onko säilöntäaineetonta viiniä?

viinimies1

Onko viinejä joihin ei ole lisätty säilöntäaineita? Mitä merkkiä?

12

417

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • etsilleen

      Ei taida olla, jos et sitten viini-tilalla asu, sillä kaikkeen viiniin on lisätty ainakin rikkiyhdisteitä käymisen lopettamiseksi ja viinin säilyvyyden parantamiseksi muista aineista puhumattakaan.

      On sinänsä sääli, että ns. asiantuntijat arvottavat esim. valkoviinejä kuvaillen niitä mitä ihmeellisimmin sanankääntein ja vertauskuvin, mutta minä maistettuani niitä tuotteita maistan vain rikin.

      Viini ilman "säilytysaineita" ei kovin pitkään säily ja muuttuu pikkuhiljaa etikaksi, mikä sekään ei hyvälle maistu.

      Ainoastan "vin nouveau" voisi olla lisä-aineetonta, sillä se on tarkoitus juoda "tuoreeltaan" eikä säilöä pitkiä aikoja.

      • Testattu2

        jos hiiva tapetaan ja sokerit on loppu, tulee etikkaa.
        Jos hiiva on elossa ja sokeria jäljellä, hiiva pitää huolen säilyvyydestä.


      • etsilleen
        Testattu2 kirjoitti:

        jos hiiva tapetaan ja sokerit on loppu, tulee etikkaa.
        Jos hiiva on elossa ja sokeria jäljellä, hiiva pitää huolen säilyvyydestä.

        Hiiva tapetaan aina, joko antamalla viinin käydä riittävän alkoholipitoiseksi (hiiva kuolee kun alkoholipitoisuus on reilut 20 prossaa) tai keskeyttämällä käyminen rikkiyhdisteillä tavoitteena tietty alkoholipitoisuus ja makeus.

        Etikaksi viini muuttuu oltuaan riittävän pitkän ajan yhteydessä ilmaan, jolloin viinissä olevat bakteerit muuttavat alkoholin hapettumisen kautta etikkahapoiksi.

        Noin 10 prosenttia luonnonkorkeista on viallisia eli päästävät happea viiniin ja näin viini pilaantuu. Kierre- tai synteettiset korkit ovat pääasiassa virheettömiä pitäen viinin hyvin suojattuna, mutta snobismi estää niiden laajan käytön varsinkin "merkkiviineissä" - kierrekorkilla varustettu pullo tai hanapakkaus ei vain voi olla heidän mielestään hyvää kun ne eivät ole "perinteen" mukaisia.


      • testaaja2
        etsilleen kirjoitti:

        Hiiva tapetaan aina, joko antamalla viinin käydä riittävän alkoholipitoiseksi (hiiva kuolee kun alkoholipitoisuus on reilut 20 prossaa) tai keskeyttämällä käyminen rikkiyhdisteillä tavoitteena tietty alkoholipitoisuus ja makeus.

        Etikaksi viini muuttuu oltuaan riittävän pitkän ajan yhteydessä ilmaan, jolloin viinissä olevat bakteerit muuttavat alkoholin hapettumisen kautta etikkahapoiksi.

        Noin 10 prosenttia luonnonkorkeista on viallisia eli päästävät happea viiniin ja näin viini pilaantuu. Kierre- tai synteettiset korkit ovat pääasiassa virheettömiä pitäen viinin hyvin suojattuna, mutta snobismi estää niiden laajan käytön varsinkin "merkkiviineissä" - kierrekorkilla varustettu pullo tai hanapakkaus ei vain voi olla heidän mielestään hyvää kun ne eivät ole "perinteen" mukaisia.

        Jos hiivaa ei ole tapettu ja vaikka alkoholipitoisuus nousee se ei kuole, vaan jään eloon. Testaa vaikka itse, anna viinin käydä loppuun asti ja pidä ominaispaino -7. Odota 2 kuukautta tai pidä sitä pakasteessa. Sitten kun lisäät siihen vettä ja hieman sokeria,
        niin huoneen lämmössä se jatkaan käymistään.

        Yli 65 asteen lämpö kyllä tappaa hiivan ja ne myrkyt.

        Joten viinihiivaa ei tarvii uusia jatkuvasti, sakka pullo vaan pakasteeseen ja sillä seuraava satsi käymään.


    • etsilleen

      Kuten sanoin - kun alkoholipitoisuus nousee riittävän korkeaksi tai sokerit loppuvat hiiva kuolee http://fi.wikipedia.org/wiki/Käyminen.

