Unessa "halvaantuminen", liikkumaan kykenemättömyys

qweer

Nään usein unia, joissa en pysty puhumaan, liikkumaan tai nostamaan/kääntämään päätäni. Jokaisessa tällaisessa unessa yritän huutaa apua (ääni ei toimi), juosta karkuun (en pysty liikkumaan tai kykenen vain kävelemään todella jäykästi ja hitaasti) tai päästä karkuun, mutta en nää mitään koska katseeni kohdistuu ainoastaan jalkoihini enkä saa päätäni nostettua vaikka yritän. Tämä on todella ahdistavaa. Tämä ei kuitenkaan kestä kauan ja usein heräänkin aika nopeasti "halvaantumisen" jälkeen.

5

6469

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tulkintaa.

      Hei,

      Aluksi muutama sana ilmiöstä nimeltä unihalvaus,
      eli kyseessä voi olla varsin yleinen kokemus minkä Wikipedian mukaan " arviolta puolet terveistä ihmisistä kokee jossain vaiheessa elämäänsä, yleensä nuoruusiässä"

      Ilmiön arvellaan johtuvan mekanismista joka estää ihmistä liikkumasta REM-unen aikana - eli estää sen ettei unennäkijän keho vastaa unessa tapahtuviin ärsykkeisiin.

      Kärjistettynä jos vaikkapa näkee unta missä juoksee niin tämä mekanismi estää sen ettei nouse ylös ja pinkaise maratonille unitilassa.

      Aivojen aktivoituessa normaaliin täysin hereillä olevaan tilaan REM-unesta, mutta uniaikaisen "kehon halvaustilan" ollessa edelleen voimassa puhutaan unihalvauksesta.

      Heräävä ihminen on siis tilassa, jossa tiedostaa ympäristön, muttei "pysty" liikkumaan.

      Unihalvaukseen yhdistyy usein hallusinaatioita jotka säilyvät muistissa (tästä löytyy runsaasti ihmisiltä kokemuksia ). Unihalvaustila kestää muutaman minuutin mutta varsin ahdistavana halvaustilan kokevan mielestä usein piinaavan kauan.
      Tästä ilmiöstä löytyy kiitettävästi tietoa netistä, mikäli joku unista kiinnostunut haluaa tietää tarkemmin ja lisää.

      Unisymbolina taas halvaantuminen viestii kyvyttömyyttä tai turhautumista siihen, että unennäkijä kokee, ettei tällä hetkellä tai tässä elämäntilanteessa voi/saa/kykene toimimaan jonkun valve-elämässä voimakkaasti pinnalla olevan tilanteen vaatimalla tavalla,

      vaan on oltava kuin halvaantunut, elikkä on täysin kyvytön itse aktiivisesti vaikuttamaan asioihin millään tavalla ikään kuin muiden päätösten armoilla -- ja odotettava ensin heidän panostaan pysyen itse "halvaantuneena" niin kauan kunnes jälleen pystyy/on mahdollisuus toimia oman tahdon ja suunnitelmien mukaan.

      Isojen päätösten tai elämänmuutosten edessä halvaantumisunet ovat varsin yleisiä, kunnes sopeutuminen uuteen tilanteeseen pääsee käynnistymään.

      Halvaantumisunet poistuvat kun on tilanteeseen sopeutunut, koska unennäkijä saa taas tilanteen hallintaan ja voi toimia aktiivisesti haluamallaan/toivomallaan tavalla.

      Oleppa hyvä ,
      kaunista syksyn jatkoa ja -- kauniita unia!

    • MuumitArabiassa

      Unet on ihania!

    • Tällaisia unia on monenlaisia, unia tulkitessa ei koskaan pidä unohtaa fyysisen kehon vaikutusta uniin.

      Itse koen usein varsinkin selälleen nukahdettuani hyvin pikaisen heräämisen, joka johtuu tukehtumisen tunteesta. Lienee jotain uniapneaa. Jos on illalla todella väsynyt taikka aamulla unentokkurassa, saattaa selällään maatessa nähdä unia tilanteista, jotka vaikeuttavat hengittämistä, kuten sukeltamisesta ja jäämisestä puristuksiin auton alle uima-altaan pohjalle.

      Edellä mainittu koski hengittämistä. Moni muukin ruumiiin jäsen olisi liikkuakseen unien aikana. Voin mainita omat raajani, yleensä pidän ne kurissa joko tyynyn alla taikka toisiaaan vasten puristamalla. Siis kädet tyynyn alle ja tyyny jalkojen väliin.

      Unen aikana keho halvaantuu, tai ainakin useimmiten. Silloin tällöin joku hermoimpulssi saattaa karata ja raaja liikahtaa. Yleensä ihmisen nukkumisasento taikka unitila ylipäätään ei salli raajojen vapaata liikettä nukkumisen aikana. Tällöin liikkumisen esto saattaa näkyä ja tuntua unessa jollain tavalla. Kuten vaikeutena liikuttaa raajoja mihinkään suuntaan.

      Monesti nähty ja koettu on huutaminen. Unennäkijä huutaa kunnes herää omaan huutoonsa. Ihmisten tiedetään puhuvan unissaan, joten unihalvaus ei selitä äänentuottamista unenaikana. Olen itsekin puhunut unissani ja kuunnellut muutamia koviakin puhujia, varsinkin armeijassa. Unihalvaus ei vaivannut heitä. Varsinaisesti unihuutamiseen olen tutustunut kotona ja ihan lapsesta saakka. Jotenkin se melodramatiikka aina siirtyy sukupolvien yli.

      Siis unennäkijä voi herätä ääneen, jonka on itse saanut aikaiseksi.

      Tiedän tapauksia ja olen varttunut niiden parissa.

      Aloittajan tapaukseen sanoisin, että hänen untaan häiritsee jokin.

      Jostain syystä hän muistaa vain vaikeudet raajojen liikuttamisen ja puhumisen suhteen. Tämä kertoisi vahvasti uniapnean taikka unihalvauksen kokemisesta. Ainoastaan hänen oma kehonsa oli esteenä.

      Pian hän on yli unistaan. Hän kuitenkin mietti niitä.

    • vaihtoon

      Taidat ehkä nukkua paikassa jossa on runsaasti maasäteilyä,selville saat kun laitat kulta tai hopeaketjun kohtaan jossa nukut,se alkaa pyöriä kovasti.Vaihda nukumapaikkaa ja stressi ja yliväsymystilakin saattaa aiheuttaa unihalvaustiloja.

    • Anonyymi

      Kun nukun nin joskus ihan randomisti yhtäkkiä herään ja tunnen etten voi liikkua ja tulee paniikki päästä liikkumaan. Kun yritän liikkua tarpeksi pitkään yleinsä 5 sekunttua vapaudun ja kaikki on ohi. Tämä tapahtuu vain jos nukun sivuttain ja pää alaspäin. Olen saanut traumat unihalvauksista enkä uskalla nukkua enää huoneeseeni päin tai selältteen. Nukun aina kyljeltteen ja mahaltteen seinän suuntaan

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      100
      7000
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      30
      2731
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      33
      2303
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      86
      1987
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      13
      1695
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      8
      1502
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1387
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1361
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      8
      1314
    10. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      32
      1278
    Aihe