faasaneista, ja niiden ruokinnasta.

viaton.lapsi

tässä päivällä ihmettelin näkemääni, kun yksi fasaani uros asteli pihamme halki, ja heti sen perään kolme fasaani naarasta. fasaaneja näkyy täällä päin usein, mutta en tiennyt että syksyisinkin fasaanit elävät laumoissa...? sen kyllä tiedän, että keväisin uros saattaa kerätä ison haaremin naaraista, mutta eikös sen jälkeen naaraat katoa munimaan, ja hoitamaan poikasia? menin sitten katsomaan lintukirjasta, muttei asia oikein selvinnyt, ovatko fasaanit siis lauma eläimiä, vai pysyykö nuo haaremit läpi vuoden?
toinen asia mitä haluan kysyä, on niiden ruokinnasta. lintukirjaa lukiessani selvisi myös se, etteivät fasaanit ole suomen luontoa, vaan ne on tuotu tänne muualta. talveen ne eivät kuulemma ole sopeutuneet hyvin, mutta niitä voi ruokkia. sitä enempää ei sanottu, ja haluaisin tietää enemmän siitä ruokkimisesta. kuinka se onnistuu? tuskin fasaanit missään lintulaudalla alkaa vierailla? ja pelkäämpä, että jos heittelen maahan vain siemeniä, tulee muut syömään ne parempiin suihin... onko olemassa jotain "fasaanin ruokinta automaattia"? sanottiin, että fasaani tottuu ruokkiaansa, ja saattaa päästää jopa parin metrin päähän itsestään.

13

16119

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pihasiili

      Pari viikkoa sitten näin Suomalaisen Kirjakaupan alessa Per Bergenholzin kirjan Rakennamme lintulautoja ja pesäpönttöjä. Kirjoittajalla on itsellään pihapiirissä kaksi fasaanien ruokinta-automaattia. 'Vanha malli' oli maassa seisova kannellinen iso muovipönttö, josta siemenenet valuivat pienestä etuaukosta pöntön eteen. Tyylikkäämmän mallin kirjoittaja rakensi puoli metriä korkeista puuseinistä, ja etuosa oli lasia. Avattava katto tietysti päälle ja ei muuta kuin seuraamaan fasaanien elämää.

      • Toinen utelias

        Siis vähän niinkuin suurennos eläinkauppojen lintujen ruoka-automaateista? Olisikohan tuosta linkkiä netissä... Rupean etsimään...


      • jaaha

        Juu, fasaanit ovat kotoisin Kaakkois-Aasiasta. Näin ainakin muistelen. Suomeen niitä tuotiin aluksi kartanon pihan koristeeksi, mutta siitä ne ovat lähteneet levittäytymään maahamme.
        Fasaanit pärjäävät aika lailla ihmisen avulla talven yli.
        Talvisin fasaanit kerääntyvät parviksi. Keväämmällä kukot soidontavat itselleen omat haareminsa. Itse olen parhaimmillaan nähnyt koiraan ja 11 naarasta.
        Kesällä fasset viettävät paljolti yksinoloa.


      • Tosifasaanistajat
        jaaha kirjoitti:

        Juu, fasaanit ovat kotoisin Kaakkois-Aasiasta. Näin ainakin muistelen. Suomeen niitä tuotiin aluksi kartanon pihan koristeeksi, mutta siitä ne ovat lähteneet levittäytymään maahamme.
        Fasaanit pärjäävät aika lailla ihmisen avulla talven yli.
        Talvisin fasaanit kerääntyvät parviksi. Keväämmällä kukot soidontavat itselleen omat haareminsa. Itse olen parhaimmillaan nähnyt koiraan ja 11 naarasta.
        Kesällä fasset viettävät paljolti yksinoloa.

        Fasaania on täälä päin monia kymmeniä, viikko takaperin oli kynnösvaossa 4 kukkoa ja 1 kana.
        Naapurilla on maatila ja sielä on sellainen pieni pelto jossa ovat käyneet tänä-vuonna paljon ruokailemassa. Eilenkin pellolta oli lähtenyt noin parikymmnetä fasaania ja sitten kun mentiin piekkareitten kans kattelemaan niin isosta ojasta lähti lentoon 3 kukkoa jonka jälkeen 5 kukkoa perään ja vielä 2 kukkoa lähti juosten pakoon. Sitten sielä edessä on vanha kettutarha jonka ympäristössä majailevat, sielä noin 60 fasaania. Ruokinta-automaattia emme ole tehneet heittelemme vain päivässä sangollisen kauraa peltoon. Sitten joku päivä aamusta asti menemme kyttäämään niitä. Jos tiedät missä fasaanit käy, niin osta/pyydä jostakin kauraa ja heittele maahan kyllä tulevat syömään. Pikkulinnut niitä ei jaksa syödä.


