tutustuminen päiväkotiin

apua kokeneilta

Haluaisin kokemuksia päiväkotiin tutustumisesta. Erityisesti Tampereella päiväkodin aloittaneilta alle 2v lapsien vanhemmilta.

Kävittekö tutustumassa kuinka monta kertaa ja oliko se mielestänne riittävä? Kuinka paljon aikaisemmin kävitte tutustumassa? Jätitkö lasta yksin hetkeksi aikaa hoitoon vai oliko hän yksin ekaa kertaa vasta kun varsinainen hoito alkoi?

Odotan vielä hoitopaikkaa, niin en voi asiaa selvittää vielä itse päiväkodilta. Lähinnä tässä nyt mietin sitä ettää kertyykö tutusmispäiviä tarpeeksi ja että saako lapsi harjoitella esim. Tunnin/pari itsekseen tarhassa oloa vaikka varsinainen päivähoidon tarve (ja maksullisuus) ei ole vielä alkanut? Työni alkamiseen on vielä pari kk aikaa, mutta olisi hyvä tietää että onko mahdollista tuo kokeilu, vai anonko esim. Viikon lomaa päiväkoti aloitukseen. Tuntuu niin hurjalta jättää lapsi heti alkuunsa n.9h vieraiden käsiin, vaikka olisikin käyty yhdessä tutustumassa. En tarkoita että montaa kertaa pitäisi olla siellä tutustumassa, vaan vaikka edes kerran.

37

4740

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • !,,

      Ihan hyvä on äitinä ottaa etukäteen selvää mikä on hyvä aloitus ja miksi, silloin sitä voi esittää toivomuksia ja pitää kiinni asioista jotka tuntuvat tärkeiltä. Kehottaisin tutustumaan Taapero päivähoidossa yhteenvetoon koka löytyy autalastakasvamaan blogista. Tässä esitellään malli jota käytetty monessa päiväkodissa ja joka osoittautunut todella hyväksi. Kirjoituksessa pohditaan myös miksi asiat tehdään kuten tehdään, miksi taaperolle ja vanhemmalle tärkeää. Tsemppiä teille!

      • lotus

        äitinä ????


    • päiväkotilainen

      Tampereesta en osaa sanoa, meidän kunnassa lapsi tutustuu päiväkotiin yhdessä vanhemman kanssa ja yksin voi jättää vasta, kun palvelusopimus on alkanut. Tutustua saa niin monta päivää kuin perhe kokee tarpeelliseksi. Toivottavasti saatte ajoissa tiedon hoitopaikasta, niin ehditte tutustua rauhassa ja tarvittaessa aloittaa hoidon vaikka pari päivää ennen kuin työsi alkaa, niin lapsi voi aloittaa varsinaisen hoidon parilla lyhyellä päivällä.

      • kotivuorotyöäiti

        Meidän lapset, silloin 3 5 v. kotihoidossa ikänsä olleet, lähtivät päiväkotiin mielellään.Eka päivänä päiväkodin täti kysyi tutustumiskäynneistä. Kerroin lähteväni saman tien töihin iltavuoroon.
        Alkuun yritettiin päivähoitoa vanhempien työvuorojen mukaan (molemmilla vuorotyötä eri tahtiin). Huomasin, että lapset sekosivat : " on se ihmeellinen päiväkoti, siellä syödään aamulla lihapullia ja perunoita" ...
        Jatkossa vietiin aina lapset aamulla, normi-ihmisten rytmiin päiväkotiin, jompikumpi tai naapuri haki kotiin.

        Suosittelen kotihoitoa kaikille pienille!


    • fdhfdh

      Siinä on se vakuutuspointti. Lapsen vakuutukset eivät ole voimassa, ennen kuin hoitosuhde on alkanut. Siksi useat päivähoitopaikat kieltäytyvät ottamasta lasta tutustumaan ilman vanhempiaan. Vanhempien mukana ollessa he vastaavat lapsen turvallisuudesta.

      • !,,

        Pointti onkin siinä että tutustumisessa tarvitaan vanhempi mukaan, silloin sillä kotain todellista merkitystä!


    • alkuperäinen.

      Kiitos vastauksista! Anon muutaman päivän lomaa työn alkuun, niin saa lapsi totutella muutama tunnin yksin tarhassa oloa. Onneksi tässä on vielä hyvin aikaa saada tarhapaikka niin, että keretääm yhdessäkin käymään joitakin kertoja

      • ...

