Vallankumouksen opissa

Koska nimimerkki " pöhveli hoi!!" eli Aioppilax kirjoitti eräässä ketjussa korostaen talvisodan olleen Neuvostoliiton puolelta suomalaisen vallankumouksen avustamisesta, niin ajattelin tässä tuoda vallankumouksen tukemiseen kuuluvia periaatteita esille.

Myönnän auliisti etten ole käynyt vallankumousopistoa, joten minulta puuttuu muodollinen pätevyys asiassa, mutta teen sen silti.

Ensimmäinen teesi: " Ei mikään suurvalta (tai mikään muukaan maakaan) lähde miehittämään toista maata talvea vasten, on parempiakin ajankohtia, jos tälläinen toiminta on mielessä."

Tähän voidaan vastata, että vallankumouksen ajoittaminen talvea vasten sisältää onnistumisen kannalta samanlaisia riskejä kuin toisen maan valloittaminen. Suurvallalla - mikäli sillä on yhteyksiä vallankumoukselliseen osapuoleen - kykenee kyllä hillitsemään vallankumousväen intoa, niin että odottavat parempaa ajankohtaa sille.

Vallankumouksen tukeminen ei ollut myöskään Neuvostoliitolle mikään automaatio, kuten Varovan kansannousun aikana nähtiin v.1944. Silloin puna-armeija antoi saksalaisten kukistaa puolalaisten kansannousun vaikka olivat kaupungin porteilla. Kyse on siitä, että mikään suurvalta ei tue vallankumousta ellei ajankohta ole sille sopiva. Varsovan kansannousun tukeminen ei ollut Neuvostoliitolle tarkoituksenmukaista.

Sama pätisi myös Suomen kohdalla.


Toinen teesi: " Tosiasiallisesti kyseessä oli Suomen työväestön innoittaminen viemään loppuun se työ, mikä jäi kesken 1918, jolloin neuvosto-venäjä oli liian heikko antamaan apua punakaarteille
Toinen vallankumoukseen kuuluva periaate: Jos naapurin vallankumousta on tarkoitus tukea ilmapommituksilla, niin ilmahyökkäykset kohdistetaan vain sinne, missä vastavallankumous on voimakkainta. Pommeja ei pudoteta siis sinne, missä odotetaan maaperän olevan vallankumoukselle otollinen.

Talvisodassa NL pommitti kaikkia suomalaisia kaupunkeja, joten Neuvostoliiton johdolta puutui selkeä näkemys, millä alueella maaperä olisi ollut vallankumoukselle otollinen.

Myöskään ei ole mitään näyttöä, että naapurin mielessä olisi ollut aseavun lähettäminen vallankumouksen tueksi.

Toinen teesi: "Tosiasiallisesti kyseessä oli Suomen työväestön innoittaminen viemään loppuun se työ, mikä jäi kesken 1918, jolloin neuvosto-Venäjä oli liian heikko auttamaan punakaarteja viemään vallankumouksensa voittokaaseen lopputulokseen."

Tässä on kaksi virhettä: 1) Aito vallankumous ei tarvitse ulkopuolista innoitutsa sen aloittamiseen, vaikka ulkopuolinen apu olisikin muuten hyväksi.

2) V.1918 Neuvosto-Venäjän johto itse yllytti punakaarteja kapinaan, vaikka oli ehkä liian heikko antamaan apua sille, joten oletettu vallankumouksen epäonnistuminen oli itse asiassa Neuvostoliiton vastuulla. On hyvä muistaa, että Suomen punakaarti ei ollut vielä tammikuussa kyllin järjestäytynyt, jotta se olisi voinut onnistua.

Kolmas teesi: " Tämän lisäksi perustettiin ns. Terijoen hallitus, jonka toivottiin saavan suurimman osan Suomalaisista taakseen."

Aito vallankumous ja sellaisen tukemiseksi ei tarvitse perustaa mitään Terijoen hallitusta maan ulkopuolella. Hyvä esimerkki tästä on v.1918 punaisen Suomen perustama kansanhallitus. Jos tukija on tietoinen lähestyvästä vallankumouksesta, niin silloin sen pitäisi olla tietoinen myös perustettavasta vallankumoushallituksesta, jolloin ei tarvitse perustaa keinotekoista nukkehallitusta.

