Onko Jumala trinitaarinen vai unitaarinen?

puolueeton0

Täällä palstalla on ollut paljon keskustelua ja mielipiteitä puolesta ja vastaan Jumalasta-onko Hän trinitaarinen vai unitaarinen? Onko Hän 3=1 vai 1=1?

Unitarismi on kristinuskon suuntaus, jonka mukaan Jumalalla on vain yksi persoona?

Sana unitarismi juontuu latinan sanasta ’unitas’, joka tarkoittaa ykseyttä.

Trinitarismi on kristinuskon suuntaus, jonka mukaan Jumalalla on kolme persoona?

Sana trinitaarinen tulee latinan kielen sanasta trinitas, kolmiyhteinen.

Kumpi suunta on oikeassa ja kumpi on väärässä, sillä yksi vain täytyy olla oikeassa?

Voinko olla helluntailainen JOS olen unitaarinen? (olen puolueeton)

Kuinka tärkeä on trinitaarinen opetus helluntalaisuudessa?

5

307

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 1. kirje Timoteukselle 2
      5 "Sillä yksi on Jumala, yksi myös välimies Jumalan ja ihmisten välillä, ihminen Kristus Jeesus"

      1. Korinttolaiskirje 12
      6 "ja voimavaikutukset ovat moninaiset, mutta Jumala, joka kaikki kaikissa vaikuttaa, on sama."

      Efesolaiskirje 1
      10 siitä armotaloudesta, minkä hän aikojen täyttyessä aikoi toteuttaa, -oli yhdistävä Kristuksessa yhdeksi kaikki, mitä on taivaissa ja mitä on maan päällä.

      1. Korinttolaiskirje 15
      28 "Ja kun kaikki on alistettu Pojan valtaan, silloin itse Poikakin alistetaan sen valtaan, joka on alistanut hänen valtaansa kaiken, että Jumala olisi kaikki kaikissa."

      Efesolaiskirje 1
      10 "siitä armotaloudesta, minkä hän aikojen täyttyessä aikoo toteuttaa, - on yhdistävä Kristuksessa
      y hdeksi kaikki, mitä on taivaissa ja mitä on maan päällä. — seurakunnan —
      23 joka on hänen ruumiinsa, hänen täyteytensä, joka kaikki kaikissa täyttää."

    • Helluntailaisuudessa ei juurikaan ole merkitystä sillä, uskooko kolminaisuusoppin vai ei. Tämä on mielestäni hyvä asia, koska on kysymys asiasta, jota on vaikea ymmärtää täällä ajassa ja asian ymmärrämme vasta Taivaassa. Helluntaiseurakuntiin kuuluu näin myös kolminaisuusopin vastustajia. Enemmistö helluntailaisista kuitenkin uskoo kolminaisuusoppiin. Kaikille ovat tärkeitä Isä, Poika ja Pyhä Henki, oli ne sitten yksi tai kolme erillistä, jotka ovat samaa mieltä keskenään.

      Suomen Helluntailiikkeen pääuoma tunnustaa kolminaisuusopin. Se on kirjattu mm Helluntaiherätyksen uskon pääkohtiin. Helluntaiseurakunnat vaativat uusilta jäseniltään ainoastaan uskoontulokokemuksen ja "uskovien upotuskasteen" ehtona seurakuntaan liittämiselle (Helluntaikirkon jäsenten alaikäiset lapset liitetään seurakuntaan ilman näitäkin).

      Helluntaiseurakuntiin kuuluvat kolminaisuusopin kieltäjät eivät useinkaan "mainosta" seurakunnissaan sitä, että heillä on eriävä näkemys tästä asiasta. Nimimerkki Ekivaari, kun olet palstalla, voisit hieman valottaa, miten Sinun omassa helluntaiseurakunnassasi suhtaudutaan siihen, että et tunnusta kolminaisuusoppia. Siis niinkuin käytännössä, ilman raamatunlauseita.

    • Uskon juuri niin kuin Raamattu opettaa, että "Isä on yksi, josta kaikki muu on" (ja tämä on Raamatun antama määritelmä siitä, kuka Jumala on):

      1. Korinttolaiskirje 8
      6 "niin on meillä kuitenkin ainoastaan yksi Jumala, Isä, josta kaikki on ja johon me olemme luodut, ja yksi Herra, Jeesus Kristus, jonka kautta kaikki on, niin myös me hänen kauttansa." [Ef. 4:6]

      Olen ottanut tämän asian puheeksi muistaakseni kaikkien seurakunnassa toimineiden ja kodissamme käyneiden pastoreiden kanssa. Useimmat heistä ovat sivuuttaneet asian hiljaisuudella, tai ovat sanoneet että joka tunnustaa Jeesuksen Kristuksen Jumalan pojaksi, on tehnyt parannuksen ja käynyt upotuskasteella, se on vaatimus, jota enempää ei voi vaatia. On olemassa joitakin tulkintoja, jotka pitää jättää jokaisen itsensä omantunnon ratkaistavaksi.

