Keittiön välitilan valaistus

Köksä

Hei. Antakaas vinkkejä keittiön välitilan valaistuksen suunnitteluun. Mitä ratkaisuja olette laittaneet, oletko tyytyväinen, mite tekisit kenties toisin?

Ledinauhat kiinnostais, onko niistä jollain käyttökokemuksia? Pitäisi ainakin löytää tarpeeksi kirkas, että näkee työskennellä, ettei siis valoteho jää liian pieneksi..hämärässä on ikävämpi leipoa. Samoin värisävy on käsittääkseni aika merkittävä juttu, ei sais olla liian keltainen eikä siniseen taittuva, vaan kirkas ja suht lähellä luonnonvaloa. Tämmösiä olen kuullut, pitääköhän nää paikkaansa?

Makuasioitahan nää myös on, mut jos jollain olis antaa jotai hyviä ja konkreettisia vinkkejä valaistuksen toteuttamiseen, niin otan ideat kiitollisena vastaan!

14

311

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • thnye.iuk

      Kerrotko vielä, mikä on keittiön välitila? Onko keittiö ehkä joku transformeri, joka on jotenkin muuttumassa, mutta on tällä hetkellä jossain välitilassa?

      • Jos ei tiedä niin...

        Jos tuota pitää kysyä niin tuskin sinulla mitään järkeviä ideoitakan asiaan olisi ollut.


    • K H

      Kyllä LED nauhoista tulee riittävästi valoa mutta kannattaa keittiön tapauksessa värilämpötilan lisäksi kiinnittää huomiota hyvään värintoistoindeksiin (eli CRI yli 90). Huonon värintoistoindeksin valolähde tekee elintarvikkeista vastenmielisen näköisiä.

    • neonhyvät

      Meillä on 1 1 metrin ledinauhat yläkaappien pohjissa, niin ettei valo näy ulospäin, eikä häikäise. Todella hyvät valot, ennen oli 4kpl E14 kannalla olevia seinävalaisimia ja 25w lamput.

    • Nipsa

      Ennen välitilan "perusvalaisin" oli 36W T8 loisteputki, jonka valovirta on luokkaa 3350 lumenia; ja värisävyn ja värintoiston voi valita lajasta koetelusta valikoimasta. Aika paljon saa LED-nauhaa laittaa, että pääsisi edes samaan valotehoon. Toki se onnistuu, mutta oikean valotehon, värisävyn ja värintoiston yhdistäminen ja löytäminen voi tulla kalliiksi/hankalaksi.

      Sisipä olenkin itse ratkaissut asian: "molempi parempi". Eli led-nauha tunnelma/taustavalaistukseen ja valkoista valoa antavat T8 tai T5 putket leipomiseen ja tarkkaan ruoan valmistukseen. Kyllä sinne mahtuu molemmat.

      • 1+2

        36W loisteputki ei todellakaan ollut välitilan 'perusvalaisin', kyllä se oli 18W loisteputki.
        36W valaisimen pituuskin on 140 cm, mahtuu harvaan keittiöön.


      • Asuntovaunuko?
        1+2 kirjoitti:

        36W loisteputki ei todellakaan ollut välitilan 'perusvalaisin', kyllä se oli 18W loisteputki.
        36W valaisimen pituuskin on 140 cm, mahtuu harvaan keittiöön.

        No tuohon sinun keittokomeeroosi ei kannata niitä 2-5 m ledinauhojakaan sitten laittaa. Tai täytyy laittaa aika sykkerölle, että mahtuu tuohon alle metrin tilaan.


    • D.I.Y

      Hain Partco Oy:stä 2 x 5 m kiepit (myös metritavarana myytävää) vedenpitävää ledinauhaa muuntajat. Tein niistä valot saunaan ja keittiön välitlaan.
      Mielestäni molemmat viritykset onnistuivat kivasti. Valoteho ja sävy ovat juuri sitä, mitä hain.
      Keittiön lednauhat ovat kaappien etureunoissa, listan takana, eikä kukaan tajua, että ne ovat ledejä. Saunan valot ovat samanlaiset kuin alla oleva linkki näyttää... http://www.suomentervaleppa.fi/wp-content/themes/tervaleppa/img/gallery/200mm-massiivilaude-l.jpg
      Jäi metri yli ja siitä tein valaisimen tietokonepöydän yläpuolella olevan hyllyn reunaan, liimasin ja piilotin sen L-mallisen muovilistan taakse. Se on täydellinen:-)

      • D.I.Y

        Kuvassa olevan saunan valo ei ole todellisuudessa lähellekään noin kirkas. Meillä se on myös himmentimellä säädttävissä.


    • Valoa pöytään

      Päätä ensin haluatko lämmintä vai valkoisempaa valoa. Kun keksit itsellesi oikean värilämmön, vertaile sen jälkeen nauhojen valotehoa, ei kukaan halua kaappien välitilaan tehotonta nauhaa. Vähintään "kunnollista" (ei markettinauhaa) 14 watin nauhaa/metri, himmentimellä varustettuna. Sen jälkeen voi keskittyä näihin värintoistoindekseihin jos innostusta riittää, pystyt tekemään päätöksen jo nopeallakin vilkaisulla, että miellyttääkö valo omaa silmää.

    • Kielei

      Suosittelen 14,4W/m teholednauhaa. Värisävyksi mielestäni keittiöön sopii parhaiten 4000K. Siistin ja arvokkaan näköisen asennuksen saa aikaan alumiiniprofiileilla, minkä sisään led nauha laitetaan.

      http://www.muudi.fi/galleria/lednauhojen-kayttokohteita

      Tuolla esimerkkejä lednauha-valaistuksesta(kaksi ensimmäistä kuvaa allekirjoittaneen tekemiä)

    • pari ideaa

      Samsungin SMD 5630 led-nauha maksaa Ebayssä 10 euroa metriltä. Teho 16 wattia metriltä ja 12 voltin virta. CRI yli 80 - oiskohan noin 83-84.

      Niitä led-nauhoja kun ostaa 2700K mallista metrin ja toisen metrin rinnalle 6500K mallista, niin värilämpötilaksi tulee noin 4600 Kelviniä ja värintoistoksi luokkaa 90.

      Johan tuollaisella näkee todella hyvin. Pitäisi kestääkkin yli 50 tuhatta tuntia. Kannattaa liimata se led-nauha sopivaan alumiinitankoon niin pysyy viileänä.

      Toinen vaihtoehto on ostaa sitten T5-loisteputkia ja siihen sitten päivänvalo-putki. Vaikka Viva-Lite. Putki maksaa noin 20 euroa kappaleelta ja kestää noin 20-25 tuhatta tuntia. Värintoisto CRI luokkaa 97. T5-putkien valo on myös värisemätöntä.

      • Nipsa

        Kyllä noita päivänvalo T5 ja T8 putkia saa esim. Osramilta ja Philipsiltä selvästi alle 10 euronkin, ihan rautakaupoista.

        Värisemättömyys ei johdu putkesta vaan liitäntälaitteesta: niitä vanhoja välkky-kuristin-valaisimia ei enää kannata ostaa vaan aina elektronisella liitäntälaitteella, oli putket sitten T5 tai T8. Ne eivät välky syttyessään eikä valo värise.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      110
      1927
    2. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      9
      1589
    3. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      13
      1539
    4. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      81
      1487
    5. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      151
      1435
    6. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      107
      1380
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      23
      1337
    8. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      649
      1246
    9. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      16
      1167
    10. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      1118
    Aihe