        Ei se hyvä tutustuminen valitettavasti näin mene. Kannattaa satsata kunnolla alussa Lapsesi tarvitsee aikaa yhdessä sinun kanssasi tutustumiseen. liian pieni tähän hommaan yksin. Tsemppiä teille.


      • yleensä on

        tapana että lapsi saa ennen varsinaista aloitusta tutustua kahden viikon ajan(ilmaiseksi) hoitopaikkaan yhdessä vanhemman kanssa.Ja meillä sai myös jättää lapsen yksin parina päivänä.


      • alkuperäinen..
        ... kirjoitti:

        Ei se hyvä tutustuminen valitettavasti näin mene. Kannattaa satsata kunnolla alussa Lapsesi tarvitsee aikaa yhdessä sinun kanssasi tutustumiseen. liian pieni tähän hommaan yksin. Tsemppiä teille.

        Niin siis minähän aijon mennä mahdollisimman paljon yhdessä ja sitten pehmeä aloitus niin että ei heti joudu olemaan sitä 9h yksin. Miksi tämä ei mielestäsi ole hyvä aloitus?


      • ...
        alkuperäinen.. kirjoitti:

        Niin siis minähän aijon mennä mahdollisimman paljon yhdessä ja sitten pehmeä aloitus niin että ei heti joudu olemaan sitä 9h yksin. Miksi tämä ei mielestäsi ole hyvä aloitus?

        Sori, halusin vain painottaa riittävän pitkän tutustumisen tärkeyttä yhdessä lapsesi kanssa.


    • HHUHUH

      Jaaha, pikkuäidillä on ongelmat ja teet siitä ihan itse oikein suuren sellaiasen, ja pikkupilttisi huomaa sinun käytöksestäsi että jotain hirveän pahaa tulee tapahtumaan! Teet kakarallesi nyt karhunpalvelusta, jos jatkat tuota malliasi. Kerrot lapselle, että nyt mennään uuteen paikkaan, jossa hän saa pajon kavereita ja siellä tehdään kaikkea kivaa, kun äiti menee nyt töihin ja äiti hakee sinut pois, kun pääsee töistä. Käykää kylässä siellä tutustumassa paikkoihin ja tapoihin. Se on täysin NORMAALI juttu, ja sinun tehtäväsi on kertoa asiat totuuden mukaisesti, että lapsi menee äidin työpäivän ajaksi päivähoitoon jne jne.. Sinä poraat ja vaahtoat jka hermoilet siellä, arvaa ymmärtääkö lapsi sen. Ymmärtää ja ymmärtää sen niin, että mihin äiti hänet vie, on se paha paikka. Tulet varmasti saamaan "kiitoksesi" lapselta, kun päiväkotiaika oikeasti koittaa. Kerää otsesi ihminen ja käyttäydy aikuisen ja äidin tavalla. Uusavuton

      • .....

        Vedä nyt päihis ku et mitään tajua. Täällä kukaan panikoi yhtään mitään. Ihanko kirjoituksen perusteella päättelit niin? Ihan mielenkinnolla odotan että kerrot mitkä kohdat tekstistä oli sellaisia joista päättelet paniikin tai suuren ongelman? Aloituksessa oli ihan selkeällä suomella muutama kysymys, ei mitään viittausta ongelmaan tai siihen miten lapsen kanssa ollaan puhuttu. Harmi että taas on väärin ymmärtäjä idiootteja pilaamassa hyvää ketjua


    • seppo11

      Ei siitä nyt viikkoja kestävää operaatiota tarvi tehdä.Meidän typy kävi kerran tutustumassa ja kun tarha alkoi niin ekana päivänä oli 2tuntia,tokana päivänä 4tuntia,sit täydet 6tuntia.Ekat pari vkoa itki aina ku jäi sinne aamuisin mut se nyt on ollu pienestä lähtien tollanen.Onneksi menny ohi vanhemmiten.Muistelee vielä vanhempanaki tyttönä miten kivaa tarhassa oli :)

    • LASTENHOITAJA-ÄITI

      Tiedoksi, että Tampereen päivähoidossa lapset eivät ole vakuutettuja, eikä kovin monessa kunnassa/kaupungissa muuallakaan suomessa. Vakuutus ei ole kunnille lakisääteinen ja näin ollen vaikka yleisesti vanhemmat kuvittelevat ja ilman muuta olettavat, että päivähoitoajalle lapset olisi esim.tapaturmien varalta vakuutettuja niin näin asia ei ole.