      En kysy neuvoja suurilta joukoilta enkä pidä kaikkia enemmistöpäätöksia oikeina sillä;

      2. Mooseksen kirja 23
      2 "Älä ole joukon mukana tekemässä pahaa, äläkä todista riita-asiassa niin, että taivut joukon mukaan ja väännät oikean vääräksi."

      • Ekivaari, mielestäni Sinun helluntaiseurakuntasi suhtautuu siihen, että et hyväksy kolminaisuusoppia, erittäin hyvin. Mielestäni pastorit ja tuttavasi ovat vastanneet Sinulle hyvin (tosin upotuskastetta en tuolla välissä ymmärrä, mutta se ei ole tämän ketjun aihe). Erityisesti tämä lause oli hyvä: "On olemassa joitakin tulkintoja, jotka pitää jättää jokaisen itsensä omantunnon ratkaistavaksi".


      • mazdels kirjoitti:

        Ekivaari, mielestäni Sinun helluntaiseurakuntasi suhtautuu siihen, että et hyväksy kolminaisuusoppia, erittäin hyvin. Mielestäni pastorit ja tuttavasi ovat vastanneet Sinulle hyvin (tosin upotuskastetta en tuolla välissä ymmärrä, mutta se ei ole tämän ketjun aihe). Erityisesti tämä lause oli hyvä: "On olemassa joitakin tulkintoja, jotka pitää jättää jokaisen itsensä omantunnon ratkaistavaksi".

        Kiitos, mazdels,! Tarkennan vielä tuota "upotuskaste"-sanaa selityksellä että aiemmin - ja ehkä vielä nytkin - helluntailaisuudessa tarkoitettiin "uskon tulon jälkeen" saatua kastetta, erotuksena lapsikasteesta.

        Trinitaarit pitävät kolminaisuuden uskomista joko tai uskomisena. Jos uskoo siihen, on kristitty, jos ei usko, ei ole kristitty.

        Uskon minäkin että on yksi Herra Jumala, Isä, "josta kaikki on", ja on yksi herra Jeesus Kristus — Isän Jumalan synnyttämä, tekemä ja valmistama Jumalan esikoispoika, "Hän loi","hän valmisti", "hän teki", hän upotti", "hän asetti", "hän sääti" [Ps.2.7; Sananl. 8:22-29; Ap.t. 2:36]

        Psalmit 110
        1 'Daavidin virsi. Herra sanoi minun herralleni: "Istu minun oikealle puolelleni, kunnes minä panen sinun vihollisesi sinun jalkojesi astinlaudaksi".

        Kuten huomaamme, V.T. käyttää Isästä kapitaalilla alkavaa Herra-sanaa, mutta "tehdyistä jumalista" ja herroista pienellä alkavaa "herroja"-sanaa.

        1. Korinttolaiskirje 8
        5 "Sillä vaikka olisikin niin sanottuja jumalia, olipa heitä sitten taivaassa tai maassa, ja niitä on paljon semmoisia jumalia ja herroja,
        6 niin on meillä kuitenkin ainoastaan yksi Jumala, Isä, josta kaikki on ja johon me olemme luodut, ja yksi Herra, Jeesus Kristus, jonka kautta kaikki on, niin myös me hänen kauttansa."

        Lisäksi on lukematon joukko Kristuksen kautta Isässä Jumalassa olevia Jumalan omia, jotka kaikki ovat yksi Isässä Jumalassa Kristuksen kautta, [Joh. 17:21-23] Mutta ainoastaan Isä yksin on ainoa Jumala — ei kukaan näistä edellä mainituista Jumalan kuvista.

        Kukin saa uskoa Jumalaan miten tahtoo. En tuomitse ketään enkä vaadi uskomaan omalla tavallani. Esittämäni asiat ovat hypoteettisia oletuksia, jotka saattavat olla oikein tai väärin — mutta kuitenkin hyvin suurella todennäköisyydellä oikein.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      50
      3506
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      11
      2079
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1574
    4. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      15
      1424
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      11
      1371
    6. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      20
      1292
    7. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1198
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      8
      1134
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      9
      1073
    10. 23
      1059
    Aihe