heikkisen Juicesta sanallisesti maalaama elämäkerta on kieltämättä erinomainen. Itselläni on se kooltaankin isona versiona. Löytyy myös pienenpänä pokkariversiona ja nyt kaiketi myös äänikirjana.

   Kirja on mielestäni erittäin onnistunut. Toki itsekin olisin toivonut, että Juicen Tarja vaimo olisi kertonut näkemyksiään omasta näkökulmastaan kirjaan, edes jotain.

   Toinen ymmärrettävä puute on tietenkin se ettei Peltsiltä voitu saada enää mitään kommentteja kirjaan. Ikävä kyllä. Olisi löytynyt takuulla hienoja stooreja.

   Luin jostain että Juicella oli kesken 4 kirjaa kuolinvuotenaan 2006. 1 niistä ehti valmistua, Runokokoelma Kosket. Kuvittelisin että ne 3 muuta olivat ainakin jatko-osa muistelmilleen. Sitten ehkä uusi Räkä ja Roiskis-Lastenkirja. Sitä neljättä voi vain arvailla.

   Ei Juice mikään gay ollut te pahvit. Juice saattoi heittää "Peltsiltä suihinotto-jutun" ihan vaan kännipäissään, kun sielläkin hän joskus oli :) (humalatilassa siis) tai se oli vaan sarkasmia/ironiaa.

   Alatalokin tarkotti mielestäni siinä vaan, kun on tällanen ns. mukavan "naapurinpojan näköinen", niin varmaan varttuneemmat kotirouvat kehräsivät hänen puoleensa. Juicelle sitten tuli baarissa miehet avautumaan murheistaan, kun ei mennyt hyvin muijan kanssa. Jostain tällaisesta siinä oli vaan kysymys.

   • Anonyymi

    Tai sitten halusi vaan kokeilla miltä tuntuu suihinotto? Ei tuo mitään maailman ihmeellisintä asiaa tuollainenkaan, lukisin paljon "taiteilijan vapauteen" tuollaisen kokeilun.

    Uteliaan ja maailmaa avoimin silmin katselevan ihmisen tekemänä, sitähän Juice todellakin oli, no ei mikään ihme.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Tai sitten halusi vaan kokeilla miltä tuntuu suihinotto? Ei tuo mitään maailman ihmeellisintä asiaa tuollainenkaan, lukisin paljon "taiteilijan vapauteen" tuollaisen kokeilun.

    Uteliaan ja maailmaa avoimin silmin katselevan ihmisen tekemänä, sitähän Juice todellakin oli, no ei mikään ihme.

    Juice sanoo 957:n Juice 40 haastattelussa (osa 35), ettei tiedä mitään hienompaa kuin pimpin nuoleminen. Ei kuulosta kovin gayltä...


  • Anonyymi

   Kirjassa on yllättävän paljon kirjoitus- ja asiavirheitä ja monin paikoin huonoa kieltä. En siis tarkoita roisia kielenkäyttöä, vaan että ammattikirjailija ei ole osannut muotoilla tekstiään hyvin, vaan se on yksipuolista ja itseään toistavaa. Olisin odottanut monipuolisempaa ilmaisua. Kappaleiden nimissä ja sanoitusten lainauksissa varsinkin on kirjailija monesti lasketellut omiaan.

   • Anonyymi

    No eipähän kylläkään ole. Sinun tapauksessasi vika lienee lähinnä lukijassa. :) Ei kieli ole huonoa, jos sitä ymmärtää.

    Antti osasi loihtia loistavasti Leskisen esiin kirjassaan. Savolaisella mentaliteetilla ehkä sitten, mutta joku "kuiva valtion virkamies" tai Turkulainenko kirjoittajan olisi sitten pitänyt olla? :)


  • Anonyymi

   En voi olla itkemättä kuunnellessani tän biisin sanoitus-kohtaa "tyhjät kasvot peilistä pakenee, tyhjät silmät eilistä katselee", siksi tuo kohta itkettää mua aina kun tajuan että tuo kohta tarkoittaa minua.

   Btw minulal ion yksi Juicen kirja, mutta pahus sentään en muista yt sen kirjan nimmee. Semmonen keltakantinen jossa puidaan läpi Juicen elämää, ystäviä ja levyjä.

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. En minä alussa sua pitänyt kauniina

   Mutta nyt olet silmissäni maailman ihanin nainen. En edes käsitä, mitä tapahtui. Pikkuhiljaa muutuit silmissäni haluttavimmaksi naiseksi koko maailmas
   Tunteet
   175
   2080
  2. Tämäkin vielä! Steppi suviseuroissa

   Nyt on maailmankirjat sekaisin, En ollut uskoa silmiäni. Selvänä teltassa lauloi muiden mukana.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   63
   1908
  3. Voisitko mies kirjoittaa

   Jotain kivaa ja siten että tunnistaisin itseni varmasti? Ei ilkeilyjä..
   Ikävä
   48
   1035
  4. Kirjoitan sulle sydämestäni

   Syvin toiveeni on päästä kanssasi suhteeseen, saada tutustua sinuun ja että sinäkin tuntisit minut sellaisena kuin olen. Minulla on paljon rakkautta s
   Tunteet
   53
   738
  5. uskallatkohan laittaa

   Kerro jotain mistä sinussa pidän? Tunnemme toisemme riittävän hyvin tietääksemme toisistamme nämä asiat melko osuvasti.
   Ikävä
   36
   722
  6. Homseksuaaliksi syntyminen - vuosisadan sumutus?

   Tieteellinen fakta on ettei homoseksuaaliksi voi syntyä vaan homoseksuaaliksi ruvetaan. Tätä kylmää ja itsestäänselvää tosiasiaa ei aivan viime vuosik
   Luterilaisuus
   254
   672
  7. Meillä on vain telepaattinen suhde

   Tai siis mulla suhun. Yksipuolinen se on, ja romanttinen kaikesta huolimatta. Mielikuvitus korvaa sen, mitä ei koskaan ollut.
   Ikävä
   61
   670
  8. Ei tiemme enää kohtaa

   Joten älä odota, että ilmestyisin elämääsi. Se, mitä on tapahtunut on mennyttä, eikä sitä enää saa takaisin. Voi olla, että et näe minua pitkään aikaa
   Ikävä
   69
   646
  9. Body count

   Sanotaan että miehellä tulevaisuus ratkaisee ja naisella menneisyys kun etsitään oikeasti vakavaan parisuhteeseen toista. Jos naisella paljastuu oleva
   Sinkut
   238
   619
  Aihe