      Tampereella voi käydä päiväkodissa tutustumassa useampana päivänä vanhemman kanssa ennen varsinaisen hoidon aloittamista. Kun kyse noin pienestä lapsesta olisi hyvä käydä tutustumassa päiväkodissa siten, että käy sisätiloissa sekä päiväkodin pihalla toiminnan aikana tutustumassa esim. 20min.- 50min. kerrallaan ainakin 3-6 krt.
      Riippuen tietty päiväkodista ja sen henkilökunnasta voivat suositukset olla monenlaisia, mutta kunnon tutustuminen helpottaa kyllä lapsen päivähoitouran aloittamista. Yleensä se helpottaa myös vanhempien oloa ja töihin lähtöä kun ei ihan vieraaseen paikkaan tarvi jäädä yhden tutustumiskäynnin jälkeen esim.

      Päiväkodin tutustumiskäynneillehän jos käy vaikka useamman kerran, voi vanhenpi mennä vaikka vessassa käymään ja jättää lapsen siksi aikaa muiden lasten ja aikuisten pariin. Keinoja siis on.
      Päiväkotiin voi vanhemmat niin halutessaan soittaa myös työpaikaltaan ensimmäisinä päivinä jos siltä tuntuu.

      Varautua kannattaa siihen, että aamuitkuja tulee lähdön hetkellä, mutta se on normaalia ja kuuluu asiaan. Se menee useimmiten kuitenkin muutaman päivän joskun tarvitaan muutama viikko, kyllä ohi lapsilla.
      Aamuitkut kestävät yleensä n.2-5min. vanhempien lähdön jälkeen ja sitten yleensä lapset rauhottuu. Joten itkuja ei kannata pelästyä, se on normaalia.

      Suomessa on maailman parhaiten koulutettu varhaiskasvatuksen väki joka osaa kyllä hommansa, joten voit olla huoleti. Suomalainen päivähoito on arvostettu ja tunnettu maailmanlaajuisesti, joten kyllä pelätä ei tarvitse. Aina kannattaa kysyä henkilökunnalta suoraan mieltä askarruttavat asiat, niin apua ja neuvoja varmasti saat.

      Toivotan läpimästi sinulle ja pienokaisellesi hyviä kokemuksia päivähoidosta

      • ...

        Ei kyllä tuntunut siltä että tässä osaava päiväkodin ammattilainen äänessä, ei ainakaan kun kyse alle kolmevuotiaiden päiväkotialoituksesta. Täydellinen empatian puute kuvastuu tavalla joka antaa kylmät väreet. Pienten päivähoidon aloitus on voimiavaativa prosessi sekä vanhemmalle että taaperolle jossa päiväkodin apu on kullan arvoinen. Apua ei ole siitä että "sallitaan" vanhempien läsnäolo x kestoisena aikana päiväkodissa, apua ei ole siitä että todetaan että lapsen hätä ja tuska on normaalia ja asiaan kuuluvaa ja että se kyllä häviää johonkin ennemmin tai myöhemmin, apua ei ole siitä että väheksytään vanhemman eroon liittyvää tuskaa ja vähiten apua on tästä pontevasta julistuksesta miten erinomaisia suomen päivähoidossa ollaan.


      • yllä ääliö
        ... kirjoitti:

        Ei kyllä tuntunut siltä että tässä osaava päiväkodin ammattilainen äänessä, ei ainakaan kun kyse alle kolmevuotiaiden päiväkotialoituksesta. Täydellinen empatian puute kuvastuu tavalla joka antaa kylmät väreet. Pienten päivähoidon aloitus on voimiavaativa prosessi sekä vanhemmalle että taaperolle jossa päiväkodin apu on kullan arvoinen. Apua ei ole siitä että "sallitaan" vanhempien läsnäolo x kestoisena aikana päiväkodissa, apua ei ole siitä että todetaan että lapsen hätä ja tuska on normaalia ja asiaan kuuluvaa ja että se kyllä häviää johonkin ennemmin tai myöhemmin, apua ei ole siitä että väheksytään vanhemman eroon liittyvää tuskaa ja vähiten apua on tästä pontevasta julistuksesta miten erinomaisia suomen päivähoidossa ollaan.

        Oletko jättänyt itse alle 3 v hoitoon? Minä olen jättänyt. Joskus itki, joskus ei.

        Kolmen lapsen kokemuksella voin sanoa, että homma toimii.

