onko säilöntäaineetonta viiniä?

viinimies1

Onko viinejä joihin ei ole lisätty säilöntäaineita? Mitä merkkiä?

12

570

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • etsilleen

      Ei taida olla, jos et sitten viini-tilalla asu, sillä kaikkeen viiniin on lisätty ainakin rikkiyhdisteitä käymisen lopettamiseksi ja viinin säilyvyyden parantamiseksi muista aineista puhumattakaan.

      On sinänsä sääli, että ns. asiantuntijat arvottavat esim. valkoviinejä kuvaillen niitä mitä ihmeellisimmin sanankääntein ja vertauskuvin, mutta minä maistettuani niitä tuotteita maistan vain rikin.

      Viini ilman "säilytysaineita" ei kovin pitkään säily ja muuttuu pikkuhiljaa etikaksi, mikä sekään ei hyvälle maistu.

      Ainoastan "vin nouveau" voisi olla lisä-aineetonta, sillä se on tarkoitus juoda "tuoreeltaan" eikä säilöä pitkiä aikoja.

      • Testattu2

        jos hiiva tapetaan ja sokerit on loppu, tulee etikkaa.
        Jos hiiva on elossa ja sokeria jäljellä, hiiva pitää huolen säilyvyydestä.


      • etsilleen
        Testattu2 kirjoitti:

        jos hiiva tapetaan ja sokerit on loppu, tulee etikkaa.
        Jos hiiva on elossa ja sokeria jäljellä, hiiva pitää huolen säilyvyydestä.

        Hiiva tapetaan aina, joko antamalla viinin käydä riittävän alkoholipitoiseksi (hiiva kuolee kun alkoholipitoisuus on reilut 20 prossaa) tai keskeyttämällä käyminen rikkiyhdisteillä tavoitteena tietty alkoholipitoisuus ja makeus.

        Etikaksi viini muuttuu oltuaan riittävän pitkän ajan yhteydessä ilmaan, jolloin viinissä olevat bakteerit muuttavat alkoholin hapettumisen kautta etikkahapoiksi.

        Noin 10 prosenttia luonnonkorkeista on viallisia eli päästävät happea viiniin ja näin viini pilaantuu. Kierre- tai synteettiset korkit ovat pääasiassa virheettömiä pitäen viinin hyvin suojattuna, mutta snobismi estää niiden laajan käytön varsinkin "merkkiviineissä" - kierrekorkilla varustettu pullo tai hanapakkaus ei vain voi olla heidän mielestään hyvää kun ne eivät ole "perinteen" mukaisia.


      • testaaja2
        etsilleen kirjoitti:

        Hiiva tapetaan aina, joko antamalla viinin käydä riittävän alkoholipitoiseksi (hiiva kuolee kun alkoholipitoisuus on reilut 20 prossaa) tai keskeyttämällä käyminen rikkiyhdisteillä tavoitteena tietty alkoholipitoisuus ja makeus.

        Etikaksi viini muuttuu oltuaan riittävän pitkän ajan yhteydessä ilmaan, jolloin viinissä olevat bakteerit muuttavat alkoholin hapettumisen kautta etikkahapoiksi.

        Noin 10 prosenttia luonnonkorkeista on viallisia eli päästävät happea viiniin ja näin viini pilaantuu. Kierre- tai synteettiset korkit ovat pääasiassa virheettömiä pitäen viinin hyvin suojattuna, mutta snobismi estää niiden laajan käytön varsinkin "merkkiviineissä" - kierrekorkilla varustettu pullo tai hanapakkaus ei vain voi olla heidän mielestään hyvää kun ne eivät ole "perinteen" mukaisia.

        Jos hiivaa ei ole tapettu ja vaikka alkoholipitoisuus nousee se ei kuole, vaan jään eloon. Testaa vaikka itse, anna viinin käydä loppuun asti ja pidä ominaispaino -7. Odota 2 kuukautta tai pidä sitä pakasteessa. Sitten kun lisäät siihen vettä ja hieman sokeria,
        niin huoneen lämmössä se jatkaan käymistään.

        Yli 65 asteen lämpö kyllä tappaa hiivan ja ne myrkyt.

        Joten viinihiivaa ei tarvii uusia jatkuvasti, sakka pullo vaan pakasteeseen ja sillä seuraava satsi käymään.


    • etsilleen

      Kuten sanoin - kun alkoholipitoisuus nousee riittävän korkeaksi tai sokerit loppuvat hiiva kuolee http://fi.wikipedia.org/wiki/Käyminen.

      Voit toki testata vaikka miten, mutta näin se vain on.

      • leipurihiivaa

      • testaaja2

        Ei pidä paikkaansa kumpikaan käytännössä.
        Jos pitäs, niin elämä olisi helpompaa.