      Voit toki testata vaikka miten, mutta näin se vain on.

      • leipurihiivaa

      • testaaja2

        Ei pidä paikkaansa kumpikaan käytännössä.
        Jos pitäs, niin elämä olisi helpompaa.

        Mieti missä muodossa viinihiiva on kun sitä myydään kaupassa
        ja sitten se vaan herää henkiin?

        Miten hiivat säilyvät luonnossa vuosi tuhansia, onko aina vaan suotuisat olot?


      • Hskd
        leipurihiivaa kirjoitti:

        Ihan noin yksinkertaisella mekanismilla et pärjää, lue vaikka tuosta:
        http://www.bioaliment.ugal.ro/revista/2/Paper1pfit.pdf

        Luomuviineissä ei ole lisättyä rikkiä eikä muitakaan säilöntäaineita.
        Tilaa ne ulkomailta netistä, älä osta Alkosta.

        Luomuviineissä saa käyttää rikkiä - toki se pitää mainita. Jos rikkiyhdisteitä ei käytetä ne aivan varmasti mainitaan etiketissä. Tosin näiden viinien säilyvyys on mitä on. Rikkiyhdisteet eivät normaalisti aiheuta mitään tunnistettavia oireita - yliherkille voi aiheuttaa.


      • snobbeli
        Hskd kirjoitti:

        Luomuviineissä saa käyttää rikkiä - toki se pitää mainita. Jos rikkiyhdisteitä ei käytetä ne aivan varmasti mainitaan etiketissä. Tosin näiden viinien säilyvyys on mitä on. Rikkiyhdisteet eivät normaalisti aiheuta mitään tunnistettavia oireita - yliherkille voi aiheuttaa.

        Rikkiyhdisteet voivat aiheuttaa joillekin migreenin kaltaista päänsärkyä aivan kuten viinien sisältämät tanniiinitkin.

        Itse koen nämä rikkiyhdisteet epämiellyttäviksi (varsinkin valkoviineissä) ja ihmettelen miten ihmiset voivat naama pokkana arvotella viinejä vaikka päällimmäinen maku ja haju on rikki.

        Dekanteeraus tietysti auttaa asiaa antaen rikin haihtua viinistä ja lisäten ilmaa viiniin samalla tasoittaen sen oikeaan lämpötilaan, mutta monessako raflassa tätä tehdään - suoraan pullosta lasiin ja sakat mukaan.


      • Rikitön?
        snobbeli kirjoitti:

        Rikkiyhdisteet voivat aiheuttaa joillekin migreenin kaltaista päänsärkyä aivan kuten viinien sisältämät tanniiinitkin.

        Itse koen nämä rikkiyhdisteet epämiellyttäviksi (varsinkin valkoviineissä) ja ihmettelen miten ihmiset voivat naama pokkana arvotella viinejä vaikka päällimmäinen maku ja haju on rikki.

        Dekanteeraus tietysti auttaa asiaa antaen rikin haihtua viinistä ja lisäten ilmaa viiniin samalla tasoittaen sen oikeaan lämpötilaan, mutta monessako raflassa tätä tehdään - suoraan pullosta lasiin ja sakat mukaan.

        Rikki ei haihdu viinistä yhtään mihinkään ja vain aniharva pysyy sanomaan missä viinissä on käytetty rikkiyhdisteitä ja missä ei - todella harva. Epäilen, että sekoitat rikkiyhdisteiden hajun johonkin muuhun tuoksuun. (punaviineistä)
        Tässä yksi jutta alkoholin lisäaineista.
        http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00719

        Sokketestejä on tehty - aika moni sai oireet juuri niin kuin pitääkin - mutta osalla oireet meni ristiin. Suffiittia sisältävä viini ei aiheuta kaikille yliherkillle oireita ja osalle tuli oireita vaikka sulffiittia ei ollut - johtuen varmaankin viinin sisältämistä muista aineista.

        Jos olet rikkiyhdisteille yliherkkä - älä juo viinejä joissa on maininta sisältää sulfiitteja tai vastaava - ilmoitusraja on 10mg/l. Kaikki punaviinin sisältävät jotain rikkiyhdistettä, myös luomut. Säilyvyys ja laatu heikkenevät huomattavasti jos mitään rikkiyhdistettä ei käytetä.

        Itse saan tietyistä punaviineistä helpolla ns punanaaman joka on lähinnä kiusallinen. En kaikista, mutta viinit joissa on tanniinia normaalia enemmän tuntuvat vaikuttavan voimakkaimmin.