        Ainakin jos yrittää miettiä mitä sen tilalla, miten homma muuten hoidettaisiin?

        Eikä lapseni ole kärsineet. Olen kysynyt. Ja he on aikuisia nyt ja huoltaa omia lapsiaan.

        Eikä tuo yllä väittänyt olevansa päiväkodin ammattilainen.
        Ja lapsen tuska ei ole elämää suurempaa. Eikä vanhemman tuska.


      • ...
        yllä ääliö kirjoitti:

        Oletko jättänyt itse alle 3 v hoitoon? Minä olen jättänyt. Joskus itki, joskus ei.

        Kolmen lapsen kokemuksella voin sanoa, että homma toimii.

        Ainakin jos yrittää miettiä mitä sen tilalla, miten homma muuten hoidettaisiin?

        Eikä lapseni ole kärsineet. Olen kysynyt. Ja he on aikuisia nyt ja huoltaa omia lapsiaan.

        Eikä tuo yllä väittänyt olevansa päiväkodin ammattilainen.
        Ja lapsen tuska ei ole elämää suurempaa. Eikä vanhemman tuska.

        Jos ääliöllä tarkoitat kolmea pistettä niin olen pahoillani ettet parempaa apua saanut omien lasten aloituksen kanssa ja iloinen siitä että kaikesta huolimatta mielestäsi homma toimi, mutta eihän tämän pidä merkitä sitä etteikö työkäytäntöjä pystyisi kehittämään ja helpottamaan taaperoita ja vanhempia. Ei ymmärtääkseni ole missään väitetty että taaperon aloitus päiväkodissa tulee aina tapahtua kärsimyksen kautta ja ettei tällä kärsimyksellä olisi mitään merkitystä ja että on vain kestettävä.


    • angel711

      Kannattaa jutella tutustumiskäynneistä ja kaikesta lapseen liittyvistä asioista päiväkodin kanssa. Oma lapseni aloitti päiväkodissa jo vähän yli vuoden ikäisenä ja sopeutuminen päiväkotiin kesti noin puoli vuotta. Itse päiväkotiin jääminen ei ollut lapselleni vaikeaa, koska lapseni oli tottunut eri hoitajiin jo pienestä vauvasta asti, koska syntyi rv 31 ja jouduimme olemaan vauvan kanssa kotona 3kk infektioriskin vuoksi eli kotonamme kävi hoitajia jotta pääsin esim.kauppaan ja apteekkiin. Tietysti kaikki lapset ovat erilaisia toiset sopeutuvat helpommin ja toiset vaikeammin. Nyt olen kuitenkin huomannut sukulaisten ja ystävien perheiden lasten mennessä päiväkotiin, että jos lapsi on ollut välillä pieniä aikoja hoidossa sukulaisten tai ystävien luona eikä aina kotona äidin ja isän kanssa, niin sitä helpompaa lapselle on mennä ja jäädä sinne päiväkotiin.

    • Kello kaulassa

      Nurmijärvellä saa tutustua niin paljon kuin haluaa. Meillä päiväkodin aloitti "jo" 5-vuotias ja käytiin tutustuun 6 kertaa. Olisi saanut käydä vaikka kuukauden jos olisi halunnut. Ja sai jättää tutustumisajalla sinne jo moneksi tunniksi. Me käytiin siis 3 krt siten, että olin mukana ja sitten oli 3 krt yksin 3-4h. Sanoivat juuri, että lapsi ei ole sitten vakuutettu, mutta meillä on itsellä kotivakuutus ja erillinen lapsivakuutus, joten sen piikkiin olisi tietysti mennyt vahingot.

      Samaan aikaan oli menossa paljon tutustumisia päiväkodissa, koska oli elokuu, jolloin usea päivähoidon aloittaa. Pienten puolella oli vanhempia useita, jotka kävivät tutustumassa joka päivä KAHDEN viikon ajan eli vähintään 10krt. Ja sen jälkeen jättivät lasta muutamaksi tunneiksi sinne.

      Ja siis kaikki tutustuminen ja jo yksin jättäminen hoitoon tapahtuivat silloin, kun hoitosuhde ei ollut vielä voimassa.

      Meidän tammikuussa 2v7kk täyttävä tyttö aloittaa tammikuussa päiväkodin samaisessa paikassa ja ajattelin vähintään tuota kahden viikon tutustumista. Se on ihan minimi, jota hoitajatkin toivovat, varsinkin pienille. Ja ainakin tähän päiväkotiin sai tulla ulos leikkimään ihan milloin vain ilman erillistä sopimista, tietysti siis sillä edellytyksellä, että hoito on jossain vaiheessa alkamassa.