Siinä voidaan olla yhtä mieltä, että NL toivoi Kuusisen Terijoen hallituksen saavan sen verran kannatusta, että se olisi heikentänyt Suomen rintaman yhtenäisyyttä ja tuovan puna-armeijan toiminnalle helpotusta.

10

131

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Talvisota !

      Vallankumouksella ei ollut mitään tekemistä Talvisodan kanssa.
      Stalin hyökkäsi Suomeen, koska hän oli sopinut ystävänsä Hitlerin kanssa asiasta.

      http://fi.wikipedia.org/wiki/Molotov–Ribbentrop-sopimus

      • niimpäniiin

        Stalinilla ei ollut ystäviä.


    • sanon vaan

      N-liitto hyökkäsi talvella, koska sillä tavalla se tiesi pitävänsä muut suurvallat selkkauksesta ulkona, ei niillä ollut joukkoja ja resursseja "talvisodan käyntiin" N-liittoa vastaan.

      N-liitto aliarvioi kaksi asiaa suomalaisista, ensiksi se luuli Suomen punaisten ottavan sen vastaan vapauttajina, kun näin ei käynyt, niin herää kysymys, että mikä oli se tiedustelukanava jota ne käyttivät, no pääasiallinen tiedustelu hoitui Suomen punaisten organisaatioiden kautta, eli suomalaiset oli itse syöttäneet N-liittoon tämän väärän tiedon, jossa sen joukot otettaisiin vastaan vapauttajina, pääasiassa tietenkin Kuusisen hallitus ja taustavoimat, eli entiset punaiset.

      Toinen asia minkä ne aliarvioi, oli Suomen omat puolustusvoimat, N-liitto kyllä hyökkäsi keskellä talvea, koko rajan leveydeltä ja aloitti sodan, mutta talvi ei ole Suomen armeijalle yhtään suurempi haitta kuin on Puna-armeijallekaan, se oli jopa kevyemmin aseistetulle Suomelle etu, koska se pystyi paremmin liikkumaan suksilla ja hevosilla kuin moottoroitu puna-armeija.
      Ei suomalaiset talvea, metsää ja pakkasia hätkähdä, se oli yllätys aron kasvatille Stalinille.

      • Stalin tuskin ajatteli erityisesti talvea sopivana ajankohtana hyökkäykselle. On muistettava, että lunta ei ollut vielä satanut, kun sota syttyi, joten Stalin ehkä uskoi valtaavansa Suomen ennen lumen tuloa.

        Stalin itse perusteli jälkikäteen sodan ajankohdan sillä, että länsimaat ja Saksa olisivat saattaneet päästä keskenään sopimukseen ja muodostaa neuvostovastaisen liittoutuman. Siksi Suomen kysymystä ei voinut jättää myöhäisempään ajankohtaan.

        Ennen elokuun hyökkäämättömyyssopimusta Saksan kanssa etupiirisopimuksineen NL ei voinut aloittaa sotaa Suomea vastaan. Joten se tarvitsi kaksi asiaa: 1) Sopimus jommankumman länsimaan (Saksan tai Iso-Britannian) kanssa saadakseen luvan maamme miehittämiseen. 2) Saksan ja länsiliittoutuman välisen sodan, jolloin maailman huomio olisi suuntautunut muualle. Ilman näitä kahta edellytystä sota Suomen ja NL:n kesken ei tullut kysymykseen.

        Siinä olen yhtä mieltä, että Stalin uskoi sodan sytyttyä suomalaisten punaisten nousevan kapinaan, jos Suomen sodanjohto saadaan näyttämään syylliseltä ( siksi Mainilan laukaukset).


    • ovkusinen

      Terijoen hallituksen suurin "ansio" oli siinä, että se kertoi suomalaisille mikä olisi suomalaisten kohtalo jos ryssiä ei saada pysäytettyä. Sen suurempaa taistelutahdon korottajaa on vaikea nimetä.

      Kiitos siitä Stalin ja Kuusinen!

      Terijoki 2.11.39

      • Bror-Erik

        Mutta OV Kuusisen Suomipa olisi saanut Itä-Karjalan ja eläisimme nyt Suur-Suomessa.
        Da!


      • sanon vaan
        Bror-Erik kirjoitti:

        Mutta OV Kuusisen Suomipa olisi saanut Itä-Karjalan ja eläisimme nyt Suur-Suomessa.
        Da!

