Santsari

ujo pujo

Palvelin Karjalan Prikaatissa Kouvolassa 67. Sain mainitun viran Auk:ssa koska olin joukkeenjohtajavääpelin mielestä tarpeeksi sadistisen näköinen. Höykytys sanoisinko koulutus oli kovaa nykymittapuun mukaan laskettuna. Juurikin niihin aikoihin simputus kiellettiin mutta tarkkoja määritelmiä ei ollut joten sovelluksille jäi tilaa yllin kyllin.
Mammanpojat lähtivät kotiin jo alokasaikana maitojunalla ja hyvä niin. Eivät kuitenkaan olisi kestäneet jatkokoulutusta. Turhaa on ituhippikukkakepeistä tai läskinörteistä sotilaita tehdä.

Katsonkin että ns. simputus on osa sotilaan koulutusta jolla tehdään siviileistä sotilaita. Jolleivat sitä kestä niin menkööt helve'ttiin. Kriisitilanteen tullessa vaaditaan sotilaalta ehdotonta käskyjen noudattamista josta vala vannotaan. Sotilaan tehtävänä on vihollisen tappaminen ja kaluston tuhoaminen.

7

266

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Välivääpeli

      "Jolleivat sitä kestä niin menkööt helve'ttiin. Kriisitilanteen tullessa vaaditaan sotilaalta ehdotonta käskyjen noudattamista josta vala vannotaan. "

      Sillä simputuksella, sen kestämisellä ja ehdottomalla käskyjen noudattamisella ei välttämättä ole mitään tekemistä tai etua todellisissa kriisitilanteissa. Todellista kuolemanvaaraa ei voi simuloida eikä siis seuloa tyyppejä, jotka niissä tilanteissa säilyttävät toiminta- ja sopeutumiskykynsä näissä täysin yllättävissä tilanteissa. Se ehdoton käskyjen noudattaminen on enemmänkin rasite, jos jo käskyjen antajat ovat poissa tolaltaan.

      Näkihän tuon jo niissä talvisissa sotaharjoituksissa, että monet simputtajat ja kovina jätkinä esiintyvät esimiehet alkoivat ensimmäisinä kiukutella kiroilla ja antaa älyttömiä käskyjä, kun vilu, nälkä ja unettomuus alkoi koetella.

      Tuli vain mieleen, että mitähän jos siihen vielä olisi lisätty todellinen kuolemanvaara mukaan.

    • ujo pujo

      Kiitoksia vastineesta jossa oli järkeä. Kyse oli kuitenkin spekulaatioista joita nyt tietenkin jokainen voi mielessään pyöritellä hamaan tappiin saakka.

      Tuntematonta Sotilasta lukiessa voi tietenkin sen huomion tehdä että jekylit olisivat tehokkaimpia sotilaita kuin muut. Nämä Linnan sankarit olivat kuitenkin kuvitteellisia tai ainakin hyvinkin väritettyjä henkilöitä.

      Minun kokemukseni sotaharjoituksista olivat aivan toisenlaisia. Tiukat ja tunnolliset jätkät olivat kovimpia myös ankarissa olosuhteissa. Tuntuu käsittämättömältä jo ajatuskin että kuria noudattamattomat ja niistä luistavat henkilöt olisivat tosipaikan tullen henkisesti kovempia sotilaina.

      Simputuksesta ja sen eri muodoista voidaan tietenkin keskustella niinkuin kaikesta muustakin. Simputus sen alkeellisimmissa muodoissa oli tietenkin täysin tarpeetonta ja naurettavaa. Nykyisin vain jo pelkkä normaali koulutus saa monet läskinörtit sitä simputuksksi kutsumaan.

      • Välivääpeli

        "Tuntuu käsittämättömältä jo ajatuskin että kuria noudattamattomat ja niistä luistavat henkilöt olisivat tosipaikan tullen henkisesti kovempia sotilaina."


        Niinhän se tuntuu, mutta se kurinalaisuus ei tuo mitään takeita siitä, että nämä tyypit toimisivat tehokkaasti myös todellisen kuolemanvaaran uhatessa. Vasta niissä tilanteissa seuloontuu todelliset taistelijat, jotka saattavat sosiaalisissa tilanteissa vaikuttaa ujoilta nahjuksilta. Rintamamiehet ovat paljonkin kertoneet esimerkkejä heistä.

        Simputus ei todellakaan valmenna ketään kohtamaan kuolemanvaaraa tehokkaan taistelijan toimintakunnon säilyttäen.