    • hoitotätsy

      Itselläni ei ole kokemusta päiväkodista...olen työskennellyt perhepäivähoitajana todella pitkään.
      Itselläni on aloittanut lapsia 8kk ikäisestä n 3vuotiaaseen.
      Jokainen lapsi on tietysti yksilö ja perhepäivähoidossa kyseessä on pienempi ryhmä ja sama kasvattaja paikalla koko ajan...
      Perhepäivähoidossa ei ole mahdollista että vanhempi on paikalla esim koko päivän ja meillä tutustuminen on toteutettu siten että ensin uusi lapsi tulee pihalle vanhemman kanssa ulkoilun aikana...sitten ehkä jonkun kerran sisälle, mutta melko pian lapsi on jäänyt yksin hetkiseksi.
      Tutustumiskäyntejä on yleensä ollut 1-4...eroitkut eivät ole riippuneet tutustumiskertojen määrästä vaan mielestäni kyse on kyllä myös lapsen luonteesta sekä vanhemman toimimisesta erotilanteessa
      ...mutta kuten joku aiemmin kommentoi...se itku kestää usein sen ajan kun vanhempi on paikalla.
      Aikoinaan minulla aloitti n vuoden ikäinen lapsi..hoitosuhde alkoi yllättäen...tapasin perheen ensimmäistä kertaa perjantaina ja lapsi tuli maanantaina 9h hoitoon (olosuhteiden pakosta)...lapsella ei ollut hoidon aloituksen kanssa mitään ongelmia vaan hän sopeutui ryhmään todella nopeasti.

    • Hoitaja 1

      Kyllä tuntuu kummalliselle tuo panikointi, olen sitä mieltä että jos on noin epävarma äitinä että ei luota ammattitaitoisiin hoitajiin niin pitää itse miettiä josko on menemättä muualle töihin ja hoitaisi itse taaperonsa,itse hoidin omani lähes kolmivuotiaaksi kotona,oltiin vähemmällä rahalla ja tyytyväisiä,käytiin kerhossa ja muskarissa, sitten kun tuli hoidon aika ei ollut mitään ongelmaa mennen eikä tullen (perhepäivähoito)kaksi kertaa käytiin tutustumassa hoitopaikkaan ennen hoidonaloitusta,pitää kertoa lapselle hyviä asioita hoidosta,saa uusia kavereita ja hyvän hoitajan. Riippuu lapsen iästäkin tietysti miten nopeasti sopeutuu eroon äidistä ja onko ollut tekemisissä muiden lasten ja perheiden kanssa aikaisemmin. Lapsi kyllä vaistoaa aikuisen epävarmuuden jos "turhaan" panikoi ja jännittää,ei pitäisi lapselle näyttää eikä lapsen kuullen puhua epävarmuudestaan.Myöhemmässä vaiheessa eskari-ikäisenä vaihdettiin isompaan ryhmään ennen koulunalkua ja kaikki meni hyvin ja on vieläkin samoja kavereita kun silloin päiväkodissa tutustui niihin,nyt jo opiskeleva nuori.Kyllä lapsesi varmasti pärjää ammattitaitoisissa käsissä kun vaan itse pärjäisit.

      • ...

        Jokainen äiti on oman lapsensa asiantuntija. Päiväkodin ammattiosaamisen tulisi merkitä tämän tosiasian ymmärtämisen ja kunnioittamisen. Päiväkoti joka pyrkii rakentamaan työkäytäntönsä näistä lähtökohdista on oikeilla jäljillä. Lapsen ja vanhemman tahdissa etenevä aloitus jossa tuki ja turva nimetystä omahoitajasta. auttaa parhaiten. Näin hoitajat ymmärtävät että heillä on paljon opittavaa ädiltä uuden lapsen suhteen ja ymmärtävät että äidillä on paljon opittavaa päiväkodin toiminnasta ja tavasta miten hänen lapsensa tarpeista tullaan huolehtimaan. Ammattitaitoinen hoitaja ymmärtää että vanhemmat ja hoitaja tulee tarvitsemaan paljon toistensa tukea ja apua että lapsella olisi hyvä olo päiväkodissa ja että äidillä säilysi läheinen kosketus lapsen arkeen ja kehitykseennm siksi kunnollinen tutustuminen ja yhdessä olo on ratkaisevan tärkeä.