        Suomi olisi saanut viisi miljoonaa venäläistä ja meistä olisi puolet roudattu jonnekin Siperian takamaille, eläisimme nyt pienenä vähemmistönä venäjää puhuvassa Suomessa.

        Näin on Karjalassa, karjalaisten osuus oli väestöstä 1920 noin 93 %, nyt on 13 %, loput on muita kansallisuuksia, pääasiassa venäläisiä.


      • Bubista tuntuu
        Bror-Erik kirjoitti:

        Mutta OV Kuusisen Suomipa olisi saanut Itä-Karjalan ja eläisimme nyt Suur-Suomessa.
        Da!

        Bubi on ehkä hassu, ainakin omasta mielestä. Mutta, Bubin kommentti osoittaa (taas kerran)armotta, että hän on lähinnä palstan pikku Don Quijote, kovin tyhmä sellainen.
        Da!


      • Bror-Erik
        Bubista tuntuu kirjoitti:

        Bubi on ehkä hassu, ainakin omasta mielestä. Mutta, Bubin kommentti osoittaa (taas kerran)armotta, että hän on lähinnä palstan pikku Don Quijote, kovin tyhmä sellainen.
        Da!

        Vot da,rajamme olisivat Äänisellä ja Vienan merellä.Kyllä mulle kelpais. :)


      • Bror-Erik kirjoitti:

        Mutta OV Kuusisen Suomipa olisi saanut Itä-Karjalan ja eläisimme nyt Suur-Suomessa.
        Da!

        Tuskin eläisit Suur-Suomessa, vaan Siperiassa. Onko nyt niin, että kaikkein suurimmat Suur-Suomen-haaveilijat ovatkin juuri ne, jotka syytävät suomalaisia sellaisista haaveista 30-luvun Suomessa?

        Toisin sanoen, aluevoitot sodassa ratkaisee, mikä valtio on arvostusta ansaitseva maa, eikä ihmisoikeudet ja yhteiskuntajärjestys.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Et olisi piilossa enää

      Vaan tulisit esiin.
      Ikävä
      66
      3095
    2. Sinä saat minut kuohuksiin

      Pitäisiköhän meidän naida? Mielestäni pitäisi . Tämä värinä ja jännite meidän välillä alkaa olla sietämätöntä. Haluai
      Tunteet
      26
      2173
    3. Minä en ala kenenkään perässä juoksemaan

      Voin jopa rakastaa sinua ja kääntää silti tunteeni pois. Tunteetkin hälvenevät aikanaan, poissa silmistä poissa mielestä
      Ikävä
      68
      1749
    4. Loukkaantunut lapsi on yhä kriittisessä tilassa

      Seinäjoella Pohjan valtatiellä perjantaina sattuneessa liikenneonnettomuudessa loukkaantunut lapsi on yhä kriittisessä t
      Kauhava
      25
      1617
    5. Tiedän, että emme yritä mitään

      Jos kohtaamme joskus ja tilaisuus on sopiva, voimme jutella jne. Mutta kumpikaan ei aio tehdä muuta konkreettista asian
      Ikävä
      16
      1351
    6. Miten hetki

      Kahden olisi paras
      Ikävä
      28
      1321
    7. Näin pitkästä aikaa unta sinusta

      Oltiin yllättäen jossain julkisessa saunassa ja istuttiin vierekkäin, siellä oli muitakin. Pahoittelin jotain itsessäni
      Ikävä
      6
      1236
    8. Mitä, kuka, hä .....

      Mikähän sota keskustassa on kun poliiseja on liikkeellä kuin vilkkilässä kissoja
      Kemi
      28
      1200
    9. Taisit sä sit kuiteski

      Vihjata hieman ettei se kaikki ollutkaan totta ❤️ mutta silti sanoit kyllä vielä uudelleen sen myöhemmin 😔 ei tässä oik
      Ikävä
      10
      1157
    10. Noh joko sä nainen oot lopettanut sen

      miehen kaipailun jota sulla EI ole lupa kaivata. Ja teistä ei koskaan tule mitään. ÄLÄ KOSKAAN SYÖ KUORMASTA JNE! Tutu
      Ikävä
      62
      1041
    Aihe