maalämpö 130m2 okt jossa leivinuuni

puur_kaikok

Mietin mitä lämmitysmuotoa kannattaisi miettiä. Sähkölämmitteinen pieni 130m2 yksikerroksinen okt, jossa siis on leivinuuni. Omia puita olis saatavilla yllinkyllin. Se puunteko ei innosta, kun on vuorotyö ja lapsia. Vaimo päivätöissä, mutta sitä ei kiinnosta kun ns. hupitulet leivarissa.

Maalämpöä mietitään todella, ollaan kuultu niin paljon hyvää siitä, että sähkölaskuilla voi sen jälkeen vaan leikkiä.. No, ok, ei nyt ihan, mutta ystäväpariskunta, jolla samanlainen talo, kehuvat mlp ja sen edullisuutta. Mitä kokemuksia teillä on?

13

359

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • iisi homma.

      Laita ilmalämpöpumppu, ja lisäksi käytä sitä uunia kovilla pakkasilla jos pumpun lämpö ei riitä. Nykyiset pumput lämmittää -20 pakkasilla, ja kaupan päälle saat jäähdytyksen jos tulee helleilmoja. Hinta asennuksineen n. 2000€, josta saat verovähennystä n. 600€.

      • iisi homma

        Jäi laittamatta pumpun tuomat säästöt. Jos nyt menee sähköä ilman takan käyttöä esim. 19000kwh/vuosi, niin ILPin kanssa lukema on 12000-14000kwh/v. Rahassa ILPin säästö tekee 500-700 euroa vuodessa.


    • liian laiska

      Puunteko ei kiinnosta kun on vuorotyö ja lapsia... toisin sanoen olet liian mukavuuden haluinen ja laiska. Vuorotöissähän sitä juuri on aikaa käydä puusavotassa vaikka aamulla ennen töihinmenoa. No sinä nukut puolille päivin ja sitten menet kuntosalille.

      Laita vaan maalämpö, sopii sinunlaiselle ihmistyypille.

    • Tämän kokoisessa talossa maalämpö on erittäin kallis ratkaisu. Ilmalämpöpumppu on asiaa, vaikka säästöt eivät ole mitään 500-700 euroa vuodessa.

      Vuoden puut tekee viikossa. Uunilämmitys kannattaa keskittää kylmiin aikoihin.

    • EP 1971

      Meillä on lähes vastaavilla spekseillä talo; 120 m² ja vuolukiviuuni. Laitettiin maalämpö ja on ollut hyvä ratkaisu; halpaa lämmitystä (n. 500€/vuosi), helppo ja vaivaton järjestelmä.

      Toki saat lämmittää uunia, mutta meillä se on jäänyt ainakin roskien polton asteelle.

      Perseaukiset voi laskeskella kannattavuutta, mutta minä en, koska rahaa maalämmön laittoon oli riittävästi.

      • rahat haisemaan!

        Niinpä, maalämpö ei ole persaukisten hommia!


    • MarLi.

      Maalämpö pitkässä juoksussa on erittäin varteenotettava tekijä. Todellisuus on, miten ihminen haluaa asua kotonaan vanhuuden päivinään mahdollisimman pitkään. Tässä vaiheessa ml edullisuus /lämmitäminen ja huolettomuus tulee esille.

      Taas rahalla mitattuna ml ei liene kannaattavin ratkaisu. Itsekkin mietin ja laskeskelen siirrynkö maalämpöön vaiko uusin puukattilan/ jatkan edelleen puulla lämmittämistä.