      • alkuperäinen..

        Mistä ihmeestä sinäkin panikoinnin keksit? Kunhan kyselin että miten muilla. Onko tämä palsta täynnä ihmisiä jotka väkisin ymmärtää väärin vai onko niin paha olla ettei oikeasti voi tehdä muuta kuin vääntää asiat päässään väärin?

        Kiitos kaikille vastanneille ja muutamalle jotka eivät elämällään halua muuta tehdä kuin yrittää provosoida muita, niin en panikoi. Ehkä teidän kannattaa yrittää ymmärtää kysymyksiä jollain muullakin tavalla kuin ylenpalttisena panikointinina. Mutta sainpahan naureskeltavaa, kiitos tästä :)


      • alkuperäinen..
        alkuperäinen.. kirjoitti:

        Mistä ihmeestä sinäkin panikoinnin keksit? Kunhan kyselin että miten muilla. Onko tämä palsta täynnä ihmisiä jotka väkisin ymmärtää väärin vai onko niin paha olla ettei oikeasti voi tehdä muuta kuin vääntää asiat päässään väärin?

        Kiitos kaikille vastanneille ja muutamalle jotka eivät elämällään halua muuta tehdä kuin yrittää provosoida muita, niin en panikoi. Ehkä teidän kannattaa yrittää ymmärtää kysymyksiä jollain muullakin tavalla kuin ylenpalttisena panikointinina. Mutta sainpahan naureskeltavaa, kiitos tästä :)

        Ja pyydän osoittamaan kohdan jossa kerron epäileväni hoitohenkilökuntaa. Mielestäni kyselin vain muiden kokemuksia hoitoon viemisestä, en sanallakana puhunut hoitajista. Jos teidän mielestänne kyselyt tarhaan tutustumisesta viittää epävarmuuteen niin huhhuh.

        Kaikki ei myöskään voi olla kotona vaikka haluaisi. Pankit kun ei jousta määräänsä enempää. Hoitoon vieminen ja miettiminen (huom! Miettiminen, ei paniikki) siitä kuinka usein pääsee tutustumaan ei tee kenestäkään huonoa vanhempaa. Mutta tapansa kullakin tietenkin. Sääli että teidänlaisia ihmisiä on :(


    • ..:)

      Meillä oli kahden viikon tutustumisaika. Ensimmäisellä viikolla olimme alkuun ulkona leikkimässä, jotta lapsi sai rauhassa tutustua ympäristöön ja muihin lapsiin, sekä hoitajien läsnäoloon. Toisella viikolla mentiin sisälle leikkimään ja kerran yhdessä syömään. Kysyin myös tästä lapsen jättämisestä päiväkotiin esim. 2 tunniksi, mutta se ei käynyt ennen hoitosuhteen alkamista, vastuukysymys. Me teimme sitten niin, että aikaistimme hoitosopimuksen alkua muutamalla päivällä. Ensimmäisenä kahtena päivänä lapsemme oli päiväkodissa reilut 2 tuntia ja kolmantena n. 4-5 tuntia (jäi nukkumaan päiväunet). Halusimme nimenomaan tämän totuttelujakson myös ilman vanhempia, ettei ensimmäinen kerta ilman vanhempia olisi ollut heti 9 h päivä. Mielestämme tämä auttoi lastamme. Nyt on viikko päiväkotielämää takana ja ihan kivasti on mennyt.

      • .....

        Vai panikoitiinko teilläkin niinkuin täällä väitetään tapahtuvan jos kyselee tutusmisia ;)


    • Heips! Olen itse töissä päiväkodissa ja ryhmässä on 10 1-3 vuotiaita. Minusta on hyvä jos vanhemmat voivat vähintään viikon verran käydä lapsen kanssa tutustumassa. Aamupäivisin kkuinmyös rruokailusta. Meillä onmyös vanhemmat joskus ensimmäisiä kertoja päiväunilla ja se on ollut todella hyvä. Nyt syksyllä aloitti 6 uutta lasta. Kaikki tutustuivat 2 viikkoa. Toisena viikkona jäi ensin 15 min ja siitä sitten tunniksi ja syömään jne. Meille on tärkeää että lapsi tutustuu hyvin ennenkuin jätetään yksin. :) Nyt kukaan ei itke kun vanhemmat lähtee ja päiväunille nukahdetaan heti. :) Lapsella on turvallinen olo kun vanhemmat ovat olleet aluksi kaikessa toiminnassa mukana.