      • etsilleen
        testaaja2 kirjoitti:

        Ei pidä paikkaansa kumpikaan käytännössä.
        Jos pitäs, niin elämä olisi helpompaa.

        Mieti missä muodossa viinihiiva on kun sitä myydään kaupassa
        ja sitten se vaan herää henkiin?

        Miten hiivat säilyvät luonnossa vuosi tuhansia, onko aina vaan suotuisat olot?

        Hiiva kuolee kun se on käyttänyt ravintonsa loppuun, nesteen alkoholipitoisuus nousee riittävän korkeaksi tai nesteen lämpötila on riittävän korkea (noin 50 astetta).

        Suomen hiivan mukaan kuivahiiva menettää toimintakykynsä oltuaan riittävän pitkän ajan ilman kanssa tekemisissä (pakataan suojakaasuun) ja Sunnuntain mukaan kuivahiiva säilyy avattuna pari viikkoa jääkaapissa (noin vuoden avaamattomassa pakkauksessa huoneenlämmössä).

        Tuorehiiva taas on käyttökelpoista muutaman viikon oikein säilytettynä (jääkaapissa valolta ja ilmalta suojattuna suojakääressään). Jokainen tietää, että kuivahtunutta tuorehiivaa ei enää voi käytttää vaikka miten liottaisi.

        Pullon pohjalla oleva sakka on viinin kiinteitä aineksia ja lähinnä kuollutta hiivasolustoa vaikka mukana voi olla myös elävää hiivastoa.

        Kaikki eliöstöt tarvitsevat suotuiset olosuhteet (kosteus, lämpö, ravinteet jne...) voidakseen elää ja lisääntyä vaikkakin on joitain yksisoluisia, jotka pystyvät selviytymään äärimmäisissä olosuhteissa (kylmyys, kuivuus jne...) vuosisatojenkin ajan ja lisääntymään kun olosuhteet muuttuvat otollisiksi.


    • testaaja2

      Kuten kirjoitit:
      "Pullon pohjalla oleva sakka on viinin kiinteitä aineksia ja lähinnä kuollutta hiivasolustoa vaikka mukana voi olla myös elävää hiivastoa."

      Tässä se asian ydin onkin, miten hiiva on säilynyt hengissä
      jos sokerit on loppunut ja alkoholipitoisuus hiivan maksimissa?

      Mihin lepotilaan hiiva menee odottamaan parempia aikoja?

      Sokerin loppumiseen sitä ei saa kuolemaan, eikä alkoholipitoisuus nouse lähellekään 20.
      Käyminen kyllä hidastuu kun sokerit loppuu, mutta hiiva ei kuole.
      Se jatkaa heti kun saa sokeria.

      Lämpö kyllä sen tappaa se on selvää

      -------

      Tuore hiivaan:
      1950 luvulla oli tapana kuivata tuorehiivaa, murusteltiin käsin lautaselle kuivamaan. Muuten se olisi homehtunut. Hyvin se toimi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nurmossa kuoli 2 Lasta..

      Autokolarissa. Näin kertovat iltapäivälehdet juuri nyt. 22.11. Ja aina ennen Joulua näitä tulee. . .
      Seinäjoki
      105
      5127
    2. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      145
      3353
    3. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      50
      3185
    4. Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi

      Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      438
      2407
    5. Purra hermostui A-studiossa

      Purra huusi ja tärisi A-studiossa 21.11.-24. Ei kykene asialliseen keskusteluun.
      Perussuomalaiset
      247
      1490
    6. Ensitreffit Hai rehellisenä - Tämä intiimiyden muoto puuttui suhteesta Annan kanssa: "Meillä ei..."

      Hai ja Anna eivät jatkaneet avioliittoaan Ensitreffit-sarjassa. Olisiko mielestäsi tällä parilla ollut mahdollisuus aito
      Ensitreffit alttarilla
      12
      1271
    7. Miten meinasit

      Suhtautua minuun kun taas kohdataan?
      Ikävä
      80
      1237
    8. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      76
      1227
    9. Joel Harkimo seuraa Martina Aitolehden jalanjälkiä!

      Oho, aikamoinen yllätys, että Joel Jolle Harkimo on lähtenyt Iholla-ohjelmaan. Tässähän hän seuraa mm. Martina Aitolehde
      Suomalaiset julkkikset
      31
      1188
    10. Miksi pankkitunnuksilla kaikkialle

      Miksi rahaliikenteen palveluiden tunnukset vaaditaan miltei kaikkeen yleiseen asiointiin Suomessa? Kenen etu on se, että
      Maailman menoa
      131
      1097
    Aihe