        Mieti missä muodossa viinihiiva on kun sitä myydään kaupassa
        ja sitten se vaan herää henkiin?

        Miten hiivat säilyvät luonnossa vuosi tuhansia, onko aina vaan suotuisat olot?


      • Hskd
        leipurihiivaa kirjoitti:

        Ihan noin yksinkertaisella mekanismilla et pärjää, lue vaikka tuosta:
        http://www.bioaliment.ugal.ro/revista/2/Paper1pfit.pdf

        Luomuviineissä ei ole lisättyä rikkiä eikä muitakaan säilöntäaineita.
        Tilaa ne ulkomailta netistä, älä osta Alkosta.

        Luomuviineissä saa käyttää rikkiä - toki se pitää mainita. Jos rikkiyhdisteitä ei käytetä ne aivan varmasti mainitaan etiketissä. Tosin näiden viinien säilyvyys on mitä on. Rikkiyhdisteet eivät normaalisti aiheuta mitään tunnistettavia oireita - yliherkille voi aiheuttaa.


      • snobbeli
        Hskd kirjoitti:

        Luomuviineissä saa käyttää rikkiä - toki se pitää mainita. Jos rikkiyhdisteitä ei käytetä ne aivan varmasti mainitaan etiketissä. Tosin näiden viinien säilyvyys on mitä on. Rikkiyhdisteet eivät normaalisti aiheuta mitään tunnistettavia oireita - yliherkille voi aiheuttaa.

        Rikkiyhdisteet voivat aiheuttaa joillekin migreenin kaltaista päänsärkyä aivan kuten viinien sisältämät tanniiinitkin.

        Itse koen nämä rikkiyhdisteet epämiellyttäviksi (varsinkin valkoviineissä) ja ihmettelen miten ihmiset voivat naama pokkana arvotella viinejä vaikka päällimmäinen maku ja haju on rikki.

        Dekanteeraus tietysti auttaa asiaa antaen rikin haihtua viinistä ja lisäten ilmaa viiniin samalla tasoittaen sen oikeaan lämpötilaan, mutta monessako raflassa tätä tehdään - suoraan pullosta lasiin ja sakat mukaan.


      • Rikitön?
        snobbeli kirjoitti:

        Rikkiyhdisteet voivat aiheuttaa joillekin migreenin kaltaista päänsärkyä aivan kuten viinien sisältämät tanniiinitkin.

        Itse koen nämä rikkiyhdisteet epämiellyttäviksi (varsinkin valkoviineissä) ja ihmettelen miten ihmiset voivat naama pokkana arvotella viinejä vaikka päällimmäinen maku ja haju on rikki.

        Dekanteeraus tietysti auttaa asiaa antaen rikin haihtua viinistä ja lisäten ilmaa viiniin samalla tasoittaen sen oikeaan lämpötilaan, mutta monessako raflassa tätä tehdään - suoraan pullosta lasiin ja sakat mukaan.

        Rikki ei haihdu viinistä yhtään mihinkään ja vain aniharva pysyy sanomaan missä viinissä on käytetty rikkiyhdisteitä ja missä ei - todella harva. Epäilen, että sekoitat rikkiyhdisteiden hajun johonkin muuhun tuoksuun. (punaviineistä)
        Tässä yksi jutta alkoholin lisäaineista.
        http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00719

        Sokketestejä on tehty - aika moni sai oireet juuri niin kuin pitääkin - mutta osalla oireet meni ristiin. Suffiittia sisältävä viini ei aiheuta kaikille yliherkillle oireita ja osalle tuli oireita vaikka sulffiittia ei ollut - johtuen varmaankin viinin sisältämistä muista aineista.

        Jos olet rikkiyhdisteille yliherkkä - älä juo viinejä joissa on maininta sisältää sulfiitteja tai vastaava - ilmoitusraja on 10mg/l. Kaikki punaviinin sisältävät jotain rikkiyhdistettä, myös luomut. Säilyvyys ja laatu heikkenevät huomattavasti jos mitään rikkiyhdistettä ei käytetä.

        Itse saan tietyistä punaviineistä helpolla ns punanaaman joka on lähinnä kiusallinen. En kaikista, mutta viinit joissa on tanniinia normaalia enemmän tuntuvat vaikuttavan voimakkaimmin.


      • etsilleen
        testaaja2 kirjoitti:

        Ei pidä paikkaansa kumpikaan käytännössä.
        Jos pitäs, niin elämä olisi helpompaa.

        Mieti missä muodossa viinihiiva on kun sitä myydään kaupassa
        ja sitten se vaan herää henkiin?

        Miten hiivat säilyvät luonnossa vuosi tuhansia, onko aina vaan suotuisat olot?

        Hiiva kuolee kun se on käyttänyt ravintonsa loppuun, nesteen alkoholipitoisuus nousee riittävän korkeaksi tai nesteen lämpötila on riittävän korkea (noin 50 astetta).

