Paluu Hölmölään.

Impi Muulo

Täällä pääkaupunkiseudulla vanhat bemböleläiset olivat aikoinaan täysin vakuuttuneita siitä, että hölmöläiset asustivat Espoossa ja vanhat hölmöläistarinat kertoivat Bembölestä.

Asia tuskin oli näin, silla Sakari Topeliuksen Mamme-Kirjassa hölmöläiset ja Hölmölän kylä, joista Topeliuksen saduissa kerrottiin sijaitsivat Hämeessä.
Liekö kylä sijainnut peräti Päijät-Hämeessä? Sitä en osaa varmasti sanoa.

No sadut on satuja, mutta ollaanko nyt vanhassa ja kautta maan kuulussa Iitin emäkunnassa kirjoittamassa aivan uusia Hölmöläis-tarinoita? Sen saamme lähiaikoina havaita.

14

170

Vastaukset

 • Onhan meidän näitä valittujamme uskottava kun ne sanovat että Lahden seudulla sataa mannaa taivaasta ja Kouvolassa asuu ilmestyskirjan peto.

  • Pitäisi nyt vaan ottaa järki käteen ja lähestyä asiassa Kouvolaa. Aivan puhtaasti tunnepohjaisesti ja käänteisten uhkakuvien kautta piirretty haavekuva Päijät-Hämeen paratiisista ja siihen sitten kilvan uskotaan. Taustalla pelkästään muutaman siltarumpupoliitikon pitkävihaisuus, oman navan tuijottelu ja oisko vielä ripaus yksin päin napitettua yksinkertaisuuttakin mukana. Muualta tullut ja järjellä analyyttisesti ajatteleva rokkimies kun uskalsi tähän suuntaan paljon hienovaraisemmin aikoinaan vihjata, niin siitähän vasta mekkala syntyi.


  • Järki käteen kirjoitti:

   Pitäisi nyt vaan ottaa järki käteen ja lähestyä asiassa Kouvolaa. Aivan puhtaasti tunnepohjaisesti ja käänteisten uhkakuvien kautta piirretty haavekuva Päijät-Hämeen paratiisista ja siihen sitten kilvan uskotaan. Taustalla pelkästään muutaman siltarumpupoliitikon pitkävihaisuus, oman navan tuijottelu ja oisko vielä ripaus yksin päin napitettua yksinkertaisuuttakin mukana. Muualta tullut ja järjellä analyyttisesti ajatteleva rokkimies kun uskalsi tähän suuntaan paljon hienovaraisemmin aikoinaan vihjata, niin siitähän vasta mekkala syntyi.

   Mistä lie tuokin vuosikausia jatkunut vihanpito oikein alkunsa saanut?


 • Hölmöläiset ovat kyllä Bemböölestä nimikin viittaa sinnepäin. Käytiin joskus kuuskytluvulla Bemböölessä tanssimassa Helsingistä.

  Mutta Iitistä vielä senverran, että asuin Kausalassa kolme vuotta ja kyllä Iitin luontainen suunta olisi Kouvola, näin ulkopuolisen silmin. Onhan se paljon lähempänäkin kuin Lahti.

  • Mutta sanopa tuo Iitin "tsaarille" (vpj:lle), joka saa näppylöitä jo palkästä Kouvola nimen mainitsaemisesta.


  • Tässä tämä taas on. Menee sekaisin nimet Kausala ja Iitti. Kausalasta on todella vähemmän matkaa Kouvolaan. Kun Iitti liitetään joskus Kouvolaan, niin Vuolenkoskelta on yli 50 kilometriä kunnan keskustaan.

   Äärimmäinen paikka on Suppi, josta on vielä matkaa joitakin kilometrejä Vuolenkoskellekin, saati kauas.

   Kouvolaan liittymisen jälkeen ei Kausalassa ole minkäänlaista kunnallista palvelupistettä, Lahteen kuuluttaessa sellainen ilmeisesti jäisi.


 • Iitti ja Fingerpori yhdistyvät ja nimeksi tulee Hölmölä.

  • Hyvin tiesit. Jarla on syntyisin Nastolasta ja muutamat Fingerporiin piirretyt hahmot ovat todellakin tunnistettu (Uudessakylässä).

   Kunnanjohtaja näkyy nyt ehdottavankin jatkoliitosneuvotteluja erityisesti Nastolan kanssa.


  • Nastola Okei kirjoitti:

   Hyvin tiesit. Jarla on syntyisin Nastolasta ja muutamat Fingerporiin piirretyt hahmot ovat todellakin tunnistettu (Uudessakylässä).

   Kunnanjohtaja näkyy nyt ehdottavankin jatkoliitosneuvotteluja erityisesti Nastolan kanssa.

   Se mikään Nastola ole kun ehtaa Lahti. Suuri ja mahtava Lahti jolle vielä tämä hölmöläiskylä kelpaa kupattavaksi. Oijoi kun maireasti valtuuston Pj nukkuu yönsä kun on oma kunta myyty halvast rahast.


 • Pitäiskö tää Iiitti vaan jakaa kylmästi kolmeen osaan ja liittää osa Heinolaan, osa Kouvolaan ja loput, tuo Lehtinen mukkaanluettuna Lahteen?

  • Lahden ei tarvitse saada Iitistä hehtaariakaan maata. Koko kunnan alueella ei ole yhtäkään paikkaa, joka olisi lähempänä Lahden keskustaa kuin Kausalaa. Sen sijaan Vuolenkoski-Koskenniska (tai saman tien koko pohjois-Iitti Kettujärvelle asti) olisi sellainen paikka, joka pitäisi liittää Heinolaan jo pelkän kuntakeskuksen välimatkan perusteella.

   Vuolenkoskelaiset asioivat nykyisinkin Heinolassa, lukevat aamukahvipöydässä Itä-Hämettä, kuuluvat 03-telealueeseen ja Heinolan maaseudun 19-alkuiseen postinumeroalueeseen. Kärjistetysti sanottuna homman hoitamiseksi pitäisi vain liittää kilometrin pituinen tiekaistale Nastolasta Heinolaan yhteisen maarajan luomiseksi, päivittää kartat ja siirtää Kouvolan rajakyltit.


  • Oikeassa olet. Vuolenkosken seutu on ilmiselvästi sopiuvin Heinolaan ihan järkiperustalta.

   Jotain Lahti-fanien iloksi voisi irrottaa tuolta Hiisiöstä päin.

   Luontaisesti Iitti kuuluu Kouvolaan, jos se ei muka voi olla itsenäinen kunta.
   Iitti on sentään ollut aikanaan mahti- ja tuomiopitäjä. Kuusaakin mm. on kuulunut Iittiin yhden paikan mainitakseni.


 • Itsenäisenä se Iiitti vaan vielä sinnittelee. Palvelut taitaa tosin olla suurimmaksi osaksi jossain muualla. No on sentään vielä kirjasto ja kohta jonkin sortin pärinärata jota Lahti alkaisi markkinoida.

  • Paitsi et Lahdessa tehty ja jätetty useita valituksia meidän Lahtelaisten veronmaksajien tuki miljoonien jaosta Iitin, eli vieraan kunnan alueelle.
   Sinänsä täysin ymmärrettävää, että on valitettu. No tuomarit päättää aikanaan.


Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.