Laajakaistoista - mobiilia ja valokuitua

verkottuminen

Paljon on ollut keskustelua valokuitu-hankkeesta ja liittymäsopimuksia on nettisivun mukaan yli 400. Mietin vain, että kuinkahan moni niistä oikeasti enää on aikeissa ottaa liittymää, jos sellainen edes tulee joskus lähivuosina (moni on kirjoittanut liittymishakemuksen 1-2 v. sitten ja sittemmin ei ole kuullut mitään asiasta ts. jäsenyyttä ei ole hyväksytty). Ihmisiä muuttaa pois, maksukyky heikentyy (esim. työttömyys lisääntyy hurja vauhtia), sitoutuu toiseen operaattoriin odotusaikana, jne. Mielestäni aivan liian hidasta toimintaa ja hintakaan ei (enää) houkuttele, koska muita mahdollisuuksia on tullut (hintahan voi myös nousta 1.1.2016 alkaen). Kunnan taloustilannekin on mikä on, joten vaikea uskoa että tähän hankkeeseen sitä rahaa löytyy. Ja toisaalta valtion rahoitusta ei välttämä saa taajama-alueille.

Meillä (asutaan keskustasta pohjoiseen) on tällä hetkellä 50 Mt langaton yhteys alle 15 euroa/kk. Saatavilla myös 100 Mt langaton hintaan 19,90 e/kk. No, nykyinen yhteys riittää meidän tarpeisiin, vaikka useita laitteita onkin verkossa samanaikaisesti (netti/yhteisöpelaamista, viihdepakettia, ym. käyttöä). Todellinen vastaanotto nopeus meillä yleensä vajaa 40 Mt paikkeilla (reititin on koko ajan 4G verkossa). Ei ole moittimista.

Ja eikö Soneran valokuitu Iin keskustassa maksa 19,90 e/kk (ja olen kuullut jopa 9,90 hinnasta). No, ongelmana on tietty se että valokuitua saa vain tiettyjen teiden asukkaat. Mutta mielestäni tähän nähden 50 euroa/kk on kuitenkin hintava, kun vaihtoehtojakin on tarjolla - mobiiliyhteydet kehittyy ja nopeutuu lujaa vauhtia ja hintakin on vain murto-osan puhumattakaan että joutuisi pahimmassa tilanteessa maksamaan huikeita ylimääräisiä maksuja (lukee siellä osuuskunnan ehdoissa)...

Nopeat syövät hitaat vai miten se menikään.

12

134

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kiinnostunut!

      Serkkupojalla oli lasikuituvene, kaato sen kerran kännipäissään! Oliskohan valokuituvene kölillä vakaampi?

    • hemelius

      Ihmetyttää tämä hiljaiselo Iin tietoverkon osalta. Sivuilla mainostetaan Utajärveä, jossa homma tapahtuu. Mutta mutta...

      Utajärvellä yli 800 taloutta on jo liittynyt. Utajärven asukasluku lienee 3000 tietämillä eli enemmistö asukkaista on kuvioissa mukana. Iissä hakemuksia n. 400 ja Iin asukasluku on yli kolminkertainen eli 9500 tietämillä. Ei siis todellakaan enemmistön hanke kuten Utajärvellä. Tämä vaikuttanee rahoitukseen aika oleellisesti kun päättäjät miettivät että lähdetäänkö hanketta tukemaan (kunnan ja valtion tasolla).

      Tietääkö kukaan kuinka monta taloutta Iissä pitää liittyä ennen kuin hanke oikeasti etenee? Kuinka kauan jäsenhakemuksia voi pitää voimassa ilman että niihin vastataan? Siis jotain muuta kuin että ok:n hallitus toteaa että uusia jäseniä ei hyväksytä toistaiseksi. Kai tässäkin jokin vasteaika on vai onko?

      • Tietsikan käyttäjä

        Ihan outoa jo alusta asti enkä ikinä maksa 50e kuukaudessa. Soneralla edullinen langaton (siis tulee puhelintöpseliin) ja koti-tv josta en ikinä luovu niin hintana paljon halvempi kuin pelkästään valokuitu.
        Ei tälle ole kysyntää.


      • mokkulakositteki

        Osuuskunnan tapahtumien tiedotuksen puute johtuu kaiketi siitä että kukaan ei saa palkkaa hankkeen eteenpäin viemisestä. TJ on saanut ilmeisesti kenkää koska siitä ei enää ole missään mainintaa. Se vähä tieto jota nettisivuille tulee on hallituksen aktivisimman harrastuspohjalta tekemää.

        Helmikuussa 2014 oli jo 400 liittyjää joten puoleen vuoteen ei yhtään liittyjähalukasta ole ilmaantunut


    • Närkästynyt

      Mulla on semmoinen Ringo-puhelin. Olisko mahdollista että sen huono kuuluvuus johtuu näistä mokkuloiden dominoinnista? Valokuituhan korjaisi ongelman jos mokkuloista luovuttaisiin!