    • fabian 3

      laita niille kaurallyhteitä aluksi sitten voit ostaa jostain maatalosta kauran jyviä.lahjoittavat myös mielellään.kysy.mulla on viis urosta ja kolme naarasta nyt.

    • fabian 3

      kyllä niitä voi ruokkia kuin kanoja ne kyllä juoksee ruokakupin perässä jos saavat rauhallisen kohtelun ja päivittäisen ruokansa .

    • ei ruokittavaa

      Olipas taas hölmö nosto, nuo fasaanit on tullut aika sitten jo syötyä kanahaukan, ketun tai ihmisten toimesta.

    • Paavokolme

      Syöpi samaa kuin Harakat, olisikko tuo Harakin liha ihan syötävää ?

    • Fasaaniperhe

      Olen syöttänyt fasaaneja lähes päivittäin lautaselta 4 vuotta. klo 11 ja 15. Niille kelpaavat murskatut maapähkinät, kuorittu kaura sekä muut linnunsiemenet. Auringonkukansiemeniä ei saisi antaa kuin 5-10%, asiantuntijan mukaan. Ne saattavat sisältää salmonellaa joten desinfioin ne eli zappaan ne ja muutkin siemenet 9 voltin sähköpatterilla. Ihmisten auringonkukansiemenet ovat turvallisempia, mutta vain 10%. Tarjoan myös suodatettua vesijohtovettä kupissa, johon laitan pienen määrän elektrolyyttejä. Ne syövät myös pudonneita siemeniä naapureiden lintulautojen alta. Ne osaavat saapua tiettynä kellonaikoina ja jos ei lähellä ole paljoa muita eläimiä, koiria tai autoja. Ne osaavat myös pyytää ruokaa vienolla äänellä tai kiljua kovaakin, jos en satu kuulemaan. Hämärässä ne lähtevät nukkumaan puun oksalle. Ne oppivat tuntemaan myös kutsun, johon ne myös vastaavat mikäli kuulevat sen ja saapuvat juoksujalkaa syömään. Syönnin ajaksi siirryn n, 5m päähän. Kerään lautasen ja vesikupin pois sen jälkeen, muuten varikset alkavat ajamaan lintuja pois. Myös toinen uros löysi naaraan ja kulkivat yhdessä. Uros jätti aina puolet ruuasta naaraalle. 5 poikasta ilmestyi myös niiden mukana pihalle, mutta kissat ja varikset veivät ne ajan mittaan. Punainen väri näyttää miellyttävän fasaania ja samoin samat vaatteet myös. Puhun niille samalla äänensävyllä ja ne näyttävät oppivan muutamia sanojakin: sapuskaa, vettä, auto tulee, varis, kissa, koira, ei hätää. Jos nukun, fasaani ei herätä, vain jos se näkee tai kuulee minun liikkuvan se inahtaa tai kiljahtaa ilmoittaen olevansa paikalla. Syönnin jälkeen se menee kuusen alle torkuille n 15-20 minuutiksi.
      Toivottavasti tästä oli apua.

      • Anonyymi

        tässähän oli valaisevaa juttua. näillä mennään!


    • Yami

      Onkos fasan liha murreeta?syötti häkkejäkin on saatavilla! lihotat pulleaksi ja joulupaisti on valmis.

    • Anonyymi

      Voi vittu…aina pitää olla joku Urpo pilaamassa toisen harrstusta

    • Anonyymi

      Kesyyntyvät ja joku kukko tuli niin kesäksi, että tuli kutsuttaessa syömään. Se tepasteli tuossa pihalla perässä ja seuraili ihmisten touhuja. Kun ulko-ovi oli auki, niin odotteli rapuilla ruokkijaa. Ihmettelin sitä, kun tämä yksilö liikkui myös poikasten kanssa, vaikka oli kukko! Seuraavat sukupolvet ovat olleet arempia, tuo kyseinen yksilö on hävinnyt.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6063
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      3836
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      249
      2188
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1860
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1303
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1276
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1067
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1010
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      76
      949
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      888
    Aihe