Metsään helppo eksyä

Meinasin eksyä

Marjastuksessa on aina vaara, että eksyy metsään.
Tutussa metsässä kyllä osaa liikkua eksymättä, mutta suurin vaara eksymiseen on vieras metsä ja varsinkin sellainen laaja, tiheä ja korkea taimikko.
Vaikka taimikkoon johtaisi selvä polku, joka menomatkalla näyttää selvältä, mutta jos polulta poikkeaa pois ja pyörii jonkun aikaa, niin eipäs enää löydäkään sitä polkua ja ei enää tiedä mihin suuntaa lähteä.
Itse eksyn tosi helposti ja eilen meinasin eksyä tuollaiseen taimikkoon.
Vaikka menomatkalla reitti takaisin näytti päivän selvältä, niin eipäs enää näyttänytkään, kun jonkin aikaa kävelin taimikossa poissa polulta.
Vaikka katsoinkin selvältä näyttäneet maamerkit, kuten lähtöpaikan lähellä sijainneen ison puun ja hakkuu aukko taimikon vierellä, niin en sitä polkua enää löytänyt ja ei sitä hakkuu aukkoakaan vastaan heti tullut ja kaikki puut alkoivat näyttämään juuri samanlaisilta, kuin mitä lähtöpaikan lähellä oli.
Sen muistin, että tullessa oli aurinko selkäpuolella.

Vaikka ajattelin pikaisesti piipahtaa taimikossa, niin yllättävän helposti siellä eksyy ja menettää suuntavaiston, varsinkin, kun huomaa olevansa eksyksissä, kun taimikko on saman näköistä joka puolella.
Onneksi löysin aukon ja sietä näkyi metsäautotie, mutta olin kävellyt melkein 200 metriä aivan toiseen suuntaan, mistä olin tullut.
Sitä ei voi sanoin kuvata, mikä helpotus oli, kun metsäutotie tuli viimein näkyviin.
Monesti helpottaa löytää takaisin, jos tie on vilkkaasti liikennöity ja kuulee autojen äänet, mutta tuolla metsäautotiellä on niin hiljaista, että siellä hyvä, jos siellä kulkee joku auto kerran tai pari kertaa päivässä.

Varmin keino eksymistä vastaan olisi kiinnittää tarpeeksi vahva lanka lähtöpaikan puuhun ja vetää perässään lankakerää, jolloin varmana osaa takaisin, kun kelaa langan takaisin kerällä palatessaan takaisin.
Tietenkin lanka voi katketa tai jos on oikein huonoa tuuria, niin joku katkaisee langan.
Navigaattori on myös, mutta ei siihenkään voi 100% luottaa, koska voihan siitäkin virta katketa ja akku loppua kesken kaiken.

6

140

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Timppi

      Navigaattori on oiva apu.....Tallennan auton paikan naviin ja sammutan navin niin akku kyllä sitten rittää pois osaamiseen ei sitä niin kauas poimiessa autolta eksy

    • selvä sijainti

      Kyllähän navigaattorin avulla osaa pois, jos siinä on auton paikka talletettuna näytölle ja navigaattori näyttää oman sijainnin ja auton sijainnin, niin sillä on helppo suunnistaa autolle, kun näkee navigaattorista mihin päin omasta sijainnista kertova "piste" liikkuu.

      Navigaattori on pätevä laite metsässä liikkujille ihan eksymisen varalta.

      • älkää luottako liika

        Navigaattori on hyvä apuri, mutta pääsuunta mistä tultiin on syytä olla kompassilla otettuna ja alueen tiet, joet, kanavat yms. valmiiksi kartasta katsottuna.
        Et välttämättä tarvitse karttaa metsään koska yleensä marjastaessa ei mennä yli 1km syvemmälle metsään niin et myöskään kulje sivusuunnassa kovinkaan paljon.

        Kompassi siksi koska navilla ei aina saa yhteyttä satelliitteihin. Näin kävi hillasuolla, kun aloin tarkistamaan etäisyyttä autolle niin ehdin kävellä auton luo(2km) ennenkuin navi alkoi näyttämään missä mennään.


    • Kompassiparas

      Luotan vain kunnon vanhanajan kompassiin ja suunnistuskarttaan, monissa "vaihtelevat maastot" metsissä riittää maamittauslaitoksen ns. maatilakartta. Karttoja saa ostaa kirjakaupoista, - En ole eksynyt em. kompassi/kartta-menetelmin.

      • älkää

        Just näin ja kompassikin on hyvä välillä tarkistaa vertaamalla esim. aurinkoon ym. muihin luonnon merkkeihin ettei pyöritä magneettisella alueella ympyrää.


      • Kompassin käyttö
        älkää kirjoitti:

        Just näin ja kompassikin on hyvä välillä tarkistaa vertaamalla esim. aurinkoon ym. muihin luonnon merkkeihin ettei pyöritä magneettisella alueella ympyrää.

        Moni ei huomioitse, että jos kompassin lähellä on jokin metalliesine, niin näyttää väärin eli pitää tietää miten kompassia käytetään, siihen liittyy muutama asia.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      159
      6570
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      34
      3928
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      25
      2015
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      18
      1969
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      27
      1819
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1656
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      17
      1563
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      27
      1528
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      18
      1505
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      36
      1398
    Aihe