        Suomen hiivan mukaan kuivahiiva menettää toimintakykynsä oltuaan riittävän pitkän ajan ilman kanssa tekemisissä (pakataan suojakaasuun) ja Sunnuntain mukaan kuivahiiva säilyy avattuna pari viikkoa jääkaapissa (noin vuoden avaamattomassa pakkauksessa huoneenlämmössä).

        Tuorehiiva taas on käyttökelpoista muutaman viikon oikein säilytettynä (jääkaapissa valolta ja ilmalta suojattuna suojakääressään). Jokainen tietää, että kuivahtunutta tuorehiivaa ei enää voi käytttää vaikka miten liottaisi.

        Pullon pohjalla oleva sakka on viinin kiinteitä aineksia ja lähinnä kuollutta hiivasolustoa vaikka mukana voi olla myös elävää hiivastoa.

        Kaikki eliöstöt tarvitsevat suotuiset olosuhteet (kosteus, lämpö, ravinteet jne...) voidakseen elää ja lisääntyä vaikkakin on joitain yksisoluisia, jotka pystyvät selviytymään äärimmäisissä olosuhteissa (kylmyys, kuivuus jne...) vuosisatojenkin ajan ja lisääntymään kun olosuhteet muuttuvat otollisiksi.


    • testaaja2

      Kuten kirjoitit:
      "Pullon pohjalla oleva sakka on viinin kiinteitä aineksia ja lähinnä kuollutta hiivasolustoa vaikka mukana voi olla myös elävää hiivastoa."

      Tässä se asian ydin onkin, miten hiiva on säilynyt hengissä
      jos sokerit on loppunut ja alkoholipitoisuus hiivan maksimissa?

      Mihin lepotilaan hiiva menee odottamaan parempia aikoja?

      Sokerin loppumiseen sitä ei saa kuolemaan, eikä alkoholipitoisuus nouse lähellekään 20.
      Käyminen kyllä hidastuu kun sokerit loppuu, mutta hiiva ei kuole.
      Se jatkaa heti kun saa sokeria.

      Lämpö kyllä sen tappaa se on selvää

      -------

      Tuore hiivaan:
      1950 luvulla oli tapana kuivata tuorehiivaa, murusteltiin käsin lautaselle kuivamaan. Muuten se olisi homehtunut. Hyvin se toimi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Martinan aussikulta, missä?

      Mihin katosi Martina Aitolehden aussikulta kyselee Seiska!
      Kotimaiset julkkisjuorut
      435
      2707
    2. Helena Koivu menettänyt lapsensa. Onko Mikko Koivulla oma laki?

      Voiko olla totta että äidiltä viedään lapset ja ei mitään syytä ole edes kerrottu äidille itselleen.?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      191
      1904
    3. Haluaisin sun kanssa yhteisen

      Elämän. Haluun sut.
      Ikävä
      59
      1818
    4. Pikkunaiselle terkkuja

      Olet parasta koko maailmassa! Kaikkein ihmeellisin. Olisitpa täällä. 🧡 harmaasusi
      Ikävä
      310
      1387
    5. Arto Satonen ja kokoomus 2020: Poliittiset virkanimitykset ovat koruptiota

      2025: Kokoomus on junttaamassa Arto Satosta Kelan johtoon ohi pätevämpien hakijoiden. https://www.hs.fi/politiikka/art-
      Maailman menoa
      156
      1201
    6. Voisiko olla jopa niin

      Että kumpikin vähän pelkää totaalista heittäytymistä, koska tiedetään että se olisi menoa sen jälkeen. Samaan aikaan hal
      Ikävä
      71
      1096
    7. Pystyisitkö ottamaan kaivattuasi

      Elämääsi miten pian
      Ikävä
      90
      1057
    8. Varkaita kuhmossa

      Miksi kuhmolaiset ei tee mitään varkaille ja huumehörhöille, teloittaa pitäisi kaikki.
      Kuhmo
      33
      1023
    9. Saara Aalto ja Teemu Roivainen paljastivat yllätysuutisen: "Rakkaus kietoi meidän kohtalomme..."

      Oho! Ex-pari on palannut yhteen musiikin merkeissä. He tekevät Rakkaustarina-nimeä kantavan 20-vuotisjuhlakiertueen syks
      Suomalaiset julkkikset
      12
      1007
    10. K&T: Harvinainen haastattelu: Susanna Laine avaa suhdetta Petri Nygårdiin: "Olin sinkku vuosia..."

      Susanna Laine ei ole kertonut suhteestaan Petri Nygårdiin (Petri Laurila) julkisuudessa juurikaan. Aktiivisesti sosiaali
      Suomalaiset julkkikset
      9
      979
    Aihe