Työpaikkoja Mikkeliin

Pelle Ponneton

Lueskelin tuossa ajankulukseni luonnosta Kyyveden kunnostuksesta ja toimenpiteistä. Silmään pisti toimenpiteistä poistokalastus. Tarkoitushan siinä on poistaa särkikaloja rehevöittämästä järveä. Ellen nyt väärin muista niin neljän vuoden aikana oli tarkoitus poistaa miljoona kiloa nuotalla ja 700 000 kg katiskoilla ja erilaisilla rysäpyydyksillä. Rupesin tekstiä lukiessa vaan miettimään mihin sellaiset määrät kalaa hävitetään. Luultavasti ne menevät rehuksi, otaksun. Minusta on sääli, että hyvää kalaa haaskataan ylipäätään rehun muotoon tai maahan haudattavaksi.

Mielestäni olisi nerokasta hyödyntää Mikkelissä juurikin poistokalastuksen ja yleensäkin hoitokalastuksen yhteydessä pyydettyjä särkikalamassoja kalanjalostuksessa. Työtä olisi vaikka kuinka paljon jos esimerkiksi kalatehtaankin perustaisi sitä varten. Kalojen perkuut, savustamo ja pakkaamo sekä kuljetuspalvelut. Osasta kaloja voi tehdä vaikka murekkeita, pullia ja pihvejä jne. Tuostakin 700 000kg saisi jokusen euron kun miettii että purkki savusärkiä öljyssä maksaa sen 8-10 euroa. Eikä siihen purnukkaan montaa särjen linttua mene kerralla. Siinä olisi Venäjän vientiinkin varmasti tarpeeksi kalaa. Särkeä riittää yllin kyllin jo pelkästään Kyyvedellä. Mitäs mieltä olette tällaisesta ideasta?

4

130

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • charktank

      Vetää aivan hiljaiseksi noin nerokas idea... ei millään pahalla mutta noilla määrillä voi järjestää ehkä jotku kalamarkkinat rannassa missä myydään poistokalaa halvallla. Ei tuolla kalatehdasta pystytetä.

    • särkinen

      Eiköhän löydy valmiit (kutakuinkin) tilat jo olemassaan.. Pientä sipistelyä, purkituskonetta jne. Ei tulis maksamaan paljon tuollainen jatkojalostus. Eikä tarvitse olla yhtä valtavankokoista, vaan useampi pienempi eri sijainneilla, lähellä pyyntipaikkoja

      Entäpä myyminen maailmalle kuivattuna? Ikivanha mentelmä ruoan säilyttämiseksi.

      Tahi hapattaminen?

      • Pelle Ponneton

        Niin no aina parempihan se on jos valmiit tilat löytyisi missä jalostaa. Pelkästään jo kustannuksien takiakin. Mutta toisaalta, toisiko se sitten loppujen lopuksi uusia työpaikkoja, jos kalat jalostettaisiin valmiiksi jo toimivissa pienyrityksissä. Jos esimerkiksi viisi yritystä ottaisi kalaa jalostettavaksi, pieniä toimijoita kaikki, niin olisiko heillä silloinkaan tarpeeksi tuotantoa vientiin saakka? Ja ylipäänsä, olisiko pienyrityksillä mahdollisuutta sellaiseen toimintaan muutenkaan.

        Minusta vain on järkevintä tuottaa yhdessä paikassa jalosteet kustannustehokkuuden takia. Siinä jäisi ylimääräiset kuljetuskustannukset, kun kalamassat tuotaisiin yhteen paikkaan käsiteltäväksi. Valmiit tuotteet lähetettäisiin suoraan tilaajille yhdestä toimipisteestä.

        Se vain toisi enemmän työtä jos olisi yksi suuri kompleksi, kuin että esimerkiksi viisi pikku yritystä jalostaisi saman määrän kalaa. Olisi ainakin yksi vientiyritys. Mikkelin ympärillähän on lukuisia järviä muutenkin, joista voi hoitokalastamalla hankkia lisää kalaa jalostettavaksi.

        Eikä sitä nyt periaatteessa tarvitse tyytyä pelkästään kalajalostemyyntiin. Voisihan siinä olla lihanjalostus samassa paikassa. Tai rakennus ja energiamateriaalin myyntiä kuten paikallista järviruokoa. Käy kattojen katemateriaalista, miksei sopivasti jalostettuna seinämateriaalinakin. Voihan siitä valmistaa myös pellettejä taikka brikettejäkin.

        Tuollaisia hajatelmia heräsi vielä tähän loppuun.


    • lätäköt roskiksia

      Itekkii syyään thaimaasta kalastettua tunaa ja norskin lohta.. Järveen upotetaan vaan romut!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      123
      9766
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      50
      2857
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      172
      2647
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      2059
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1816
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      15
      1647
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1547
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      15
      1505
    9. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      12
      1468
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1336
    Aihe