    • Pärs A. Uki

      Liikenne- ja viestintäministeriö esitti elokuussa omassa budjettiesityksessään Laajakaista kaikille -hankkeen rahoituksen kaksinkertaistamista ensi vuodeksi, jotta tavoite nopeiden nettiyhteyksien saamisesta kaikille vuoden 2015 loppuun mennessä toteutuisi.

      Ministeriö olisi halunnut kaksinkertaistaa tukirahat 11 miljoonasta 21 miljoonaan. Toive ei toteudu, sillä hallituksen yhteisessä budjettiesityksessä rahoitusta ollaan osoittamassa vain 16 miljoonaa. Tämän vuoden tasosta korotus on melkoinen, mutta ei läheskään LVM:n kaavailema potin tuplaaminen.

    • terahertsi

      Voi tana kele ittu mitä asiantuntijoita täällä tietotekniikasta keskustelee.
      Eipä kannata vastata toopeille kun eivät kuitenkaan ymmärtäis asiasta mitään, jep.

      • savumerkki-erkki

        Saathan sä olla vaikka Einstein ku joku rahottaa sun mokkulat, hertsit ja valojohdot. Eikö?
        Vanhanaikaista kallista tekniikkaa.
        http://yle.fi/aihe/artikkeli/2010/04/08/nopea-laajakaista-kaikille-kovalla-hinnalla
        http://kuitua.weebly.com/ajankohtaista/onko-valtion-laajakaistahanke-pannukakku-vai-ei
        http://www.mpc.fi/uutisia/huaweilta jattiinvestointi 5ghen/a946213?s=u&wtm=mpc-11112013
        Joo, nettihän on täynnä tietoo ja sitä voi kaivaa hitaammallakin yhteydellä. Sehän ei tee musta mestaria vaikka ois kuinka toimivat ja mahtavat vehkeet, jos en osaa käyttää sitä.... eh niitä :-)


    • elämämkorkiakoulu

      Rupiaisko kukkaan muuten ostaan mun Ringo-puhelinta? Tosi hyvä kakkospuhelin tai sitte tenavalle. Hyvä akku ja vähä naarmuja saatana! 79 eurua tiskiin nii tehhään kaupat!

      • elämänjopasuurkuolu

        Törkiä hinta!! Rinkot on halpispuhelimia ja NMT kamaa. 65eurua maksan jos on vetokoukku ja metallihohtokolor senki kiskurikapitalisti.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maksetaanko Vornaselle palkkaa 2 viikon sairaslomasta

      Eli torstain kännistä 2 viikon palkallinen sairasloma? Saako muut duunarit myös rännätä 2 viikkoa työnantajan laskuun?
      Perussuomalaiset
      296
      2630
    2. Miksi tunnet vetoa..

      Miksi tunnet vetoa juuri häntä kohtaan? Mikä sen saa aikaan?
      Ikävä
      99
      2075
    3. Mitä te palstan ihanat naiset

      Ajattelette hyvin viisaista miehistä, jotka ovat koko ajan jotenkin oudosti väärässä? Vaikka älykkyysosamääräsi olisi 21
      Sinkut
      77
      1606
    4. Tapaus Vornanen

      Se oli torstai-ilta ja kansanedustaja Vornanen oli juhlimassa seurueensa kanssa pitkän edustusviikon jälkeen. Baarissa o
      Maailman menoa
      158
      1448
    5. Nainen, kohtelin sua kuin paskaa

      Ja silti odotin että annat kaiken anteeksi. Yllätyin kun niin ei käynytkään. Olethan kaikin puolin alle mun tason ja sun
      Ikävä
      66
      1288
    6. Nainen, seuraan sun uutta elämää

      Hieman naurattaa tuo sun uusi rooli 🤭. Kun et sovi siihen mitenkään. Mutta pakkohan sulla jokin paikka olla missä hämme
      Ikävä
      53
      1205
    7. Olet kaikki mitä ikinä tahdonkaan

      Voi sinä ihana Jarno olet just se ihminen keneen menin täysin ihastumaan. Kuin salama kirkkaalta taivaalta meidän koht
      Suhteet
      19
      1076
    8. Voi hitto Rinsessa säikähdin

      Että olitkin silloin joku huijari. Huh, sano ettet ole.
      Ikävä
      11
      1074
    9. Ilona Siekkinen

      Onko Ilona Siekkinen todellinen henkilö vai tekoälyllä luotu henkilö? Koostettu monesta eri kuvasta ja liitetty yhteen m
      Yhteiskunta
      1
      1020
    10. AVARN Security ja julkisen toimeksiannon laiton henkilörekisteri

      Kyseessä ei ole VR:än ylläpitämä, vaan Avarnin laiton henkilörekisteri. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000482739.htm
      Turvallisuuspalvelut
      13
      911
    Aihe