    • Me emme olleet

      kertaakaan päiväkodissa tutustumassa eikä mitään ongelmia tullut. Tuo on yli-innokkaiden äitien vouhotusta, että pitää käydä tutustumassa. Kun lapsi oli hetken siellä ollut, niin ei hän enää edes muistanut, että isää tai äitiä on olemassakaan. Samanikäiset kaverit on aina parasta seuraa lapselle.

    • tampere1

      Meillä aloitettiin päivähoito 5-vuotiaana. Vaikka lapsi ollut aina kova vierastamaan, niin kuukaudessa loppui ikävä-itkut, joita pitkin päivää oli ollut. Sen jälkeen viihtynyt todella hyvin. Ei tosiaan ehditty kun kerran käydä pikaisesti tutustumassa paikkaan. Tuli niin lyhyellä varoitusajalla työhön lähtö. Ja mitä olen lastani vienyt ja hakenut niin ei sitä itkua kovin paljon pienten puoleltakaan ole kuulunut, hoitajilta kyllä saa syliä ikävään. Omalla lapsella ainakin on olleet hyvät ja mukavat hoitajat, vaikka ollut 2 päiväkodissa Tampereella.

    • Tarhan täti

      Päiväkodin työntekijänä kehotan ottamaan aikaa tutustumiseen. Se on lapselle helpompaa kun saa tutkia "turvallisesti". Ennen varsinaista hoitoa lapsi voi olla itsekseen tutustumassa, mutta vastuu on silloin aina vanhemmalla eli hoitohenkilökunta ei ole vastuussa jos jotain lapselle sinä aikana tapahtuu. Vasta silloin kun hoito virallisesti alkaa. Tutustumaan voi yleensä tulla niin monta kertaa kuin haluaa. Ja yksi lounas kuuluu tutustumisjaksoon.

      Ja sitten kun hoito alkaa niin pitkät jäähyväiset selvästi vaikeuttavat lapsen jäämistä. Helpointa on, kun antaa lähtöpusut ja halit ja sitten voi lapsen antaa hoitajalle syliin. He kyllä kertovat, miten päivä meni. Ja aina voi myös soittaa hetken päästä että miten lapsi jakselee, jos jäi mietityttämään.

      Tsemppiä hoidon aloitukseen!

    • workingmom1

      En jaksanut lukea koko viestiketjua, koska voin kuvitella, että se sisältää aika provosoivia viestejä aiheeseen liittyen. Älä välitä niistä. Joka tapauksessa kyselin aikanaan omalta päiväkodilta sopivaa mallia perehdyttämiseen.

      Me toimimme siten, että ensimmäisen viikon vanhempi oli mukana päiväkodin toiminnassa aamupäivän. Päiväunet menimme nukkumaan kotiin. Seuraavalla viikolla lapsi jäi yksin päiväkotiin alkuun lyhyeksi ajaksi (noin tunti) ja siitä lähdettiin vähitelleen hoitopäivää pidentämään. Aloitus oli pehmeä ja meni ihan hyvin.

      Jokaisella päiväkodilla on varmasti omat käytäntönsä ja suosituksensa. Kannattaa siis kysellä rohkeasti neuvoa päiväkodilta.

    • Päiväkodissa töissä olevana kerron että voit hyvin ja toivottavaa onkin tulla vaikkapa muutamaksi tunniksi tutustumaan päiväkotiin yhdessä. Vanhempi saa jutella työntekijöiden kanssa niin paljon kuin haluaa ja lapsi saa samalla tutustua paikkaan, muihin lapsiin ja tunnustella sosiaalista kanssakäymistä.

      On tapauksia jolloin vanhemmat käyvät esittäytymässä hoitopaikkaan ja juttelemassa hieman ja tuovat kylmiltään lapsen hoitoon.

      Ihanne tilanne on se, että vaikka 5 päivän aikana tutustuminen ja ensin muutama tunti, ulkoilua ja ruokailu. Sitten päiväuni aikaan ja kotiin siitä ja vielä välipala ja sen jälkeen kotiin ☺ . Ihan varmasti tulevalla päiväkodilla kuunnellaan sinua ja toiveesi huomioidaan.

      Jos sinulla on kysymyksiä päivähoitoon liittyvistä asioista, kirjoita kysymykset lapulle kotona ja ota lappu mukaasi. Paljon saat tietoa ja näet uusia asioita, niin kysymykset jää unholaan aika helposti.