    • samaa_pohtinut

      Talosi ei ole suuren suuri ja jos se on rakennettu 20 vuoden sisällä, eristyksetkin lienevät kohtuullisen hyvät. Itse en ottaisi siihen maalämpöä vaan ilmavesilämpöpumpun jota voit kaikkein kovimmilla pakkasilla tukea puun polttamisella. Uudet UILP:t toimivat -25 asteen ulkolämpötiloihin asti ja mikäli sen alle mennään, lämmität käytännössä suoralla sähköllä. Noita pakkaspäiviä mahtuu vuoteen keskimäärin 5 - 10, joten mielestän MLP:n melkein kaksinkertainen investointi ei ole perusteltua - varsinkaan kun sinulla on mahdollisuus käyttää edullista (eli "ilmaista") puuta. Nykyiset ulkoilmapumput pääsevät toteutuneissa vuosi-copeissa lähelle maalämpöpumppuja, mutta jos poltat puuta vaikka joka toinen päivä kuuden kylmimmän viikon ajan, UILP-ratkaisu pesee MLP:n mennen tullen.

      Jos talossasi on vesikiertoinen lattialämmitys, UILP on ehdottomasti paras valinta, samoin ylimitoitetuilla radiaattoreilla. 55/45 -mitoitetuilla radiaattoreilla MLP on paras valinta, paitsi jos poltat sitä puuta ne kylmimmät viikot.

    • mlpumppu

      Laita vaan se maalämpö, sen leivinuunin kanssa saat leikkiä silloin kun siltä tuntuu, maalämpö lämmittää vaikka ei huvittaisikaan.

      • ekonomi

        En suosittele maalämpöä sen kalleista investoinneista johtuen. Kyllä nykyään esim. VILP on erittäin kilpailukykyinen l. parempi.


      • EP 1971

        Samaa mieltä. Uhrata joka vuosi aikaa johonkin helvetin puun sahausurakkaan.

        Tyypillinen puu-urakka kestää ensin metsässä kaataen rankoja, kuljetus kotiin, sahaus ja pilkonta, puiden varastointi, mahdollinen siirto pannuhuoneeseen ym. kattilan hoito ja valvonta.

        Tehnyt tuota n. 30 vuotta; nyt en polttele kuin huvikseni takassa puuta ja annan maan lämmittää.


    • Lisäsäästöä

      Voit viskata säästyneet 10 donaa leivinuuniin ja säästää sähköissä.

    • puuöljysähkö

      Mulla on samankokoinen 2001 rakennettu talo. Löytyy yksi n. 1000 kg painava varaava takka ja parin tonnin painoinen takka-leivinuuni. Minä ja emäntä ollaan molemmat vuorotöissä, mutta kyllä 4 pinomottia talvessa tulee poltettua ihan huomaamatta ja puuta tulee tehtyä vuosittain vähän ylikin perhe- ja ystäväpiirin tarpeisiin.

      Vesikiertoinen lattialämmitys öljyllä, joten maalämpöön siirtyminen olisi meillä helppoa ja COP asettuisi ihan mukaviin lukemiin, mutta en todellakaan ole mitään pumppua laittamassa ennen kuin kattila on uusimisiässä.

      Kylmimmän ajan vuodesta olen käyttänyt öljypoltinta ja muuten kattilan sähkövastusta. Viimeksi 1500 litran öljysäiliö on täytetty 4.12.2012 ja vieläkin on parisataa litraa jäljellä. Sähköä on kulunut 12000-13000 kWh vuodessa, josta n. 8000 kWh käyttösähköä ja sähkölämmitteinen autotalli haukkaa n. 1000 kWh vuodessa, kun pidän noin 5-asteisena.

      Lämmityskulujen osuus vuosikulutuksesta on tuhannen euron luokkaa. Tuosta kun alkaa laskeskella takaisinmaksuaikoja, niin pumppujen käyttöiät alkavat tulla vastaan ennen kuin ne ovat säästäneet hintansa. VILPpien hinnat jos laskevat johonkin viiden tonnin hujakoille asennettuna, niin saattaisin harkita. Nykyhinnoilla jatkan nykyisellä systeemillä ja mietin sitten kun kattila on vaihtoiässä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      69
      3053
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      419
      2906
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      102
      2282
    4. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      99
      2209
    5. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      73
      1924
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      11
      1874
    7. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      153
      1868
    8. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      7
      1860
    9. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      335
      1846
    10. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      6
      1692
    Aihe