        Mutta tuo nykynuorison huono yleiskunto on todellinen uhka maanpuolustusta ajatellen. Viime sotien aikana maatalousvaltaisen Suomen nuoret miehet olivat lapsesta saakka tehneet raskaita ruumiillisia töitä. Fyysinen kestävyys heillä oli siis omasta takaa. Ja tämäkin ominaisuus on henkisen kestävyyden ohella niitä osa-alueita, joihin varusmieskoulutuksen aikaisella simputuksella ei paljon voi ainakaan myönteisesti vaikuttaa. Ainakin omassa joukkueessani moni kaveri oli kyllästynyt suksisulkeisiin siinä määrin, että vakuuttivat loppuelämän välttelevänsä suksille nousemista.


      • Siltävälivääpeli

        "Tuntematonta Sotilasta lukiessa voi tietenkin sen huomion tehdä että jekylit olisivat tehokkaimpia sotilaita kuin muut."


        Näitä sotakirjoja lukemalla ja sotaelokuvia katsomalla todellakin saa sen kuvan, että joku ihmistyyppi olisi muita parempi sotilas.

        Näin varmaankin asia on, jos pitäydytään sotilaan ammatissa siviilioloissa. Mutta todellisenkuolemavaaran kohdatessa asia muuttuu toiseksi. Kyllä näistä karskeista ja rotevista, viihdetarjonnan stereotyyppisisestä simputtaja-aineksesta löytyy kuolemanvaarassa toimittaessa hyviäkin taistelijatyyppejä, mutta ei sen enempää, kuin muistakaan ihmistyypeistä.


    • ujo pujo

      Kiitän herroja asiallisista mielipiteistä.

      Yksilöiden toimintakyky taistelutilanteen kuolemanvaarassa on tietystikin vain arvailujen varassa. Sitähän ei voi ennakoida enkä muista tilastoja nähneeni.

      Välivääpeli heitti kivan kun kertoi suksisulkeisiin kyllästyneistä sotilaista. Itsekin puolileikilläni sanoin että varusmiesaikani päätyttyä en enää suksiin enkä polkupyörään koske.
      Aliupseerikoulu Karjalan Prikaatissa komennettiin sisseiksi jotokselle jota koko muu prikaati ajoi takaa viikon. Oli kesä ja jouduimme irtoremmeillä köyttämään sukset fillariin?!
      Aamuöisiä iskuja "vihollisen" nukkuviin leireihin tehtyämme alkoi kiihkeä takaa- ajo.
      Polkupyörät olimme jättäneet kilsan- parin päähän hyökkäyskohteesta. Niiden kanssa sitten painuimme umpimetsää puskat rytisten. Siinä alkoi olla usko kovilla.

      Polkupyörällä jouduin sitten päätökseni vastaisesti ajelemaan Kyproksella jossa palvelin vuoden ajasta viimeiset 3 kk vääpelinä. Se oli tietenkin vain YK- arvo.

      Muutamat kaverit jopa kävivät Kyproksen Troodos- vuoristolla hieman laskettelemassa ja tulivat sieltä 6 mailin biitsille uimaan.

      Itsekin kyllä tulkitsin varusmiesaikanani suksi- ja polkupyöräsulkeiset lieväksi simputukseksi. Tuskin niitä enää on.

    • Present day&Past

      Ei ole tosiaankaan mitään tuollaisia sulkeisia enää.



      Mitä tulee viestiketjun aloittaneeseen, niin simputuksesta ei ole mitään käytännön hyötyä, tehokkaan joukon saa koulutettua ilman sitäkin. Moni simpuksen kokenut ihannoi sitä, koska on tapahtunut ns. tukholman syndrooma, jossa sinua väärinkohdeltua henkilöä alkaakin ihannoimaan.

      Puolustusvoimilla on tarpeeksi lakeja, joilla saa varusmiehet tottelemaan, esimerkiksi esimiehen käskyn noudattamatta jättäminen on sotilasrikos ja siitä voidaan rangaista. Tämän takia simputusta ei yksinkertaisesti tarvita koska jo sotilaslakien puolesta saadaan kurinalaisuutta aikaan.



      Taannoin päällikkö kertoi että pv:n tekemien tutkimusten mukaan varusmiesten taso on pysynyt samana monia vuosikymmeniä, ainoa muuttunut asia on yleiskunto, joka on heikentynyt. Tämä on kuitenkin täysin loogista kun nykyään kaikki hommat on melkein koneiden varassa, ruumiillista työtä ei siis tarvitse kauhean paljoa tehdä verrattuna entisaikoihin.

    • T-asia

      Simputuksen vältää menemättä armeijaan...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      156
      2722
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2006
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      2001
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1806
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      67
      1550
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1313
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1212
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1201
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1171
    Aihe