    • LTO

      Lastentarhanopettajana suosittelen parin viikon tutustumisjaksoa. Lapsen on hyvä oppia tuntemaan hoitajiansa ja ryhmän muita lapsia ennen hoidon alkua, jolloin vanhemmista päivän ajaksi eroaminen ei ole niin iso kynnys kuin kylmiltään aloittaminen. Meillä Vantaalla lasta ei voi jättää yksin päiväkotiin ennen hoitosopimuksen alkua, joten olen suositellut vanhempia aloittamaan hoitosopimuksen ennen kuin työt/opiskelut alkavat. Tällöin lapsi voi olla esim 2-5 tuntia hoidossa ilman vanhempia ennen kuin varsinainen mahdollinen kokopäivähoito (yli 7tuntia) alkaa. Kevyempi aloitus on aina parempi!

    • Aikoinaan myös oli sama tilanne edessä. Lapseni oli silloin 1,5v. Käytiin tutustumassa kerran päiväkotiin ja sitten ihan täydellä 8,5-9 tunnin päivää. Alku on aina hankalaa, eikä se lapsen oloa alkuun helpota jos siellä viettää tunnin tai kaksi alkuun. Lapsi tottuu nopeasti, toki riippuu hieman lapsesta. Toisilla sujuu helpommin ja toisilla voi mennä parkikin viikkoa hankalasti.
      Meillä oli noin viikko hankalaa ja tietenkin viikonloppujen jälkeen maanantait olivat ensi alkuun hankalampia päiviä. Lapsi tietenkin itkee ensimmäisinä päivinä, mutta silloinkin on kaikkein parasta vaan mennä ja jättää lapsi päviähoitajien kanssa. Kylmä tosiasia on, että näin pääsette kaikki nopeammin ja pienemmillä itkuilla. Jos jäät joka päivä sinne pidemmäksi aikaa itse, lapsi ihan satavarmasti itkee niin kauan kuin mahdollista pitääkseen vanhemman luonaan. Mutta oppii myös siihen, että vanhempi lähtee samantien päiväkodista töihin (ja senhän voi lapselle selitttää, vaikka lapsi ei sitä ehkä ihan kokoanaisuudessaan ymmärräkään, miksi se aikuinen rakas ihminen lähtee ja jätttää hänet hoitoon). Lapsi yleensä saa nopeasti kavereita ja riippuu hieman toki päiväkodistakin miten siellä kaveruuteen ja lasten mahdollisiin kiusaamisiin puututaan.
      Rohkeasti vaan käymään pienellä tutustumiskäynnillä päiväkotiin ja sitten vaan aloitatte. Kyllä se siitä alkaa sujumaan. Tsemppiä teille !!!!!

    • tiivistäen

      Tiivistettynä:

      1. Lapset on yksilöitä. Jotkut pystyvät aloittamaan tutustumatta ja kaikki menee hyvin. Jotkut alottaa tutustumatta ja aloitus on takkuisaa. Jotkut aloittaa pitkällä tutustumisella ja kaikki menee hyvin. Jotkut aloittavat pitkällä tutustumisella ja siltikin aloitus on takkuisaa.

      2. Pitkää tutustumisaikaa suositellaan kasvattajien puolesta, koska se on suurimalle osalle lapsista parempi vaihtoehto, koska pk hoitoon siirtyminen on iso muutos lapsen maailmassa.

    • ,,,

      Ei pidä paikkaansa. Taaperot ovat aina taaperoita ja omaavat vielä hyvin rajoitetut kyvyt hallita itseään ja maailmaa, ovat oppineet luottamaan vanhempiin jotka heitä hoitaneet vauvasta saakka ja osaavat siksi oikealla tavalla auttaa.Kun taapero joutuu eroon turvasta jota ilman ei vielä pärjää, on jokaisen taaperon hätä suuri. Miten tämä ulospäin näkyy se vaihtelee mutta avuttomuus jakehittymättömyys on kaikilla sama. Vie aikaa ennen kuin tutustuu päiväkodin aikuisiin kylliksi että pystyy heidän apuunsa luottamaan. Valitettavasti ryhmähoidossa on varsin hankalaa auttaa taaperoikäistä ikätasoa vastaavalla tavalla koska aikuisia liian vähän eivätkä ole aina paikalla jne.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      67
      4590
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2249
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1774
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1508
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      27
      1433
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1298
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1227
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1146
    9. 22
      1086
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe